jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki. Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny 3 łyżki zimnego
Kuchenne aromatyutraty aromatu i pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych. Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz. Składniki 10 dag drobno zmielonej kawy 2 szklanki wrzątku można również wzbogacić cukrem Sposób Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy
Kuchenne aromatylubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią tworzą ciekawe, smakowo-zapachowe kompozycje. "Kuchnia polska" Ewa Aszkiewicz , wyd. Publicat
Klaudynkowa kuchniaformy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami. Przepis z moimi zmianami z bloga Ewa w kuchni
Ala piecze i gotujePonieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Wypiek ten do najtańszych nie należy ale naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: · 1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego
Na słodko lub wytrawnieMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych
Monia miesza i gotujesrebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz
Bon Appetit Małgorzatyniemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz
Klaudynkowa kuchniasolniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych. źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat
Klaudynkowa kuchniaPrzepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska "Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :)Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać
Proste Potrawywysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym. Przepis pochodzi z Kuchni polskiej- Ewy Aszkiwicz
Proste PotrawyPrzepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy"Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego mleka
Proste Potrawypół kieliszka winiaku lub rumu :) A podana z ryżem na sypko lub małymi biszkopcikami jeszcze ją uatrakcyjni, a wtedy dodajemy zdecydowanie mniej rodzynek i moreli. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz
Proste Potrawypiernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłatwo bo nadesłaliście wiele przepysznych propozycji i ślicznych zdjęć. Nagrodziłabym wszystkich, ale tak się nie da. Postanowiłam, że nagrody dostaną : zestaw nr 1 - "Ewa w kuchni" zestaw nr 2 - Aga Milutka Wszystkim dziękuję serdecznie
Smaczna Pyza