Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na dodatek do obiadu gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru
kuchnia doskimiodem akacjowym oraz skrapiamy oliwą pomarańczową – mieszamy. Surówka z kapusty włoskiej z jagodami goji i miodem będzie wyśmienitym uzupełnieniem dania obiadowego. Dodatek jagód goji i miodu akacjowego wzbogaci nie tylko jej walory zdrowotne ale i smakowe. Gorąco polecam osobom dbającym o zdrowie, diabetykom… i nie tylko. Smacznego i na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kapusty
mojewypiekiinietylkobędziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapomidory od rana do wieczora, a właśnie wczoraj w późnych już godzinach wieczornych przygotowałam obiad na dziś. Tego typu dania smakują mi najbardziej na drugi dzień i to w temperaturze pokojowej, ale śmiało można wciągać jeszcze gorące, luz całkowicie zimne, prosto z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego około 50 g pasty z czarnych oliwek lub pesto 1 duża
greenscarfsmaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) truskawki okrągłe mini biszkopty Mini bezy do dekoracji Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, sprawdzamy aby galaretka nie stężała, tylko osiągnęła gęstość niezbyt gęstej śmietany. Truskawki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszonych daktyli 4 łyżki gorzkiego kakao łyżeczka kopiata cynamonu (można bez, ale nam lepiej smakowała z ) mleko u mnie 2% ja dałam na oko, żeby krem nie była ani za rzadki, ani za gęsty szczypta soli Daktyle zalewamy gorącą wodą, mogą stać tak całą noc, u mnie stały jakieś 3 godziny i były już mięciutkie. Po tym czasie wodę zlewamy
kruche babeczkiminut się tego dania nie uda zrobić, ale nie jest trudne. Mąż uznał, że za dużo szpinaku, ale dla mnie było ok. No może jednak ciutkę mniej go mogło być. :) Przygotowując dla siebie, możesz zredukować ilość szpinaku, wedle potrzeb. Jednak bardzo mi smakowało. Użyłam dorsza, więc w ogóle nie było czuć smaku ryby, tzn. danie nie śmierdziało(...)byłoby pewnikiem przy większości ryb, które kiedyś jadałam. Zuzi bardzo smakowało. Z uwagi na nią ne doprawiałam zbyt intensywnie, więc danie było łagodne. Jednak spora doza pieprzu i ewentualnie szczypta ostrej papryki mielonej dodałaby jeszcze więcej smaku. Gorąco polecam! Składniki na 3 porcje: ok 250-300 g filetów z dorsza bez skóry, ja miałam atlantyckiego
Anioszek w kuchniOrkiszowe pierogi z białym serem i malinami (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko
Moja MichaRyba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. składniki na 4 porcje 500 g filetów rybnych 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kilka
Smakowite DaniaOrkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko
Moja Michabrrr... pada deszcz... mało optymistycznie... a poranek był nawet słoneczny! Przede mną wyprawa po Córcię do szkoły a potem gorąca czekolada na rozgrzewkę (taki jest plan) i dokańczanie bajecznie świątecznej kapusty na obiad. Do skonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca w zamrażarce. Dla Małżona słodka, dla mnie wcale. Bardzo ciesze się
Dzieje kuchennej Wiewióryzależy to ile wody wlejemy do wyrobienia ciasta. Najłatwiej przygotować ciasto z mąki mocno zmielonej typu 400. Bardziej wartościowe typy mąk dadzą nam bardziej gęste i ciemniejsze ciasto. Ja zazwyczaj używam mąki z numerkiem 650. Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne
prawdziwe jedzeniei zdecydowalam, ze beda sie one pojawiac u mnie czesciej! Na poczatek przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz
Codzienne Gotowaniezdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego. Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek. Smacznego :) Danie dodaję do akcji kulinarnej
Smak mojego domuzatem bogatym źródłem żelaza jest czerwone mięso, zielone warzywa, nasiona, kasze oraz suszone owoce. Żeby żelazo lepiej się wchłaniało dania skrapiamy sokiem z cytryny, albo zagryzamy pomarańczką, a popijamy najlepiej zwykłą wodą :) Dla mam natomiast polecam gorąco lekturę artykułu z bibliografii, z Forum Pediatrycznego – bardzo rzetelny artykuł z odniesieniami do aktualnych badań dotyczących niemowląt i małych dzieci
Przepysznik - BLW i nie tylkoziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz zakręcić słoiki włożyć słoiki do garnka z wodą pasteryzować do zagotowania wody wyłączyć
W królestwie smaków Beatywoka i szybko podsmaż, dodaj starty imbir, papryczkę Habanero, dodaj w ostatniej fazie odcedzony makaron i sos sojowy. Serwuj gorący makaron z paprykowym łososiem i sałatą z sosem sojowym i octem z odrobiną oleju sezamowego. Posyp danie dymką
AZgotuj!Kiedyś wydawało mnie się ,że to oklepane danie. Po czasie stwierdzam ,że z przyjemnością często do niego wracam. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Farsz: 600 g ziemniaków 250 g tłustego sera cebula 2 łyżki masła sól ,pieprz Przygotowanie W misce usypałem kopczyk z mąki ,zrobiłem dołek i wlałem gorącą wodę. Przy pomocy noża
R'n'G Kitchensłodko czy na słono. Od ciast, ciasteczek przez sushi, łososia przygotowanego na wszelkie możliwe sposoby do zup i quesadillas. Różnorodność dań i smaków była tak kolosalna, że podjęcie decyzji na zużycie bonu było bardzo trudne. Wszystkim zainteresowanym gorąco polecam tę imprezę, dziś i jutro trwa od 11 do 19. Naprawdę warto! Dla wszystkich plackowych potworów, plackożerców, placko-łasuchów
Be Fit Be Strongtrochę ostygnie, dodać miód, kakao, zblendować na gładką masę Spód: Wymieszać płatki owsiane z masłem i miodem dodać 2 łyżki gorącej wody w razie potrzeby można dodać więcej masła lub miodu tak, żeby uzyskać zwartą masę, która da ulepić się w kule, następnie gotową masę wyłożyć na blaszkę do tarty wyłożoną papierem, wylać na wierzch masę jaglaną, można przyozdobić
zdrowa vege kuchniaresztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego talerza z daniem głównym. Muszę przyznać, iż albo przeceniłam swój apetyt, albo jeden placek na głowę to po prostu zbyt wiele... Na mniejszy głód polecam
Kuchenna Kontrrewolucyachciało mi się piec a dostałam od przyjaciółki wiadro czereśni i trzeba było coś z nimi zrobić. Zjeść się nie dało za dużo, choć brzuchy pełne były. Torcik robi się szybko tylko trzeba poczekać na wychłodzenie. Zapraszam gorąco na kęs tortu na ochłodę. Torcik jogurtowy z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemasła + 1 łyżka 3 jajka 50 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 czubate łyżeczki cynamonu 100 g dżemu (ja dałam truskawkowy) 70 g brązowego cukru Do miski wsypujemy mąkę. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie gorące). Roztrzepujemy w nim jajka i dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Masę mleczną wlewamy do mąki i mieszamy lub miksujemy
My simple kitchenmięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który naturalnie(...)Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami gorąca, omdleniami. Nie ma to jednak potwierdzenia naukowego, bowiem przyczyną mogą być także alergeny (krewetki, orzechy, zioła, ostre przyprawy, fermentowana soja), które są w kuchni azjatyckiej dość popularne. Glutaminian sodu
Powiedz dietom niezapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody
w mojej kuchniprostokąt również naoliwionym wałkiem. Do mięsnego farszu dodajemy jajko i podgrzewamy aż jajko się zetnie i scali masę. Jeszcze gorącą wykładamy na rozwałkowany ser i ściśle zawijamy. Pozostawiamy w lodówce do stwardnienia następnie ucinamy plasterki rolady. Danie z powodzeniem możemy zjeść samodzielnie, jako przystawkę lub na ciepłym toście
Pyry na Gazmarchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i chilli (dałam sporo, ma być ostro), zagotowujemy. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego. Zupa z porów zaskakuje całym bogactwem smaków. Początkowo wydaje się
mojewypiekiinietylkostraganie), gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI na około 4 porcje: 500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido) 0,5 malej cebuli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Słodko-Słony Świat Ilonywielkanocnymi sakiewkami . Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki. Składniki sałatki: sałata lodowa , groszek zielony konserwowy , ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili), boczek wędzony , zielona pietruszka , jajka . Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik
Codzienna kuchnia niecodziennadnia takie cuda :) jednak same jajka na bekonie nie są złe i serwuję je od czasu do czasu oczywiście jako ... danie obiadowe :) Składniki: 2 jajka 2 plastry bekonu odrobina soli pieprz Wykonanie: Patelnię rozgrzewamy bardzo mocno. Na gorącą patelnię (bez tłuszczu) kładziemy plasterki bekonu i mocno rumienimy je z obu stron. Wysmażone odkładamy na talerz, a na tłuszczu wytopionych
Walijskie Pichcenienajprostsze. Ja i mama jesteśmy minimalistkami - im mniej składników, tym bardziej nam smakuje :) a czas wykonania i ile z danym ciachem będzie zabawy, to pojęcie względne. Babka smakowała nawet babci, a to już wyczyn, więc polecam gorąco! ;-) Składniki: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 150 ml oleju 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku
Czarnawisienkanaprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące zupy. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające, więc to dodatkowy plus mojej pieczarkowej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandrychochlą gorącego wywaru. Zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Artykuł Zupa pieczarkowa + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaWażne, żeby to na czym będą leżały, posmarować dobrze olejem, bo się przykleją. Nie mogą też bezpośrednio dotykać wody. Gorące pampuchy można podać z rozpuszczonym, prawdziwym masłem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Dania jednogarnkowe , Dania z grzybami , Dla dzieci , Mięsa , Obiad Tagged: drożdże , kukurydza , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamkilka innych jabłek, żeby ograniczyć ilość cukru. Jeżeli chcecie oczywiście cukru można dać więcej lub posypać cukrem pudrem po upieczeniu. Często szarlotkę podaje się na ciepło, ale ja bardzo lubię tez zimną. A ta jest naprawdę pyszna na ciepło i na zimno. I do tego zdrowa. Gorąco polecam! Ciasto: 300 g drobnej mąki pełnoziarnistej (typ 2000 lub graham(...)dodać tylko tyle kefiru, aby dało się połączyć ciasto w kulę. Szybko zagnieść, spłaszczyć i podzielić na 2 części. Jedną część odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Drugą włożyć do zamrażarki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć. Rozwałkować, przełożyć na dno blachy. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 13-15 minut
Pełny talerzWyborna przystawka lub szybka przekąska dla miłośników serów pleśniowych. Aksamitny i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz najlepiej smakuje podany na gorąco z sałatą. Dla
Smakowite DaniaBłyskawiczna, prosta w wykonaniu, z delikatnie słodko- kwaśną nutą, zupa krem z pomidorów z dodatkiem serka mascarpone to znakomita propozycja na gorącą kolację. Podana z grzankami
Smakowite DaniaBardzo aromatyczna, smaczna,o oryginalnym smaku zupa z boczniaków z ziemniakami i serkiem topionym będzie smaczną propozycją na szybki obiad lub gorącą kolację. To prosta i
Smakowite DaniaPyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje się błyskawicznie i smak jest naprawdę niezapomniany! ;) Ja podaję tartę na kilka sposobów, żonglując dodatkami :) Oto jedna z moich propozycji. Składniki na tartę (na 6 porcji): jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam(...)skórki garść świeżych listków bazylii 4 ząbki czosnku sok z połówki cytryny sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim :) (z tego miejsca pozdrowienia dla Panny Balke :)) Do dzieła: Zaczynamy od pesto. Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera lub melaksera i miksujemy na gęste, ziarniste pesto
Spektrum Smakukońcu wykonałam swój plan i przyrządziłam własnego kurczaka tikka masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka masala, zawsze jednak znajdziemy tam kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką garam masala ( w dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka"). W skład tej przyprawy najczęściej wchodzą: kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon(...)liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Ja garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień. Składniki ( 3 porcje): - ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka - 1 cebula - 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki - 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Corner With Recipeslekkostrawne, niskokaloryczne i dietetyczne. Przyrządza się go szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia, zapiekania oraz nadziewania. Dzisiaj prezentuje kurczaka w połączeniu z ryżem i warzywami. Jest to danie delikatne, ale można nadać mu pikanterii dodając papryczkę chili w postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)składniki. Odłożone ćwiartki kurczaka wkładamy do garnka z ryżem, skórką do góry. Przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na 40-45 minut. Po 30 minutach odkrywamy garnek i pieczemy dalej do zrumienienia się mięsa. Potrawę można podawać jako samodzielne danie lub z dowolną surówką, np. z marchewki i jabłka
Kulinarne przemyslenia