ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:119/134)

Hummus 128

końcu jednak zrobiłam go i to ściśle według wskazówek Ewy z bloga Jedz z apetytem , która jest dla mnie autorytetem jeśli chodzi o kuchnię arabską. Nie miałam pod ręką pasty sezamowej (czyli tahini), ale Ewa powiedziała, że nie jest konieczna. W taki oto sposób, przy cierpliwej pomocy Ewy, powstał mój pierwszy hummus. Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 2 ząbki czosnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udział w programie EWA GOTUJE 278

Byłem odpowiednio wcześnie, więc wybrałem się jeszcze na krótki spacer po Krakowie, po którym przygotowywałem się do nagrania. Program „Ewa Gotuje” nagrywany jest w domu pani Ewy Wachowicz, a ta słynna już kuchnia jest prawdziwą kuchnią, a nie jedynie studiem telewizyjnym. Na nagranie odcinka z moim udziałem musiałem chwilę poczekać, gdyż realizacja wcześniejszych materiałów nieco się przesunęła. Czekanie nie było

MarcinChef
Żurek z jajkiem na wędzonce 159

Żurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki:   Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki

Smaki Ewy
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 148

słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką. I właśnie przepisy swojej Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty(...)alkohol i dlaczego na Wileńszczyźnie nie podaje się zupy na weselu - koniecznie przeczytajcie tę książkę. Polecam, jako świetny prezent pod choinkę!   Tytuł:  "Wilno. Rodzinna historia smaków" Autor: Ewa Wołkanowska-Kołodziej Wydawnictwo: Agora Ilość stron: 304 Cena: 49,99 PLN Oprawa: twarda   Zapraszam do polubienia  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie A tutaj filmik

Moje Kuchenne Rewelacje
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 163

jest tak wiele przypraw ? Dzisiejszy przepis także nie jest moim autorskim pomysłem. Jest połączeniem najlepszego jaki znam przepisu na zakwas na żurek, który znalazłam w książce " Kuchnia polska. Receptury mojej babci "  autorstwa Ewy Aszkiewicz ( tutaj recenzja książki ),  sugestii naszych znajomych oraz kilku własnych innowacji 😉 W stosunku do oryginalnych receptur zastąpiliśmy białą kiełbasę, mocną uwędzoną i mocno czosnkową kiełbasą(...)swojska" lub podobnej 1-2 ząbki czosnku pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach 1 mały liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka Marmite   (do kupienia m.in. w sklepie Kuchnie Świata) sól, pieprz i majeranek do smaku opcjonalnie po 1 jajku ugotowanym na twardo na osobę Przygotowanie Cebulę obrać z łupinek i opalić nad gazem, tak, aby przynajmniej w kilku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rabarbarowo mi 126

Rabarbar zwany rzewieniem wraca do łask. Kiedyś, gdy w ogrodzie było go pełno, ścinałam świeże łodygi a Mama gotowała pyszny kompot. Teraz biegnę po niego na

Na moim stole
Poznaj sie na tłuszczach 99

Polaków w zakresie zdrowego żywienia, z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. W trakcie niecodziennego spotkania towarzyszyli nam p. Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii oraz szef kuchni Jerzy Nogal. A czemu niecodziennego ? Ponieważ odbyło się ono w formie quizu, a zaproszeni blogerzy zostali podzieleni na dwie grupy. Na odpowiedź czekało 10 pytań

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 150

piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.   PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:   Różowa kuchnia Izioni Pyszne Smaki Moje domowe kucharzenie Ewa - bez bloga, ale zdjęcie

Grunt to przepis!
Penne z bakłażanem i pomidorkami 124

Mające swój rodowód w kuchni włoskiej różnego rodzaju połączenia makaronów, bakłażana (ew. cukinii) i pomidorów są obecnie bardzo popularne. Poniżej prezentujemy jeden z wariantów, który miałem przyjemność „testować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia. W tego

Kulinarna Pokusa
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 174

piszą, że ode mnie zarazili się miłością do gotowania – dodaje młoda kościanianka. Gotuj z Ewą          Dzięki blogowi miała za to okazję poznać bliżej kilku znanych w Polsce mistrzów kuchni, a nawet uczestniczyć w prowadzonych przez nich warsztatach(...)dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była to na przykład kuchnia, w której kręcono sceny do serialu TVN „Przepis na życie” – zdradza Adrianna.          Najmilej kościanianka wspomina spotkanie z Ewą Wachowicz. Latem 2012 roku miała okazję być jednym z gości w jej programie

W kuchni Karmel-itki
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 486

Zimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację

Naturalna Kuchnia
Szlakiem WGL II 114

Ewą Mitowską w jej gospodarstwie agroturystycznym . Możemy tu wynająć pokoje gościnne w wiejskim stylu.  Pięknie wymalowane i udekorowane dziełami Gospodyni. Dom jest ogrzewany kuchnią węglową i tak zwanymi „kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką

królestwo garów
Sos barbecue – rodem z Ameryki 155

W prezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy

Smaki Ewy
Pieczony kalafior. Aromatyczny i zdrowy. Bez dodatku tłuszczu, białka, cukru, glutenu. Wegański. Post dr Dąbrowskiej. 371

Kalafior w roli głównej. Gotowany, upieczony, w całości lub w kawałkach, zmiksowany na pastę, z dodatkami lub solo. Jak kto woli. Ja kalafiora upiekłam z moją

Naturalna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania