zaskakująco smaczna, połączenie kapusty z ryżem i śmietaną jest rewelacyjne. Objadałam się tą zapiekanką przez dwa dni. Gorąco polecam ją na jesienne kolacje dla większej grupy głodomorów. Jednocześnie muszę dodać, że zapiekanka z kiszonej kapusty nie zalicza się do dań lekkich, jest dość tłusta ze względu na dużą ilość użytej do jej przyrządzenia śmietany, a także mięsa
Codzienne Gotowaniegrzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata. Składniki (4-5 porcji) : 400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki) 500 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina(...)smażyć go przez 5 minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dolewać gorącego bulionu i dokładnie mieszać, do momentu, gdy ryż stanie się al dente . Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz przyprawić pieprzem. Gotowe danie zdjąć z ognia, wsypać połowę parmezanu oraz dodać żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu, posypane natką
Food Squareruszył a ja dodałam pozostałe składniki takie jak mleko, masło rozpuszczone w kąpieli wodnej ( uważaj żeby nie było za gorące ) mąkę i jajka dokładnie wymieszane ( można ubić mikserem z cukrem ), razem wszystko porządnie wymieszałam i przykryłam ściereczką i znowu dałam na słoneczko żeby szybko wyrosło. Po około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam
Kuchnia na wzgórzuSycące, pyszne i szybkie do przygotowania danie dla całej rodziny. Przygotujecie je na jednej patelni zużywając minimalną ilośc składników. Sos gotuje się krótko i wychodzi dosyć rzadki, dlatego na koniec zagęściłam go odrobiną mąki wymieszanej z zimną wodą. Pamiętajmy jednak, że po ostudzeniu i w następnym dniu, sos jeszcze zgęstnieje. Nie wsypujmy więc za dużo mąki(...)mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki oliwy gorący bulion lub woda PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, po ¹⁄₂ łyżeczki suszonego majeranku, czarnego pieprzu, soli (można dać mniej jeśli używamy bulionu) oraz roztartych ziaren kminku, 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, szczypta chili
cool and mintyJabłka w cieście naleśnikowym to pyszny i niezwykle prosty deser dla dzieci a także dorosłych, który przygotujemy błyskawicznie. Krążki jabłkowe najlepiej smakują na gorąco, posypane
Smakowite DaniaNa pewno nie nazwę tego dania dietetycznym. Macaroni & Cheese syci, ogrzewa i poprawia nastrój. Raz na jakiś czas można sobie na taki obiad
Przepisy Aleksandryodkrywam poprzez tamtejszą kuchnię :) Dziś mam dla Was wspaniały przepis na przepysznego kurczaka do pyaza czyli kurczaka w cebuli. Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw. Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza. Najbardziej smakują one po odgrzaniu, na drugi dzień , kiedy to smaki się zmieszają i wydobędzie cały aromat(...)wody ). Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące ze świeżą zieleniną. Smacznego! I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii? Mam nadzieję, że tak! A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis! * * * Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż
Ostra na Słodkogrzanki. ;-) Cała rodzinka degustowała i stwierdziła iż są przepyszne. Polecam gorąco- może zasmakują również i Wam. Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj . Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-) Składniki: - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650) - 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody
Smaczne Zdroweniż zwykle. Jeśli mamy młodą cukinię, to ścieramy ją wraz ze skórką. Jeśli cukinia jest starsza, to obieramy ją. I tu jak zwykle, co dom to placki ziemniaczane, koronne danie Polaków, robi się inaczej. Mój tata lubi do placków dodawać cebulę podsmażoną z kiełbasą. Jedni jedzą placki z cukrem, inni ze śmietaną, jeszcze inni z dżemem. Mąż przyznał się(...)tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy mąkę, jajko i proszę do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Smażymy placki na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-ziemniaczane-cukinia/ BosowKuchni Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał(...)godzin , lub program 1 (low) na ok 10 godzin. Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego! Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już miękkie
Stare Garydrobną kostkę z nasionami gorczycy. • Cebulę, miękkie masło i śmietanę dodać do gorących ziemniaków i utłuc na jednolitą, puszystą masę. • Podawać schab pokrojony w plastry z aromatyzowaną gruszką i puree ziemniaczanym. Danie to pochodzi z warsztatów świątecznych w Makro z Kurtem Schellerem
To co kochammoja dzisiejsza propozycja na pyszne, zdrowe i odżywcze śniadanie. Owoce można zmieniać i dowolnie modyfikować. W tym daniu mango dało taką słodycz, że nie trzeba dodać ani grama cukru :) Śniadanie dla dużych i małych - bardzo, bardzo smaczne! Polecam gorąco! SKŁADNIKI na 1 porcję: 40 g płatków ryżowych bezglutenowych 150 ml mleka 1 jabłko (ok. 150g) 1 mango
Kuchnia bezglutenowagotowania mięsa w szybkowarze i przy minimum wysiłku powstaje fantastyczna potrawa, doskonała czy to na starter, czy jako danie główne, na przekąskę, albo też jako dodatek białkowy do kolacji. Kruche i niesamowicie aromatyczne roladki smakują wyśmienicie na gorąco - ostrożnie z degustacją zaraz po ugotowaniu, bo zacząć znikać w zatrważającym tempie! Roladki wołowe mini
Szybko Szybkowarśniadania i to zdecydowanie mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Najlepsze są te którymi możemy się delektować bez pośpiechu. Gorące jaglanki z owocami, pieczone owsianki, zdrowe gofry, placuszki, zupy owocowe i koktajle…tak tak, u mnie zazwyczaj pierwsze danie dnia jest na słodko :) Wprowadza w dobry nastrój i idealnie pasuje do świeżo zaparzonej kawy. Wiele razy dostawałam miłe
Mienta blogfarszem z kurczaka i warzyw, zapieczone na patelni grillowej razem z mozzarellą, podane z sosem czosnkowym. Po prostu świetne danie! Wygląda na bardzo skomplikowane, ale wcale takie nie jest. składniki: tortille: 2 szkl mąki pszennej 160 ml bardzo gorącej wody 2 łyżki oliwy duża szczypta soli nadzienie: podwójna pierś kurczaka duża łyżka przyprawy meksykańskiej cebula papryka puszka czerwonej fasoli
6niebo