Nie sądziłam, że padnę ofiarą pomyłki. Zawsze kupowałam makrelę i była taka, jaką lubię - pachnąca, świeżutka, wędzona na gorąco. Tak też miało być i tym
mojewypiekiinietylkoPierogi Ruskie (klasyczne- tradycyjne -przepyszne) Składniki: (na ok.100 sztuk) Ciasto: - 1kg mąki pszennej - 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody) - 1 jajko
Gotuj Z MuzykąOpiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej
Kulinarny karnet ChristopheraSzybko, smacznie, słodko... Pyszne wafelki smakują wszystkim, świetne na imprezy nie tylko dla dzieci. Najlepsze są z kremem waniliowym. Składniki: 10 łyżek mleka 5
Salonik smakówoctem ...bo mnie się zachciało włoskiej sałatki zrobić i zamknąć ją w słoikach ! Od rana latam w marynatach i .. zgłodniałam na coś porządnego. A jak coś porządnego i jedno danie, to wiadomo co... kluchy. Wina do tego nie łyknę niestety, bo się octu nawąchałam ,to mi wystarczy. Jeść trzeba. Weszłam na sekundkę na neta ,a tam w oczy rzuca(...)daleko i do tego ta burza! - parmezan - oliwa z oliwek - czosnek różowy polski - papryka czerwona nasza polska . Nie mogłam dać ostrej papryczki, bo by mi się smak przekłamał,a ja mam przecież jeszcze doprawiać tę sałatkę! Zamiast papryki słodkiej ,możecie dać kilka plasterków ostrej papryczki , no ale wtedy to winko musowo ! -naturalnie chifferi rigati MALMA Woda się gotuje, dobrze- wsypuję
Z Kuchni Do Kuchniłyżkach oleju. Smażymy z każdej strony, podlewamy gorącą wodą, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę słodką, cukier oraz majeranek. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie oraz śmietaną. Klopsiki podałam z ryżem basmati Cenos , który idealnie pasuje do takich dań
słodki bratekopłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć, obsypać mąką i na gorącym oleju z masłem smażyć na rumiano, wsypać pokrojoną cebulę, paprykę, pieprz i pod przykryciem dusić z 10 minut, następnie wymieszać i bez przykrycia podsmażać z 5 minut wątróbkę podać z cebulką i brukselką, posolić wątróbkę, można zjeść z pieczywem - bardzo smaczne danie obiadowe.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczęść prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków(...)gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż g otować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękitTYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło mi czerwonej cebuli, dacie wiarę?) -kilka posiekanych pieczarek -kotlety drobiowe (polecam zastąpić mieloną wołowiną
BaRepasmajowy weekend to takie niepisane prawo, kiedy z wielką pompą wszem i wobec rusza sezon grillowy. I jak już się wszyscy najedzą tych pyszności, mniej lub bardziej tłustych proponuję dać odetchnąć wątrobie. Takim lekiem na pewno będzie moja propozycja. Co wcale nie znaczy że nie można ich sobie zrobić, o każdej innej porze roku, wcale nie cierpiąc z przejedzenia(...)najlepiej tylko z pomidorem. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy placuszki z 2 łyżek, na środku układamy nadzienie i przykrywamy resztą ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem, po obróceniu już bez. Mnie z tego składu wyszła taka porcja i powiem Wam, że zjadłam dwa, trzeci został na później, tego nie da się zjeść więcej. Jak sobie już zjemy takie puszyste
Dieta moja pasjazważając na syberyjskie mrozy panujące w Opolu i na totalnie wyludnione miasto, w określonych miejscach, gromadzili się pozytywnie zakręceni ludzie. Kolorowi, uśmiechnięci i roztańczeni. Coś tam mruczeli, że im gorąco, że muzyka ich nakręca, że fajnie jak coś się dzieje... Pewnie gdyby więcej gapiów było na mieście to znalazłby się ktoś kto by się w czoło postukał, ale jakoś(...)otuchy gdy palce marzły z zimna. Na ten jeden dzień opolska tablica na Facebook'u cała była HAPPY a pojedyncze uwagi typu " lepiej niech drogi w Opolu zrobią, żeby dało się dojechać do pracy nie uszkadzając zawieszenia a nie jakiś bzdurny teledysk tworzyć" po jakimś czasie nawet mnie bawiły. Ktoś powie, że mi odbiło bo nadal tkwię
Bon Appetit MałgorzatyRisotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie pomijamy w tej potrawie. Drugą podstawową rzeczą jest odpowiedni ryż-arborio bez niego potrawa się nie uda. Składniki: 30 dag ryżu arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki(...)zrobi się szklisty. Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób, mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki dodajemy serek pleśniowy i starty cheddar, mieszamy aż się rozpuści. Danie ma być kremowe. Potrawę zestawiamy
Wanilia i Kardamongorące!) mleko z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn dodaję do reszty mąki, cukru, margaryny, jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce(...)wyrośnięte drożdżówki. Piekę 25- 30 minut w 180 stopniach. Podgrzewając delikatnie sok z cytryny, dodaję do niego puder. Mieszam, a gdy zacznie gęstnieć, dekoruję nim upieczone i posmarowane śmietanką gorące bułeczki. Zostawiam do ostygnięcia w otwartym piekarniku. Smacznego
Wrzosowa Polanaminut na gorącym oleju zrumienić udka z każdej strony, posypać papryką dodać ćwiartki cebuli, ząbki czosnku przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na koniec do smaku można dodać przyprawę w płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich
W Mojej Kuchni LubięOboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowego ciasta potrzebujemy ziemniaki. Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już rozpadające się, odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną, czyli przeschną. Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia, lub przeciskamy przez praskę(...)zamiar je zjeść póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami w celu nie sklejania się. Z kilograma ziemniaków mamy 4 duże dania, lub 8 przystawek
Pasje Jolki