Jak upalne dni mijają to chce się nam bardziej kalorycznych posiłków, a do tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam
Apetyczna babeczkaSkładniki: ciasto: ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg
czarrna od kuchniMięso w pikantnym, kremowym sosie Składniki 2 plastry schabu 1 cebula 20 dkg pieczarek 1/2 szklanki gorącego bulionu 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz ostra mieszanka
czarrna od kuchniZa oknem mróz a my wyruszamy w projekcie w ciepłe klimaty czyli na Hawaje. Gorąca pizza na cienkim cieście z ananasem, szynką i serem żółtym
Kuchenne WariacjePyszne mięciutkie knedle, przepełnione soczystymi truskawkami. Idealne na rodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk
KreatywnePinyPyszna kawa z gorzką czekoladą i bitą śmietaną podana rano, obudzi każdego śpiocha . Jest troszkę pracochłonna w przygotowaniu , jednak jej smak jest wart takich
Smakowite DaniaMięciutkie, wilgotne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem posypane cukrem pudrem to jeden z najprostszych deserów pod słońcem. Idealne do kubka z gorącą kawą lub herbatą, świetny pomysł na szybki podwieczorek. Połączenie soczystych jabłek i cynamonu daje bardzo przyjemne doznania smakowe. składniki na 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 3 duże jabłka 1/2 szklanki(...)piekarniku rozgrzanym do 180 st C. około 25 minut. Po upieczeniu babeczki posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Muffinki z jabłkami i cynamonem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaboczniaki, no to siup na patelnię :) Obiad dla mnie jednak musi być ciepły, nie przepadam np. za chłodnikami. Choćby nie wiem jak było gorąco, lubię zjeść coś ciepłego. Tak samo jak lubię napić się gorącej, zielonej herbaty - nie tylko na śniadanie. Jednak smażenie się nad kuchenką godzinami nie jest zbyt przyjemne, stąd fajnie coś szybko podgrzać i już. Fasolę(...)przy tym pamiętać, że ta pierwsza powinna moczyć się około 12 godzin przed gotowaniem i uwzględnić to w swoich planach. Przygotowana w ten sposób kasza może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem np. do gulaszu. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkubki smakowe tak, jak moje i mojej rodziny. Polecam i gorąco zachęcam do głosowania na mój przepis, a zostawiając komentarz uzasadniający swój wybór po przepisem walczycie również o nagrody. Głosowanie zaczyna się 19 listopada na stronie www.facebook.com/Iglotex. Jeżeli możecie i podoba Wam się moje danie, swoje głosy i komentarze zostawiamy (tu) Zachęcam do wspólnej zabawy(...)chwilę do lodówki. Rozmrożone warzywa osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym, Rozgrzewamy dobrze olej na głębszej patelni. Osuszone warzywa zanurzamy we wcześniej przygotowanym cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, Smażymy ok 3-4 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmujemy odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy gorące z ulubionymi sosami. Szybko, smacznie i z wielką
Malinowe Pocałunkijest naturalnie zagęszczony bez mąki umyte, osuszone podudzia zrumienić na gorącym oleju do podudzi dodać zmiksowaną przyprawę, dolać wywar z rosołu i pod przykryciem dusić z 30 minut do smaku dodać soli i jak lubisz to dodać też maggi smaczne, aromatyczne pysznymi przyprawami danie można podać z ryżem, ziemniakami.......SMACZNEGO!!! przyprawa kurczak po marokańsku Royal Brand: bez soli
W Mojej Kuchni Lubiębyła jesienna. Stąd też pomysł na pyszną rozgrzewającą zupę. Jestem fanem wszelkich zup - kremów. Dzisiaj proponuję pyszny krem z cukinii z serkiem mascarpone i chipsami z pasternaku. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich cukinii (około 1,5 kg), 2 sporych ziemniaków, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, 1 korzenia pasternaku, 200 gram serka mascarpone(...)pomocy obieraczki pokroiłem na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałem 150 ml oleju słonecznikowego i na gorący olej pojedynczo wrzucałem plasterki pasternaku. Smażyłem, aż chipsy zrobiły się rumiane. Po wyjęciu ich z oleju położyłem je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostatnim elementem dania były grzanki z masłem czosnkowym. 25 gram miękkiego masła wymieszałem z dwoma przeciśniętymi
Wyprawy kulinarneDzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić(...)połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani wody i tam wkładamy zarumienione kotlety. nakrywamy i na małym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w pół piórka i obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach. Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki
W kuchennym oknie Ewydelikatnie by żółtko pięknie się wylało. Smacznego ! A teraz CZAS NA WAS ! Zachęcam Was gorąco do podjęcia wyzwania Fithia i udziału w KONKURSIE SMAK WYZWOLONY . Zasady: 1. Użyj nie więcej, niż 5 składników i dowolnego produktu Fithia 2. Przygotuj swoje danie w mniej niż 30 minut 3. Zrób zdjęcie i pamiętaj, by znalazł się na nim produkt Fithia
Moja pasja smakupiekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć
6niebososu sojowego i solę (w ilościach zależnych od naszych preferencji, soli powinno być dosyć sporo, aby danie nie było zbyt mdłe). Gotuję wszystko 10- 15 minut, sos powinien się odrobinę zredukować, jeżeli jednak będzie za rzadki, możemy rozprowadzić dwie łyżki mąki w gorącym sosie i dodać do zawartości patelni ciągle mieszając. Do sosu dodaję szpinak, wyciskam
Cook&Lovepokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Włożyć ogórki do wyparzonych słoików. Dodać przyprawy Zalać gorącą zalewą. Zamknąć i odstawić do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zupe-przepis-taty/ BosowKuchni Artykuł Ogórki na zupę do słoika- przepis taty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZupa marchewkowo-pomarańczowa stanowi idealny posiłek na gorące dni. Zupa jest szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna. Kwaskowaty ser feta i świeży estragon dodają jej aromatu, a sok ze świeżych pomarańczy dopełnia to danie. Smaczna zupa marchewkowo-pomarańczowa Zupa marchewkowo-pomarańczowa jest szybkim daniem, które można przygotować z niewielu składników, a jej smak pozostaje w pamięci na długo(...)drobno posiekać. Warzywa podsmażamy i jesteśmy już w połowie drogi. Do zarumienienia użyliśmy oliwy z papryczką chili przez co zupa nabrała wyrazistego, pikantnego smaku. Nie każdy jednak lubi pikantne dania, dlatego można użyć zwykłej oliwy, która doskonale spełni swoją funkcję. Do całości należy dodać bulion i świeżo wyciśnięty sok z pomarańcz. Dzięki niemu zupa przestaje być mdła
Ciasna Kuchniazimnej wodzie (nigdy nie dosypujemy skrobi, bo wyjdzie z tego jeden wielki glut). Sos przelewamy gorący do słoiczków lub buteleczek. Smacznego! Koniecznie wypróbujcie go z chrupiącymi warzywami. Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie
Naturalna Kuchniaotworzeniu saszetki unosi się piękny, malinowy zapach. Zawartość opakowania wsypałam do miseczki i zalałam zalecaną ilością gorącego płynu, u mnie była to woda. Kaszka bardzo szybko gęstniała, dlatego należy ją dość intensywnie i sprawnie wymieszać. Zapach malin nadal pozostał. Spodziewałam się, że danie to będzie bardzo słodkie, w końcu w składzie występuje zarówno cukier jak i syrop glukozowy. Jednak
Zdrowie na języku :PDziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Puree ze skorzonery (8 porcji) Składniki: 1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny 500 g skorzonery
karmelowyzamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis The post Sól selerowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopaczka biszkoptów ( ja używam tych z biedronki) 600 ml śmietany kremówki 30% ja dałam dużą i małą firmy Piątnica 4 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na spodzie poukładać biszkopty. Rozpuścić dokładnie 2 galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodać rozpuszczoną zimną galaretkę i ubijać razem jeszcze chwilę (do połączenia śmietany
Moje Słodkie PiekiełkoDziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco! Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive. Scroll down for recipe in English Placuszki kalafiorowe
karmelowyzagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach, dać łyżeczkę nadzienia, zlepiając brzegi formować w dłoniach kulki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 4 minut aż nieco "urosną". Podawać gorące, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle lub z sosem pomidorowym
Czerwień i błękitprzeszły test wody (deszcz), błota- świetnie się je czyści, więc w śniegu też na pewno dadzą radę. Do spodni "świątecznych" są idealne. Podeszwa bardzo dobrze izoluje od zimna, jest bardzo elastyczna, absorbuje wszelkie nierówności. Brąz i biel wspaniale współgrają wizualnie <3 Gorąco polecamy, bo to świetny zakup za przyzwoitą cenę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenprzeszły test wody (deszcz), błota- świetnie się je czyści, więc w śniegu też na pewno dadzą radę. Do spodni "świątecznych" są idealne. Podeszwa bardzo dobrze izoluje od zimna, jest bardzo elastyczna, absorbuje wszelkie nierówności. Brąz i biel wspaniale współgrają wizualnie <3 Gorąco polecamy, bo to świetny zakup za przyzwoitą cenę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenoprószamy przyprawą do pizzy, posypujemy startym serem pieczemy 15-20 minut w temp 195*c, podajemy gorącą Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie! http://www.bellabis.pl
Wanilia i KardamonDzisiaj kolejna propozycja na danie z grilla. I po raz kolejny nie wiem czy można nazwać to przepisem, to raczej pomysł na to co by tu jeszcze wrzucić na tą gorącą kratkę. Nam bardzo smakowało, chociaż zastanawiałam się mocno czy to się uda i co z serem. Teraz mogę tylko zapewnić, że warto było spróbować
Polska Zupamiękkie. Wówczas dodać posiekany koperek, natkę pietruszki oraz mielony kminek. Mąkę rozprowadzić w śmietance, zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy lub wykorzystać do innego dania. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać jarzynkę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Czerwień i błękitcebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek oraz surówką z roszpunki i pomidora z lekkim francuskim dressingiem
Spektrum Smakusłodkości '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 50 g świeżych drożdży 60 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 700 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru szczypta soli kurkuma do koloru (dałam 1 czubatą łyżeczkę) 2 jajka w temp. pokojowej szklanka maślanki w temp. pokojowej 100 g roztopionego masła
My Culinary Artkapusty. Wymieszać. Kapustę zestawić z ognia. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco, najlepiej z młodymi ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietankę UHT do kawy można zastąpić śmietanką o zawartości tłuszczu 30 lub 36% (tzw. kremówką), ale wówczas danie będzie bardziej kaloryczne. Ocet można zastąpić kwaskiem cytrynowym lub cytryną, masło - margaryną, a śmietankę - ewentulanie mlekiem
Gospodyni Miejskadowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady chodziłam z koleżanką, która do śledzi miała podobny stosunek. Niestety
Pełny talerzwzględu na substancje odżywcze), aż nabiorą złotego koloru (uwaga, lubią przywierać do patelni). Podajemy na gorąco- w oryginale z bekonem i salsą, ja jednak zrezygnowałam z tych dodatków i też były pyszne. Ziemniaki są świetnym tłem dla ostrego jarmużu. Szybkie, smaczne danie, a do takiego kotleta można również wrócić za jakiś czas i zjeść go na zimno
les mirabelleskasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii) 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody powidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubione płatki migdałowe gorąca woda do płukania kaszy Kaszę przepłukać zimną, a następnie
Kuchcik gotujekażdy może wybrać się samodzielnie na zbiory :) Przy okazji zażyć świeżego powietrza, odstresować się. Polecamy gorąco ! Poczujcie zapach lasu i grzybów :) Myślicie już o wyprawie po kurki ? Włosi mają swoje "Tagliatelle con funghi porcini", czyli po naszemu makaron z borowikami. Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki
vegetanieKiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej
Kuchnia Pełna Pasjiniepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA
Gotowanie to kochanieminut redukując sos o ok. 1/3 objętości. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dałam arachidowy). Na rozgrzany olej wrzucamy kuleczki i często obracając obsmażamy do równomiernego zrumienienia. Obsmażone kulki przekładamy do sosu Tare, dokładnie obtaczamy i ponownie przekładamy na gorącą patelnię na 3-4 minuty, aż sos wyschnie. Proces powtarzamy 3 razy, aż kulki nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe odkładamy
mojewypiekiinietylkowersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z łososia (około 300 g) 1/4 szklanki oliwy
Słodko-Słony Świat Ilonyniepowtarzalnego wyrazu! Wierzcie mi na słowo, są po prostu genialne:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób): 3 średniej wielkości buraki 1,7 l wody 5 łyżeczek cukru 5 łyżek octu jabłkowego (można użyć spirytusowego i dać wtedy o 1 łyżkę mniej) 10 dag koziego sera filiżanka żurawiny ze słoiczka orzechy włoskie sól, pieprz
Słodko-Słony Świat Ilonyrazu przypadł mi do gustu i postanowiłam wypróbować. Nie żałuję i powiem więcej : gorąco polecam! Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, treściwy, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm... Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g
Walijskie Pichcenieczęści i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć
W Mojej Kuchni Lubięczęści i w misce posypać solą, odstawić na całą noc teraz paprykę z miski dać na sito, aby woda puszczona odciekła dobrze do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżce oleju rzepakowego zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć
W Mojej Kuchni Lubięmleka 200 g masła 1 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szkl. kaszy manny [ można dać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do ostudzenia.Wafel wyłożyc do tortownicy.W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej
Moje domowe kucharzenie