dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:88/571)

Spaghetti aglio olio 203

umiejętności, jednak bardzo wymagającym, jeżeli chodzi o jakość użytych składników. Warto w szczególności zadbać o wysoką jakość użytej oliwy z oliwek, będącej głównym składnikiem sosu i nośnikiem smaku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przyszykowania wszystkich składników. 3 ząbki czosnku po ich obraniu przecisnąłem przez praskę, a papryczkę chili wraz z pestkami najpierw pokroiłem pod lekkim ukosem na cienkie plastry(...)dość często mieszając i uważając, aby czosnek nie zarumienił się, co wiązałoby się z uzyskaniem gorzkiego smaku, który zepsułby danie. Makaron po ugotowaniu odcedziłem na durszlaku, jednak bez przelewania go zimną wodą. Zaraz po jego odcedzeniu dodałem go do gorącej oliwy z przyprawami na patelni i dokładnie wymieszałem, tak aby cały makaron został obtoczony w oliwie. Podgrzewałem jeszcze przez

Wyprawy kulinarne
Dżem z mirabelek 142

szklanki cukru (jeśli wam za mało można dodać więcej) i gotowałam na małym ogniu aż dżem zgęstniał, pod koniec dałam szczyptę cynamonu i kardamonu (ok. godziny) Co jakiś czas mieszając (można nastawić minutnik co 10 minut i wtedy mieszać). Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Ja dodatkowo dla pewności pasteryzowałam słoiki w garnku wyłożonym ściereczką 15 minut od zagotowania, trzymamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DANIA Z WOKA - kurczak w mleczku kokosowym, brokuły z krewetkami, kapusta pekińska po chińsku, warzywa po azjatycku! 274

Kochani dzisiaj chciałabym Was zaprosić na obiad w całości przygotowany w woku. Uczta kuchni dalekiego- wschodu. Wszystkie dania podajemy w osobnych miseczkach. 1. Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 2. Brokuły z krewetkami i sezamem dla ułatwienia przepis znajduje się już na blogu 3. Kapusta pekińska po chińsku(...)woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie)  Wszystkie potrawy podajemy w gorących naczyniach, jemy z makaronem.   Smacznego!   Prawdziwa uczta dla wielbicieli tej kuchni

SMYKWKUCHNI
NAJLEPSZE CIASTO BANANOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 827

wilgotne , puszyste i pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam !  Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm . Składniki: - 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g) - 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier

Smaczne Zdrowe
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 201

Choć wiosna tego roku płata pogodowe figle,  coraz częściej mamy ochotę na lekkie i apetyczne dania. Tym wpisem mam nadzieję rozpocząć cylk takich właśnie dań. Kasze idelanie sprawdzają się jako baza do świeżych, letnich  sałatek i doskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco(...)wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.  P ęczak z warzywami to lekkie danie obiadowe dla maturzysty, jest sycące, ale nie obciąża żołądka, ani umysłu. Podane prosto z lodówki jest idealną przekaską w gorące

Mia Cucina Sofieta
Ljutica – pikantny serbski keczup 93

już prawie zniknął. Obdarowaliśmy małą buteleczką znajomych, którzy również wpadli w zachwyt nad jego fenomenalnym smakiem. Uwierzcie mi, po prostu łyżka sama chodzi w tę i nazad. Mężowi aż dałam po łapach, bo wyżerał z garnka. Do przygotowania ljuticy potrzebujemy: – 3 kg czerwonej papryki – 250 g papryczek chilli – 10 ząbków czosnku – 1 szklankę octu – 1.5 szklanki cukru – 1.5 szklanki oleju(...)powinny uzyskać stosowną miękkość. Następnie dodajcie pozostałe składniki i smażcie dobrze wymieszane składniki przez kolejne 40 minut. Gorący ketchup przelejcie do słoików, które od razu należy zakręcić i postawić do góry dnem. Jestem ciekawa, czy ten przepis też przypadł Wam do gustu. Dajcie znać, jak Wam smakowało

Szybko Tanio Smacznie
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 152

spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno być wystudzone –  lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto

ClauditteMissCooking
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO 171

ochłoda była mile widziana, w każdym razie z dnia na dzień smakował nam jeszcze bardziej... Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj   . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera  twarogowego (u mnie "Mój ulubiony(...)rozdrobniłam także jagody, które dodałam później do galaretki. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszałam. W misie miksera rozmieszałam ser, wmieszałam w niego zblendowane jagody. Następnie wlałam  gorącą żelatynę i dokładnie wymieszałam. Na końcu dołożyłam ubitą śmietanę i delikatnie przemieszałam. Masę serowo-jagodową wylałam na schłodzony spód i umieściłam tortownicę z powrotem w lodówce. Schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę

Smaczne Zdrowe
Marchewka z groszkiem - dodatek do drugiego dania 156

całość przelać do garnka z marchewką i groszkiem. UWAGA. Należy pamiętać o zahartowaniu śmietany, czyli zawsze lejemy gorące do zimnego, a nie odwrotnie, bo powstaną "kluchy" Doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki z mąki Podawać do drugiego dania Smacznego:) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 179

oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko . Do moich ulubionych tego typu dań należy też ryż z grochem i mlekiem(...)cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż uzyska brązowy kolor.  Gotowy ryż z soczewicą podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Na wierzchu układamy skarmelizowaną cebulkę i polewamy pozostałą oliwą.  P.s. Lubicie karmelizowaną cebulę? Skusicie się na dzisiejsze danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Półwytrawny sos jabłkowo - borówkowy do pieczonych polędwiczek, czyli wspomnień o jedzeniu ciąg dalszy 142

końca dać upust swym kulinarnym marzeniom wspominam dalej ... Drugim z sosów do mięs jakie, zaserwowałam gościom Maksymiliana był sos jabłkowo - borówkowy. Ponieważ były to gorące dni, a sos borowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych borówek zebranych(...)gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym odrobinę podsmażonej na lekko-złoto cebulki. Myślę, że smak byłby pełniejszy. Z troski o żołądki gości - powstrzymałam się

Kuchnia po mojemu
Spaghetti carbonara 167

Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i  bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.  Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach(...)kroimy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Odsączony, gorący makaron wrzucamy na patelnię, do boczku. Całość posypujemy parmezanem i dokładnie mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy parmezanem. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnej

Smak mojego domu
Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią 126

Sycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami. Składniki na 4 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego) 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka(...)wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem. 2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować. 3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką. * ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą

Moja Galeria Smaku
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 260

talerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania