Cześć Kochani, bardzo gorąco dziękuję każdemu z Was za udział w konkursie z marką Barilla. Dzisiaj wyłoniliśmy zwycięzcę. Ale za nim kto wygrał, chciałam Wam powiedzieć, że przedstawiliście świetne pomysły na dania. I na prawdę każdego z chęcią bym posmakowała. Przedstawialiście dużo ciekawych pomysłów, poprzez dania jesienne, z użyciem rozgrzewających przypraw, takich jak czosnek, imbir
SMYKWKUCHNIobróbki. Pasują do naprawdę wszystkiego, można jeść je same lub jako dodatek do innych dań, kroić na różne kształty i podawać w różnej formie… Jedyne granice to nasza własna wyobraźnia. Przepis na placki ziemniaczane dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piątek 21 października 2016r. Gorąco polecam i życzę smacznego. I jeszcze na zakończenie kilka ciekawostek o ziemniakach: - Ziemniaki nazywa
mojewypiekiinietylkoposzukiwaniu brunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej(...)smaki sobą przeszły. To nie może być skomplikowane danie, gdyż Piemontczycy bardzo często gotują już przy gościach, którzy się zasiedzieli, więc danie musi być na tyle dobre i proste ,aby przy tym dodatkowo zamaszyście dyskutować. Gotujemy spaghetti al dente, jeśli nie chcemy al dente to dodajemy 2 minuty extra. Gorący makaron wykładamy na talerze. I bierzemy kieliszek
Z Kuchni Do Kuchnitylko jedna z propozycji. Pyszne są też pieczarkowe, paprykowe, z cukinią. Możliwości wiele. Danie jest naprawdę szybkie, w zasadzie wszystko robi się już w momencie odpalenia piekarnika, więc po jakiś 40 minutach od punktu 0 można już zasiadać do stołu. Polecam gorąco! Termometr idzie w dół, gorące kolacje idealnie wpasowują się w jesienne menu. Mangiamo!!! #tartaszpinakowa
I tu będę miała takie teminimalnej ilości wrzątku po szklance jagód i posiekanych brzoskwiń bez skórki PONCZ: 3/4 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny POLEWA: 1 czekolada mleczna 1 łyżka mleka siekane migdały do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać
Cakes By Kejtpragnienie, idealny na letnie dni. Zapraszam na napój z arbuza! Arbuz smakuje najlepiej w letnie, gorące dni. Jednak zmiksowanie go i podanie w formie napoju jest równie ciekawe w smaku ;-) Zapraszam na arbuzadę! SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego arbuza - ok. 1/2 szklanki wody źródlanej (można dać więcej wody, wedle uznania i smaku, jaki chcemy uzyskać) - sok z 1 cytryny - 1 łyżka płynnego
Wielopokoleniowowymyślny, jednak nie wyobrażam sobie, abym latem nie zjadła choć raz gotowanej kukurydzy. Proste danie i zarówno pyszne. Słodka kukurydza smakuje wyśmienicie, nawet dzieciom. A może zwłaszcza dzieciom. Banalnie prosta, a można zjeść ją i na obiad i na kolację. Najlepsza jeszcze gorąca polana masłem i doprawiona solą. Właściwie jako takiego przepisu tu konkretnego nie ma, więc podam
Niebieski kubek z kawagorące dni, takie jak dzisiaj, odechciewa nam się gotowania tradycyjnych potraw. Chcemy po prostu zjeść coś smacznego i lekkiego. Świetnym rozwiązaniem jest zupa marchewkowa To ona będzie naszym daniem, które zaproponujemy Wam w nadchodzący weekend. Zupa marchewkowa z ciekawym dodatkiem Zupa, którą się z Wami podzielimy będzie nieco inna niż inne. Inne zupy to wariacje marchewki, śmietanki i świeżych
Ciasna Kuchniadanie zobaczyłem w telewizji dawno temu i wydaje mi się, że był to program Okrasy. Zapamiętałem sam pomysł a mianowicie podsmażone ciasto drożdżowe z twarogiem a do tego gorące karmelizowane maliny. Doskonały poranek. Słońce, ciepło i takie śniadanie
Milion Smakówdobrze smakuje, jak i nieźle wypełnia żołądek. Latem często robimy różne kasze. Jak jest gorąco to nie chce nam się stać w kuchni przy garach. Wtedy szybka sałatka jest idealnym rozwiązaniem. Tutaj niewielką ilość składników połączyliśmy w idealną całość. Kasza czyni to danie pożywnym, ogórek dodaje świeżości, twaróg przełamuje smak, a dodatek koperku podkręca całość. Zdecydowanie możemy
Marder&Marder Manufactureliści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać na 190 stopni góra-dół. Do naczynia żaroodpornego dać 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzać w piekarniku. Naczynie wyjąć przełożyć do niego polędwiczki, włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać około 20 minut. Przed podaniem na gorących polędwiczkach ułożyć plasterki pomidora
Ala piecze i gotujemusimy się trzymać sztywno przepisu z obawy choćby o zakalec. Nic się nie stanie, gdy damy trochę mniej (czy więcej) twarogu, masła, czy cukru. Czy do kawy, czy herbatki Warto zrobić takie Chatki. Bo dla dużych i dla małych Sernik taki jest wspaniały. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chatka z ptasim mleczkiem appeared first
mojewypiekiinietylkoobiad. Potrawą jestem zachwycona, bo naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis! DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI. Składniki
Zakątek rozkoszy kulinarnychdrugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 30 pierogów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody
Smakowite DaniaSałatka nicejska. Pyszna, świeża, chrupiąca i pachnąca. Jak przystało na danie wywodzące się z miasta portowego z wyraźnym, aczkolwiek nie dominującym aromatem i smakiem morza. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek - idealna na lekką przekąskę lub imprezę. Gorąco polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 3 pomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek
Wyprawy kulinarneoczyścić z białych błonek i pokroić - w wersji dla leniwych wycisnąć tylko sok(wtedy można dać troszkę więcej cukru). Wszystkie składniki połączyć i postawić na ogniu - gotować aż dżem zgęstnieje - ok 40-50 minut. Gdy dżem stanie się gęsty i klarowny przekładamy jeszcze gorący do wyparzonych słoików - aby słoiczki dobrze się zamknęły należy przed nałożeniem do nich dżemu zalać
sierotka maRysia w kuchniDanie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą. Naleśniki możecie usmażyć według swojego przepisu, zrobić farsz i zapiec. Najlepsze są prosto z piekarnika jeszcze gorące. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnibardzo sycącego i rozgrzewającego. Najlepsza na to będzie fasolka po diabelsku :-), ostra i pikantna. Danie to robi się bardzo szybko, jest proste w wykonaniu, a do tego doskonale nas rozgrzeje. Po ciężkim dniu taki pyszny posiłek wynagrodzi nam wszystko. Później na podwieczorek gorąca herbata z cytryną oraz imbirem, do tego pyszne ciacho i jesteśmy w niebie ;-). Póki
Zakątek rozkoszy kulinarnychGorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do tych, co nie dali rady. Dłonie mi spuchły od temperatury. Chłodnik musi pomóc, chociaż tylko na chwilę. CHŁODNIK OGÓRKOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MIGDAŁAMI Składniki: - 1 kilogram świeżych ogórków - 2 pęczki rzodkiewek - 1 litr
Życie zamknięte w smakuwodą. Do zalewy wrzucić ogórki, cebulę, paprykę, chili i imbir. Doprowadzić do wrzenia. Wkładać gorącą (bulgoczącą) sałatkę do słoików. Szczelnie je zakręcać i pozwolić, by powoli stygły. Przechowywać w ciemnym miejscu. Sałatkę można podawać do obiadu. Może być dodatkiem do serów, mięs, dań warzywnych
Weekendy w domu i ogrodziemałe cebulki, jedną przekrojoną na pół papryczkę chili. Składniki zalewy połącz ze sobą, zagotuj i gorącą zalewą zalej napełnione słoiki. Szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj około 15 minut, od chwili zagotowania się wody. W czoraj zrobiłem 6 słoików ( 0,75 L ). Zamiast małych cebulek dałem po jednym grubym plasterku cebuli
Przepisy i porady kulinarnewszystko, dobrze ugotowany nie tuczy a dodatki najróżniejsze sprawiają że mamy coraz to inne dania. Tym razem moja propozycja to makaron smażony, pyszna wersja i bardzo smakowita. Do makaronu użyłam muchomorów rdzawobrązowych - panienek ale można tutaj użyć innych grzybów np. boczniaków. Polecam gorąco. Smażony makaron z panienkami i mięsem po azjatycku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego
Gosia gotujekotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym
karmelowybyć bardzo elastyczne ale nie gęste). Kiedy składniki się ładnie połączyły dolewamy stopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ładnie zaczyna odchodzić od dłoni i miski. I jak by to moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy
Malinowe Pocałunkimuszę go zrobić ! Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła 1 jajko surowe 2 lyżki sera żółtego sol, pieprz natka pietruszki [ nie dałam] Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę.Wyrobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.Płaską formę wysmarować masłem , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku. Cebulę posiekać , podsmażyć na maśle, dodać posiekane jajka ugotowane na twardo.Doprawić do smaku.Wylać roztrzepane(...)jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam] i posypać serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany natką pietruszki
Moje domowe kucharzeniecukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam . Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka zdecydowanie preferuje zwykły lukier. Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki tortowej (dałam 255g orkiszowej) -125g masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 łyżek ksylitolu (lub cukru) -cukier waniliow
Smaczne Zdrowekażdy bliżej z kuchnią związany ją zna! Pani Julia Child! Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i pamięci o jej postaci! Tej kobiety nie da się nie kojarzyć! Julia Child jest amerykańską ikoną kuchni. Urodziła się w Kalifornii, ukończyła anglistykę, ale przez pewien czas po studiach pracowała w reklamie, w firmie meblarskiej. Swego męża poznała(...)przerwy przez 10 lat. Zmarła w 2004 roku. Nie chcę Was zanudzać, dlatego podaję link do niesamowicie ciekawego i utrzymanego w zabawnym tonie artykułu na temat Julii. Polecam gorąco! http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,7103518,Tu_Julia_Child__Bon_app%C3%A9tit_.html Nie zabrakło też kinowych współczesnych hitów, gdzie postać Julii Child odegrała znaczącą rolę. Między innymi film „Julia & Julia”,w reżyserii Nory Ephorn. Opowieść, oparta
W kuchni Karmel-itkiCzęsto robię takie kluseczki, gdy tylko mam nadmiar ugotowanych ziemniaków, które zostają z obiadu. Świetnie sprawdzają się do wielu dań, są lekkie i smaczne. Dodatkową zaletą jest to, że możemy je odsmażyć w późniejszym czasie, dzięki temu nabierają jeszcze lepszego smaku. Brokuł idealnie do nich pasuje. 1 brokuł 1 garść ziaren słonecznika 1 filet z kurczaka 1 cebula KLUSECZKI(...)filetem z kurczaka. Obsmażyć i dodać kluseczki. Dobrze podsmażyć, aż wszystko będzie gorące. Połączyć z brokułem, a na talerzu posypać uprażonym słonecznikiem. Smacznego :) RADA: do przecierania kluseczek użyłam specjalnej nakładki na garnek, ale można wykorzystać plastikowe sito z otworami w kształcie łezek. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , DLA DZIECI , Obiad , Obiad na szybko , Pierogi, knedle Tagged
https:KKuchniaMniamszczyptę soli - garść żurawiny suszonej SPOSÓB WYKONANIA: -Mleko zagotuj z cukrem i wanilią (wyłuskane nasionka wraz z laską). Do gorącego dodaj suszone żurawiny, aby napęczniały. - Migdały jeśli nie mamy w płatkach do całe zaparz na chwile w gorącej wodzie, bez problemu usunie się z nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy) - do mleka(...)sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego
Basia w kuchnichwilę (można przestudzić na tej łyżce w zimnej wodzie, ale ja wolę gorące), przekładamy na talerz Ugotowane podałam na liściach sałaty- SMACZNEGO! Ważne ! A co na temat jajek przeczytałam w książce J. Słoneckiego"Zdrowie na własne życzenie" : "Jajka to najlepszy produkt żywnościowy, jaki stworzyła natura i dała do dyspozycji ludziom. Ma ono największą biodostępność, gdyż organizm wykorzystuje az 90% jego
Proste Potrawyprzygotowania chłodnika użyłem: 2 bakłażanów, 3 czerwonych papryk, 1/2 cytryny, 2 cebul, główki czosnku, 500 ml passaty pomidorowej, świeżego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania, chociaż to chłodnik paradoksalnie zacząłem od rozgrzania piekarnika do 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na blasze umieściłem trzy czerwone papryki w całości, dwie przekrojone na połówki cebule, całą główkę czosnku(...)piekarnika na pół godziny. Po upieczeniu warzyw gorące papryki umieściłem w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki czemu po ich ostudzeniu łatwo schodziła z nich skóra. Kiedy warzywa ostygły łyżką wydrążyłem miąższ z bakłażanów, papryki pozbawiłem pestek i skóry, cebulę obrałem z łupinek i odkroiłem zwęglone części. Ząbki czosnku powinny stać się miękkie i dać się łatwo wycisnąć z łupin. Wszystkie obrane
Wyprawy kulinarneziemniaczana lub fusie r – potrawa z ugotowanych na miękko ziemniaków z dodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami(...)wodą, solimy i gotujemy. Nie gotujemy jak ziemniaki do drugiego dania, ale je rozgotowujemy. Takie ziemniaki odcedzamy, zostawiając trochę gęstej wody na spodzie garnka. Tradycja nakazuje użyć drewnianej pałki, ja jednak cenię sobie wygodę i używam tłuczka do ziemniaków. Lżej, szybciej i łatwiej się wyrabia. Gorące ziemniaki zasypujemy mąką i energicznie wyrabiamy. Wyrabiamy tak długo aż mąka
Dieta moja pasjaPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa
IMPRESJA SMAKUPrzepisów na śledzie po cygańsku jest w necie mnóstwo. Ten który podaję jest najbardziej klasyczny. Polecam gorąco bo śledzie tak podane są przepyszne i nie
Moje Małe Czarowaniełyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dać łyżkę lub dwie ubitej śmietany, dobrze wymieszać. Mikser ustawić na niskie obroty, powoli strużką wlewać mieszankę z żelatyną. Dodać cukier krótko zmiksować. Składniki na krem czekoladowy: 150 gr czekolady gorzkiej 150 ml śmietany 30 % Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie. Ostudzić, ochłodzić, ale nie za długo bo później krem(...)Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można i dnia następnego. Smacznego! zygmuntowka_mojprzepisna.pl zygmuntowka_mojprzepisna.pl zygmuntowka_mojprzepisna.pl
moj przepis naGdy za oknem żar leje się z nieba, ciężko jest normalnie funkcjonować, a co dopiero stać w gorącej kuchni podczas przygotowywania posiłków. Polecam więc taki szybki
Z Majeczką w kuchniCześć! Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe? Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste! Zapraszam! Czytaj
Pora coś zjeść