maku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć
6niebojest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Do mąki dodać sól i wlać
Jadło i czytadłosmaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera gorgonzola sól morska świeżo zmielony czarny
cool and mintyPyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów. Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało. Tak się objadłam
Moje Małe Czarowaniesmaczny obiad czyli pierogi z żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek(...)pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką
Smakowite DaniaPrzedstawiamy Wam pomysł na bardzo smaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu nasza ulubiona kasza jaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej
Pan i Pani Smith w kuchnikażda strona, bieg zdarzeń , kurcze taki nieprzewidywalny! Ta książka wessała mnie całkowicie i mimo, że przyciągnęła mnie w najbardziej gorącym dla mnie okresie, czasie przygotowań do świąt pochłonęłam ją w zaledwie 3 wieczory, powstrzymywały mnie tylko zmęczone oczy, którym musiałam dać odpocząć. Tam nie ma happyendów, żadnych szczęśliwych uniesień, ale mimo tego nie jest to książka dołująca i przytłaczająca cierpieniem
Blondynka GotujeMoją ulubioną rybą, którą podaję na obiad jest pstrąg. Szukając niebanalnego przepisu na dania z ryb, znalazłam przepis w Kuchni Lidla . Danie tak
Czerwień i błękitKolejna odsłona banana w roli głównej na śniadanie. Pyszne placuszki ryżowe są lekkie i puszyste. Gorąco polecam! Zapraszam również do obejrzenia filmu scroll down for
Bazując na smakuRagoût de boeuf aux tomates czyli gulasz wołowy z pomidorami. Danie rodem z Francji, pyszne, aromatyczne i żywcem wyjęte z Prowansji. Przepis według pomysłu z ulotki Biedronki. Zapraszam serdecznie i polecam gorąco. Gulasz wołowy z pomidorami wprost z Francji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedostępny - w wielkich strąkach. Także zanim zabrałam się do gotowania, musiałam wyłuskać bób;) Zastanawiałam się nad różnymi daniami z wykorzystaniem bobu, ale ostatecznie wybór padł na risotto. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ wyszło ono naprawdę pyszne! Gorąco polecam:) A razem ze mną bób we włoskim wydaniu przygotowali: Dobromiła, Panna Malwinna , Bartoldzik
Codzienne Gotowanieśmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną. Smacznego ! PS. Co sądzicie o tej większej czcionce? Nie sądzicie, że jest lepsza? Wyraźniejsza i bardziej przejrzysta? Koniecznie dajcie znać
Codzienne Gotowaniemycie okien, trzepanie dywanów, czy pastowanie podłóg. Zazwyczaj już miesiąc przed Świętami siadam w wygodnym fotelu z filiżanką gorącej kawy w zasięgu ręki, obkładam się moimi zeszytami z mnóstwem sprawdzonych przepisów, karteczkami na których znajomi spisali receptury swoich sprawdzonych dań i ewentualnie z kilkoma książkami kucharskimi... i się zaczyna! Mąż jak zwykle ma ze mnie ubaw
Rozpustne gotowanie