Paprykę pokroić w paseczki i obgotować 3 min następnie odcedzić. Wszystkie składniki na zalewę dać do większego garnka, połączyć je i dokładnie wymieszać. Wszystkie trzy kolory papryk oraz cebulę włożyć do zalewy i gotować 3-4 min ciągle mieszając. Słoiki umyć i nakładać do nich gorącą paprykę- stawiać do góry dnem. Gdy wystygną odwrócić i zostawić na półce (mogą stać
Gotuję Testujęmigdałami. Sałatka z awokado i kalmarów może być samodzielnym, bardzo smacznym i apetycznym daniem. Sałatki mają to do siebie, że sami dobieramy składniki i komponujemy ich smak. Możliwości jakie daje awokado to istna kopalnia kulinarna, z której warto korzystać wydobywając coraz to nowe smaki. Goraco polecam i życzę smacznego. Przepis na sałatkę z awokado i kalmarów dodaję do wydarzenia
mojewypiekiinietylkowtedy wsypuję tyle cukru, ile żurawiny (można nawet dać trochę więcej cukru niż żurawiny). Żurawinę robioną tym sposobem pokochaliśmy i gości na naszym stole już od 3 lat. Jest świetna do mięs, serów białych, jogurtów, oscypków i herbaty. Polecam gorąco! Przepis spod samiuśkich Tater :D Dla kogo: dla fanów żurawiny dla tych, którzy chcą spróbować zrobić żurawinę bez pasteryzacji
Mania Wypiekaniaktóry zacznie wydobywać się pod wpływem gorącej pary. Kiedy owoce oddadzą cały sok,gorący mieszam z cukrem,przelewam do słoiczków i mniejszych buteleczek np od Frugo lub Kubusia,zakręcam i pasteryzuję 20 minut. Cukru należy użyć wg własnych upodobań. Ja na 3 litry soku dałam tylko 250 g cukru
Kolorowa kuchnia Elkipierwsze na myšl mi przychodzi ulubiona pizza z patelni .Właśnie to danie mogę kochani Wam polecić. 4 łyżki jogurtu naturalnego0% 4 łyżki majonezu light 2 jajka sól zioła prowansalskie czosnek granulowany 9 łyżek mąki ( u mnie ryżowej ) ****************************************** Wszystko miksujemy i wylewamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy.Smażymy na malutkim ogniu odrazu układając na wierzchu ulubione
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można
Wino Francja Kuchniamożemy... To ciacho pierwszego dnia po prostu rozpływa się w ustach, swoje testowałam jeszcze gorące- było bajeczne, cuuudowne..., choć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można
Smaczne ZdroweZakupiłam sobie wyciskarkę ślimakową i teraz wyciskam soki z czego się da. Najwięcej jednak obecnie na warsztat wrzucam pomidory a z nich sok jest taki pyszny. Postanowiłam też zrobić sobie z takiego soku zupę krem i to był bardzo dobry pomysł. Polecam gorąco a jeśli nie macie takiej wyciskarki to wystarczy kupić dobry sok pomidorowy i zupę ugotować. Zupa
Moje Małe Czarowaniezimno - błyskawiczny Składniki: (na małą tortownicę) pól opakowania biszkoptów 3 opakowania serka typu Danio 200ml śmietanki 30% łyżka cukru pudru 3 czubate łyżki żelatyny galaretka cytrynowa borówki filiżanka zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej Torcik na zimno - błyskawiczny Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem. Do ubitej śmietanki dodajemy serki i rozpuszczona żelatynę i krótko
Pyza i SurówkaKolejne pyszne włoskie danie. Kilka składników a efekt powala na kolana. Popróbujcie koniecznie i nie będziecie chcieli przestać jeść. Pachnące słońcem oliwki i suszone na słońcu rodzynki a wszystko to na jednym talerzu. Polecam gorąco, nam smakowało bardzo. Sycylijska potrawka z dyni, ciecierzycy z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMogą posłużyć jako dodatek do dania głównego, ale również z powodzeniem stanowią samodzielny posiłek. Uwielbiam ziemniaki pieczone w mundurkach, są doskonałe i przypominają czasy dzieciństwa, kiedy to ziemniaki owinięte w folię wkładano do ogniska, a wyjmowano gorące, miękkie i pachnące. Możesz je równie dobrze przygotować w piekarniku, wybierz tylko niewielkie sztuki, które szybciej się upieką i ładnie będą
Roślinna - blog wegańskiPyszne i błyskawiczne danie przygotowane przez Powtwora – to miło kiedy czasem, dla odmiany, ktoś ugotuje obiad dla mnie :) Było baaaaardzo smacznie, a że przygotowanie trwa tyle czasu, ile zagotowanie wody+ugotowanie makaronu więc przepis gorąco polecam, szczególnie osobom tak zagonionym jak ja ostatnio :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytycukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo podobało mi się to, że kucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem
breakfast of dreamsjest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu a efekt lepiej niż zadawalający. Daj znać jak smakowało. Składniki: 2 białe, surowe kiełbasy dobrej jakości 1 duża cebula 50 ml wytrawnego wina sól pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Cebulkę pokrój w cienkie półkrążki. Przesmaż na gorącej patelni zwilżonej olejem. Dodaj czerwone wino i odparuj. Formę do zapiekania wyłóż cebulą
Wielki apetytwzględu na to aby czekolada się nie zważyła i nie była tak bardzo gorąca.) Gdy cała czekolada się rozpuści dodajemy miód i dokładnie mieszamy do połączenia się czekolady i miodu. Kartki papieru układamy w kilka warstw i najlepiej aby zajmowały jak największą powierzchnię się da. Na te kartki wylewamy naszą czekoladę z miodem i rozprowadzamy po całej powierzchni
Jedzeniomaniatwarogu półtłustego - 250 g marchewki - jajko - mąka (do konsystencji, ja dałam ok. 1 szklankę) - łyżeczka kurkumy - sól na puree - puszka groszku konserwowego - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - łyżka masła i oleju - ok. 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać wodą, przykryć
Kuchnia Ellietypowo owocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco i/lub na zimno, - przecedzona i/lub z owocami, - z grzankami/płatkami
Wypisz Wymalujbloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny) 1 cukier waniliowy słoik powideł śliwkowych (230g) 2 łyżki cukru
Walijskie Pichceniejuż GULASZ GOTOWY ,więc wystarczyło ugotować wspaniały makaron i pyszne ,aromatyczne danie gotowe ! Z pomoca przyszły Makarony Polskie i ich cudna forma Kolanka z Falbanką! Makaron , włoskim zwyczajem ,ugotowałam al dente. Wyłożyłam na talerz i dodałam sera topionego Gouda Lactima. Pod wpływem gorącego makaronu i gulaszu, ser wspaniale się roztopi i jego kremowa konsystencja doda wykwintności całości
Z Kuchni Do Kuchniłączy je jedno - ziemniak, król tutejszych dań i ich główny składnik. Daniem obowiązkowym wywodzącym się z województwa podlaskiego jest babka i kiszka ziemniaczana. A ten deser jest typowy dla naszego regionu. Więc z dumą Wam go pokazuję. Jest bajeczny, uwielbiam ten smak! Gorąco polecam i zachęcam do zrobienia! Składniki : 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku
Malinowe Pocałunkicukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ( około 1/4 szklanki ). Ubitą śmietanę podzielić na 2 równe części. Wszystkie składniki polewy
Moje domowe kucharzenieWitamy barrrdzo gorąco! Za oknem wciąż upalnie i wygląda na to, że gorąca aura jeszcze trochę u nas pogości (: Upały jednych cieszą, dla innych są męczące - szczególnie w zatłoczonym, dużym mieście, ale jedno jest pewne, że w taki duszny dzień jak ten musimy dać sobie radę. Nie zapominajmy przy tym o posiłkach, wybierajmy lekkie i wysoko odżywcze - propozycji
Symfonia SmakówCiasto z jabłkami Nie ma to jak w domu - ciasto i gorąca herbata :) Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei , z duszami zdobywców, sercami związanymi ze słońcem- postanowiliśmy dać szanse zimnej :) i śnieżej Norwegii. Już na dzień dobry w czwartek wieczorem
Smaki Edytyreszta ułożyła się sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się, a ser, podczas smażenia, nie wycieka na patelnię. Za to pięknie ciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze. Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie. Trzeba było(...)dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości, nie za duże kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej, a na gorący, wykładam kotleciki. Smażę z obu stron, aż ładnie zbrązowieją. Przy przewracaniu należy uważać
W kuchni Karmel-itkistanowić samodzielne danie. Odpowiednio podane może być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu. Bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób? Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach. Nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby na stół podać gorące puree(...)ziemniaki podusić lub przecisnąć przez praskę. Dodać masło, śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową, i wszystko dokładnie razem połączyć. Posypać szczypiorkiem - w takiej formie puree może stanowić osobne, lekkie danie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSmażony ryż z patelni w jesiennych kolorach i smakach. Dodatek puree z dyni sprawia, że risotto jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze. Smaczne danie dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 200 ml wina białego wytrawnego ok 3 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka puree z dyni szczypta(...)można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Na końcu dodać puree z dyni i obsmażone kawałki kurczaka. Wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu
https:KKuchniaMniampory przygotowałam, ta jest dodatkowo bezglutenowa. Polecam bardzo gorąco, to bardzo pożywna, rozgrzewająca, mięsno-warzyna propozycja na zimowy obiad, mniam... :-) Ja przygotowywałam od razu porcję na dwa dni, w dużym 5,5l garnku, ilości można dopasować do własnych potrzeb. Składniki: - 1,5kg chudej wołowiny bez kości - 1kg obranych ziemniaków (można dać więcej) - 5-6 średnich cebul - po strąku papryki
Smaczne Zdrowe