Klasyczne pierogi z suszonymi grzybami, znakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą
Smakowite Daniawydaje głuchy odgłos, jakby był pusty. Chleb po wyjęciu wystudzić na kratce, gorącego nie kroić. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły
Kuchcik gotujenadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu. Zachęcam również gorąco do zajrzenia do pozostałych uczestników styczniowego wyzwania -ich listę znajdziecie na końcu posta :) A post z wyzwania grudniowego znajdziecie tutaj: KLIK Tortille (około 8-9 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zupę. Składniki: 8 marchewek 1 cebula biała część pora 1 ziemniak (ja dałam ziemniaki, które zostały mi z obiadu, było ich dwa) 4 łyżki pestek słonecznika (w oryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięskiem. Makaron farfalle jest ostatnio jednym z moich ulubionych. Dania z jego udziałem wyglądają bardzo apetycznie, a moja córeczka wręcz je uwielbia. Przygotowanie całości jest bardzo szybciutkie, tym samym świetnie sprawdzi się w upalne dni kiedy mamy minimum ochoty na stanie w gorącej kuchni. Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano SKŁADNIKI
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiemmentaler firmy Lactima doskonale się sprawdził. Dodał nowego wyrazu i smaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. Składniki: 500 g pieczarek 1 mała cebula puszka kukurydzy 3-5 szt ogórków kiszonych pieprz czarny sól 1 łyżka majonezu ser topiony Emmentaler do kanapek i dań gotowych Lactima Wykonanie: Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy
Malinowe Pocałunkicoraz częściej. Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki. Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron tagliatelle – ok. 250 g * krewetki – ok. 20 szt * cebula dymka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * papryka czerwona(...)czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ). Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem. Smacznego
Ostra na Słodkopomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą :) A h i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom , bardzo(...)jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie
NA MOIM TALERZUGotowana golonka to kolejny pomysł na zastąpienie wędliny. Po wystudzaniu idealna do chleba, ale możemy również zjeść ją na gorąco. Potrzebujemy jedynie golonkę
Maminek kulinarnyśrednich muffinów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY? Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY . My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc
Nerds KitchenCzas przygotowania: 65 minut Składniki: 4 średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki
Gorący kąsekprzygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych(...)ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis na 4 porcje
Chilli Czosnek i Oliwapewno większość z Was miała okazję spróbować szwedzkich klopsików K öttbullar w popularnej sieciówce z artykułami wyposażenia wnętrz:) Danie to stało się kilka lat temu bardzo popularne w Polsce i raczej nie za sprawą swojej wyjątkowości, lecz dlatego, że wygłodniali klienci sklepu po czasem kilku godzinach wędrówki, obładowani zakupami, rzucali się na w miarę "domowy" obiadek, który sieć serwuje(...)ciemnego bulionu wołowego (gorącego) 2 łyżeczki gęstego sosu sojowego (opcjonalnie) 1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki WYKONANIE: KLOPSIKI: Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej mlekiem (możesz ją rozerwać na pół). Boczek pokrój w pastry i posiekaj drobniutko, tak drobno jak się da, by się nie rozpadał. Zrumień boczek na złoto
Słodko-Słony Świat Ilonyjajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu, 3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki, co istotne przyprawiłem je tylko od strony mięsa, nie posypując przyprawami skóry, co spowodowałoby przypalanie się przypraw podczas podsmażania mięsa. Mięso natarłem(...)niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym odłożyłem je do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzałem około 4 łyżek oliwy i na gorącej oliwie ułożyłem zamarynowane kacze uda skórą do dołu. Mięso podsmażałem, aż skóra stała się lekko rumiana, po czym odwróciłem je na drugą stronę i dosłownie przez minutę podsmażyłem je również
Wyprawy kulinarneprzepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego(...)się zarumienią, a masa jajeczna się zetnie. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego! Wyliczenia: masło 3 zł mąka 0,5 zł jajka 2,8 zł śmietana 1,7 zł szpinak 2,5 zł ser 8 zł czosnek 0,3 zł przyprawy 0,5 zł Koszt całego dania: 19,3 zł Porcja
Obiad za dychę