dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:85/571)

Krokiety z warzywami 117

Dzisiaj zapraszam na lekkie i  aromatyczne  danie fit - krokiety z warzywami.  Bez panierki i z minimalną ilością oliwy do podsmażenia warzyw. Zdrowo i kolorowo :) Składniki farszu:  2 cebule 1 ząbek czosnku kawałek pora (około 5 cm) 4 łyżki oliwy 2 marchewki 1 mała cukinia 250 g pieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku(...)naleśnik nakładamy farsz, zawijamy najpierw brzegi (lewy i prawy), a następnie górę i dół. Tak przygotowane krokiety kładziemy na gorącej patelni (ja wykorzystałam patelnię grillową) i bez dodatku tłuszczu chwilę z obu stron podpiekamy. Dzięki temu utrwalimy ich kształt. Smacznego :) Danie dołączam do akcji

Smak mojego domu
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 200

gotować nasze rodzime potrawy z tego co jest do kupienia na lokalnym ryneczku niż jakieś zagraniczne frykasy, gdzie mieszkając w dość małej miejscowości jaką jest Wąchock, po połowę składników dania muszę jechać kawał drogi, aby je w ogóle kupić. Dodatkowo co bardzo mi się spodobało Kasia postawiła na prostotę, jeżeli chodzi o przygotowanie. Pozwolę sobie zacytować: W ostatnich(...)wątróbek z wiśniami i karmelizowanym jabłkiem to propozycje Kasi na to by bezdyskusyjnie zachwycić swoich gości. Przystawki gorące – Rozdział ten otwierają nieśmiertelne placki ziemniaczane, jednak w dość nietypowej wersji – z wędzonym pstrągiem i marynowaną cebulą. To wynosi te danie na trochę wyższy poziom niż klasyczna wersja ze śmietaną i cukrem. W dalszym ciągu pozostając przy klasyce bliny

Mr. Taste
Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką. 266

brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Potrawa jest bardzo sycąca i doskonale nas rozgrzeje w coraz chłodniejsze dni. Do dania można użyć zarówno fasoli białej i czerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie!   KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE(...)suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 łyżki oleju  sól pieprz czarny mielona słodka papryka kurkuma opcjonalnie natka pietruszki do posypania           Sposób przyrządzania:             Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić na całą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Puszyste placuszki na maślance 164

kojarzą mi się z wakacjami. Takie placki solo, rzadko gościły w moim rodzinnym domu, częściej były placki ziemniaczane czy z jabłkami. W każdym razie jak dla mnie to idealne danie na śniadanie lub kolacje. Ja robię je wtedy, kiedy zostaje mi trochę maślanki z jakiegoś koktajlu i nie mam zbytnio z nią co zrobić. Dzieci uwielbiają te placuszki, dlatego(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szczypta soli Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na gorącym tłuszczu na rumiano z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/puszyste-placuszki/ BosowKuchni   Artykuł Puszyste placuszki na maślance pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 168

szpatułki zsuwamy na nie stopiony ser. Jemy z grillowanym mięsem i warzywami. Jest to najprostsza wersja raclette. Raclette, to rodzaj szwajcarskiego sera, sposób przyrządzania potrawy i nazwa sprzętu. To danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany.  RACLETTE wywodzi się(...)przypadek, odkryli wyborny smak topionego sera. Pierwotnie potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera. Raclette należy do  tradycyjnych serowych dań kuchni szwajcarskiej. Z czasem urozmaicono i wzbogacono sposoby przyrządzania raclette poprzez zastosowanie nowych, coraz

Kulinarny karnet Christophera
RISOTTO Z BOROWIKAMI na białym winie 115

połowie masła aż staną się miękkie i odstawiamy. Suszone grzyby namaczamy gorącej wodzie aż staną się miękkie i oddadzą wodzie swój smak tworząc aromatyczny wywar. Najlepiej jest namoczyć grzyby dzień wcześniej na wieczór.Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle na szklisto z dodatkiem przyprawy do dań kucharek. Namoczone suszone grzyby kroimy w kostkę i przesmażamy razem

W kuchennej krainie
PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI 209

ważny – powiększenie rodziny. Było wesoło, gwarno i panowała przemiła atmosfera. Gotowanie szło pełną parą! Jednak najlepsze danie to była domowa lasagna! W mgnieniu oka zniknęła ze wszystkich talerzy. Danie jest tak smaczne, że postanowiłam wykraść przepis i się nim z Wami podzielić! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) makaron na lasagne – 6 płatów sos bechamele – 250 ml mięso mielone(...)dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego smaku tej lasagni. Makaronowe płaty na lasagne gotować w gorącej wodzie przez minutę. Ser żółty i parmezan zetrzeć na tarce. Szynkę pokroić na małe kawałki. Przygotować blachę do pieczenia. Na spód blachy dać masło. Na masło nałożyć trochę pomidorowego sosu. Zakryć płatem makaronu. Dać znowu pomidorowy sos. Posypać serami i szynką

kuchniabellissima.wordpress.com
Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym 274

Składniki 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju gorąca woda   farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów

czarrna od kuchni
Pieczeń 156

Pieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno.     Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka

Maminek kulinarny
Pierogi z wiśniami 155

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4

Salonik smaków
Stromboli – zawijana pizza 208

Moja wariacja na temat tej włoskiej potrawy, nazywanej również kanapką na gorąco. Nadzienie można dowolnie zmodyfikować, ja akurat miałam ochotę na takie serowo-pomidorowe. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 242

Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne!  Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku

Walijskie Pichcenie
Tydzień w moim telefonie XXXVI 84

Kolejny tydzień zleciał i nawet nie wiem kiedy. Chociaż był gorący a wręcz upalny to wiele się działo i nawet mi się chciało! Kolejny na szczęście będzie mniej intensywny. Nadal zapraszam Was do wysyłania zgłoszeń, konkurs trwa ostatni tydzień, brakuje jeszcze 9 zgłoszeń. Może się ktoś jeszcze skusi? Oczywiście możecie mnie polubić na FB . Ze spraw organizacyjnych(...)Wami wypiła jakąś kawkę dziewczyny. Na przyszły tydzień zaplanowałam kilka wpisów, mam nadzieję, że dam radę wszystko dodać, mniej więcej możecie się spodziewać : I tydzień w zdjęciach wyglądał tak : * taka piękna pogoda była w tym tygodniu   * wybieramy się do ZG  * gorąca herbata na chorowanie to dobra rzecz  * wystawa chyba owadów w ZG   * ciacho

Magiczne Życie Marty
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem 174

między jutrzejszymi słodyczami ;-) Jakiś czas temu moja siostra poleciła mi sałatkę, jaką często robi. Zrobiłam więc i ja i muszę stwierdzić, że sałatka bardzo dobrze smakuje, ale to samo danie podane w wersji na ciepło jest wprost obłędne... Dlaczego akurat na ciepło? Przeczytajcie dalej... SKŁADNIKI ok. 250 g makaronu (waga surowego przed ugotowaniem)  ok. 400 g fileta(...)paski (dodajemy do makaronu). Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i dynię i gorące wsypujemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wierzch posypujemy wybranym serem.  Jeśli wolicie sałatkę całość odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli natomiast danie na ciepło to podajemy "od ręki".  I co, szybko? No pewnie

Czary - gary w kuchni
TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka. 213

bywa czasem traktowana bez należnego szacunku i usuwana z domowego menu. Nie u nas. Dla Amber z Kuchennymi Drzwiami i dla mnie, Anny-Marii z Kucharni,  to ważne danie, pełne niezwykłych wcieleń, smaków i inspiracji. Ugotowałyśmy dla Was zupę - siadajcie i częstujcie się!  Bulion z kamyków - prawda czy fałsz? Otóż, choć trudno w to uwierzyć, istnieje zupa(...)rosół, który po ugotowaniu filtrowano przez kawałek materiału, aby usunąć ziarenka piasku i podawano bardzo gorący z dodatkiem krótkiego makaronu, a czasem także z niewielką ilością oliwy. " * Można zatem śmiało powiedzieć, że nie ma rzeczy, z której nie dałoby się ugotować zupy. To danie daje bowiem wyjątkowo duże, niemal nieograniczone pole do popisu. Nie wymaga ścisłych receptur, najczęściej bowiem

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania