ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:121/134)

Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 248

czyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza się taki ryż w wersji libańskiej, zajrzyjcie do zaprzyjaźnionego bloga Ewy . Zupa jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Wyczuwalny jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie

Chilli Czosnek i Oliwa
Oscypek z patelni 193

Składniki : Oscypek  łyżka masła  żurawina w słoiczku lub ew dobry ketchup ( wersja dla dzieci ) Wykonanie : Ser kroimy na średniej grubości plastry Masło rozpuszczamy na

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 250

Vegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy!   Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna(...)miałam do czynienia z tą bardziej brutalną stroną wiejskiego łańcucha pokarmowego. Jak najbardziej szanuję jednak wybory innych, a kuchnią wegańską zamierzam się dalej inspirować. Poniżej fotorelacja z warsztatów : Rustykalny charakter wnętrza - zaiste Dzikie Historie! Żadna przestrzeń nie mogła się zmarnować :) Prowadząca Ewa uczy nas przygotowywać TOFURNIK TOFURNIK - tylko kilka składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało

Grunt to przepis!
Puree dyniowe 192

Puree dyniowe - podstawa wielu jesiennych dań i deserów. Od dawna stosowane w mojej kuchni, aż dziw, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem. W trakcie

Domowa cukiernia Ewy
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 183

obotni Jola - Nasze życie od kuchni  Margarytka - Kulinarne szaleństwa Margarytki   Jolanta - Dams ko -męskie spojrzenie na kuchnię Paulina - W kuchni na Stalowej   Lidia - Kucharzenie i Pieczenie   Olimpia - Po mysło we Pieczenie Ewa - MojeTworyPrzetwory Siarenka - Siarenka kulinarnie   Ewelina - Around the Kitchen Table P tasia - Coś niecoś   Monika - Life by Chrupka Kasia - Kasia Gotuje

KUCHARNIA
jajka z piekarnika---uova da forno 119

Składniki: 7 jajek otręby orkiszowe---może być bułka tarta szczypiorek/ ew. natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia .                

w mojej kuchni
Ciasto wiśniowy kokosowiec z makaronem 278

pomysłów, jedna Lubella", jak widać makaron można wykorzystać niemal do wszystkiego ;) Uwielbiam eksperymentować w kuchni, szczególnie ze słodkościami. Każdy deser czy ciasto robię tak, by zaskoczyć domowników i gości, zwracając szczególną uwagę na to, by było po prostu smacznie :) Praca zawodowa, obowiązki domowe nie pozwalają mi na częste pieczenie, jednak przynajmniej raz w tygodniu staram się zrobić coś słodkiego(...)przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały

Domowa cukiernia Ewy
Świąteczne pierniczki 1093

Oetkera. Można je przechowywać w metalowym pudełku , a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka. * zdjęcia wykonała Ewa Waszkiewicz The post Świąteczne pierniczki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Restauracja Grota w Grudziądzu 198

To doświadczenie kulinarne nie wzięło się z poszukiwania i wyboru ciekawego miejsca z oryginalną kuchnią. Byliśmy po prostu głodni i poszliśmy na obiad do pierwszego lepszego

Smaki Ewy
Ciasto maślankowe z jabłkami wg Aleex 152

której mieszkają bogowie, rośnie też gigantyczna, różana jabłoń (Jambu), a obok góry leży Wyspa Różanej Jabłoni, Jambudvipa. Dzięki zgubnej ciekawości Adama i Ewy, którzy skusili się na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy

W mojej kuchni
Nowości książkowe w mojej biblioteczce 193

gdyż porusza serce i wzrusza. Będzie pięknym prezentem. Książka podzielona jest na 2 części: ‚w kuchni mamy’ oraz ‚w kuchni córki’. Kasia Meller dzięki książce stała się mi bardzo bliska. Mam wrażenie jakbym ją znała. Nigdy wcześniej tego nie doświadczyłam. Ewa Wołkanowska – Kołodziej, przepisy: Genowefa Wołkanowska: Wilno. Rodzinna historia smaków To niesamowita opowieść o Wileńszczyźnie. Gdy tylko przeczytałam zapowiedź

Moja pasja smaku
Czekoladowe warsztaty w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia 197

mawiał pewien dżentelmen: "życie jest jak pudełko czekoladek...":) W warsztatach uczestniczyły lubelskie blogerki: Edyta Pasja smaku , Dorota Sierotka maRysia w kuchni , Marlena Kuchnia Marlenity , Małgosia Jedz i smakuj , Marta Kolorowo-Torcikowo , poznałam też Kasię, Zuzię , Ewę . Światowy Dzień Czekolady zobowiązuje. Zjadłam już kostkę gorzkiej i jedną pralinkę... do końca dnia mam jeszcze czas

Obiad gotowy
Relacja z Targów EuroGastro 2015 170

Bełchatowie VII Olimpiada Kawy wygrał Mariusz Szyszka z Green Caffe Nero "Kulinarny Talent 2015" Roberta Sowy wygrał Łukasz Dzikowski X Festiwal Kuchni Greckiej Theofilosa Vafidisa wygrał Paweł Kubera – Restauracja Dobra Truskawka "Gotuj Lokalnie" Marcina Budynka wygrały Ewa Starzak-Jankowska oraz Agnieszka Maciejska Najdłużej zatrzymałem się przy stoisku Trzy Znaki Smaku. Jest to europejski system oznaczeń jakości. Chroni on i promuje(...)się kulinariami to na pewno wiele wyniesie dla siebie z takiego wydarzenia, pozna nowe produkty,nowe trendy czy najnowsze sprzęty przydatne nie tylko w gastronomii, ale także w każdej kuchni. Kolejne, jubileuszowe, bo 20 Targi EuroGastro odbędą się w dniach 6-8 kwietnia 2016, ja już mam tą datę wpisaną w kalendarzu i Was też zachęcam do zapamiętania

Parowar Faceta
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 166

tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim hotelu Rialto . w czasie której dwaj Szefowie kuchni Pedro Pena Bastos (head chef at Herdade do Esporão’s restaurant in Alentejo (PT))oraz Martin Gimenez Castro (szef Salto) zaprezentowali wspaniałe menu degustacyjne. Oczywiście idealnym uzupełnieniem były wina z Herdade(...)delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych

królestwo garów
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 217

względów technicznych (łatwość spożycia dla małoletnich Ciapciaków) użyte zostały świderki, a przygotowywała je wspominana już nie raz Siostra Ewa. Oto powody tytułowego zakręcenia spaghetti ;) Całe danie powstało oczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania