Aromatyzowane oliwy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Do pieczenia, smażenia, do sałatek.,..te kupowane kusza różnorodnością dodatków, ale i ...są drogie. A zobaczcie jak łatwo możemy przygotować takie oliwy w domu. Zmieniając dodatki możemy mieć takie oliwy smakowe jakie tylko chcemy i lubimy. **DOMOWA OLIWA Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM: Składniki: 250 ml oliwy z oliwek 2- 3 ząbki(...)czosnku ( w zależności jak mocno ma być czosnkowa) 4-5 listków bazylii ew. 2-3 kawałki suszonego pomidora Ew.kilka ziaren kolorowego pieprzu zamiast pomidorów suszonych Wykonanie: Pomidora, ząbki czosnku oraz liście bazylii zalewamy oliwą, odstawiamy aby przegryzła ona smaki. Po kilku dniach mamy pyszną aromatyzowaną oliwę np do sałatek i sosów. **DOMOWA OLIWA ROZMARYNOWA: Składniki: 2 gałązki rozmarynu kilka ziarenek
Z Majeczką w kuchnipraktycznie wszystkie sekrety magii kociołkowania i samej kuchni węgierskiej. Oczywiście kuchnia węgierska słynie ze swojej ostrości, ale jesteśmy w Polsce więc robimy jak lubimy. Zatem zacząć chcemy od klasyki kuchni węgierskiej. Od klasycznego gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać(...)ziemniakami. Jest pyszny! 1-1,5 kg wołowiny (ewentualnie dziczyzny lub miks tych mięs) 3 cebule 4 łyżki pasty paprykowej lub mielonej słodkiej papryki 100 g słoniny wędzonej (ew. 3 łyżki oleju) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 litr wody sól, pieprz do smaku Rozpalamy ognisko i wieszamy nad nim kociołek. Słoninę kroimy w drobną kostkę i smażymy aż się
Marder&Marder Manufacturewszystkie uda mi się spełnić! Niektóre nie zależą ode mnie …. niektóre tylko ode mnie …. Bądź co bądź – Wy trzymajcie za mnie mocno kciuki! Po występie w programie Pani Ewy Wachowicz przyszedł czas na kolejne kulinarno-telewizyjne szaleństwa! O nagraniu dowiedziałam się siedząc na fotelu w studio tatuażu …. i potem ciężko było już wysiedzieć, bo nie dość, że „wiercidupka(...)takiej wiadomości zaczęła rozsadzać mnie dodatkowa energia :D Po dogadaniu szczegółów … ustaleniu daty, popędziłam na nagranie do TVP1. Jak mi poszło? Co pysznego ugotowałam razem z fantastycznym szefem kuchni Marcinem Budynkiem? Możecie zobaczyć już dziś! 10.04 / godzina 19.20 / TVP1 / program PRZEPIS DNIA Serdecznie zapraszam
Ostra na Słodkoczego się do tej pory nauczymy, w pewnym momencie przestaje mieć znaczenie. Klasyczne łączenie smaków, znane metody i sposoby przygotowywania, sztampowe formy i wyuczone na pamięć reguły - tracą sens. Kuchnia jest laboratorium, gdzie aby osiągnąć sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru(...)wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam. W garnku podgrzewam masło klarowane, a gdy jest odpowiednio gorące, wrzucam pora z czosnkiem
W kuchni Karmel-itkiWitam po długiej przerwie! Mam dla Was przepis na łatwą i błyskawiczną w przygotowaniu babkę majonezową. Ciasto jest niezmiernie delikatne i puszyste. Co ważne, babka zawsze
Przepisy AleksandrySałatka vege z tofu to jeden z pierwszych moich przepisów typowo vege no bo niema co ukrywać że jestem mięsożerny :) ale sałatka jak najbardziej podbiła moje
Mechanik w kuchniPyszna i prosta przekąska idealna na przyjęcia rodzinne bądź też na zbliżające się Andrzejki czy Sylwestra. Bez żadnych przypraw bo składniki same są zgranymi smakami. Składniki
Mechanik w kuchniPolędwiczkę możemy przygotować bardzo łatwym sposobem. Ale również bardzo łatwo jest ją przesuszyć i sprawić, że nie będziemy jej jedli z miłą chęcią. Jak więc zagwarantować
Z Majeczką w kuchniCzasem z rana, po wstaniu z łóżka, mimo że jestem bardzo głodna, to sama nie wiem co bym zjadła, na co mam ochotę...Nie mam
Z Majeczką w kuchniChyba już pisałam, że pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa cieszą się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Jest u mnie na blogu już ich
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj przedstawię trochę banalną "potrawę", ale chyba każdy ją od czasu do czasu je - tosty. Ponieważ nic co ludzkie obce mi nie jest, uważam że te
Taste Of My Dayostro, którą przyprawiłam czarnuszką . Jest to moja ulubiona przyprawa, dodaję ją dosłownie do wszystkiego ! Ma specyficzny korzenno-pieprzny smak, nadający wyrazistości potrawom. Poza tym, że jest niezastąpiona w kuchni, wykorzystuje się ją również w lecznictwie. Czarnuszka działa przeciwwrzodowo oraz chroni wątrobę i nerki przed toksynami. W kosmetyce doceniona przy leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy i AZS. Zachęcam wszystkich do zaopatrzenia(...)potrafi wyleczyć ze wszystkiego. Pasta twarogowa Składniki: 200g twarogu półtłustego; 1 łyżka jogurtu naturalnego; 1 łyżka cebuli; 10 sztuk oliwek zielonych; duża szczypta czarnuszki; szczypta kolendry, pieprzu, ew. soli. Dodatkowo: kiełki rzodkiewki. Zaczynamy. Zajmie to 5 minut !! Twaróg rozbijam widelcem, jeśli jest za gęsty dodaję łyżkę jogurtu naturalnego (lub dwie
Życie na widelcuOd kilku dni "chodził za mną" ryż, jednak nie miałam pomysł na to z czym go zjeść. Sam, suchy nie jest zbyt atrakcyjną potrawą, zyskuje w
Taste Of My DayNie wiem czy Wam już kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego
Kuchnia w czekoladziePulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami
Kuchnia z widokiem na ogródbrokułów 1 łyżka orzeszków piniowych jogurt naturalny, małe opakowanie 250 g 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru oliwa sól pieprz Składniki do kuchni orientalnej znajdziecie na www.Sklep.na Sushi.pl.Wykonanie:1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, wg. przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobne różyczki brokułów, cienko posiekany(...)kilku minutach podlać jogurtem naturalnym, dodać wszystkie przyprawy, dusić razem kilka minut, dodać kawałki wędzonego łososia. 3. Do przygotowanych brokułów w sosie jogurtowym dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, ew. doprawić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące. Wierzch można posypać startym żółtym serem
Apetyczna babeczkaLeczo. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W sezonie przygotowuję je co najmniej kilka razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się cukinie i dojrzeją pomidorki. Żeby nie było
Kuchnia z widokiem na ogród