końcu jednak zrobiłam go i to ściśle według wskazówek Ewy z bloga Jedz z apetytem , która jest dla mnie autorytetem jeśli chodzi o kuchnię arabską. Nie miałam pod ręką pasty sezamowej (czyli tahini), ale Ewa powiedziała, że nie jest konieczna. W taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennaByłem odpowiednio wcześnie, więc wybrałem się jeszcze na krótki spacer po Krakowie, po którym przygotowywałem się do nagrania. Program „Ewa Gotuje” nagrywany jest w domu pani Ewy Wachowicz, a ta słynna już kuchnia jest prawdziwą kuchnią, a nie jedynie studiem telewizyjnym. Na nagranie odcinka z moim udziałem musiałem chwilę poczekać, gdyż realizacja wcześniejszych materiałów nieco się przesunęła. Czekanie nie było
MarcinChefŻurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki
Smaki Ewysłuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką. I właśnie przepisy swojej Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty(...)alkohol i dlaczego na Wileńszczyźnie nie podaje się zupy na weselu - koniecznie przeczytajcie tę książkę. Polecam, jako świetny prezent pod choinkę! Tytuł: "Wilno. Rodzinna historia smaków" Autor: Ewa Wołkanowska-Kołodziej Wydawnictwo: Agora Ilość stron: 304 Cena: 49,99 PLN Oprawa: twarda Zapraszam do polubienia strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie A tutaj filmik
Moje Kuchenne Rewelacjejest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam przepisu na zakwas na żurek, który znalazłam w książce " Kuchnia polska. Receptury mojej babci " autorstwa Ewy Aszkiewicz ( tutaj recenzja książki ), sugestii naszych znajomych oraz kilku własnych innowacji 😉 W stosunku do oryginalnych receptur zastąpiliśmy białą kiełbasę, mocną uwędzoną i mocno czosnkową kiełbasą(...)swojska" lub podobnej 1-2 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach 1 mały liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka Marmite (do kupienia m.in. w sklepie Kuchnie Świata) sól, pieprz i majeranek do smaku opcjonalnie po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę Przygotowanie Cebulę obrać z łupinek i opalić nad gazem, tak, aby przynajmniej w kilku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na
Na moim stolePolaków w zakresie zdrowego żywienia, z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. W trakcie niecodziennego spotkania towarzyszyli nam p. Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii oraz szef kuchni Jerzy Nogal. A czemu niecodziennego ? Ponieważ odbyło się ono w formie quizu, a zaproszeni blogerzy zostali podzieleni na dwie grupy. Na odpowiedź czekało 10 pytań
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić. PIEKŁAM WSPÓLNIE Z: Różowa kuchnia Izioni Pyszne Smaki Moje domowe kucharzenie Ewa - bez bloga, ale zdjęcie
Grunt to przepis!Mające swój rodowód w kuchni włoskiej różnego rodzaju połączenia makaronów, bakłażana (ew. cukinii) i pomidorów są obecnie bardzo popularne. Poniżej prezentujemy jeden z wariantów, który miałem przyjemność „testować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia. W tego
Kulinarna Pokusapiszą, że ode mnie zarazili się miłością do gotowania – dodaje młoda kościanianka. Gotuj z Ewą Dzięki blogowi miała za to okazję poznać bliżej kilku znanych w Polsce mistrzów kuchni, a nawet uczestniczyć w prowadzonych przez nich warsztatach(...)dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była to na przykład kuchnia, w której kręcono sceny do serialu TVN „Przepis na życie” – zdradza Adrianna. Najmilej kościanianka wspomina spotkanie z Ewą Wachowicz. Latem 2012 roku miała okazję być jednym z gości w jej programie
W kuchni Karmel-itkiZimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację
Naturalna KuchniaEwą Mitowską w jej gospodarstwie agroturystycznym . Możemy tu wynająć pokoje gościnne w wiejskim stylu. Pięknie wymalowane i udekorowane dziełami Gospodyni. Dom jest ogrzewany kuchnią węglową i tak zwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką
królestwo garówW prezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy
Smaki EwyKalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją
Naturalna Kuchnia