dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:116/571)

Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 245

TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki.   Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną

BaRepas
Wytrawne ,,markizy'' czyli nadziewane placki otrębowe. 157

majowy weekend to takie niepisane prawo, kiedy z wielką pompą wszem i wobec rusza sezon grillowy. I jak już się wszyscy najedzą tych pyszności, mniej lub bardziej tłustych proponuję dać odetchnąć wątrobie. Takim lekiem na pewno będzie moja propozycja. Co wcale nie znaczy że nie można ich sobie zrobić, o każdej innej porze roku, wcale nie cierpiąc z przejedzenia(...)najlepiej tylko z pomidorem. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy placuszki z 2 łyżek,  na środku układamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem, po obróceniu już bez. Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem Wam, że zjadłam dwa, trzeci został na później, tego nie da się zjeść więcej. Jak sobie już zjemy takie puszyste

Dieta moja pasja
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 430

zważając na syberyjskie mrozy panujące w Opolu i na totalnie wyludnione miasto, w określonych miejscach, gromadzili się pozytywnie zakręceni ludzie. Kolorowi, uśmiechnięci i roztańczeni. Coś tam mruczeli, że im gorąco, że muzyka ich nakręca, że fajnie jak coś się dzieje... Pewnie gdyby więcej gapiów było na mieście to znalazłby się ktoś kto by się w czoło postukał, ale jakoś(...)otuchy gdy palce marzły z zimna. Na ten jeden dzień opolska tablica na Facebook'u cała była HAPPY a pojedyncze uwagi typu " lepiej niech drogi w Opolu zrobią, żeby dało się dojechać do pracy nie uszkadzając zawieszenia a nie jakiś bzdurny teledysk tworzyć" po jakimś czasie nawet mnie bawiły.  Ktoś powie, że mi odbiło bo nadal tkwię

Bon Appetit Małgorzaty
Risotto z warzywami 177

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki(...)zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki dodajemy serek pleśniowy i starty cheddar, mieszamy aż się rozpuści.  Danie ma być kremowe.  Potrawę zestawiamy

Wanilia i Kardamon
Drożdżówki 200

gorące!) mleko z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce(...)wyrośnięte drożdżówki. Piekę 25- 30 minut w 180 stopniach. Podgrzewając delikatnie sok z cytryny, dodaję do niego puder. Mieszam, a gdy zacznie gęstnieć, dekoruję nim upieczone i posmarowane śmietanką gorące bułeczki. Zostawiam do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Smacznego

Wrzosowa Polana
duszone udka z cebulą,czosnkiem,solą wędzoną... 218

minut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na koniec do smaku można dodać przyprawę w płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich

W Mojej Kuchni Lubię
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 207

Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowego ciasta potrzebujemy ziemniaki. Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już rozpadające się, odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną, czyli przeschną. Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia, lub  przeciskamy przez praskę(...)zamiar je zjeść póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami w celu nie sklejania się. Z kilograma ziemniaków mamy 4 duże dania, lub 8 przystawek

Pasje Jolki
Tarta serowa z brokułem i tuńczykiem 205

domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego

To co kocham
Jajka po florencku 177

koszulkach, na szpinaku i chrupiącym toście. Śniadanie, które Was nasyci i da energię na długi poranek.  Żółtko cudownie rozpływa się na toście, a szpinak idealnie komponuje w takim zestawie...Jeśli znajdziecie chwile podczas weekendu to rozpieście podniebienie takim pysznym i zdrowym śniadaniem...Polecam gorąco :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 duże jajka 2 kromki chleba bezglutenowego np. Panfette

Kuchnia bezglutenowa
Wegetariańskie chili z soczewicą 176

minut, aż soczewica będzie bardzo miękka. Jeśli odparuje zbyt dużo płynu, dolać gorącej, przegotowanej wody. Następnie dodać chili, oregano, tymianek, doprawić do smaku solą i gotować jeszcze 5 minut. Po wyłączeniu grzania pod garnkiem dodać do chili pokrojony czosnek i wędzoną paprykę i pozostawić danie jeszcze kilka minut przykryte pokrywką. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem pleśniowym 196

smakiem dodałam ser pleśniowy. Ser pleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko. składniki: 500 g piersi z indyka 300 g dyni (bez pestek i skóry) 2 nieduże gruszki 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią ok 1/2 szklanki gorącej wody olej kokosowy do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku makaron pełnoziarnisty świdry

Monia miesza i gotuje
Ale piernik! 259

przyprawy korzennej (można użyć domowej lub kupnej, ale jeśli używamy gotowej, to należy dać jej trochę więcej - ok. 60 g) Miód, cukier, masło, smalec i przyprawy łączymy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu. Czekamy, aż tłuszcz się rozpuści, a całość będzie płynna i jednolita. Gorącą mieszankę wylewamy na mąkę i zaparzamy ją. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy

Ratunku obiad
Kurczak Gong Bao 宮保雞 198

Zbyt duża ilość składników w woku spowoduje ich duszenie, a nie smażenie. Dania azjatyckie są kumulacją samych zalet. Wspaniały smak i aromat, paleta barw, szybkość i prostota przygotowania. Słodko – kwaśny smak z nutą pikanterii, to prawdziwa uczta dla smakoszy tej kuchni… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego.   Wydrukuj przepis The post Kurczak Gong Bao 宮保雞 appeared

mojewypiekiinietylko
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 483

boków, zakładamy go ciasno do środka i całość zwijamy. Po zwinięciu wszystkich sajgonek dajcie im 20-30 minut poleżeć pod wilgotną ale nie mokrą ściereczką, żeby zdążyły lekko obeschnąć ale nie całkowicie wyschnąć, bo się połamią. Koniecznie muszą trochę odparować przed smażeniem, inaczej popryska Was gorący tłuszcz. Do rondla wlewamy olej, najlepiej rzepakowy. Tyle, by był w stanie lekko przykryć

Karo in the Kitchen
Sajgonki 10109

jajka i całość łączymy. Farsz mamy gotowy. Papier ryżowy moczymy przez chwilę w gorącej wodzie aż stanie się plastyczny (polecam przygotowanie odpowiednio ciepłej wody na patelni wielkości krążka papieru), przekładamy go na deskę lub talerz. Na środek nakładamy 1 łyżkę farszu (ja przy moich sajgonach dałam 2 i ciut ciut). Składamy jak krokiety albo w ten sposób . Smażymy na głębokim

Życie zamknięte w smaku