ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:126/134)

Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 204

Z ciastem filo zetknęłam się pierwszy raz kilka lat temu. Pokusiłam się nawet o samodzielne jego zrobienie. Potem jakoś zapomniałam o nim, do czasu, kiedy to

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto kruche uniwersalne ( do babeczek , ciasteczek , ciast itp ) 362

Składniki : 375 g mąki 250 g masła lub Kasi o smaku masła lub innej do pieczenia 125 g cukru ( może być zwykły ) 3 - 4 żółtka ew

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Wyróżnienie Liebster Blog Award 163

pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1.  Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2.  Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko wiele czasu spędzałam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z fasolki marynowanej i serka wiejskiego 208

Składniki:1 słoiczek fasolki szparagowej marynowanej1 serek wiejski3-4 łyżki kukurydzy2 pomidorysiekany koperekSposób przygotowania:1. Fasolkę odsączamy z zalewy. Kroimy na mniejsze kawałki.2. Umyte pomidory

Kuchnia domowa Ani
Makaron razowy z tuńczykiem 333

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :)Składniki:makaron razowypuszka tuńczyka w oleju lub sosie własnympuszka pomidorówcebulapieprz, sól, oreganoew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych

Taste Of My Day
Beszamel 206

Beszamel to jeden z sosów podstawowych wykorzystywanych zwłaszcza w kuchniach południowoeuropejskich, szczególnie francuskiej i włoskiej, jako dodatek do wielu dań. Jest on bardzo łatwy do przygotowania, a w dodatku jego składniki są zwykle dostępne pod ręką. Podstawowa wersja beszamelu wymaga tylko masła, mąki i mleka (ew. też nieco słodkiej śmietany), a z przypraw – soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej(...)rzeczy – w istocie można stwierdzić daleko idące podobieństwa w składzie i sposobie przyrządzenia. Beszamel 2015-03-09 10:56:58 Jeden z najbardziej znanych i uniwersalnych sosów podstawowych kuchni francuskiej i włoskiej. Możliwy do przygotowania w kilkanaście minut z bardzo prostych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250 ml mleka 1, 2 lub 3 łyżki masła (zależnie od pożądanej gęstości sosu

Kulinarna Pokusa
12. Odbiła mi palma na punkcie kokosa: czyli jaglanka ze smażonymi jabłkami ★ 157

oraz włosy zwalcza trądzik chroni skórę przed słońcem (SPF 10) wybiela zęby Zastosowanie w kuchni: idealny do smażenia i wypieków zamiast masła do smarowania chleba Cynamonowo - kokosowa jaglanka ze smażonymi jabłkami: - 50g kaszy jaglanej - cynamon - stewia lub cukier - wanilia/aromat waniliowy/cukier waniliowy - 50ml mleka roślinnego (ew. krowiego) - dwie łyżeczki oleju kokosowego - małe jabłko - 1 lub 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie

Pland based fille
Fasolka po bretońsku 189

Fasolka po bretońsku... Na duży garnek potrzebne będą: fasola 800g (ja miałam "piękny jaś") boczek wędzony ok. 500g 1 kiełbasa toruńska długa 2 cebule 2 duże

Pelusiowa Kuchnia
BOCZKOWE ZAWIJASKI 146

Lubicie boczek? Można w niego zawinąć różności, stwarzając przy tym szybka i świetną przekąskę. Ja robię tak. A Wy jak byście podali boczek? Lubicie go w

Z Majeczką w kuchni
Paella z kurczakiem 211

Paella, hiszpańska potrawa z typu dań jednogarnkowych. Syta, treściwa a przenikające się smaki idealnie ze sobą współgrają no i prosta w przygotowaniu. Składniki : 300 gr ryżu

Mechanik w kuchni
Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem czyli Zupowy wtorek odc.61 i Srodowe rybki odc.55 218

też z samymi grzankami np czosnkowymi i kawałkami jajka. Przepis inspirowany tym z kwietniowej KUCHNI. Wielkanocny krem ziemniaczany z chrzanem i lososiem 1 cebula łyżka masła 50 ml białego wina 700 ml bulionu 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w spora kostkę 1 ząbek czosnku ew. pół kwaśnego jabłka (bez skórki i nasion) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 -3 łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 181

Wreszcie mam i ja;) uwielbiam wątróbkę, ale poza mną nikt więcej więc bardzo rzadko pojawia się na moim stole.  Dzisiaj czując się już znacznie lepiej

Życie zaczyna się w kuchni
KOKTAJL TRUSKAWKOWY NA ZSIADŁYM MLEKU 115

Truskawki rządzą. Póki co jest ich czas, więc korzystajmy póki są ;) Potem rok będzie trzeba znów na nie czekać. Mega truskawkowe orzeźwienie poleca się wraz z

Z Majeczką w kuchni
Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym 231

Pyszna przystawka z cielęcinki w sosie tuńczykowo-majonezowym. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz . Zapraszam do przygotowań!   Składniki na mięso: 800 g

My Culinary Art
Faszerowana papryka wg Aleex 180

jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Mielone

W mojej kuchni