Potrzebujemy około 5-6 dni na zrobienie zakwasu. Składniki: 1 kg buraki czerwone, najlepiej kuliste, woda słona jak do kiszenia ogórków tyle, aby przykryła pocięte
w mojej kuchniKombinując nad pomysłem na odrobinę lata w zimie nie sądziłem że może powstać tak niesamowicie oryginalny smak sałatki a do tego kurczak w ulubionej odsłonie mojego
Mechanik w kuchniNie ma nic lepszego niż leniwe niedzielne popołudnie zwieńczone czymś słodkim. Jesli macie wolną chwilę i ochotę na pyszny deser możecie przygotować tiramisu z sezonowymi owocami
W kuchni KatieNie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, kojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły
Taste Of My DayNiecodzienna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania w ogrodzie. Wypełnione farszem pieczarki, otulone boczkiem i upieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego
Kuchnia w czekoladzieZupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4
Kopystką po garachTen sernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni
Szefowa kuchniSezon na botwinę w pełni. Witaminowa bomba-bogata w żelazo a do tego pyszna,zarówno jako chłodnik, jak i na ciepło. SKŁADNIKI: (4 -5 porcji
Kopystką po garachsurową rybą. Jednak na miejscu, okazało się, że sushi jest całkiem pyszne, zresztą to samo można powiedzieć o japońskich lodach mochi, które kształtem przypominają malutkie krążki sera. Japońska kuchnia na dobre zagościła w moim domu, ostatnio nawet zaczęłam produkować swoje własne sake- wino ryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą(...)Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Dodatkowo: Mata z bambusa pałeczki Na początek
Smakowy RajTarta z jabłkami, to moje ukochane ciasto <3 Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka
Taste Of My DayKolejną moją propozycją na smaczny obiad są pierogi z kaszą gryczaną. Długo nie miałam przekonania do pierogów z takim farszem, ale postanowiłam w końcu zrobić i
kuchnia doskiSeler naciowy - przez jednych uwielbiany, przez innych znienawidzony... Dzisiejsze zdjęcia dają wiele do życzenia, ale robiłam je w pracy :) Przed chwilą. Komórką. Taki lunch-box :) O
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej
W kuchni Karmel-itkiAromatyzowane oliwy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Do pieczenia, smażenia, do sałatek.,..te kupowane kusza różnorodnością dodatków, ale i ...są drogie. A zobaczcie jak łatwo możemy przygotować takie oliwy w domu. Zmieniając dodatki możemy mieć takie oliwy smakowe jakie tylko chcemy i lubimy. **DOMOWA OLIWA Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM: Składniki: 250 ml oliwy z oliwek 2- 3 ząbki(...)czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa) 4-5 listków bazylii ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora Ew.kilka ziaren kolorowego pieprzu zamiast pomidorów suszonych Wykonanie: Pomidora, ząbki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do sałatek i sosów. **DOMOWA OLIWA ROZMARYNOWA: Składniki: 2 gałązki rozmarynu kilka ziarenek
Z Majeczką w kuchnipraktycznie wszystkie sekrety magii kociołkowania i samej kuchni węgierskiej. Oczywiście kuchnia węgierska słynie ze swojej ostrości, ale jesteśmy w Polsce więc robimy jak lubimy. Zatem zacząć chcemy od klasyki kuchni węgierskiej. Od klasycznego gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać(...)ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr wody sól, pieprz do smaku Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się
Marder&Marder Manufacturewszystkie uda mi się spełnić! Niektóre nie zależą ode mnie …. niektóre tylko ode mnie …. Bądź co bądź – Wy trzymajcie za mnie mocno kciuki! Po występie w programie Pani Ewy Wachowicz przyszedł czas na kolejne kulinarno-telewizyjne szaleństwa! O nagraniu dowiedziałam się siedząc na fotelu w studio tatuażu …. i potem ciężko było już wysiedzieć, bo nie dość, że „wiercidupka(...)takiej wiadomości zaczęła rozsadzać mnie dodatkowa energia :D Po dogadaniu szczegółów … ustaleniu daty, popędziłam na nagranie do TVP1. Jak mi poszło? Co pysznego ugotowałam razem z fantastycznym szefem kuchni Marcinem Budynkiem? Możecie zobaczyć już dziś! 10.04 / godzina 19.20 / TVP1 / program PRZEPIS DNIA Serdecznie zapraszam
Ostra na Słodkoczego się do tej pory nauczymy, w pewnym momencie przestaje mieć znaczenie. Klasyczne łączenie smaków, znane metody i sposoby przygotowywania, sztampowe formy i wyuczone na pamięć reguły - tracą sens. Kuchnia jest laboratorium, gdzie aby osiągnąć sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru(...)wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam. W garnku podgrzewam masło klarowane, a gdy jest odpowiednio gorące, wrzucam pora z czosnkiem
W kuchni Karmel-itki