ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:122/134)

Ciasto maślankowe z jabłkami wg Aleex 128

której mieszkają bogowie, rośnie też gigantyczna, różana jabłoń (Jambu), a obok góry leży Wyspa Różanej Jabłoni, Jambudvipa. Dzięki zgubnej ciekawości Adama i Ewy, którzy skusili się na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy

W mojej kuchni
Nowości książkowe w mojej biblioteczce 173

gdyż porusza serce i wzrusza. Będzie pięknym prezentem. Książka podzielona jest na 2 części: ‚w kuchni mamy’ oraz ‚w kuchni córki’. Kasia Meller dzięki książce stała się mi bardzo bliska. Mam wrażenie jakbym ją znała. Nigdy wcześniej tego nie doświadczyłam. Ewa Wołkanowska – Kołodziej, przepisy: Genowefa Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaków To niesamowita opowieść o Wileńszczyźnie. Gdy tylko przeczytałam zapowiedź

Moja pasja smaku
Czekoladowe warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia 176

mawiał pewien dżentelmen: "życie jest jak pudełko czekoladek...":) W warsztatach uczestniczyły lubelskie blogerki: Edyta Pasja smaku , Dorota Sierotka maRysia w kuchni , Marlena Kuchnia Marlenity , Małgosia Jedz i smakuj , Marta Kolorowo-Torcikowo , poznałam też Kasię, Zuzię , Ewę . Światowy Dzień Czekolady zobowiązuje. Zjadłam już kostkę gorzkiej i jedną pralinkę... do końca dnia mam jeszcze czas

Obiad gotowy
Relacja z Targów EuroGastro 2015 151

Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski system oznaczeń jakości. Chroni on i promuje(...)się kulinariami to na pewno wiele wyniesie dla siebie z takiego wydarzenia, pozna nowe produkty,nowe trendy czy najnowsze sprzęty przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w każdej kuchni. Kolejne, jubileuszowe, bo 20 Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016, ja już mam tą datę wpisaną w kalendarzu i Was też zachęcam do zapamiętania

Parowar Faceta
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 140

tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez Castro (szef Salto) zaprezentowali wspaniałe menu degustacyjne. Oczywiście idealnym uzupełnieniem były wina z Herdade(...)delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych

królestwo garów
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 187

względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego zakręcenia spaghetti ;) Całe danie powstało oczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej

Kuchnia po mojemu
Zupa warzywna - BAZA. Post dr E. Dąbrowskiej 203

    Na pierwszy ogień ze zbioru moich przepisów, wykorzystywanych podczas mojego postu oczyszczającego dr Ewy Dąbrowskiej, idzie doskonała zupa - baza. Wykorzystuję ją na różne sposoby

Naturalna Kuchnia
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 358

piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy budyń bez mąki i cukru wg koleżanki Ewy 162

Jakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być

Kuchnia po mojemu
Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem 150

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie

Smaki Ewy
Bananowiec bez pieczenia 856

To ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowa szarlotka 166

Pyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity....Polecamy Przepis pochodzi z blogu MojeTworyPrzetwory...dziękujemy Ewa:)Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4

Anioły w kuchni
Przyprawy 210

morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj

GRUBY WAŁEK
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 133

zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu

Grunt to przepis!
I urodziny bloga ,,VioletoweKucharzenie" 80

również tyle satysfakcji i radości. A Wy odnajdziecie inspiracje i swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni.  A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie",  ,,Przyślij przepis", ,,Chwila

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania