Tort "EMERALD" 236różanej; 100 ml przegotowanej gorącej wody; W gorącej wodzie rozpuścić cukier kryształ, dodać wodę różaną i przestudzić. Składniki na krem: 66g mleka; 70 ml śmietany 30%; 1/2 laski waniliowej (dałam 1 cukier waniliowy); 76g żółtka jaja (około 4 żółtka); 5g żelatyny; 180g białej czekolady; 265g śmietany 30%; Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić do napęcznienia. Mleko, 70 ml śmietany(...)kilka minut do lekkiego zagęszczenia się kremu. Gotując krem należy cały czas go mieszać, aby się nie przypalił. Do gorącego kremu dodać żelatynę i wymieszać, aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej i dodać do gorącego kremu. Wymieszać. Krem przetrzeć przez sito, aby był gładki. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną pozostałą śmietanę ubić na sztywno
In my kitchen
Makaron z białą kiełbasą, pomidorkami i śmietaną - pasta con salsicia, pomodorini e panna di soia 234Bardzo łatwy przepis na szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej
zielonacukinka
Kompot jabłkowy z miętą i miodem. 257Idealny napój na gorące, upalne dni. Podany z kostkami lodu i chłodzącą miętą, smakuje najlepiej! A z jego przygotowanie poradzi każde dziecko. Zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia Łukasza
Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin 473wypadku z chęci wykonania dania w naprawdę ekspresowym tempie sięgnęłam po sos z firmy Blue Dragon. Sos jest naprawdę bardzo dobry, lekko słodki i wyrazisty w smaku. Idealny zarówno do dań z ryżem jak i makaronem. Z tej firmy próbowałam również sos Chow Main w słoiku i także gorąco go poleca. Jeśli dopiero zaczynacie z kuchnią(...)Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki. Uwaga Jeśli lubicie danie z większą ilością sosu możecie użyć 2 opakowań. Jak dla mnie jedno nie jest wystarczające, gdyż danie jest za suche
Mania Gotowania
Leczo 180trzech kolorach. Mnóstwo pomidorów. I cebula. Proste, smaczne i łatwe danie. Zapraszam! Składniki: 4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg); 3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta); 0,5 kg cebuli; 1 kg pomidorów; 2 ostre papryczki (zielona i czerwona); 250 ml gorącej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)nasiona i pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę. Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć z 3/4 pestek (jeśli ktoś woli pikantne dania, pozostawić pestki) i drobno posiekać. Cebule obrać, posiekać w pióra. Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył wszystkie pomidory), pozostawić na 10 minut, po czym wylać
Gospodyni Miejska
Sycylijskie klimaty per l'amore della pasta. Penne ze szparagami i mascarpone 207tylko opowiadał ciekawie o kuchni sycylijskiej i zdradził kilka przydatnych rad związanych z przygotowywaniem dań na bazie makaronu, ale także udzielił nam istotnej lekcji języka włoskiego, a przede wszystkim nauczył nas jak poprawnie wymawiać słowo "penne". A Wy wiecie jak? Jak było? Gorąco, iście sycylijsko, w kuchni wrzało nie tylko w garnkach, ale i od rozmów z zaprzyjaźnionymi(...)blogerkami, było smacznie i radośnie, czyli dokładnie tak jak lubię. Jeszcze raz dziękuję Synertime i Malmie za zaproszenie! A na koniec obiecany wcześniej przepis na danie, które zdążyłam już z powodzeniem przetestować w moje kuchni - przepis cytuję za Andrea. Penne agli Asparagi e Mascarpone – Penne ze Szparagami i Mascarpone Penne 100gr, 1 szt. małej cebuli Szparagi 200gr, Wywar 60ml
KUCHARNIA
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 189masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła + 50 ml bulionu lub wody 1 garść świeżego szpinaku (można dać więcej) 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: pół łyżeczki kminku, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól morska, świeżo(...)ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kiełbaskę i marchewkę. Smażymy często mieszając przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego i wlewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości warzyw 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy. W moździerzu rozcieramy listek laurowy, ziele
cool and minty
PYZY ZIEMNIACZANE 220okresie jesienno-zimowym takie dania smakują najbardziej. Nigdy nie sądziłam, że przygotowanie samodzielnie pyz ziemniaczanych jest tak banalnie proste. To moje pierwsze pyzy i z pewnością nie ostatnie. Aż nie do wiary, że z samych ziemniaków (gotowanych i surowych startych), z niewielkim tylko dodatkiem skrobi ziemniaczanej stworzymy danie obiadowe, a jednak dało się. Pyzy (czy kluski(...)olej kokosowy (1-2 łyżki) bezzapachowy lub smalec - sól 1/3 ziemniaków , czyli 400g ugotować do miękkości, gorące (po odcedzeniu) przepuścić przez praskę lub podusić. 2/3 ziemniaków, czyli 800g zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć na gazie do miski (maksymalnie jak się da) z nadmiaru wody, dorzucić do miski z ugotowanymi, następnie wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać
Smaczne Zdrowe
Penne z pesto z rukoli i słonecznika z łososiem na parze. 225Postanowiłam zaszaleć, a czemu by nie ;) W końcu dzieci zasługują na wykwintne dania. To zajęło mi kilka chwil. Wydaje się pracochłonne, a tak na prawdę zrobiło się praktycznie samo :) Na porcję dla dziecka (u nas 8 i pół miesiąca) potrzebujemy: 50 g uparowanego łososia, u nas saute ;) garść makaronu penne duża szczypta rukoli łyżka ziaren słonecznika łyżka oliwy(...)makaron wg zaleceń producenta. Do naczynia wkładamy rukolę, ziarna słonecznika i wlewamy oliwę, blendujemy aby uzyskać konsystencję pesto. Gorący makaron mieszamy z rukolowym pesto, wykładamy na talerzyk i posypujemy kawałkami łososia. Pomidorka kroimy na ćwiartki i układamy na środku dania :) Jak widzicie Oskarkowi bardzo smakowało :) Skomentuj
MamaOskarka
Grillowanie – porady 292obróbka gorącym powietrzem na otwartym ruszcie. Z wszystkimi zastrzeżeniami z poprzednich akapitów, taka obróbka musi dość szybko doprowadzić do przesuszenia, a w końcu nawet przypalenia mięsa lub warzyw. Dlatego raczej nie grilluje się powyżej 30 minut bez zastosowania dodatkowych środków w rodzaju folii aluminiowej. Aktualny stan grillowanych produktów da się nieraz ocenić już na podstawie tego jak w danym momencie(...)dużo ciepła. Lekki wiatr przydaje się z kolei dlatego, że ułatwia rozpalenie węgla. Nie oznacza to jednak wcale, że nie da się zrobić grilla np. w czasie deszczu w temperaturze 18 stopni – przynajmniej pod warunkiem dostępności jakiegoś małego zadaszenia. Da się, zapewniam o tym, choć z opisanych wyżej powodów może być to utrudnione. Niektórzy potrafią zrobić grilla również w środku
Kulinarna Pokusa
Roladka z kurczaka na puree z dyni 228Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 5 sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni(...)oliwą. Roladkę delikatnie podsmażamy. Wyciągając roladkę z wody należy uważać żeby się nie oparzyć ponieważ w środku może być gorąca woda. Jak roladkę podsmażymy to kroimy ją w plasterki (ok. 1,5-2 cm). Teraz składamy nasze danie – na talerzu dajemy puree z dyni, na nim układamy plasterki roladki i na wierzch dajemy naszego pora Smacznego
Kuchenne Wariacje
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 267Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na dodatek do obiadu gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru
kuchnia doski
Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem 225miodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem dania obiadowego. Dodatek jagód goji i miodu akacjowego wzbogaci nie tylko jej walory zdrowotne ale i smakowe. Gorąco polecam osobom dbającym o zdrowie, diabetykom… i nie tylko. Smacznego i na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kapusty
mojewypiekiinietylko
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 220będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 204pomidory od rana do wieczora, a właśnie wczoraj w późnych już godzinach wieczornych przygotowałam obiad na dziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża
greenscarf