czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej(...)Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wlewamy gorący bulion i kawę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także krojone pomidory i czekoladę. Zagotowujemy, zmniejszamy
cool and mintyok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu(...)małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość wyrazisty. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Do gorącej wody wrzucić masło, zamieszać i zalać tą mieszanką mąkę znajdującą się w misie miksera. Pozostawić na 2-3 minuty, a następnie przy użyciu haka wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można także
Smaczne Zdrowepomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim oliwa z oliwek pieprz seler naciowy powinno się dać ale JA NIE DAŁAM bo nie miałam Do dużego rondla z grubym dnem wlewamy troszke oliwy. Scieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie(...)sery- edam rycki, mozarella, grana padano – dajesz ile chcesz. Zetrzyj na dużych oczkach -beszamel Sos beszamelowy jest prosty do przygotowania -masło roztopiłam w rondelku, dodałam mąki i podsmażyłam, mieszając dało mi to taką jakby pastę, nie ma powstać klucha. Dolałam mleka- u mnie pół litra i ciaglę mieszając doprowadziłam do zagęstnienia, posoliłam, dodałam gałki muszk. Oraz garść serów tartych. Mieszając
Z Kuchni Do Kuchnipołączeniami promowymi itp. Do tej pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Brukselę, Brugię, Korsykę. Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie(...)sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie glówne stek medium z małem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie
Moja smaczna kuchniaromantyczne kolacje. W środku między innymi gorące pieczywo wypiekane na miejscu, duży wybór śniadań, pyszne zupy, rozmaite kawy i herbaty oraz specjalność Soffi - torty bezowe. Menu przejrzyste, zazwyczaj po parę dań z każdej kategorii. Dzięki temu jedzenie jest świeżo przygotowywane a w kuchni wykorzystywane są sezonowe warzywa i owoce. Wszystkie dania są pięknie przybrane i estetycznie podane(...)Kawa smakowa Wild Rose ( 14 zł ) z delikatną nutą róży i chilli, udekorowana bitą śmietaną i płatkami kwiatów Wild Rose Przystawka Południowe Przysmaki ( 19 zł ) - wypiekana na miejscu, gorąca, chrupiąca ciabatta plus pasty - tapenada z czarnych oliwek, hummus, kozi ser, pesto z suszonych pomidorów Południowe Przysmaki Zupa Leśna ( 16 zł ) - leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem
Atlas Smakówprzesłodzone, takie w sam raz. Nieprzewidywalne w krojeniu, bo nie wiemy na co się trafi ;). Ja gorąco polecam. Składniki na mus truskawkowy: 400 g truskawek np. mrożonych 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny cukier do smaku Na spód dałam suchy wafel Masa a'la ptasie mleczko: 720 g serka homogenizowanego waniliowego Darek Mlekovita(...)plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl . zimnej przegotowanej wody i odstawić na chwilę. Truskawki podgrzać i potraktować blenderem. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodać do gorących truskawek i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Do kwadratowej tortownicy włożyć suchy wafel, wylać kilka łyżek musu , dokładnie rozprowadzić i ustawić pozbawione wafelka mini murzynki. 5 łyżek żelatyny zalać
Malinowe Pocałunkibazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały. Polecam gorąco :) Składniki dla 4 osób: 1 szklanka wody 120 g masła ¼ łyżeczki soli 1 szklanka mąki z niewielkim czubkiem 3 jaja (następnym razem dam 2, masa była odrobinę za rzadka) ½ łyżeczki cynamonu dodatkowo ½ szklanki cukru wymieszanego z ½ łyżeczki cynamonu Wodę zagotować(...)Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze. Dodatkowo można podać
Pełny talerzprosty sposób można w kilka minut odprężyć się, zrelaksować i "odpłynąć" na chwilę nad kubkiem czy filiżanką przepysznej, gorącej, niezwykle aromatycznej herbaty. Z Sir William'sem to możliwe :) Herbaty są bardzo smaczne, delikatne, ale też z mocno wyczuwalnym smakiem danego wariantu. Po zaparzeniu unosi się piękny zapach - obok którego nie można przejść obojętnie. Osobiście, nigdy nie słodzę herbat, uważam(...)księżniczka :) Wiedziałam, że idealnie będzie pasować do moich śniadaniowych placuszków. Nie myliłam się! Złożona z suszonych jabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie
Zdrowie na języku :Poczyszczające organizm, ale również dlatego, że można z niej robić cuda. Doskonale sprawdza się w mojej kuchni jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do zup czy deserów. Kto z Was jeszcze nie poznał jej cudownych właściwości gorąco polecam, zaprzyjaźnijcie się z jaglanką. Kasza ta nie tylko pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ale też działa rozgrzewająco
Przysmaki KarolkiPierożki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy na talerze i od razu podajemy – gorące są najlepsze! Uważajmy też, żeby nie kłaść jednego na drugim – gdy będą stygnąć posklejają się i nie da się ich rozdzielić. Następnego dnia można je odsmażyć lub wrzucić do gotującej się wody na parę minut (chociaż u mnie
Jak gotować i nie zwariowaćdanie jest szybkie i z patelni. Zdrowe przede wszystkim. Mam ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie, ale ..nie za bardzo chcę stać przy kuchence. Ten obiad powstał dość szybko. Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce. Składniki warzywa po włosku na patelnię garść żółtej szparagówki czerwona cebula
Z Kuchni Do Kuchniupieczeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach; najlepiej upiec większą ilość buraków i wykorzystać je do innych dań). Masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Połamaną czekoladę dodać do gorącego masła. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie wlać masę z rondelka i wymieszać
Ugotowaćogniska. Wyobrażam sobie taką sytuację, kiedy wracam z zimowego spaceru, przemarznięta i szczęśliwa, w domu czeka na mnie talerz gorącej, pysznej zupy. Sielankowo :) Zupa to często przystawka. Ma za zadanie pobudzić nasze kubki smakowe i być zapowiedzią dania finałowego. Innym razem, z odpowiednimi dodatkami, spokojnie może być sycącym obiadem. Z uwagi na gusta moich dzieci najczęściej gotuję
zadanie-gotowaniewcześniej jestem w domu, to mam okazję zrobić niespodziankę chłopakom. Gdy wrócą z pracy i ze szkoły, z przyjemnością zjedzą gorący posiłek. I znalazłam wśród przepisów kwestii smaku pysznie zapowiadającą się zapiekankę makaronową z łososiem i mozzarellą. Ponieważ danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, postanowiłam się z nim zmierzyć. Już wiem, że będzie smakować wyjątkowo. Polecam. Składniki
W mojej kuchniczasie przygotowujemy sos – w rondlu umieszczamy bulion wraz ze śmietanką, koperkiem i resztą przypraw (sól, pieprz). Gotowe, gorące pulpety wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Świetnie pasuje do nich duża ilość świeżej sałaty Smacznego i dajcie znać czy ta wersja się u Was sprawdziła
Szybko Tanio Smacznieśmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując dodajemy mascarpone i bardzo powoli wlewamy
e-PrzepisyKulinarneSKŁADNIKI Na ciasto 600 g mąki 1 jajko 250 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek sól Na nadzienie 200 g białego tłustego sera
zielonacukinkaPierogi palce lizać! Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g chudego sera białego 2 szare renety łyżeczka soku z cytryny 2
R'n'G KitchenMoja propozycja na dziś to kolejne danie kuchni włoskiej, szybkie i pyszne. Risotto to danie przy którym trzeba, wypadałoby stać 20 minut mieszając na patelni składniki a potem cieszymy się pysznym jedzeniem. Gorąco zapraszam na pyszne jedzonko. Risotto z fasolką szparagową i salami Fuet. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekroimy w słupki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki. Składniki zalewy umieszczamy w małym garnuszku i odprowadzamy do zagotowania. Do gorącej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i odstawiamy do wystygnięcia. Warzywa odcedzamy z zalewy i podajemy jako dodatek do dania obiadowego
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 1 główka młodej kapusty 200 g boczku 125 ml gorącej wody 1 cebula 1 pęczek koperku 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz, wykonanie
Domowy Smak Jedzeniamiski wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki na gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy najlepiej smakują z greckim jogurtem..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięuzupełniający przy kuracjach antybiotykowych. Poza tym, że jest naturalnym lekiem, może być używany w kuchni. Sprawdzi się we wszystkich daniach do których zazwyczaj dodajecie rozmaryn lub jałowiec. Może zastąpić miód i cukier w dresingach, marynatach, zimnych i gorących i napojach. Cudownie komponuje się w deserach, w najprostszej formie jako np. polewa do naleśników lub uzupełnienie owoców
SzczyptaSmaQwraz z cebulką. Koncentrat pomidorowy mieszamy z porządną porcją suszonego oregano. Vafini smarujemy doprawionym koncentratem pomidorowym i wkładamy do nich gorący farsz.Wierzch obsypujemy tartym serem. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Vafini utrzymały swą chrupkość przez 70minut.,więc najlepiej przygotować danie przed samym przyjścem gości. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzagęszczamy łyżką śmietany lub odrobiną mąki. Podajemy z grzankami ziołowymi. Zupa jest dość ciężka dla żołądka. Dużo zjeść się nie da. Za to walory smakowe i prostota wykonania wszystko rekompensują. Doskonale nadaje się na przystawkę w chłodniejsze dni. Gorąco polecam. Goście byli zadowoleni, a z kolei sam prowodyr całego gotowania stwierdził, że zupa zbytnio pachnie wędzonką - za którą także
Kuchnia po mojemuKolejne szybkie, proste i smakowite danie. Czas goni ostatnio nawet w kuchni więc takie proste dania to skarb. Użyłam tu makaronu soba czyli makaronu z mąki gryczanej oraz chińskiej kapusty pak choi. Zapraszam gorąco i polecam wypróbować. Krewetki z sobą i pak choi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBanany to znane i sycące owoce, bogate w witaminy i chętnie stosowane w różnych dietach. Smażone w cieście kokosowym, smakują doskonale jako gorący deser , można
Smakowite DaniaBardzo smaczne, pożywne, proste choć nieco czasochłonne w przygotowaniu, krokiety z pieczarkami i serem żółtym to świetny pomysł na wyśmienity obiad lub gorącą kolację. Znakomicie
Smakowite Daniawaniliowego WYKONANIE: Makaron gotujemy. Połowę (obranych) truskawek miksujemy razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Drugą połowę kroimy w plasterki. Gorący makaron polewamy sosem truskawkowym i mieszamy z truskawkami Na wierzch kładziemy połówki lub całe truskawki dla dekoracji dania SMACZNEGO
Kuchnia Beatygazę sok możemy odcedzić na dużym gęstym sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą
Przepisy i porady kulinarneSzynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Warto upiec sobie od
Maminek kulinarnyDziś coś dla miłośników "białego mięsa" :) Steki z indyka. Pyszne i niskokaloryczne danie. Jeśli oszczędnie serwujemy sobie kalorie - pomijamy sosik, a jeśli nie, podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: p ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia
Walijskie Pichcenieskórę nożem ostrym do filetowania flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą smażyć flądry z każdej strony na rumiano i odkładać na ręcznik papierowy takie flądry prosto z patelni lubimy
W Mojej Kuchni Lubię