ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:117/134)

Galaretka kawowa z czekoladą 113

jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki.  Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny 3 łyżki zimnego

Kuchenne aromaty
Lód kawowy 136

utraty aromatu i pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych.  Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz.  Składniki 10 dag drobno zmielonej kawy 2 szklanki wrzątku można również wzbogacić cukrem Sposób Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy

Kuchenne aromaty
Bazylia 193

lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią tworzą ciekawe,  smakowo-zapachowe kompozycje.   "Kuchnia polska" Ewa Aszkiewicz , wyd. Publicat

Klaudynkowa kuchnia
Babka orzechowa z rodzynkami 139

formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.  Przepis z moimi zmianami z bloga Ewa w kuchni

Ala piecze i gotuje
Sernik wiedeński puszysty 164

Ponieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz.  Wypiek ten do najtańszych nie należy  ale  naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: ·          1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego

Na słodko lub wytrawnie
Seromak 344

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych

Monia miesza i gotuje
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 174

srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz

Bon Appetit Małgorzaty
Cebula 186

niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia
Sól kuchenna 188

solniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych. źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

Klaudynkowa kuchnia
Czerwona kapusta z jabłkami 161

Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska "Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :)Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać

Proste Potrawy
Babka cynamonowa - na święta 152

wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym. Przepis pochodzi z Kuchni polskiej- Ewy Aszkiwicz

Proste Potrawy
Drożdżowy placek z dynią 129

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy"Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego  mleka

Proste Potrawy
Zupa czekoladowa 160

pół kieliszka winiaku lub rumu :) A podana z ryżem na sypko lub małymi biszkopcikami jeszcze ją uatrakcyjni, a wtedy dodajemy zdecydowanie mniej rodzynek i moreli. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz

Proste Potrawy
Piernik dojrzewający ciasto 197

piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grzybowo z Pyzą - wyniki !!! 199

łatwo bo nadesłaliście wiele przepysznych propozycji i ślicznych zdjęć. Nagrodziłabym wszystkich, ale tak się nie da.      Postanowiłam, że nagrody dostaną : zestaw nr 1 - "Ewa w kuchni"                     zestaw nr 2 - Aga Milutka                     Wszystkim dziękuję serdecznie

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania