jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się uda, okazało się że niepotrzebnie. Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki gorącej herbaty. Polecam na jesienne popołudnia dla całej rodziny. Jemy najpierw oczami, więc ten wypiek wykonajcie z dbałością. Będzie
Wanilia i Kardamondoskonałych śliwek węgierek. Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką będzie idealnym zakończeniem sezonu śliwkowego. To bajecznie proste danie nie pozostawi nikogo obojętnym. Możecie do niego dodać kulkę lodów wanilinowych, będzie bosko ! Smakuje i na zimno i na gorąco, Kulinarne przygody Gatity Wam to obiecują ! Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na formę
Kulinarne przygody Gatityilością octu. Ogólnie w zalewie stosujemy tą samą proporcję co zawsze do marynat tego typu a więc – na 1l wody, 1 szkl. octu. Jeśli lubicie ostrzejsze, to możecie dać na 3 szkl. wody, 1 szkl. octu. Jeśli mamy dość duże grzybki, to oczyszczamy je i dzielimy na mniejsze kawałki. W przypadku małych grzybów, ładujemy je do słoików w całości(...)wody, cukru, octu i soli. Do słoików wkładamy grzybki, przekładając je pokrojoną cebulą. Dodajemy do słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkulekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron (można wcześniej wyjąć kilka muszli dla ozdobienia gotowego dania), mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki (Część można posypać już na talerz). Spaghetti z małżami vongole podajemy natychmiast, na gorąco. Post Spaghetti z małżami vongole pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniłyżeczka ( naturalny koncentrat dobrego smaku) PROECO Krok 1 Mąkę przesiałam,wsypałam do miski,dodałam sól,wbiłam jaja i wlałam gorącą wodę lecz nie wrzątek.Zmiksowałam ciasto( konsystencja jest bardzo delikatna i elastyczna i łatwa do wałkowania. Ciasto bez problemu da się rozwałkować.Po wyrobieniu ciasta dzielę ja na 4 części i wałkuje,wycinam szklanką kółka. Krok 2 Łopatkę umyłam,osuszyłam
Różowa kuchniapali 7 węgiel 8 zawieść 9 nas 10 różne 11 dania 12 włóczył 13 koguta 14 pomidorów 15 łyżki 16 odrobinę 17 trochę 18 dajcie 19 pokrojoną 20 dorzućcie 21 zaczną 22 pachnieć 23 włóżcie 24 uważajcie 25 przypaliło 26 wlejcie 27 można 28 gorące 29 przygotowuje 30 przygotować 31 jej 32 będziecie 33 ją 34 laurowe
Chop w kuchnipół godzinki by podrosły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - grzałka gór i dół z włączoną funkcją termoobiegu. Do gorącego pieca wstawić pączki, piec 8-10 minut. Po 8 minutach sprawdzić - jeżeli są dobre to wyjąć, jeżeli nie to dać im jeszcze te dwie minutki. Ale nie wolno przesadzić z czasem, bo będą za suche. W między czasie, kiedy pączki
Poezja Smaków - blog kulinarnyDanie proste acz wykwintne. Delikatne i wyraziste zarazem, polecam. Robi się szybciutko i jeszcze szybciej znika, na obiad znakomite. Polecam gorąco. Spaghetti z karczochami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielaureata w ciągu 5 dni zostanie wybrana kolejna osoba. 9. Nagroda zostanie wysłana w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych. 10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB. Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. Miłej zabawy
Moje Małe Czarowanieryżem lub indyjskim pieczywem np. chlebki Naan, Chapati. Jeśli w kuchni nie ma którejś z przypraw można ją pominąć, danie dużo nie straci na smaku, gdyż pozostałe przyprawy są bardzo aromatyczne i smak się obroni. Muszę dodać, że pikantność gorącego curry jest większa, w miarę gdy stygnie staje się odrobinę łagodniejsze. Masalę należy dodawać stopniowo, najpierw 1 łyżeczkę
Kuchcik gotujeNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPanna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam
Codzienne Gotowanienajlepszy przepis i zamierzam go znaleźć. Jak na razie prezentowany poniżej przepis przebił wszystkie dotąd wypróbowane, choć jak sądzę, da się go jeszcze doszlifować i osiągnąć kolejny, wyższy level marchewkowego wtajemniczenia. W każdym razie ten przepis jest rewelacyjny i gorąco go polecam, naprawdę wart wypróbowania. Ciasto zniknęło z talerza w ciągu niecałego dnia. Ciasto marchewkowe 2/3 szklanki mąki pszennej
Przepysznik - BLW i nie tylkoDajcie już weekend! Ciężko usiedzieć na uczelni, gdy za oknem taka piękna pogoda! A w związku z taką słoneczną, wręcz gorącą pogodą proponuję coś na ochłodzenie. Prezentuje Wam lody bananowo-orzechowe w wersji zdrowej. Bez dodatku cukru ani tłustej śmietanki 30%. Nie potrzebna nam jest nawet maszyna do lodów :) !!! Co do masła orzechowego.. najlepiej jest użyć takiego, które sami
Be Fit Be StrongPodam ją - botwinkę - z małżami i to do tego tymi hiszpańskimi, małymi chirlami. Jak wymyśliłam tak zrobiłam i danie iście królewskie z miękkimi buraczkami i chrupiącymi listkami a także z pachnącymi morzem chirlami wylądowało na naszym półmisku. Polecam gorąco bo to eksplozja smaku. Ryż z botwinką i małżami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze
SMYKWKUCHNIjaśniejsza tym lepiej zagęści, im ciemniejsza tym mocniej wyciągnie smak z potrawy. Dodajemy ją po przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujebył... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka
Pełny talerzucierania masy,jest to bardzo wygodne ponieważ szybko się przecierają i nie parzą w rękę gdy są jeszcze gorące.(Polecam ten sposób wypróbowałem go!)Gdy mamy już wszystkie pomidorki przetarte stawiamy na ogień dodajemy sól oraz pieprz.Soli można dać troszkę więcej,gdy będziemy robić zupę czy sos wtedy damy mniej soli. Gotujemy około 10 minut i rozlewamy do czystych słoików
Przepisy i porady kulinarneprzy okazji naszych rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego(...)olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego 1/3 szklanki oleju. ( ja dałam trochę więcej oleju) Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie. * Farsz uzyskamy z odłożenia ¼ części zasmażonych pieczarek wraz z cebulką i przyprawami
Na słodko lub wytrawnieminut, do suchego patyczka mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejna fajna propozycja na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Danie robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę i tego co najbardziej lubimy. Z czystym sumieniem gorąco polecam. Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy
Malinowe Pocałunkiumiejętności, jednak bardzo wymagającym, jeżeli chodzi o jakość użytych składników. Warto w szczególności zadbać o wysoką jakość użytej oliwy z oliwek, będącej głównym składnikiem sosu i nośnikiem smaku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przyszykowania wszystkich składników. 3 ząbki czosnku po ich obraniu przecisnąłem przez praskę, a papryczkę chili wraz z pestkami najpierw pokroiłem pod lekkim ukosem na cienkie plastry(...)dość często mieszając i uważając, aby czosnek nie zarumienił się, co wiązałoby się z uzyskaniem gorzkiego smaku, który zepsułby danie. Makaron po ugotowaniu odcedziłem na durszlaku, jednak bez przelewania go zimną wodą. Zaraz po jego odcedzeniu dodałem go do gorącej oliwy z przyprawami na patelni i dokładnie wymieszałem, tak aby cały makaron został obtoczony w oliwie. Podgrzewałem jeszcze przez
Wyprawy kulinarneszklanki cukru (jeśli wam za mało można dodać więcej) i gotowałam na małym ogniu aż dżem zgęstniał, pod koniec dałam szczyptę cynamonu i kardamonu (ok. godziny) Co jakiś czas mieszając (można nastawić minutnik co 10 minut i wtedy mieszać). Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Ja dodatkowo dla pewności pasteryzowałam słoiki w garnku wyłożonym ściereczką 15 minut od zagotowania, trzymamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani dzisiaj chciałabym Was zaprosić na obiad w całości przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu. Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach. 1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku(...)woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie) Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem. Smacznego! Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni
SMYKWKUCHNIwilgotne , puszyste i pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm . Składniki: - 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g) - 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier
Smaczne ZdroweChoć wiosna tego roku płata pogodowe figle, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań. Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco(...)wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. P ęczak z warzywami to lekkie danie obiadowe dla maturzysty, jest sycące, ale nie obciąża żołądka, ani umysłu. Podane prosto z lodówki jest idealną przekaską w gorące
Mia Cucina Sofietajuż prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie mi, po prostu łyżka sama chodzi w tę i nazad. Mężowi aż dałam po łapach, bo wyżerał z garnka. Do przygotowania ljuticy potrzebujemy: – 3 kg czerwonej papryki – 250 g papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju(...)powinny uzyskać stosowną miękkość. Następnie dodajcie pozostałe składniki i smażcie dobrze wymieszane składniki przez kolejne 40 minut. Gorący ketchup przelejcie do słoików, które od razu należy zakręcić i postawić do góry dnem. Jestem ciekawa, czy ten przepis też przypadł Wam do gustu. Dajcie znać, jak Wam smakowało
Szybko Tanio Smaczniespływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto
ClauditteMissCooking