której mieszkają bogowie, rośnie też gigantyczna, różana jabłoń (Jambu), a obok góry leży Wyspa Różanej Jabłoni, Jambudvipa. Dzięki zgubnej ciekawości Adama i Ewy, którzy skusili się na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy
W mojej kuchnigdyż porusza serce i wzrusza. Będzie pięknym prezentem. Książka podzielona jest na 2 części: ‚w kuchni mamy’ oraz ‚w kuchni córki’. Kasia Meller dzięki książce stała się mi bardzo bliska. Mam wrażenie jakbym ją znała. Nigdy wcześniej tego nie doświadczyłam. Ewa Wołkanowska – Kołodziej, przepisy: Genowefa Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaków To niesamowita opowieść o Wileńszczyźnie. Gdy tylko przeczytałam zapowiedź
Moja pasja smakumawiał pewien dżentelmen: "życie jest jak pudełko czekoladek...":) W warsztatach uczestniczyły lubelskie blogerki: Edyta Pasja smaku , Dorota Sierotka maRysia w kuchni , Marlena Kuchnia Marlenity , Małgosia Jedz i smakuj , Marta Kolorowo-Torcikowo , poznałam też Kasię, Zuzię , Ewę . Światowy Dzień Czekolady zobowiązuje. Zjadłam już kostkę gorzkiej i jedną pralinkę... do końca dnia mam jeszcze czas
Obiad gotowyBełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski system oznaczeń jakości. Chroni on i promuje(...)się kulinariami to na pewno wiele wyniesie dla siebie z takiego wydarzenia, pozna nowe produkty,nowe trendy czy najnowsze sprzęty przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w każdej kuchni. Kolejne, jubileuszowe, bo 20 Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016, ja już mam tą datę wpisaną w kalendarzu i Was też zachęcam do zapamiętania
Parowar Facetatradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez Castro (szef Salto) zaprezentowali wspaniałe menu degustacyjne. Oczywiście idealnym uzupełnieniem były wina z Herdade(...)delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych
królestwo garówwzględów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego zakręcenia spaghetti ;) Całe danie powstało oczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
Kuchnia po mojemuNa pierwszy ogień ze zbioru moich przepisów, wykorzystywanych podczas mojego postu oczyszczającego dr Ewy Dąbrowskiej, idzie doskonała zupa - baza. Wykorzystuję ją na różne sposoby
Naturalna Kuchniapiekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu koleżanka z pracy - Ewa, w przerwie śniadaniowej, uraczyła nasz łakomy dział budyniem własnej produkcji - przyniesionym w słoiku, zawiniętym w kocyku. Bardziej domowo być
Kuchnia po mojemuKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie
Smaki EwyTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa AniPyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity....Polecamy Przepis pochodzi z blogu MojeTworyPrzetwory...dziękujemy Ewa:)Składniki; 200 g mąki pszennej, 4 łyżki kakao, 100 g miękkiego masła, 4
Anioły w kuchnimorskiego z wanilią, czarny makaron z boczniakami, kalmarami i miso albo sezamki z musem z mango i kremem waniliowym na deser. Ewa pochodzi z Algierii, ale wychowała się w Polsce. Jej przepisy łączą to, co najlepsze w kuchni Maghrebu, kuchni śródziemnomorskiej i polskiej. Serio warto je wypróbować! Książka do kupienia tutaj
GRUBY WAŁEKzarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Justyna Bogus [FB] Ewa Skórzak [FB] Lidia Wesolowska [FB] Gosia Zet [FB] Kasia Ciesielska [FB] Moje Małe Czarowanie Piekielna Kuchnia Anety Gotuj-Sam! Smaczna Pyza Piekę bo lubię Patison w kuchni Prawo do gotowania z pasją Z Chaty Na Końcu
Grunt to przepis!również tyle satysfakcji i radości. A Wy odnajdziecie inspiracje i swoje smaki. Wierzę, że będziecie chętnie zaglądali w progi mojej kuchni. A tu w skrócie to co wydarzyło się w 2015 roku: Wizyta w Krakowie u Ewy Wachowicz Gotowanie w TVP1 z Ewą Olejniczak w programie ,,Przepis dnia" Sesje kulinarne do ,,Kobiety i życie", ,,Przyślij przepis", ,,Chwila
VioletoweKucharzenie