dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:77/571)

PYZY ZIEMNIACZANE 160

okresie jesienno-zimowym takie dania smakują najbardziej. Nigdy nie sądziłam, że przygotowanie samodzielnie pyz ziemniaczanych jest tak banalnie proste. To moje pierwsze pyzy i z pewnością nie ostatnie. Aż nie do wiary, że z samych ziemniaków (gotowanych i surowych startych), z niewielkim tylko dodatkiem skrobi ziemniaczanej stworzymy danie obiadowe, a jednak dało się. Pyzy (czy kluski(...)olej kokosowy (1-2 łyżki) bezzapachowy lub smalec - sól 1/3 ziemniaków , czyli 400g ugotować do miękkości, gorące (po odcedzeniu) przepuścić przez praskę lub podusić. 2/3 ziemniaków, czyli 800g zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć na gazie do miski (maksymalnie jak się da) z nadmiaru wody, dorzucić do miski z ugotowanymi, następnie wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać

Smaczne Zdrowe
Penne z pesto z rukoli i słonecznika z łososiem na parze. 159

Postanowiłam zaszaleć, a czemu by nie ;) W końcu dzieci zasługują na wykwintne dania. To zajęło mi kilka chwil. Wydaje się pracochłonne, a tak na prawdę zrobiło się praktycznie samo :) Na porcję dla dziecka (u nas 8 i pół miesiąca) potrzebujemy: 50 g uparowanego łososia, u nas saute ;) garść makaronu penne duża szczypta rukoli łyżka ziaren słonecznika łyżka oliwy(...)makaron wg zaleceń producenta.  Do naczynia wkładamy rukolę, ziarna słonecznika i wlewamy oliwę, blendujemy aby uzyskać konsystencję pesto. Gorący makaron mieszamy z rukolowym pesto, wykładamy na talerzyk i posypujemy kawałkami łososia. Pomidorka kroimy na ćwiartki i układamy na środku dania :) Jak widzicie Oskarkowi bardzo smakowało :) Skomentuj

MamaOskarka
Grillowanie – porady 233

obróbka gorącym powietrzem na otwartym ruszcie. Z wszystkimi zastrzeżeniami z poprzednich akapitów, taka obróbka musi dość szybko doprowadzić do przesuszenia, a w końcu nawet przypalenia mięsa lub warzyw. Dlatego raczej nie grilluje się powyżej 30 minut bez zastosowania dodatkowych środków w rodzaju folii aluminiowej. Aktualny stan grillowanych produktów da się nieraz ocenić już na podstawie tego jak w danym momencie(...)dużo ciepła. Lekki wiatr przydaje się z kolei dlatego, że ułatwia rozpalenie węgla. Nie oznacza to jednak wcale, że nie da się zrobić grilla np. w czasie deszczu w temperaturze 18 stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku

Kulinarna Pokusa
Roladka z kurczaka na puree z dyni 167

Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 5 sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni(...)oliwą. Roladkę delikatnie podsmażamy. Wyciągając roladkę z wody należy uważać żeby się nie oparzyć ponieważ w środku może być gorąca woda. Jak roladkę podsmażymy to kroimy ją w plasterki (ok. 1,5-2 cm). Teraz składamy nasze danie – na talerzu dajemy puree z dyni, na nim układamy plasterki roladki i na wierzch dajemy naszego pora Smacznego

Kuchenne Wariacje
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 211

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru

kuchnia doski
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 147

miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem dania obiadowego. Dodatek jagód goji i miodu akacjowego wzbogaci nie tylko jej walory zdrowotne ale i smakowe. Gorąco polecam osobom dbającym o zdrowie, diabetykom… i nie tylko. Smacznego i na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kapusty

mojewypiekiinietylko
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 158

będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 138

pomidory od rana do wieczora, a właśnie wczoraj w późnych już godzinach wieczornych przygotowałam obiad na dziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża

greenscarf
Sernik z truskawkami i bezami 135

smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) truskawki okrągłe mini biszkopty Mini bezy do dekoracji Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, sprawdzamy aby galaretka nie stężała, tylko osiągnęła gęstość niezbyt gęstej śmietany. Truskawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nutella z daktyli 127

suszonych daktyli 4 łyżki gorzkiego kakao łyżeczka kopiata cynamonu (można bez, ale nam lepiej smakowała z ) mleko u mnie 2% ja dałam na oko, żeby krem nie była ani za rzadki, ani za gęsty szczypta soli Daktyle zalewamy gorącą wodą, mogą stać tak całą noc, u mnie stały jakieś 3 godziny i były już mięciutkie. Po tym czasie wodę zlewamy

kruche babeczki
Łazanki z dorszem i szpinakiem 177

minut się tego dania nie uda zrobić, ale nie jest trudne. Mąż uznał, że za dużo szpinaku, ale dla mnie było ok. No może jednak ciutkę mniej go mogło być. :) Przygotowując dla siebie, możesz zredukować ilość szpinaku, wedle potrzeb. Jednak bardzo mi smakowało. Użyłam dorsza, więc w ogóle nie było czuć smaku ryby, tzn. danie nie śmierdziało(...)byłoby pewnikiem przy większości ryb, które kiedyś jadałam. Zuzi bardzo smakowało. Z uwagi na nią ne doprawiałam zbyt intensywnie, więc danie było łagodne. Jednak spora doza pieprzu i ewentualnie szczypta ostrej papryki mielonej dodałaby jeszcze więcej smaku. Gorąco polecam! Składniki na 3 porcje: ok 250-300 g filetów z dorsza bez skóry, ja miałam atlantyckiego

Anioszek w kuchni
Orkiszowe pierogi z serem i malinami 164

Orkiszowe pierogi z białym serem i malinami (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko

Moja Micha
Ryba po grecku + film 548

Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka

Smakowite Dania
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 163

Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko

Moja Micha
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 176

brrr... pada deszcz... mało optymistycznie... a poranek był nawet słoneczny! Przede mną wyprawa po Córcię do szkoły a potem gorąca czekolada na rozgrzewkę (taki jest plan) i dokańczanie bajecznie świątecznej kapusty na obiad. Do skonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca w zamrażarce. Dla Małżona słodka, dla mnie wcale. Bardzo ciesze się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z mięsem i kapustą 219

zależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam mąki z numerkiem 650. Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne

prawdziwe jedzenie
Klopsiki w kremowym sosie musztardowym 119

i zdecydowalam, ze beda sie one pojawiac u mnie czesciej! Na poczatek przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko  bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz

Codzienne Gotowanie
Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem 170

zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego. Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek. Smacznego :) Danie dodaję do akcji kulinarnej

Smak mojego domu
Pietruszkowe pesto i kilka słów o żelazie 184

zatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami do aktualnych badań dotyczących niemowląt i małych dzieci

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ogórki marynowane 137

ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę  Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki  marynaty wymieszać zagotować  Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz zakręcić słoiki  włożyć słoiki do garnka z wodą pasteryzować do zagotowania wody  wyłączyć

W królestwie smaków Beaty
Smażony makaron z woka z łososiem 160

woka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem i sałatą z sosem sojowym i octem z odrobiną oleju sezamowego. Posyp danie dymką

AZgotuj!
Pierogi ruskie 120

Kiedyś wydawało mnie się ,że to oklepane danie. Po czasie stwierdzam ,że z przyjemnością często do niego wracam. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Farsz: 600 g ziemniaków 250 g tłustego sera cebula 2 łyżki masła sól ,pieprz Przygotowanie   W misce usypałem kopczyk z mąki ,zrobiłem dołek i wlałem gorącą wodę. Przy pomocy noża

R'n'G Kitchen
51. Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym 181

słodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim zainteresowanym gorąco polecam tę imprezę, dziś i jutro trwa od 11 do 19. Naprawdę warto! Dla wszystkich plackowych potworów, plackożerców, placko-łasuchów

Be Fit Be Strong
Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru 139

trochę ostygnie, dodać miód, kakao, zblendować na gładką masę Spód:   Wymieszać płatki owsiane z masłem i miodem dodać 2 łyżki gorącej wody w razie potrzeby można dodać więcej masła lub miodu tak, żeby uzyskać zwartą masę, która da ulepić się w kule, następnie gotową masę wyłożyć na blaszkę do tarty wyłożoną papierem, wylać na wierzch masę jaglaną, można przyozdobić

zdrowa vege kuchnia
Chaczapuri z adżapsandałem 186

resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego talerza z daniem głównym. Muszę przyznać, iż albo przeceniłam swój apetyt, albo jeden placek na głowę to po prostu zbyt wiele... Na mniejszy głód polecam

Kuchenna Kontrrewolucya
Torcik jogurtowy z czereśniami 216

chciało mi się piec a dostałam od przyjaciółki wiadro czereśni i trzeba było coś z nimi zrobić. Zjeść się nie dało za dużo, choć brzuchy pełne były. Torcik robi się szybko tylko trzeba poczekać na wychłodzenie. Zapraszam gorąco na kęs tortu na ochłodę. Torcik jogurtowy z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 97

masła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 czubate łyżeczki cynamonu 100 g dżemu (ja dałam truskawkowy) 70 g brązowego cukru Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy w nim jajka i dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Masę mleczną wlewamy do mąki i mieszamy lub miksujemy

My simple kitchen
Jak to jest z tym glutaminianem? 133

mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie(...)Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami gorąca, omdleniami. Nie ma to jednak potwierdzenia naukowego, bowiem przyczyną mogą być także alergeny (krewetki, orzechy, zioła, ostre przyprawy, fermentowana soja), które są w kuchni azjatyckiej dość popularne. Glutaminian sodu

Powiedz dietom nie
Pierś gęsi w towarzystwie --- Goose seno accompagnato 145

zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody

w mojej kuchni
Rolowany ser 216

prostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście

Pyry na Gaz
Zupa z porów 142

marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się

mojewypiekiinietylko
Frytki z dyni 282

straganie), gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI na około 4 porcje: 500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido) 0,5 malej cebuli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z boczkiem i jajkiem 172

wielkanocnymi sakiewkami . Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki. Składniki sałatki: sałata lodowa , groszek zielony konserwowy , ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili), boczek wędzony , zielona pietruszka , jajka . Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik

Codzienna kuchnia niecodzienna
JAJKA NA BEKONIE CZYLI TO, CO ANGLICY LUBIĄ NAJBARDZIEJ 143

dnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :) Składniki: 2 jajka 2 plastry bekonu odrobina soli pieprz Wykonanie: Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania