piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być
Kuchnia po mojemuKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie
Smaki EwyTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa AniPyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity....Polecamy Przepis pochodzi z blogu MojeTworyPrzetwory...dziękujemy Ewa:)Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4
Anioły w kuchnimorskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj
GRUBY WAŁEKzarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu
Grunt to przepis!również tyle satysfakcji i radości. A Wy odnajdziecie inspiracje i swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni. A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie", ,,Przyślij przepis", ,,Chwila
VioletoweKucharzenietrudnej sytuacji. Mówić TAK znaczy być elastycznym, rozważać różne opcje, uwrażliwić się na kryjące się w sytuacji szanse." [Ewa Foley, Powiedz życiu TAK] A zatem życzę Wam, aby Wasze "życiowe mięśnie" nabierały siły, kiedy Wy płyniecie z prądem. A w Kuchni Smaków pojawia się coś iście pysznego! Otóż jedna z moich kochanych Filolożek - Aga , dołącza do grona osób współtworzących blog
Kuchnia smakówUwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy słodkimi posypkami. * fotografie wykonała Ewa Waszkiewicz The post Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia. Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia.Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między nacięciami powiększyły się.Grzebyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić(...)nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją. Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu
Grunt to przepis!Szczypta pomysłu, trochę gotowych warzyw, puszka z tuńczyka, przyprawy i sałatka gotowa. Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu
Smaki EwyJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę
Kulinarna PokusaPowiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu Szefowa w swojej kuchni postanowiłam
Ewusiowe Smaki