Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa
IMPRESJA SMAKUPrzepisów na śledzie po cygańsku jest w necie mnóstwo. Ten który podaję jest najbardziej klasyczny. Polecam gorąco bo śledzie tak podane są przepyszne i nie
Moje Małe Czarowaniełyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dać łyżkę lub dwie ubitej śmietany, dobrze wymieszać. Mikser ustawić na niskie obroty, powoli strużką wlewać mieszankę z żelatyną. Dodać cukier krótko zmiksować. Składniki na krem czekoladowy: 150 gr czekolady gorzkiej 150 ml śmietany 30 % Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie. Ostudzić, ochłodzić, ale nie za długo bo później krem(...)Można piec wieczorem, wówczas można zostawić na noc w zamkniętym piekarniku. Wykonanie: W biszkoptu wycinać krążki, wkładać w papilotki, wyciskać krem śmietany na kształt gniazda w środek dać łyżeczkę konfitury, na to dać krem ciemny, przykryć bezą, gotowe. Można podawać od razu, ale można i dnia następnego. Smacznego! zygmuntowka_mojprzepisna.pl zygmuntowka_mojprzepisna.pl zygmuntowka_mojprzepisna.pl
moj przepis naGdy za oknem żar leje się z nieba, ciężko jest normalnie funkcjonować, a co dopiero stać w gorącej kuchni podczas przygotowywania posiłków. Polecam więc taki szybki
Z Majeczką w kuchniCześć! Jedliście kiedyś kotleciki łososiowe? Jeśli jeszcze nie, to polecam Wam je gorąco! Są bardzo smaczne, a dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste! Zapraszam! Czytaj
Pora coś zjeśćZa oknem mamy piękną pogodę, więc czas na typowo wiosenny przepis. Botwinka jest idealna na takie gorące dni jak dzisiaj. Jest lekka, ale też bardzo treściwa
Zgrabne GotowanieSmażony indyk z ryżem to niezwykle proste i dość popularne danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Smaczne i sycące, a zarazem z łatwo dostępnych składników i możliwe do przyrządzenia dosłownie w pół godziny. Dlatego dobrze nada się zarówno na szybki obiad jak i kolację w dowolny dzień tygodnia. Pomimo swej prostoty ma zresztą w sobie coś co sprawia(...)patelnię z ognia. W międzyczasie gotujemy ryż, który po osączeniu z wody jeszcze gorący dodajemy do mięsa. Dodajemy również tymianek oraz resztę soli. Wszystko dokładnie mieszamy, a w razie potrzeby możemy lekko podgrzać, jak również dodać do smaku więcej soku z cytryny lub soli. Gotowe danie podajemy niezwłocznie na ciepło i dekorujemy np. szczypiorem z dymki lub świeżym tymiankiem
Kulinarna Pokusajasne, że kaprysimy - to naturalne, że prawdziwy smakosz zadowala się tylko smacznym jedzeniem! Posiłek dla dwulatka powinien być dla niego czymś ciekawym, przyciągającym uwagę. Zadbajmy wiec, aby dania były kolorowe. I tu jestem pewna, że poszło nam jak po maśle (pamiętajcie, że używamy tylko prawdziwego!). Koloroterapia na naszych talerzach miała już wszystkie odcienie tęczy. Dziecko rodzi się(...)minut. Następnie wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez 1 minutę. Gorący syrop przelać do buteleczki lub słoika i trzymać w chłodnym miejscu. Ja nie odcedzałam płatków, aby do końca oddawały aromat. * przepis z tej strony - klik. WODA RÓŻANA wg LEONARDO DA VINCI Orzeźwiający, cudownie aromatyczny napój podawany we Włoszech już w od czasów renesansu. Idealny
KUCHARNIAByło gorąco i nic mi się nie chciało, teraz pada deszcz a mi jeszcze bardziej nic się nie chce. Lodówka jakoś wieje pustkami więc postanowiłam dnia wczorajszego ją wypełnić. Powstała moja ulubiona sałatka z ryży i tuńczyka oraz ciasto które robi się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam(...)/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta. Do gotującego mleka wlewamy masę mączno wiórkową i gotujemy gęsty budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy
sierotka maRysia w kuchnipatelnię dodałem 3 łyżki oliwy i podgrzałem ją. Do gorącej oliwy dodałem przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, pół drobno posiekanej papryczki chili i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość podsmażałem przez 30 sekund, po czym dodałem ryż arborio. Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie(...)stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki i 150 ml białego wytrawnego wina. Danie podgrzewałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż zaczynał wchłaniać cały płyn, a danie robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz 0,3 g szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem
Wyprawy kulinarneprostu do obiadu jako surówka lub do kanapek. Przepis pochodzi od mojej cioci, która niestety jest już na tamtym świecie. Sezon ogórkowy rozpoczął się na dobre, więc gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu-nie zawiedziecie się :-) tego jestem pewna :-) No to zaczynamy :-) SKŁADNIKI NA ZALEWĘ -3,5 litra wody -0,5 litra octu(...)ciemnym miejscu-spiżarka czy piwnica. Oczywiście nie jemy od razu po przygotowaniu, trzeba dać im minimum tydzień na "dojście" :-) I gotowe :-) Ogórki są rewelacyjne, można je przechowywać lata. Jeszcze mam w piwnicy słoiki sprzed dwóch lat, są wciąż tak samo pyszne i chrupkie. Polecam gorąco-SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDanie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Mo żna powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w s maku rewelacja, smakowało mi i to bardzo. P rzepis znalazłam na WŻ . Polecam gorąco niezdecydowanym. Składniki: 3 udka 200 g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 szklanki wody 2 kostki(...)ryżu. Całość zalewamy bulion em. 5. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w 180-200 st. C przez około 1 godzinę. 6. Ryż i mięso podajemy z surówkami. I pyszne danie zrobione. Zachwyci niejednego smakosza :) Smacznego
Kuchnia domowa Aniognia. Do gorącego soku dodajemy miód oraz żelatynę i całość bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji jednolitego płynu. Sok przelewamy do silikonowych foremek ( opcjonalnie mogą być foremki na kostki lodu), pozostawiamy do ostygnięcia a następnie formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Domowe żelki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaskórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna(...)Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich
Ala piecze i gotujełyżeczka cukru szczypta chili (opcjonalnie) Sposób przygotowania Zalewamy Inkę gorącą wodą. Do rondelka wrzucamy połamaną czekoladę, szczyptę soli, chili (jeśli dodajemy) i 2 łyżki śmietany. Rozpuszczamy czekoladę na gładką masę. Mieszamy kawę z czekoladą, przelewamy do wysokiej szklanki. Resztę śmietany ubijamy z cukrem. Ubitą śmietanę wykładamy na wierzch gorącej czeko-kawy. Ozdabiamy startą czekoladą. Notatki Jeśli lubisz słodki smak(...)naturalnym. W roli „Naturalnego” wystąpiła tutaj kawa Inka, w roli „Przyjemnego” – czekolada Artykuł Czeko- kawa z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodatkiem prażonych migdałów i warzyw duszonych na klarowanym maśle Sam wygląd dania bardzo nam przypadł do gustu. Smak również jak należy. Bardzo ładnie podane. O piwach może wypowiedzieć się mój narzeczony, ponieważ to nie moja bajka, ale polecam czekoladę na gorąco z dodatkiem whisky... Pyszności. Zdecydowanie warto odwiedzić to miejsce
Karola gotujepieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu nie zaszkodzi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kalafior faszerowany mięsem appeared first
mojewypiekiinietylkopolskiej złotej jesieni już nam chyba nie dane więc jak pisze Amber wspólne pieczenie da nam ciepło, słońce i dobry nastrój więc pieczemy. Chleb wybrała dla nas Małgosia z Akacjowego bloga . Chleb jest pyszny, zwarty i sprężysty jak przystało na rasowego zakwasowca. Polecam gorąco ten pyszny, jesienny wypiek naładowany dobrym nastrojem wszystkich piekarzy i piekarenek. Chleb pytlowy na zakwasie
Moje Małe Czarowaniesuszonej pietruszki. Z przypraw wystarczy sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej, by nadać daniu piękny zapach i smak. Nic więcej nie dodawajcie. Zobaczycie, że to w zupełności wystarczy. Składniki: ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej 1 jajko 250 ml (szklanka do herbaty) gorącej wody suszona natka pietruszki - na oko, z łyżeczkę szczypta soli farsz: 250 g szpinaku mrożonego
Zasmakuj KuchniBotwinka w ten sposób podana jest bardzo treściwym daniem i do tego pysznym. Botwinkę uwielbiam na różne sposoby np. z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą mnie zauroczyła i będzie stałym gościem na moim stole. Polecam i Wam gorąco. Botwinka z soczewicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplaży, wśród tłumów często dochodziły głosy sprzedawców zachęcających do jej kupna: Dziadek nie dał babci rady, bo nie wypił lemoniady! Lemoniada dla ochłody, pije stary, pije młody! Panna za mąż wyjść nie może? Lemoniada dopomoże! Lemoniada w dzień upalny wzmaga popęd seksualny! Gorąco polecam i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Lemoniada appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotwaróg widelce, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące ziemniaki z gzikiem w towarzystwie soli i masła – najlepiej kroić pyry na kawałki, układać na nich masło i gzik. To połączenie wybornie smakuje i rozpływa się w ustach. Dajcie znać co Wy szykujecie u siebie na obiad w Wigilię
Szybko Tanio SmacznieKranidi na Peloponezie. Dedykowana jest do dań z grilla. Doskonale komponuje się z daniami z wieprzowiny, wołowiny, rybami, drobiem, makaronem i sałatkami. Mi smakuje również ze świeżą bagietką. Bagietkę posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Gorącą bagietkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą. Jak dodamy szynkę dojrzewającą i pomidorki podsmażone na oliwie
królestwo garówobsmażonego dorsza i przykrywamy wszystko na minimum 4-5 min. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania. Cytrynę pokrójcie w cząstki i podajcie na osobnym talerzyku, sokiem skropcie gotowa Paelle na talerzu. Paella najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni i na gorąco. Smacznego Moi Kochani
Kuba GotujeUżywamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna w Europie. Ryż jaśminowy sam w sobie jest wybitnie aromatyczny, a w towarzystwie warzyw i przypraw, to skromność i wykwintność. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ryż jaśminowy po tajsku appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkodługoziarnistego wyjdzie już pilaw. Po drugie: bulion. Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku. Po trzecie: parmezan. Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta. Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać Po czwarte: masło. Masło delikatnie powleka ziarna ryżu, oddzielając
Di gotujeOstatnio jest tak gorąco, że nie mam siły jakoś nic robić. Z pracy wracam po 21 i co wtedy ze sobą zrobić??? A co najważniejsze co zjeść? Wczoraj z Rysiem wymyśliliśmy wspaniałe danie - lekkie, pożywne. Jest to połączenie włoskich smaków które stworzyły cudowną całość. Kurczak po włosku ok 30 minut dla 2 osób Składniki cukinia połowa dużej piersi
sierotka maRysia w kuchniblogerki uznały, że chciałaby się dowiedzieć czegoś więcej akurat o mnie. Dlatego, bez przydługich wstępów tym razem, od razu przejdę do rzeczy. Na początek pytania od Marty : 1. Ulubione danie? To trudne pytanie, szczególnie dla blogerki kulinarnej. Jest tyle różnych różności... Ale niech będzie sernik i wszelkie jego wariacje. 2. Dla kogo kochasz gotować? Dla wszystkich, którzy chcą jeść(...)Które miejsce na Ziemi najbardziej Cię pociąga i widziałabyś tam siebie w przyszłości? Do Danii trafiłam przypadkiem, zanim jeszcze Skandynawia stała się taka modna. Co zaskakujące, zadomowiłam się tutaj; przyzwyczaiłam się do gulgoczącego języka, a nawet odnalazłam w nim melodię; nauczyłam się doceniać gorące, letni i dni i te prawdziwie mroźne w środku zimy, jednocześnie radząc sobie z jesienną szarugą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmaku cytrynowym, 500g twarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2 galaretki pomarańczowe ( lub o smaku brzoskwiniowym), 240g brzoskwiń z syropu, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: 2 galaretki o smaku cytrynowym rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, a następnie zmiksować. Dodać ser mascarpone
W kuchni u Monikipewnością znajdziecie coś dla siebie. Teraz troszkę o samym przepisie. Zacznijmy od tego, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, jak to przystało na pana w kuchni :) Całość nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy
Chocolate Muffin Blogsmak dania. Dużo z nimi eksperymentuję i staram się do każdego dania głównego podać coś nowego. Tym razem miałam pod ręką topinambura i postanowiłam zrobić z niego klasyczne puree. Był to strzał w 10, wyszło przepyszne, kremowe i delikatne. Polecam gorąco do wszystkiego:) Scroll down for recipe in English Puree z topinambura (4 porcje) Składniki
karmelowyrozdrobnieniu tłuczkiem do ziemniaków) 3 łyżeczki kwiatów suszonej lawendy cukier brązowy/biały (ja dałam 1 szklankę, ale dżem jest za słodki) Smaż owoce i cukier, aż większość płynu odparuje (około 1,5-2 godziny). Co jakiś czas zamieszaj. Po godzinie dodaj kwiaty. Gorącą konfiturę wkładaj do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcaj. Pozostaw do góry dnem do ostygnięcia. Poniżej: Stadion
Qlinarnie i Qlinarnieupały. Polecam! Składniki: ok. 30 gałązek mięty 50 dag cukru 2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny 2 litry wody Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. 2. Miętę starannie myjemy. 3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny. 4. Wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy
Kuchnia domowa Aninatłuszczenia 4 łyżeczki cukru 2 jajka plus 1 żółtko do posmarowania 2 łyżeczki soli (dałam 1,5) 550 g mąki chlebowej pszennej (przesianej) plus extra do podsypania 250 ml wody mak do posypania (opcjonalnie) Do rondelka wlewam wodę i podgrzewam żeby była bardzo gorąca. Odlewam 4 łyżki wody do miseczki i jak woda przestygnie i będzie letnia dodaję
UgotujmyTo.pluznawana za przesadnie tłustą i ciężką. Właśnie dlatego chcę udowodnić, że można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych. A jak zupy - to szczawiowa. Dzięki żelazie zapobiega
W poszukiwaniu inspiracjiwieczorami muszę się opatulać szalem, gdy wychodzimy na spacer z psą. Codziennie wypijam kilka kubków gorącej herbaty, a przechodząc obok lodziarni nawet nie zerkam w jej stronę. Wszędzie widać oznaki kończącego się lata - coraz mniej kwiatów, za to więcej kałuż, przez które nawet nie da się przeskoczyć. I powoli znów przychodzi ten melancholijno-sentymentalny nastrój, który trochę lubię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżeby Ci wytrwałości czy czego tam potrzebujesz, wystarczyło, bo Twoje przepisy i sposób serwowania dań urzekają:) bronislawa70 2012/03/10 12:16:21 Re: Roladkę spałaszowaliśmy tak szybko,że nie zdążyła wystygnąć.:))Zatem nie wiem jak smakuje na zimno,a co do krojenia to na gorąco z łatwością można było ją pokroić na porcje i się nie rozsypywała.:)Myślę
Zdrowa Kuchnia Sowy