dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:94/571)

Schab duszony w młodej kapuście 231

tradycyjny schabowy z kapustą, ale wcale nie mniej smaczny :-) no i oczywiście zaleta: to danie jednogarnkowe (nie licząc używanej przez chwilę patelni ;-) ) SKŁADNIKI 4 - 5 plastrów schabu 100 g wędzonego boczku 1/2 główki kapusty 3 cebulki + szczypior z jednej z nich 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki smalcu 3 - 4 łyżki mąki zielony koperek sól, pieprz Kapustę siekamy(...)kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie. Na koniec dodajemy szczypior i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że w daniu wytworzyło się za dużo wody, to po prostu ja odparujcie

Czary - gary w kuchni
Makaron z brokułami i sosem beszamelowo-serowym 262

Jedno z prostszych i bardzo pysznych dań z makaronem jako podstawą. Jest tu tylko makaron, gotowany brokuł, podsmażone mięsko z piersi kurczaka  i sos beszamelowy z serem. Może to być też wersja bezmięsna, również jest przepyszna :) Smakuje wyśmienicie. W szczególności dzieciom:) A my właśnie mamy takie dziecko, które na ferie do nas przyjechało i zażyczyło sobie właśnie brokuła(...)mieszamy rózgą, aż nie będzie grudek, a masa zgęstnieje.        4. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i rozmieszane dodajemy do sosu. Mieszamy. Taki sos już jest gotowy, to zwykła podstawowa wersja sosu beszamelowego.  5. Ale do tego dania najbardziej pasuje sos serowy, więc dodajemy serek topiony. Można też dodać żółty ser starty

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Lekka zupka 163

                Dziś pogoda za oknem deszczowa i bardzo zimna , więc nabrałam ochoty na coś gorącego a zarazem lekkiego

Mój Smak
KANIA A'LA SCHABOWY SMAKI MOJEGO DZIECIÑSTWA 167

patelni gorący ,dymiący ciepłem jeszcze kotlet wrzuciłam na talerz, nawet obwódka gorącej pianki z tłuszczu na którym się smażyla został,b y móc zrobić zdjęcie tak smacznego grzyba jaka jest Kania czyli mówiąc naszym językiem " sowa".Z nią w roli głównej można przygotować wiele różnych pysznych dań,te jest najpiękniejsze bo przypomina mi dzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty(...)tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Odsączyć na papierze.Podawać z ziemniakami i surówką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z farszem białej kiełbasy 117

Zainspirowani ;) Wyszły pyszne...szybkie w przygotowaniu ;)   Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz:  700 g białej kiełbasy (u

R'n'G Kitchen
Pierogi po łemkowsku 133

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach. Składniki Ciasto: 500 g mąki 300 g gorącej wody 50 g masła Farsz: 400 g ziemniaków 200 g kapusty kiszonej

R'n'G Kitchen
Kotleciki Tereski 170

   Przepis (podpowiedź) na te kotleciki otrzymaliśmy od Tereni, której bardzo dziękujemy i gorąco pozdrawiamy.        Zestawienie składników może nieco szokować

Maminek kulinarny
Makaron na chandrę. Mój comfort food. 169

czekolada. Często właściwości poprawiające nastrój przypisujemy rosołowi czy makaronowi z serem. Dla mnie takim daniem-pocieszycielem jest spaghetti z oliwą, czosnkiem, chilli i dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje mi siłę i rozgrzewa(...)przecież mój blog nie bez powodu zawdzięcza swoją nazwę. Wyrazisty aromat czosnku, pikanteria chilli i odrobina soli morskiej przełamane świeżymi ziołami i parmezanem przeobrażają z pozoru nijaki makaron w danie najlepsze pod słońcem! Ponieważ potrzeba zjedzenia mojego makaronu na chandrę pojawia się nagle, nie mam czasu na zakupy i robię go z tego, co akurat ma w lodówce

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 382

najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch dużych, głębokich patelniach(...)bardzo mocno barwi paznokcie! ). Bulion zagotowujemy i trzymamy na malutkim ogniu. Musi być gorący w momencie wlania do paelli.   Na patelni grzejemy oliwę, na małym bądź średnim ogniu, tu nie trzeba się spieszyć. Im lepiej i uważniej naszykowane sofrito, tym lepszy ostateczny smak paelli. Dajcie składnikom czas, żeby mogły ze sobą popracować, niech uwolnią cały aromat. Szklimy najpierw cebulę

Karo in the Kitchen
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 151

cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna w smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo. Podłomyki z cukinią i czarnuszką Składniki(...)kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z buraczków i papryki do słoików na zimę 253

małym ogniu. Sałatkę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Jeżeli będzie wkładana bardzo gorąca słoiki same się zamkną. Najczęściej jednak napełniam słoiki już przestygniętą sałatką, a potem pasteryzuję. Jest to pewniejsza metoda. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Przetwory na słono , sałatki i surówki Tagged: buraki , cebula , papryka , zalewa

https:KKuchniaMniam
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 240

fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę dla podkreślenia smaku, jeśli jednak lubicie zupy bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz(...)jakieś 3/4 kartonika. Gotujemy jeszcze przez kilka minut, po czym odstawiamy całość do przestygnięcia, gdyż naszą zupę oczywiście będziemy blendować, a w kuchni trudno o grzech większy niż blendowanie gorącej zupy, chyba że lubicie regularnie kupować nowy blender :D Przestudzoną i zblendowaną zupę wstawiamy ponownie na palnik, wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ser. Kilka kawałków możemy zostawić do dekoracji

Kulinarne zapędy Kokosa
Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” 202

cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg wędzone boczku 1 cebula złota 2 jajka 2 łyżki mąki 1/2 szklanki gorącego mleka przyprawy: sól, pieprz czarny  olej i bułka tarta do blaszki do pieczenia Sposób przygotowania:   Przygotowanie

Projekty ze smakiem
KOTLETY Z JAJEK I SERA 169

sera i wbijamy jajka. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe, owalne kotleciki, masa powinna być zwarta tak aby dało się z niej formować kotlety.  Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Gorące kotlety posypujemy resztą tartego sera.  Podajemy ciepłe. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami 195

przepisy. Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich talerzach nie było, polecam gorąco. Słodki groszek i chrupiące kalmary to idealne połączenie, popróbujcie, zapraszam. Użyłam tutaj włoskiego ryżu arborio z truflami który jeszcze bardziej podkręca smak dania ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego ryżu do risotto. Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 194

może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa

kuchnia doski
Limo - limo - limonade! 151

łyżeczki cukru zalewamy gorącą wodą (1/4 szklanki) i rozpuszczamy.  Dolewamy 3/4 szklanki zimnej bądź gorącej wody.  Następnie dorzucić należy kilka półplasterków cytryny,  pomarańczy lub mandarynki i kilka gałązek świeżej mięty.  Opcja 2: Zamiast pomarańczy i mandarynek można dać  tylko cytrynę i maliny.  www.kuchniasmakow.blogspot.com Sama radość przygotowywania i spożywania tegoż filolożkowego napoju ;) Inspiracja/ zdjęcie/ przepis

Kuchnia smaków
Koktajl truskawkowy 139

Daktyle – 100g Wanilia – 1 łyżeczka/laska Mleczko kokosowe – puszka Mięta (świeża) – garstka Wykonanie: Truskawki daj na kilkanaście minut do zamrażarki, aby dobrze się schłodziły. Daktyle i nerkowce namocz w zimnej wodzie na noc (minimum 30 minut w gorącej wodzie). Po tym czasie odlej wodę, przepłucz i dodaj do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksuj

Blendman
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 220

kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli nie da się łatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę

Pora na pora i pomidora
"Pyszne na słodko" i konkurs 170

ciągu 5 dni zostaną wybrane kolejne osoby. 9. Nagrody zostaną wysłane w ciągu 10 dni od dostarczenia danych adresowych przez organizatora konkursu. 10. Wzięcie udziału w konkursie oznacza akceptacje regulaminu i zamieszczenie ewentualnych zdjęć w albumie na FB. Zapraszam wszystkich gorąco do wzięcia udziału. Miłej zabawy

Moje Małe Czarowanie
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 213

pistacjowa z grillowanymi warzywami może być podana na ciepło i na zimno, obie wersje są bardzo smaczne. Danie nadaje się na obiad, jak i na wczesną kolację. Bardzo bogata w aromaty, z nutą pistacji, zadowoli wielbicieli sałatek… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego.     Wydrukuj przepis The post Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami appeared first

mojewypiekiinietylko
Grillowany Camembert z konfiturą żurawinową 146

pamiętajmy jednak iż grill daje nam charakterystyczny dodatkowy aromat. Przygotowanie: 1. Serek odpakować i położyć na uprzednio przygotowanym, gorącym grillu. 2. Trzymać po kilka-kilkanaście minut po obu stronach, tak by skórka zrobiła się przypieczona, złocista oraz by wyczuć się dało, że serek w środku robi się miękki/płynny. 3. Nie nakłuwać serka a delikatnie go nacisnąć

KreatywnePiny
Sernik na zimno, na serku homogenizowanym, z musem z truskawek 270

serku homogenizowanym z musem z truskawek' Składniki (na tortownicę o średnicy 22cm): - 800 g serka homogenizowanego (typu Danio) - 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% - 2-4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 łyżki żelatyny - 0,5 szklanki gorącej wody - 0,5 truskawek - 2 galaretki truskawkowe - biszkopty na spód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder

CookYourself
Mała Wielka Uczta 197

Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy w nich takie przepisy, a nie inne. Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała(...)Wszyło zaskakująco dobre i na pewno będę do niego często wracać. Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego ciacha! Serdecznie polecam książkę, wszystkim którzy poszukują ciekawych i jednocześnie sprawdzonych przepisów na domowe dania i słodkości, na które nie stracicie całego wolnego czasu i zjecie je z przyjemnością

Emcia Pichci