ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:122/134)

Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 389

piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy budyń bez mąki i cukru wg koleżanki Ewy 184

Jakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być

Kuchnia po mojemu
Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem 168

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie

Smaki Ewy
Bananowiec bez pieczenia 879

To ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowa szarlotka 189

Pyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity....Polecamy Przepis pochodzi z blogu MojeTworyPrzetwory...dziękujemy Ewa:)Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4

Anioły w kuchni
Przyprawy 235

morskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj

GRUBY WAŁEK
Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem 156

zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu

Grunt to przepis!
I urodziny bloga ,,VioletoweKucharzenie" 100

również tyle satysfakcji i radości. A Wy odnajdziecie inspiracje i swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni.  A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie",  ,,Przyślij przepis", ,,Chwila

VioletoweKucharzenie
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 161

trudnej sytuacji. Mówić TAK znaczy być elastycznym, rozważać różne opcje, uwrażliwić się na kryjące się w sytuacji szanse." [Ewa Foley, Powiedz życiu TAK] A zatem życzę Wam, aby Wasze "życiowe mięśnie" nabierały siły, kiedy Wy płyniecie z prądem. A w Kuchni Smaków pojawia się coś iście pysznego! Otóż jedna z moich kochanych Filolożek - Aga , dołącza do grona osób współtworzących blog

Kuchnia smaków
Serek cammembert w panierce 145

Uwielbiam! :) Bardzo proste w przygotowaniu danie i zajmujące naprawdę niewiele czasu. Składniki: 2 serki cammembert dżem lub sok malinowy ew. dżem żurawinowy 1 jajko bułka tarta

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 178

łyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy słodkimi posypkami. * fotografie wykonała Ewa Waszkiewicz The post Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe grzebienie z dżemem 365

podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia.  Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia.Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między nacięciami powiększyły się.Grzebyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić(...)nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją.  Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania na 200%! Dziękuję Ewie za wykoncypowanie przepisu

Grunt to przepis!
Sałatka warzywna z tuńczykiem 192

Szczypta pomysłu, trochę gotowych warzyw, puszka z tuńczyka, przyprawy i sałatka gotowa. Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu

Smaki Ewy
Hete bliksem 197

Jest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę

Kulinarna Pokusa
Fasolowy kociołek z kaszą jaglaną 169

Powiem szczerze, że kaszy jaglanej raczej nie lubię, trochę mi nie smakuje, ale gdy znalazłam ten przepis na blogu  Szefowa w swojej kuchni  postanowiłam

Ewusiowe Smaki

Proponowane wyszukiwania