ochłoda była mile widziana, w każdym razie z dnia na dzień smakował nam jeszcze bardziej... Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony(...)rozdrobniłam także jagody, które dodałam później do galaretki. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszałam. W misie miksera rozmieszałam ser, wmieszałam w niego zblendowane jagody. Następnie wlałam gorącą żelatynę i dokładnie wymieszałam. Na końcu dołożyłam ubitą śmietanę i delikatnie przemieszałam. Masę serowo-jagodową wylałam na schłodzony spód i umieściłam tortownicę z powrotem w lodówce. Schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę
Smaczne Zdrowecałość przelać do garnka z marchewką i groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany, czyli zawsze lejemy gorące do zimnego, a nie odwrotnie, bo powstaną "kluchy" Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki z mąki Podawać do drugiego dania Smacznego:) Biorę udział w akcjach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko . Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem(...)cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska brązowy kolor. Gotowy ryż z soczewicą podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Na wierzchu układamy skarmelizowaną cebulkę i polewamy pozostałą oliwą. P.s. Lubicie karmelizowaną cebulę? Skusicie się na dzisiejsze danie
Chilli Czosnek i Oliwakońca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to gorące dni, a sos borowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych borówek zebranych(...)gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym odrobinę podsmażonej na lekko-złoto cebulki. Myślę, że smak byłby pełniejszy. Z troski o żołądki gości - powstrzymałam się
Kuchnia po mojemuDzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne. Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach(...)kroimy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Odsączony, gorący makaron wrzucamy na patelnię, do boczku. Całość posypujemy parmezanem i dokładnie mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy parmezanem. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnej
Smak mojego domuSycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka(...)wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą
Moja Galeria Smakutalerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi
Karo in the Kitchenmaku 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów laska wanilii 70 g marcepana 1,5 szkl cukru pudru (dałam tylko 3/4 szkl) duża łyżka śmietany (jogurtu greckiego ok 1 szkl wrzącego mleka lukier: 1/2 szkl cukru pudru kilka kropel gorącej wody ponadto: 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć
6niebojest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest za kaszę, pozyskiwany jest z pszenicy durum. Obecnie coraz częściej gości na stołach Polaków jako dodatek do dań obiadowych. Z powodzeniem może nam zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Do mąki dodać sól i wlać
Jadło i czytadłosmaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera gorgonzola sól morska świeżo zmielony czarny
cool and mintyPyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów. Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało. Tak się objadłam
Moje Małe Czarowaniesmaczny obiad czyli pierogi z żółtym serem będą ciekawą propozycją na urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek(...)pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć. Zawartość miski przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką
Smakowite DaniaPrzedstawiamy Wam pomysł na bardzo smaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu nasza ulubiona kasza jaglana. Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej
Pan i Pani Smith w kuchnikażda strona, bieg zdarzeń , kurcze taki nieprzewidywalny! Ta książka wessała mnie całkowicie i mimo, że przyciągnęła mnie w najbardziej gorącym dla mnie okresie, czasie przygotowań do świąt pochłonęłam ją w zaledwie 3 wieczory, powstrzymywały mnie tylko zmęczone oczy, którym musiałam dać odpocząć. Tam nie ma happyendów, żadnych szczęśliwych uniesień, ale mimo tego nie jest to książka dołująca i przytłaczająca cierpieniem
Blondynka GotujeMoją ulubioną rybą, którą podaję na obiad jest pstrąg. Szukając niebanalnego przepisu na dania z ryb, znalazłam przepis w Kuchni Lidla . Danie tak
Czerwień i błękitKolejna odsłona banana w roli głównej na śniadanie. Pyszne placuszki ryżowe są lekkie i puszyste. Gorąco polecam! Zapraszam również do obejrzenia filmu scroll down for
Bazując na smakuRagoût de boeuf aux tomates czyli gulasz wołowy z pomidorami. Danie rodem z Francji, pyszne, aromatyczne i żywcem wyjęte z Prowansji. Przepis według pomysłu z ulotki Biedronki. Zapraszam serdecznie i polecam gorąco. Gulasz wołowy z pomidorami wprost z Francji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedostępny - w wielkich strąkach. Także zanim zabrałam się do gotowania, musiałam wyłuskać bób;) Zastanawiałam się nad różnymi daniami z wykorzystaniem bobu, ale ostatecznie wybór padł na risotto. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, ponieważ wyszło ono naprawdę pyszne! Gorąco polecam:) A razem ze mną bób we włoskim wydaniu przygotowali: Dobromiła, Panna Malwinna , Bartoldzik
Codzienne Gotowanieśmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną. Smacznego ! PS. Co sądzicie o tej większej czcionce? Nie sądzicie, że jest lepsza? Wyraźniejsza i bardziej przejrzysta? Koniecznie dajcie znać
Codzienne Gotowaniemycie okien, trzepanie dywanów, czy pastowanie podłóg. Zazwyczaj już miesiąc przed Świętami siadam w wygodnym fotelu z filiżanką gorącej kawy w zasięgu ręki, obkładam się moimi zeszytami z mnóstwem sprawdzonych przepisów, karteczkami na których znajomi spisali receptury swoich sprawdzonych dań i ewentualnie z kilkoma książkami kucharskimi... i się zaczyna! Mąż jak zwykle ma ze mnie ubaw
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na pyszny dodatek do obiadu czyli młodą kapustę z czosnkiem. Jest to pyszna, delikatna i bardzo prosta w przygotowaniu propozycja. Idealnie smakuje podana na
Smakowite Daniasieci można znaleźć mnóstwo przepisów na serniki truskawkowe, ale w wersji na zimno, a te pieczone da się policzyć na palcach jednej ręki? Sama jestem zdziwiona, bo przecież wersja pieczona jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam, szczególnie na zbliżający się Dzień Dziecka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu oreo
Domowa Cookierenka Agigęsty. Gotowym sosem zalewamy roladki czekające w naczyniu, a na wierzchu układamy kilka plasterków żółtego sera. Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Po tym czasie, gotowe roladki posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy gorące. :) U nas pałaszowane były z ugotowanym kalafiorem z zasmażką z tartej bułki, ale polecam do nich również kluski śląskie. Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyadojrzałego banana 5g kakao mocno odtłuszczone BIO Fresano 0,25-0,5 łyżeczki cynamonu pół szklanki gorącego mleka Sposób przygotowania: Płatki mielimy na mąkę kokos wrzucamy do blendera, mielimy dodajemy orzechy, mielimy z kokosem najdrobniej jak się da twaróg z bananem blendujemy na jednolitą masę do banana i twarogu dodajemy zmielone płatki, kokos z orzechami, kakao i cynamon
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszpinaku, obłożony serem feta i zapieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Danie ładnie się prezentuje przez finezyjny, ale wbrew pozorom bardzo łatwy splot wykonany z ciasta. Poniżej znajdziecie zdjęcie ze szczegółami wykonania :) Gorąco polecam :) Składniki : 8 kawałków kurczaka sól pieprz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 kostka sera feta
Chocolate Muffin Blogtego czekoladowa, czyli w sam raz na dzisiejszy Dzień Czekolady. Trochę niecodzienne połączenie kakao, awokado i chili dało słodką i wilgotną babkę, o czekoladowym smaku z wyraźnym pikantnym akcentem. Całość jest wykończona polewą z czekolady ze szczyptą chili. Gorąco polecam!!! Składniki: 1 szklanka mąki z czubkiem (170 g) 50 g gorzkiego ciemnego kakao 1 (dla odważnych czubata) łyżeczka pieprzu
Pełny talerzPyszny i aksamitny sos pomidorowy jest świetnym dodatkiem do wielu potraw m.in. gołąbków, pulpetów czy makaronu. Przygotowuje się go prosto i niemal błyskawicznie, a podany na
Smakowite Daniaprzyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie miała łagodniejszy smak oraz będzie zdrowsza dla naszego żołądka
Przepisy i porady kulinarnejest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą skórkę, jest intensywnie soczysty w środku o niebanalnym smaku. Danie idealne dla osób zapracowanych ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje więcej, niż dosłownie 5 minut. Resztę robi za nas piekarnik. Wypróbujcie, gorąco polecamy! Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: 5 minut + około 70-80 minut
Kolizje Smakówczasami tak owinąć się kocem trzeba, podrzemać jeszcze chwilę, albo kilka stron ulubionego magazynu przerzucić w ciszy... kawę wypić gorącą. Jedno się gramoli na kolana, drugie musi pokonać drogę przez oparcie, bo przecież inaczej wejść na kolana mamy się nie da. W tym czasie to pierwsze pyta czy może mnie uczesać, a drugie już ma w ręce moje różowe karteczki
bistro mamaubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 ° C na 70 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. Placek malinowo migdałowy, to ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Należy chyba do najprostszych
mojewypiekiinietylkojest gotowy (nie mam termometru, gotowałam na wyczucie). Nie przerywając miksowania, do ubitych białek cienkim strumieniem, powoli wlewamy gorący syrop. Cały czas miksujemy, aż masa całkowicie ostygnie. Zajęło mi to ok. 15 minut. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego (ja dałam z tylką nr 13) i wypełniamy rożki waflowe. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obie czekolady
mojewypiekiinietylkowymieszać z jajkami, pieprzem, przyprawą kucharka do masy wlać wyciśnięty sok, tyle aby masa nie była za sucha ja dałam około 1 szklankę wsypać mąkę, sodę i dobrze wymieszać pierwszy placek usmażyć na próbę, czy jest odpowiednia ilość mąki na gorącym oleju smażyć placki z obu stron placki są smaczne dla amatorów tak połączonych warzyw z jabłkiem i bardzo smakują
W Mojej Kuchni Lubiężółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze nie raz je zrobię, tym bardziej, że moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki : 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania
Mania Gotowania