ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:120/134)

Kuskus z kalafiora. Danie sycące, zdrowe i bardzo aromatyczne, wegańskie. Post dr Dąbrowskiej 384

Przygotowanie aromatycznego kuskusu z kalafiora jest niebywale szybkie. Robot kuchenny albo zwykła tarka z grubymi oczkami wystarczą. Kuskus kalafiorowy wyśmienicie smakuje solo, posypany dużą ilością natki

Naturalna Kuchnia
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 196

Święta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi

Smaki Ewy
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 161

  Zupa krem z pieczonych warzyw, o mocno orientalnym smaku, z dodatkiem również pieczonej dyni piżmowej podbiła moje kubki smakowe i moje serce. Zupa ta jest

Naturalna Kuchnia
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 345

Bigos z wielką ilością kiszonej kapusty, z niewielkim dodatkiem białej kapusty, z sezonowymi warzywami okopowymi oraz z jabłkami. Wyśmienity, kwaśny, bardzo aromatyczny. Jest to bigos bez

Naturalna Kuchnia
Babka kokosowa dla kokosowego fanatyka 273

Mąż zapałał pociągiem niesamowitym. Aż się zazdrosna zrobiłam ;) Przepis ściągnęłam z bloga Ewusiowe smaki . Nie miałam akurat weny na zbyt długie kotłowanie się w kuchni, potrzebowałam koncepcji na szybkie, mało skomplikowane ciasto. Ewa dołączyła je kiedyś do akcji Szybkie ciasta czyli ratunku goście!!! na Mikserze Kulinarnym i stąd do niej trafiłam :) Ciasto przerosło moje wszystkie oczekiwania! Nie dość

Grunt to przepis!
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 159

pokrojone w paski awokado. Na górę dajemy trochę roszponki, zwijamy i kroimy ukośnie na małe, kilkucentymetrowe kawałki. Smacznego! W Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Ewa z Kobieta Renesansu Marta z Para w kuchni Iza ze Smaczna pyza Małgosia ze Smaki Alzacji Iwona z bloGotowanie z pasją Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK Strona

Marder&Marder Manufacture
Pączki polskie tradycyjne 186

temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać temperaturę tłuszczu grubym plastrem obranego, surowego ziemniaka, - wycinać z ciasta krążki grubości ok. 2 cm, szklanką(...)objętości, następnie należy je odgazować - walimy je pięścią, lekko zagniatamy i ponownie zostawiamy do wyrastania, - pączki po wycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę, którą przykrywamy pączki do wyrastania należy 2 razy w ciągu tego czasu spryskać

Kuchnia Prezydentowej
Pancakes wypiekane na śniadanie. 127

brązowego cukru oraz listkami mięty. Wypiekali  ze mną: Iza  -  Smaczna Pyza Agnieszka -  Aga w kuchni Ala  -  Ala piecze i gotuje Bożena  -  Moje domowe kucharzenie Małgosia -  Smaki Alzacji Monika -  Niezapomniane smaki Ewa -  Kobieta renesansu Kasia -  Mia cuccina Kinga -  Małe kulinaria Magda -  Kulinaria piniata Olga -  Cukry proste

Gotuj Sam!
Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem 172

Dzisiaj  prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub

Smaki Ewy
Be active/sierpień 2015 105

Lubię Ewę, żeby nie było, oczywiście jak tylko mi się przypomni to macham nóżkami na dywaniku. Ucieszyłam się, że wydała swój magazyn, zważywszy na to że

greenscarf
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 175

Spotkanie miało miejsce w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Tematem przewodnim spotkania była " Kuchnia w parze ze zdrowiem".Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania

Kulinarne przygody Gatity
Udział w programie Ewy Wachowicz 166

hotelu. Nie mogliśmy nie pójść na Wawel :) Spacer po Rynku oczywiście też zaliczony ;) Po południu udaliśmy się do domu Pani Ewy na nagranie. Tak, program naprawdę nagrywany jest u Niej ;) Największe wrażenie sprawiła na nas piękna, ogromna kuchnia, którą co tydzień możecie zobaczyć w programie. Jest imponująca, świetnie urządzona. Również salon bardzo nam się spodobał, a kot Pani Ewy - Stefan

Domowa cukiernia Ewy
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 160

Kuchnia lwowska" Andrzeja Fiedoruka to książka bardzo nietypowa. Kucharska, ale niekucharska... Znajdziecie w niej przepisy "żywcem" spisane z zeszytów pewnej lwowskiej rodziny. Najstarsze notatki pochodzą z 1914 roku, a ostatnie z 1938 (przy czym dwa zeszyty nie zostały opisane datami). Jak więc możecie się spodziewać, język jest niezwykły.Choć przepisów jest tutaj wiele, część z nich należy traktować jedynie poglądowo(...)nadzieję, że profesorka z liceum na bloga nie zagląda ;)), że na lekcjach historii "usadziłam" się bardzo strategicznie i zdawałam kolejne sprawdziany głównie dzięki pomocy Ewy i Oli, za co teraz publicznie dziewczynom dziękuję! :D "Kuchnię lwowską" czytałam jednak z przyjemnością, bo jednak ten "dział" historii jest związany z moimi zainteresowaniami.Niektóre miary używane w przepisach brzmią bardzo tajemniczo, na szczęście

Kraina Tysiąca Smaków
Pierogi z jagodami 141

się swoimi smakołykami. Ja mam 2 propozycje: pierwszą są właśnie pierogi ale wyczekujecie też sernika podwójnie jagodowego;) Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni , Dorota z Moje Małe Czarowanie , Asa z Szóste Niebo , Ewa z  Ewusiowe Smaki , Iwona z  Izoni Pyszne Smaki,  Dorota z  Esmeralda ze smakiem. S kładniki: 300 gram mąki + do posypania

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik podwójnie jagodowy 140

tygodniu była akcja  "Jagodowo i smacznie"  moją drugą propozycją jest sernik podwójnie jagodowy;) Do akcji przyłączyły się: Joanna z  Różowej Kuchni ,  Dorota z  Moje Małe Czarowanie , Asa z  Szóste Niebo , Ewa z Ewusiowe Smaki , Iwona z Izoni Pyszne Smaki,  Dorota z Esmeralda ze smakiem.   Składniki: około 300 gram twarogu 3 jajka

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania