temu, drugie w zeszłą sobotę, a trzecie wczoraj. Pączki wyszły idealne, a to za sprawą: a) genialnej receptury na ciasto, które podała Ela z książki Kuchnia Polska, PWE 2005. b) złotych rad złotej Mamy Ewy , dzięki którym uniknęłam błędów z ostatniego razu, mianowicie: - obniżać temperaturę tłuszczu grubym plastrem obranego, surowego ziemniaka, - wycinać z ciasta krążki grubości ok. 2 cm, szklanką(...)objętości, następnie należy je odgazować - walimy je pięścią, lekko zagniatamy i ponownie zostawiamy do wyrastania, - pączki po wycięciu / nadzianiu muszą wyraźnie urosnąć, w zależności od temperatury, jaką mamy w kuchni może to potrwać nawet do godziny (jak w moim przypadku) i nie mogą obeschnąć! - mój sposób: ściereczkę, którą przykrywamy pączki do wyrastania należy 2 razy w ciągu tego czasu spryskać
Kuchnia Prezydentowejbrązowego cukru oraz listkami mięty. Wypiekali ze mną: Iza - Smaczna Pyza Agnieszka - Aga w kuchni Ala - Ala piecze i gotuje Bożena - Moje domowe kucharzenie Małgosia - Smaki Alzacji Monika - Niezapomniane smaki Ewa - Kobieta renesansu Kasia - Mia cuccina Kinga - Małe kulinaria Magda - Kulinaria piniata Olga - Cukry proste
Gotuj Sam!Dzisiaj prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub
Smaki EwyLubię Ewę, żeby nie było, oczywiście jak tylko mi się przypomni to macham nóżkami na dywaniku. Ucieszyłam się, że wydała swój magazyn, zważywszy na to że
greenscarfSpotkanie miało miejsce w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Tematem przewodnim spotkania była " Kuchnia w parze ze zdrowiem".Warsztaty były poświęcone zdrowej, kolorowej i urozmaiconej kuchni, która współgra z naszym organizmem.Ekspertem spotkania była Ewa Sypnik-Pogorzelska - specjalistka ds. żywienia człowieka i dietetyk z pasją, a także propagatorka zdrowego, mądrego i racjonalnego odżywiania. Opowiadała nam miedzy innymi o zaletach gotowania
Kulinarne przygody Gatitysię swoimi smakołykami. Ja mam 2 propozycje: pierwszą są właśnie pierogi ale wyczekujecie też sernika podwójnie jagodowego;) Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni , Dorota z Moje Małe Czarowanie , Asa z Szóste Niebo , Ewa z Ewusiowe Smaki , Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem. S kładniki: 300 gram mąki + do posypania
Życie zaczyna się w kuchnitygodniu była akcja "Jagodowo i smacznie" moją drugą propozycją jest sernik podwójnie jagodowy;) Do akcji przyłączyły się: Joanna z Różowej Kuchni , Dorota z Moje Małe Czarowanie , Asa z Szóste Niebo , Ewa z Ewusiowe Smaki , Iwona z Izoni Pyszne Smaki, Dorota z Esmeralda ze smakiem. Składniki: około 300 gram twarogu 3 jajka
Życie zaczyna się w kuchnimałe szarlotki (muffinki) Smaczne przepisy - muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach - Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia - Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik - Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką W mojej kuchni - Muffinki czekoladowe Moje domowe kucharzenie - Muffinki kokosowo - kakaowe
Ewusiowe Smakipieczone kasztany...? Jedno i drugie uwielbiam, wiedziałam więc, że te ciasteczka podbiją moje podniebienie. W końcu, po latach (dosłownie!) udało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu przystąpiłam do działania.Ewa napisała, że kasztany można zamienić na orzechy. Oczywiście, można. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną, i gwarantuję, że też będzie pysznie. Tylko że to już będą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste bułeczki na śniadanie lub kolację. Przepis zaczerpnięty z bloga Mancia w kuchni. Prosty i smaczny przepis. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej 250
Ewusiowe SmakiDzięki uprzejmości pewnej Ewy z grupy Grzybiarze na Fb zrobiłam to danie włoskie bo ponoć Włosi się nim zajadają. Wcale się nie dziwię bo my też
Moje Małe Czarowaniezeszłą niedzielę znudzona przeglądała kolejne kanały i trafiłam na program Ewy Wachowicz. Patrzyłam przez chwile ja uśmiechnięta pani wygina się w kuchni i nagle mój wzrok padł na cudowny obiekt, który od razu nabrał rangi pożądania. Mowa tu o urządzeniu do wyrabiania ciasta drożdżowego. Włączasz 20 minut i ciasto idealnie wyrobione. Oczywiście mama sprowadziła mnie na ziemię ile takie urządzenie
ciastkarnia na kruchym spodzieczyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza się taki ryż w wersji libańskiej, zajrzyjcie do zaprzyjaźnionego bloga Ewy . Zupa jest aromatyczna i ma ciekawy smak. Wyczuwalny jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : Oscypek łyżka masła żurawina w słoiczku lub ew dobry ketchup ( wersja dla dzieci ) Wykonanie : Ser kroimy na średniej grubości plastry Masło rozpuszczamy na
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęVegan , a prowadzone przez Ewę Krawczykowską . Motto jakie przyświecało warsztatom było niewątpliwie chwytliwe: Chcecie przyrządzić coś wegańskiego na stół wigilijny, ale nie macie pojęcia jak zaimponować rodzinie? My was nauczymy! Źródło: ervegan.com Wszystkie zaprezentowane dania były wegańskie , bezcukrowe oraz bezglutenowe , ale ciągle pyszne i intrygujące. Oto jak obala się mity, że kuchnia wegańska jest mdła, nijaka i schematyczna(...)miałam do czynienia z tą bardziej brutalną stroną wiejskiego łańcucha pokarmowego. Jak najbardziej szanuję jednak wybory innych, a kuchnią wegańską zamierzam się dalej inspirować. Poniżej fotorelacja z warsztatów : Rustykalny charakter wnętrza - zaiste Dzikie Historie! Żadna przestrzeń nie mogła się zmarnować :) Prowadząca Ewa uczy nas przygotowywać TOFURNIK TOFURNIK - tylko kilka składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało
Grunt to przepis!