ewa w kuchni - 2000 przepisów (strona:116/134)

Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 208

mlekiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.  Wstawiamy bułeczki i pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia. Razem ze mną wypiekały:  Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia

Mia Cucina Sofieta
Śniadaniowe bułeczki maślane 119

lekko otwartym piekarniku, później wykładam do wystudzenia na kratkę. Smakują wybornie z masłem i konfiturą, wprost rozpływają się w ustach. Bułeczki piekłam razem z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz… i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia

Szybko Tanio Smacznie
Maślane bułeczki do odrywania 300

przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. *Jeśli ciasto będzie zbyt suche i twarde dolać mleka. Przepis od Liski Razem ze mną piekły:   Bożena - Moje domowe kucharzenie Ewa - Ewa w kuchni Jola - Nasze życie od kuchni Aneta - Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię - zdjęcia na FB Asia - Sama słodycz...i szczypta chili Edyta - Pasja smaku Beata - Ciasteczkowy potwór Angelika - Życie(...)zaczyna się w kuchni Gocha - Smaki Alzacji Asa - Szóste niebo Marzena - Kulinarna Maniusia Ewa - zdjęcie z FB Agnieszka - Szybko Tanio Smacznie Iza - Smaczna Pyza Małgorzata - zdjęcie z FB Ala - Ala piecze i gotuje Olga - Cukry Proste Lidia - zdjęcie z FB Olimpia - zdjęcie z FB "Podróże małe i duże" Iwona - b lo G otowanie z pasją

Ala piecze i gotuje
Maślane bułeczki przytulone z powidłami śliwkowymi 38495

nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia - 200C wydało mi się zbyt gorąco, bułeczki by mi się przypaliły . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Moje domowe kucharzenie Ewa w kuchni Nasze życie od kuchni Piekielna kuchnia Anety Piekę bo lubię Sama słodycz... i szczypta chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Smaki Alzacji i nie tylko

Grunt to przepis!
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 241

zdjęcie pochodzi ze strony wydawnictwa Publicat  "Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska." to książka napisana przez Ewę Aszkiewicz, wydana przez wydawnictwo Publicat. Tyle formalności, teraz czas na recenzję. Książka jest przepiękna! Przypomina mi "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska." tego samego wydawnictwa (jest to jedna z moich ulubionych książek, a właściwie albumów kulinarnych). W środku znajdziemy przepiękne zdjęcia i aranżacje

Brzuszki Łakomczuszki
Bułeczki drożdżowe z makiem 212

najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence  z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie  z bloga Ewa w kuchni Joli  z bloga Smaki mojego domu Anecie  z bloga Piekielna kuchnia Anety Asi  z bloga Sama słodycz i szcypta chili Edycie  z bloga Pasja smaku(...)Izie  z bloga Smaczna pyza Angelice  z bloga Życie zaczyna się w kuchni Małgosi  z bloga Smaki Alzacji Szóste Niebo  z bloga Szóste niebo Marzence  z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi Ewie Szczepińskiej  z FB Agnieszce  z bloga Szybko, tanio, smacznie Piekę bo lubię  z FB Małgosi

Ciasteczkowy Potwór
Placek z cukinią Ewy Wachowicz 168

Kolejne ciasto z warzywem:) U nas inwazja cukinii:) Powstają więc różne wariacje;) Długo tez szukałam po necie czegoś oryginalnego wg. mnie, i znalazłam na stronie Ewy

Anioły w kuchni
Konczi i Szpileczka w programie Ewy Wachowicz 170

się u Pani Ewy kilka minut przed planowaną godziną nagrania. I tu odpowiadamy na pytanie, które wszyscy Nam zadają. Tak, tak program nagrywany jest w prawdziwym domu Pani Ewy. Ta piękna kuchnia, nie jest tylko fikcją telewizyjną, a prawdziwą kuchnią. Odpowiadając na kolejne pytania naszych znajomych: Pani Ewa jest osobą bardzo sympatyczną, emanuje z niej pozytywna energia. Cała ekipa(...)ekranu. Tak naprawdę całe piętro domu było przystosowane na potrzeby kręcenia programu. W kuchni rozstawione były kamery i światła i wokół kręciło się mnóstwo ludzi. Dowiedziałyśmy się ze ekipa biorąca udział w nagraniu programu liczy 18 osób. W przerwie nagrania Pani Ewa zeszła się z Nami przywitać i poczęstowała Nas ciastem. Gdy przyszła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 112

Wysyp książek w tym tygodniu u mnie :-). Fajnie, że jest tyle nowości, każdy może wybrać coś dla siebie :-). Tym razem kuchnia polska Ewy Aszkiewicz, a konkretnej receptury babci pani Ewy. Książka jest pięknie wydana w pastelowych, delikatnych kolorach. Przepisy posiadają śliczne zdjęcia. Książka to zbiór tradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni(...)kaczka pieczona w winie, karkówka ze śliwkami i miodem i inne. Kolejne rozdziały to święta Wielkanocne i Boże Narodzenie - tutaj przepisy na tradycyjne potrawy Książka na pewno zachwyci fanów kuchni tradycyjnej, przepisów jest mnóstwo, bardzo dokładnie rozpisane co mamy robić, krok po kroku. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem. Książka jest pięknie wydana, o czym pisałam już wyżej. Nawet ja , osoba

kruche babeczki
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 155

powinny być na koniec pieczenia wyraźnie rumiane. Najlepiej zajadać jeszcze ciepłe, z cudownie gorącym, wypadającym ze środka farszem :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Ewa Szczepińska Prawo do gotowania z pasją Ewa w kuchni Eksplozja smaku Smaczna Pyza Ala piecze i gotuje Kulinarna Maniusia Kiełki smaku

Grunt to przepis!
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 223

Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia. Razem ze mną wypiekały: GRUNT TO PRZEPIS PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ ALA PIECZE I GOTUJE MATKA WARIATKA BLOGOTOWANIE EWA W KUCHNI SMACZNA PYZA MOJE DOMOWE KUCHARZENIE PIEKIELNA KUCHNIA ANETY KULINARNE PRZYGODY GATITY MOJE MAŁE KUCHARZENIE EVERYDAY FLAVOURS

Mia Cucina Sofieta
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 133

upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Smaczna Pyza   Prawo do gotowania z pasją   Ala piecze i gotuje Ewa w kuchni matkaWariatka bloGotowanie z pasj ą Moje domowe kucharzenie Piekielna kuchnia Anety Kulinarne przygody Gatity  Moje małe czarowanie  Everyday Flavo

Grunt to przepis!
Bułeczki czekoladowo-cynamonowe 95

uzyskają złoty koloru. Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce i malujemy nim obficie bułeczki tuż po wyjęciu z piekarnika. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Ewa w kuchni Smaczna pyza Matka wariatka Blogotowanie z pasją Prawo do gotowania z pasją Ala piecze i gotuje Piekielna kuchnia Anety

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl zdrowia 110

wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżeczki miodu pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu. No to zdrówko :) Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska

My simple kitchen
Jabłkowe kokardki 48

Bardzo lubię kulinarne eksperymenty ale czasami nachodzi mnie ochota na coś klasycznego, polskiego, rzadko już dziś widywanego na naszych stołach. Sięgam wówczas po "Kuchnię polską" Ewy Aszkiewicz, która od lat leżała u mojej mamy. Kiedyś ją pożyczyłam i już nie oddałam :) Tym razem moją uwagę przykuł przepis na makaronowe kokardki zapiekane z musem jabłkowym. Danie jest bardzo proste

Milion Smaków
Galaretka kawowa z czekoladą 113

jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki.  Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny 3 łyżki zimnego

Kuchenne aromaty
Lód kawowy 136

utraty aromatu i pogorszenia smaku napoju kawowego. Dodanie do kawy mrożonej zwykłego lodu w kostkach rozwadnia kawę, co powoduje utratę jej walorów smakowych.  Pomysł pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewisz.  Składniki 10 dag drobno zmielonej kawy 2 szklanki wrzątku można również wzbogacić cukrem Sposób Wsypaną do dzbanka kawę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem 10 minut, filtrujemy

Kuchenne aromaty
Bazylia 193

lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią tworzą ciekawe,  smakowo-zapachowe kompozycje.   "Kuchnia polska" Ewa Aszkiewicz , wyd. Publicat

Klaudynkowa kuchnia
Babka orzechowa z rodzynkami 139

formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.  Przepis z moimi zmianami z bloga Ewa w kuchni

Ala piecze i gotuje
Sernik wiedeński puszysty 164

Ponieważ jest gorąco to mniej piekę. Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz.  Wypiek ten do najtańszych nie należy  ale  naprawdę warto go upiec bo jest przepyszny. Składniki: ·          1 kg białego tłustego sera trzykrotnie mielonego

Na słodko lub wytrawnie
Seromak 344

Mój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych

Monia miesza i gotuje
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 174

srebra malarskiego listy,I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady,I kwitnące gruszkami i jabłkami sady"- Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy sięPrzepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej.Składniki:Ciasto:  2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz:pół kilograma wołowiny1 cebulasól, pieprzPrzygotowanie: Farsz

Bon Appetit Małgorzaty
Cebula 186

niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia Polska", Ewa Aszkiewicz

Klaudynkowa kuchnia
Sól kuchenna 188

solniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych. źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

Klaudynkowa kuchnia
Czerwona kapusta z jabłkami 161

Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska "Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :)Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać

Proste Potrawy
Babka cynamonowa - na święta 152

wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym. Przepis pochodzi z Kuchni polskiej- Ewy Aszkiwicz

Proste Potrawy
Drożdżowy placek z dynią 129

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska - tradycyjne potrawy"Składniki : 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki utartej dyni- moja była bardzo sucha szklanka mleka 3 jajka 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 7 łyżek oleju szczypta soli tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie : Drożdże rozkruszamy i dodajemy do nich po łyżce mąki, cukru, mieszamy to w1/2 szklance ciepłego  mleka

Proste Potrawy
Zupa czekoladowa 160

pół kieliszka winiaku lub rumu :) A podana z ryżem na sypko lub małymi biszkopcikami jeszcze ją uatrakcyjni, a wtedy dodajemy zdecydowanie mniej rodzynek i moreli. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" Ewy Aszkiewicz

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania