dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:127/571)

Sernik na zimno Liliana 240

Składniki: 8 serków homogenizowanych (danio 150g to 6 szt, tutti biedronkowe 140g 8 szt.) 0,5 l śmietany kremówki 30% 5 łyżek żelatyny  0,7 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w 0,7 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno dodać serki a na koniec ostygłą żelatynę. Wszystko delikatnie zmiksować do połączenia

Moje Słodkie Piekiełko
Pulchne drożdżówki z truskawkami 130

tortowej 5 żółtek 100 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml)   100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek

Kubki smaku
Mrożona herbata na szybko 143

jest matcha?  Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha to nie tylko walory wizualne, ale i zdrowotne. Wg niektórych danych 1 kubek tego napoju jest równoważny (pod względem zawartości aminokwasów, antyoksydantów, witamin

Powiedz dietom nie
"Rafaello" kulki z kaszy manny 134

mleka 200 g wody 100 g kaszy manny Cenos 20 g cukru [ dałam więcej ] cukier waniliowy 15 g płatków migdałowych wiórki kokosowe  Do garnka wlać mleko, wodę i wsypać kaszę mannę oraz cukier. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając tak długo, aż kasza będzie gęsta. Do gorącej kaszy wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Kaszę odstawić do lekkiego przestygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Sos z suszonych grzybków 139

idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.  2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać

Smakołyki Asi
Sałatka z kuskusem 224

zamieszkała pod kocem na łóżku. Tylko abym mi ktoś herbatę ciągle gorącą przynosił. Taki już ze mnie leń, ale lubię to swoje lenistwo. Zawsze to powód aby nic nie robić - a tak, po prostu - jestem leniwa nie robię NIC! Ale - tak poważnie - tak się nie da... trzeba zacząć COŚ robić ale co? Więc na początek, to coś, to będzie sałatka

sierotka maRysia w kuchni
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I RYŻEM 127

Danie to popularne jest w kuchni Europejskiej. Nadzienia są przeróżne w zależności od regionów i pomysłów  np. z kaszą,grzybami,ziemniakami. Ja proponuję gołąbki z mięsem i ryżem zawijane w liście białej kapusty. Polecam gorąco inne w swoim rodzaju pyszne gołąbki podhalańskie nadziewane ziemniakami i bryndzą Składniki: 1/2 łopatki wieprzowej biała kapusta/włoska kapusta 1 szt.cebuli

potrawyregionalne
Pappardelle z ragu z baraniny 187

Wydaje mi się, że dania z baraniny stosunkowo rzadko pojawiają się na polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to bardzo smaczne  i ciekawe mięso, z którego można wyczarować mnóstwo wspaniałych dań. N a Wyspach to mięso j est zdecydowanie bardziej popularne, a różne części baraniny czy jagnięciny dostępne  są  w każdym sklepie. Moim zdaniem(...)dobrze przygotowane mięso z owieczki jest fantastyczne i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam je wypróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może ono smakować, ze względu na specyficzny zapach i charakterystyczny smak, jednak nie każde mięso musi smakować jak kurczak lub schabowy;) Ponadto mięso to wydaje mi się również zdrowe, ponieważ takie owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo

Codzienne Gotowanie
Ciasteczka Batman 211

rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy pod foliową koszulkę, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać za linie – na tym etapie logo nie musi wyglądać idealnie, dopóki czekolada jest płynna wszystko da się bardzo łatwo poprawić wykałaczką. Wykałaczka będzie pomocna także przy zaznaczeniu szpiczastych

Ciastkozercy
MALINOWA CHMURKA 249

Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z malinami: - 600g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5l wody) - 750ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone. Następnie wrzucamy zamrożone maliny (do jeszcze gorącej galaretki) i energicznie mieszamy, aż galaretka zacznie ściągać (trwa na dosłownie moment). Galaretkę

Smaczne Zdrowe
Galaretka pomarańczowa 135

łyżeczki żelatyny, z lekkim czubem  50 g cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości pomarańczy) otarta skórka z 1 pomarańczy Wykonanie : Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek lub salaterek

cucinare
Pizza Neapolitańska z brokułami. 201

oczekiwał pachnącej, smakowitej pizzy. Po jakimś czasie przyszła pani kelnerka, przyniosła buchające gorącym aromatem talerze i stawiając przed nami nasze wyczekiwane skarby z uśmiechem na twarzy życzyła nam smacznego. Może i nie jestem fachowcem w tej kwestii, ale jakieś doświadczenie mam i nigdy w życiu nie dała bym ludziom jeść czegoś takiego. Pizza na cienkim spodzie była twarda jak kamień(...)ilości znikomej, za to sera (a raczej coś co wyglądało jak ser) gruba warstwa, która miała chyba zamaskować wszelkie niedoskonałości, tyle tylko, że jak "to" się rozpuściło zalało nasze dania tłuszczem, jak by ktoś mi polał pizzę sporą chochlą oleju! Jakaś masakra!!! Oddaliśmy zamówione pizze i przenieśliśmy się do nas. Po godzinie pizza była już w piecu

Rozpustne gotowanie
Książka o uczuciach 100

czym jak tylko C. wyszedł do pracy, ja zawinęłam się w kołdrę, piję gorącą herbatę i czytam kolejną ciekawą książkę. Zanim jednak się w niej zatopię na dobre, chciałabym opowiedzieć Wam o tej, którą przeczytałam wcześniej. Kiedy ulegnę Changa-Rae Lee jest tak niesamowita, że nie da się przejść obok niej obojętnie. June poznajemy, gdy wędruje z młodszym rodzeństwem polami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek po węgiersku 189

masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu

Wyprawy kulinarne
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 182

aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą

Kolizje Smaków
Muffinki kawowe 337

miałam ) 1 i 3/4 szkl. cukru ( ja użyłam cukru trzcinowego i dałam 1,5 szkl.) 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 szkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) ) Sposób przygotowania Do miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy

Słodkości i nie tylko
Kaszotto czeskie 163

Danie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy. 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek) 300 g boczku w kawałku 2 cebule 3 ząbki czosnku 20- 40 g suszonych grzybów 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonego kminku oregano, sól, pieprz ½ kostki rosołowej lub grzybowej(...)miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę.  Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą. Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania

Trzeci talerz
Ryż ze szpinakiem? O TAK! 128

ryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób: Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi" 4 jajka 3 łyżki oliwy 1 cebula 8 pieczarek (lubimy pieczarki :>) 1 kostka rosołowa wołowa 2 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Ryż przygotowujemy zgodnie(...)poprzednim poście). Podczas gotowania się ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną wywaru z patelni i wlewamy wszystko intensywnie mieszając. Doprawiamy do smaku

Emcia Pichci
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 151

minut aby podwoił swoją objętość - w tym czasie jajka roztrzep trzepaczka z cukrem i kardamonem - margarynę rozpuść w rondelku powinna być lekko ciepła ale nie może być gorąca - jeśli rozczyn już urósł, to dodajemy do miski pozostałe składniki; roztrzepane jaja, resztę mleka, miód i zagniatamy ciasto -czynność tą powinniśmy wykonywać energicznie i zdecydowanymi ruchami, tak aby jak najwięcej napowietrzyć(...)patelnię o średnicy 28 cm. Jest rewelacyjna, ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możecie używać o połowę mniej tłuszczu niż zwykle. Sprawdza się do pieczenia naleśników, placuszków, mięs, kotletów, przygotowywania dań jednogarnkowych czy też do pieczenia. Jestem z niej bardzo zadowolona. Życzę Wam przepysznych bułeczek robionych z prawdziwą dbałością o bliskich! Taaaakiego smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu: Trzymajcie z całych

SMYKWKUCHNI
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 148

Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja  z bakaliami i musem malinowym. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle(...)Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą.  Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie. Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć woda , wtedy kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu.  Maliny, banan oraz cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Łosoś pachnący rozmarynem 162

Uwielbiamy ryby, łososia szczególnie, dzisiaj podam Wam przepis na delikatnego, grillowanego łososia pachnącego rozmarynem.  Uwierzcie, to raj dla podniebienia:)  Szybko i smacznie, gorąco

Takie tam pichcenie
Pierogi z kozim serem 92

W serze kozim jesteśmy po prostu zakochani, więc wylądował jako farsz do naszych pierogów.   Składniki 300 g mąki pszennej 180 ml gorącej wody 1/2 łyżki

R'n'G Kitchen
Pomidorowy obiad czyli makaron z klopsikami 123

  Składniki na makaron mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl żółtko jajka, 2 szt koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól, 1/2 łyżeczki woda gorąca, 3 łyżki

Gotowanie moimi oczami
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 282

Gołąbkowa Lazania, to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No

Moja Delicja
Szparagi w cieście biszkoptowym. 231

Szparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie

Kulinarny karnet Christophera
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 319

łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą(...)lekko oliwą i posypać bułką tartą. Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić  foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku

Kulinarny karnet Christophera
Orientalna wołowina z kolendrą i chili 194

Jesienią i zimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati(...)Zmniejszyć pod patelnią gaz. Sos sojowy, przeciśnięty czosnek, sok z pomarańczy oraz posiekaną chilli wymieszać, wlać na jeszcze gorącą patelnię - będzie ostro parować i bulgotać. Pogotować chwilkę. Mięso pokroić w plastry - będzie jeszcze surowe w środku, dodać na patelnię z gorącym sosem i wymieszać, podgrzewać do uzyskania takiego stopnia wysmażenia mięsa jak lubimy, ale niezbyt długu, aby mięso pozostało soczyste

Kulinarne Inspiracje
Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką 264

ciasto powstało z modyfikacji kilku ciast, które robię od lat :) Muszę powiedzieć, że połączenie jest fenomenalne. Smak tak delikatny, że chyba nie dam rady go opisać słowami. Polecam zrobienie tego ciasta. Forma: 25 cm. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanka maki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli PTASIE(...)galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki. Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę

Serce zamknięte w formie pyszności

Proponowane wyszukiwania