Jucha to niezwykla skromna zupa z kuchni z południa polski ugotowana z maslanki i mąki. Po dodaniu mrożonych warzyw z patelni z grzybami leśnymi zupa zamienia się w niezwykłe danie. Jucha z leśną wkładką 2 litry maślanki 5 dag mąki 1 opakowanie Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi Hortex 3 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku(...)czasu 12 minut. Pod koniec smażenia oprósz warzywa solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podawaj gorącą zupę z chrupiącymi i aromatycznymi warzywami z patelni przybraną listkami pietruszki. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałam się, że zupa jest taka dobra. Zupa ta to świetne postne danie
Gotuj Sam!wyjechaliśmy na warsztaty do studia kulinarnego Piotra Kucharskiego . Nasze dania przygotowywaliśmy podzieleni na 3 grupy. Dowiedzieliśmy się między innymi na czym polega metoda sous vide, czyli metoda próżniowego długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie. Halibut przygotowany tą metodą był rewelacyjny. Po królewskiej uczcie wieńczącej(...)pojawiły się 4 urocze blogerki: Aga z Talerza Pokus, Małgosia z Delimamma, Sylwia z Okolic palnika i Ada ze Słodkich przyjemności. Dziewczyny gotowały na żywo dania z truskawkami dla publiczności zebranej na Rynku. Po atrakcjach, które nas spotkały na rynku udaliśmy się do siedziby Cookleta , która mieści się
Kulinarne przygody Gatityliście laurowe, odrobinę przyprawy do ryb i całość podgrzewam. Gdy tylko mleko zrobi się tak gorące, że nie można do niego włożyć palca, wkładam filety. Nie tracą smaku. Jeśli chcecie je tylko rozmrozić i zapanierować do smażenia, wykorzystajcie ten sposób i dajcie się rybie rozmrozić w mleku do końca (po podgrzaniu mleka wyłączcie gaz) . Do fishburgerów rybę w mleku gotujemy
Karo in the KitchenPrzyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie(...)sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie TUTAJ . Gorąco zachęcam do udziału! Będzie pysznie, merytorycznie i wesoło
Food SquareSajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)sajgonki na złoty kolor. Podczas smażenia obracamy je, aby się nie posklejały. Gotowe osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące z sosem słodko kwaśnym. Kilka rad ułatwiających przygotowanie sajgonek: - arkusze papieru ryżowego muszą być całe (jeżeli trafimy na pęknięty lub dziurawy lepiej dać podwójnie) - moczymy je krótko (moczone zbyt długo będą się rwały) - najlepiej układać je na drewnianej desce - sajgonki
mojewypiekiinietylkoProsty i smaczny koktajl z owocami kiwi i jabłkiem na bazie jogurtu z dodatkiem mięty i miodu, to smaczny napój, który świetnie orzeźwia i gasi pragnienie
Smakowite DaniaDelikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.Składniki (na 5
Oryginalny smakWAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być
smacznieinatematpieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej(...)płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego zakwasu żytniego, a jeśli ktoś nie ma to niech sobie zrobi, korzystając z tego przepisu, a jak nie chce robić to można dać 20 gr świeżych drożdży. 10 gr soli'; document.write
moj przepis nawsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Przetwory na słodko Tagged: brzoskwinie , gruszki , imbir , rodzynki
https:KKuchniaMniam200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: pstrąg 9,9 zł koperek 1 zł pietruszka 1 zł cytryna 0,5 zł oliwa, przyprawy 0,2 zł Koszt całego dania: 12,60 zł Porcja
Obiad za dychęłyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam czeka nas eksplozja smaku – soczyste, aromatyczne nadzienie dosłownie tryskające smakiem – bo w ugotowanym kołdunie doprawione mięsa, cebulka i słonina wytworzą swój własny, wspólny smak, otulony ciasno i szczelnie delikatnym, pierogowym ciastem. W sieci spotykam się z pielmieniami nazwanymi kołdunami i na odwrót. Oba te dania – syberyjskie pielmienie(...)Kołduny ze zdjęć, wielkości 5 cm, gotowałam we wrzącym rosole ok. 7-8 minut. Najłatwiej wyłowić jednego i po prostu sprawdzić czy potrzebuje jeszcze więcej czasu. Podajemy kołduny bardzo gorące, zalane rosołem lekko ponad poziom, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Przepyszne! CIASTO NA KOŁDUNY 400g mąki pszennej typ 500 400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk
Karo in the Kitchenśmiało możecie dodać także upróżoną na masełku cebulkę, śmietanę, boczek czy inne ulubione dodatki. Danie jest bardzo sycące i smaczne! To dobra alternatywa dla osób, które kochają pierogi ruskie, ale nie mają czasu na ich lepienie. Gorąco polecam i życzę smacznego
Cooking MonsterPierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz
Tradycyjna Kuchniaświetny pomysł na szybkie, a jednocześnie bardzo smaczne danie. Ponieważ miało to być szybkie danie zdecydowałam się na makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami - jedno z moich ulubionych połączeń. Taki makaron jest aromatyczny i mocno kremowy - gorąco polecam! :) Składniki : 1 cebula 3 ząbki czosnku słoiczek pomidorów w oliwie 2 piersi z kurczaka kilka
Codzienne Gotowaniezawsze przychodzi z pomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła
Mienta blogzasada (im bliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia, a więc i schładzania organizmu. Przyprawy pobudzają też apetyt, który jest naturalnie(...)obniżony przez wysoką temperaturę. My, ludzie północy, nie musimy stosować takich ilości pikantnych składników jak w oryginalnych przepisach. Wystarczy dodać ich tyle, by uzyskać egzotyczny charakter dania i nie spłonąć żywcem ;) Przepis na fasolkę spełnia to założenie i wydaje mi się bardzo fajnym połączeniem sezonowego swojskiego produktu z niecodziennym dla nas sposobem przyrządzenia. Efekt jest bardzo smaczny
zadanie-gotowanieGorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki
Z Kuchni Do KuchniJeżeli Twój blender sobie z tym nie poradzi, możesz się ratować sitkiem, ale ja używając sprzętu z elektromarketu dałem radę, więc i Tobie się uda. Przelej do szklanki i ewentualnie wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Idealnie sprawdzi się w gorące letnie dni lub jako alternatywa dla wody z cytryną o poranku. Lemoniada gotowa, czas brać się do gotowania
BlendmanGorąco oj, gorąco :( Nie mogę takich upałów, to niestety nie dla mnie :(. O bajce Ratatuj na pewno słyszeliście ;), no i przygotowywała on właśnie tam danie o tej samej nazwie co bajka. Pomysł na nie znalazłam tutaj , a że wszystkie składniki bardzo lubię, to zrobiłam. Wyszło bardzo smaczne, ja dodałam jeszcze pod koniec pieczenia mozzarellę i jako dodatek
kruche babeczkisoku dodać do ziemniaków, wsypać makę bio gorczycową, mąkę pszenną, tartą bułkę, pieprz, kucharka i wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nieduże porcje placków na rumiany kolor, odkładać na ręcznik papierowy jogurt wymieszać z pokrojoną drobno rzodkiewką, szczypiorkiem, do smaku dać soli czosnkowej - placki są bardzo smaczne z sosem jogurtowym i syte na smaczny obiad...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWiecie za co tak bardzo lubię lato? Wcale nie za gorąca słońce czy możliwość spędzania czasu nad wodą... to też :-) ale przede wszystkim za to, że można objadać się tymi wspaniałymi lekkimi daniami, które o tej porze roku smakują wyjątkowo dobrze :-) Dlatego dziś mam dla Was połączenie botwiny z fetą - dla mnie rewelacyjne! A jeśli do tego dodać
Czary - gary w kuchniłyżki żelatyny 4-5 łyżek cukru (jak lubicie bardziej słodkie może dać więcej) 3 dowolne galaretki ( ja dałam czerwoną, żółtą i zieloną) biszkopty do wyłożenia formy Przygotować wcześniej dwie galaretki, ja zrobiłam żółtą i czerwoną. Każdą rozpuścić w szklance gorącej wody i wlać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Gdy galaretki stężeją pokroić je w kostkę i odstawić. Ser przygotować
Monia miesza i gotujeDanie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne. Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco. Delikatne mięso jelenia to rarytas na stole, przepis z ulotki Biedronki. Gulasz pachnący jałowcem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru
Zakątek rozkoszy kulinarnychspaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku
Smakołyki AsiFajne łódeczki dla każdego. Można je zajadać jako deser albo jako danie obiadowe z serkiem. Chrupiące brzegi łódek i pyszne wnętrze, popróbujcie koniecznie. Pomysł trochę jak arabskie fatayery tylko że na słodko. Polecam gorąco. Łódeczki drożdżowe z suszonymi owocami i serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieziela angielskiego Z podanych składników zagotować zalewę i mieszać, aż cukier się rozpuści. W dużym garnku wymieszać gorącą zalewę z warzywami. Odstawić na 2h. Ponadto: olej liście laurowe ziarenka pieprzu Surówkę przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoika dać liść laurowy, łyżkę oleju i 4 ziarenka pieprzu. Zakręcić. Pasteryzować w piekarniku w 100 stopniach przez 20 minut
Moja Galeria Smakunajlepszy i tak był spokojny spacer. I wspólna herbata później. Cóż ja mogę powiedzieć o tym daniu? Karkówka przyrządzona w ten sposób jest po prostu przepyszna! Musicie ją wypróbować :) Jedliśmy ją z M aż nam się uszy trzęsły :) Gorąco polecam :) A przepis znalazłam jakiś czas temu tutaj ( klik ) i żałuję, że dopiero teraz ją zrobiłam :) Na pewno
My simple kitchenKasza jaglana zalana gorącym kawowym mlekiem*; z bananem i dom. sosem toffi *mleko+kawa+kawa rozpuszczalna Zdążę, ugotować tą kaszę, czy nie? Ja bym nie dała rady? xd ii o dziwo na sypko wyszło, łamiąc wszelkie zasady, bo gdy chce na sypko mam na "papkę", kiedy chce na "papkę" mam na sypko, taka odwrotna psychologia xd Teoretycznie
More food, love and dreamsgodz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy
e-PrzepisyKulinarneogródku wyrosła nam piękna dynia o wadze 10 kg trzeba ją przerobić na 100 dań :) Dyniowe risotto jest jednym z moich ulubionych i dlatego wybrałam je na udział w akcji " Smaczna jesień " do której i Was gorąco namawiam
zielonacukinkadodawałyśmy na oko, tak aby osiągnąć pożądany przez nas smak./ WYKONANIE: 1. Grzybki Shitake namaczamy. My zalałyśmy je gorącą wodą, przykryłyśmy a następnie chwilkę pogotowałyśmy aby zmiękły. 2. Kroimy wszystkie składniki z pominięciem małych cebulek. W zasadzie i oliwki można dać w całości - jak kto woli i polewamy. Polewamy sosem sojowym (bezglutenowcy to pomijają) /Jeśli stawiamy na indyka(...)polisacharydów, lentinan oraz eritadenin). Ze względu na swoje właściwości na Dalekim Wschodzie znany jest jako "Eliksir Życia"." (Opis ze strony: Skworcu ). Jakie są? Pyszne! Genialnie komponują się z daniami (nie tylko tymi z nutą orientu). Nie są ani twarde, ani gumowate - pod warunkiem, że dobrze je potraktujemy. Spożywanie zalecane jest (ze względu na lecznicze właściwości) przy: wysokim
Wypisz Wymalujmleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych szczypta soli 70 g cukru (dałam 120 g) 500 g mąki pszennej masa kajmakowa np.Helio jabłka Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć
Moje domowe kucharzenie