dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:93/571)

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem 220

zawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła

Mienta blog
Fasolka szparagowa po indyjsku. 721

zasada (im bliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia, a więc i schładzania organizmu. Przyprawy pobudzają też apetyt, który jest naturalnie(...)obniżony przez wysoką temperaturę. My, ludzie północy, nie musimy stosować takich ilości pikantnych składników jak w oryginalnych przepisach. Wystarczy dodać ich tyle, by uzyskać egzotyczny charakter dania i nie spłonąć żywcem ;) Przepis na fasolkę spełnia to założenie i wydaje mi się bardzo fajnym połączeniem sezonowego swojskiego produktu z niecodziennym dla nas sposobem przyrządzenia. Efekt jest bardzo smaczny

zadanie-gotowanie
Chłodnik litewski z groszkiem ptysiowym 122

Gorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne   przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki

Z Kuchni Do Kuchni
Lemoniada – przepis podstawowy 182

Jeżeli Twój blender sobie z tym nie poradzi, możesz się ratować sitkiem, ale ja używając sprzętu z elektromarketu dałem radę, więc i Tobie się uda. Przelej do szklanki i ewentualnie wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Idealnie sprawdzi się w gorące letnie dni lub jako alternatywa dla wody z cytryną o poranku. Lemoniada gotowa, czas brać się do gotowania

Blendman
Ratatuj - Ratatouille 194

Gorąco oj, gorąco :( Nie mogę takich upałów, to niestety nie dla mnie :(. O bajce Ratatuj na pewno słyszeliście ;), no i przygotowywała on właśnie tam danie o tej samej nazwie co bajka. Pomysł na nie znalazłam tutaj , a że wszystkie składniki bardzo lubię, to zrobiłam. Wyszło bardzo smaczne, ja dodałam jeszcze pod koniec pieczenia mozzarellę i jako dodatek

kruche babeczki
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z mąką bio gorczycową i z sosem jogurtowym... 175

soku dodać do ziemniaków, wsypać makę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli czosnkowej - placki są bardzo smaczne z sosem jogurtowym i syte na smaczny obiad...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z botwiną i serem feta 107

Wiecie za co tak bardzo lubię lato? Wcale nie za gorąca słońce czy możliwość spędzania czasu nad wodą... to też :-) ale przede wszystkim za to, że można objadać się tymi wspaniałymi lekkimi daniami, które o tej porze roku smakują wyjątkowo dobrze :-) Dlatego dziś mam dla Was połączenie botwiny z fetą - dla mnie rewelacyjne! A jeśli do tego dodać

Czary - gary w kuchni
Puszysty serniczek z galaretkami 629

łyżki żelatyny 4-5 łyżek cukru (jak lubicie bardziej słodkie może dać więcej) 3 dowolne galaretki ( ja dałam czerwoną, żółtą i zieloną) biszkopty do wyłożenia formy Przygotować wcześniej dwie galaretki, ja zrobiłam żółtą i czerwoną. Każdą rozpuścić w szklance gorącej wody i wlać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Gdy galaretki stężeją pokroić je w kostkę i odstawić. Ser przygotować

Monia miesza i gotuje
Gulasz pachnący jałowcem i grzybami 112

Danie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne. Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco. Delikatne mięso jelenia to rarytas na stole, przepis z ulotki Biedronki. Gulasz pachnący jałowcem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fińskie pierniczki korzenne. 134

tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.   FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.           Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Spaghetti z cukinią 115

spaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku

Smakołyki Asi
Łódeczki drożdzowe z suszonymi owocami i serem 164

Fajne łódeczki dla każdego. Można je zajadać jako deser albo jako danie obiadowe z serkiem. Chrupiące brzegi łódek i pyszne wnętrze, popróbujcie koniecznie. Pomysł trochę jak arabskie fatayery tylko że na słodko. Polecam gorąco. Łódeczki drożdżowe z suszonymi owocami i serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z cukinii do słoików 145

ziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę  z warzywami. Odstawić na 2h.  Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut

Moja Galeria Smaku
Karkówka po żydowsku 306

najlepszy i tak był spokojny spacer. I wspólna herbata później.  Cóż ja mogę powiedzieć o tym daniu? Karkówka przyrządzona w ten sposób jest po prostu przepyszna! Musicie ją wypróbować :) Jedliśmy ją z M aż nam się uszy trzęsły :) Gorąco polecam :) A przepis znalazłam jakiś czas temu tutaj ( klik ) i żałuję, że dopiero teraz ją zrobiłam :) Na pewno

My simple kitchen
922. Z kawowym mlekiem i toffi. 118

Kasza jaglana zalana gorącym kawowym mlekiem*;  z bananem i dom. sosem toffi   *mleko+kawa+kawa rozpuszczalna Zdążę, ugotować tą kaszę, czy nie? Ja bym nie dała rady? xd ii o dziwo na sypko wyszło, łamiąc wszelkie zasady, bo gdy chce na sypko mam na "papkę", kiedy chce na "papkę" mam na sypko, taka odwrotna psychologia xd Teoretycznie

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania