ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:122/134)

Przyprawy 245

morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj

GRUBY WAŁEK
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 162

zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu

Grunt to przepis!
I urodziny bloga ,,VioletoweKucharzenie" 104

również tyle satysfakcji i radości. A Wy odnajdziecie inspiracje i swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni.  A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie",  ,,Przyślij przepis", ,,Chwila

VioletoweKucharzenie
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 170

trudnej sytuacji. Mówić TAK znaczy być elastycznym, rozważać różne opcje, uwrażliwić się na kryjące się w sytuacji szanse." [Ewa Foley, Powiedz życiu TAK] A zatem życzę Wam, aby Wasze "życiowe mięśnie" nabierały siły, kiedy Wy płyniecie z prądem. A w Kuchni Smaków pojawia się coś iście pysznego! Otóż jedna z moich kochanych Filolożek - Aga , dołącza do grona osób współtworzących blog

Kuchnia smaków
Serek cammembert w panierce 151

Uwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 186

łyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy słodkimi posypkami. * fotografie wykonała Ewa Waszkiewicz The post Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe grzebienie z dżemem 374

podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia.  Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia.Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między nacięciami powiększyły się.Grzebyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić(...)nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją.  Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu

Grunt to przepis!
Sałatka warzywna z tuńczykiem 199

Szczypta pomysłu, trochę gotowych warzyw, puszka z tuńczyka, przyprawy i sałatka gotowa. Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu

Smaki Ewy
Hete bliksem 204

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę

Kulinarna Pokusa
Fasolowy kociołek z kaszą jaglaną 178

Powiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu  Szefowa w swojej kuchni  postanowiłam

Ewusiowe Smaki
484. Z makiem. 145

Czekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodeminspiracjaA teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę!Składniki:(ok.10 pierogów/ jedna porcja) 50g mąki

More food, love and dreams
Szarlotka 416

Składniki : Ciasto:  375 g mąki 250 g masła lub margaryny 125 g cukru 3 - 4 żółtka ew. kwaśna śmietana lub kolejne 1 - 2 żółtka  

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pyszne polskie magazyny internetowe 158

Magazine   - niepozorny, dopiero się rozkręca, ale pokazuje, że dom to nie tylko kuchnia. Trzy autorki tworzą publikację, którą bardzo miło się ogląda. Polubiłam je za proste DIY i jadalne kosmetyki ;) Krótka publikacja, ładne zdjęcia. Pure Passion Magazine  - pod koniec dwa klasyki. Pierwszy to magazyn Ewy, autorki bloga Minty House. Piękne pastelowe tony i masa dekoracji do naszego domu

W kuchni wieczorem
Pierogi z twarogiem,kaszą gryczaną i miętą 191

Bardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać

Kolorowa kuchnia Elki
Ptysie śnieżynki z kremem 123

MASA: Mleko - 1/2 Litra masło- 25 dag żółtka - 2 szt cukier -5-6 łyżek mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3

Camilla w kuchni