pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 2-3 porcje 450 g oczyszczonych małych kalmarów 2 łyżki oliwy z oliwek(...)jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać i smażyć 5-6 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu. Dodać anyżowy alkohol (dałam ouzo
Stare Garydaktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Ciasto: Przygotować
Moje domowe kucharzeniebutelek,jak macie takie jak ja na zdjęciu to wystarczy jak gorący sok wlejecie i odwrócicie do góry dnem i zostawicie do wystygnięcia,jak macie tradycyjne słoiki to dobrze jest je pasteryzować ok 10 min,żeby się dobrze zamknęły. Jak nie macie sokownika to można go przygotować inaczej - dać owoce garnka,dolać ok 0,5 l wody i gotować
Swojskie jedzonkopewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza. Co do wekowania słoików...Gotując np pulpety nie wyłączając garnka wkładam pulpety do słoika, gorącym sosem zalewamy i od razu zakręcam. Jeśli to ma być
Z Majeczką w kuchniPulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą twarde i niesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka 1 cebula 1 jajko garść tartej bułki mąka pszenna
kuchnia doskiwiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-) Składniki na 1 blachę ciastek: 150 g mąki pszennej (typ 450) 25 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 110 g masła w temperaturze pokojowej 1 żółtko łyżeczka aromatu waniliowego szczypta soli gęsty dżem (ja dałam agrestowy domowej roboty, ale może być każdy inny jaki lubicie) Wykonanie
IMPRESJA SMAKUpraskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza i soczewica doszły, jeśli tak nakładamy danie na talerze. Posypujemy fetą i koperkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego
Kolizje Smakówblogu jest już przepis na ozory w sosie chrzanowym . Dzisiaj dowiecie się jak przygotować Ozory w sosie koperkowym. Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Jedni się nimi zachwycają a inni(...)godziny. Po tym czasie ozory powinny zmięknąć i dać się łatwo obrać. Mięso wyjmujemy z wywaru i zalewamy je zimną wodą. Gdy ozory trochę przestygną ostrym nożem ściągamy z ich powierzchni skórkę, która powinna łatwo odchodzić. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru z gotowania, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do wywaru , w którym były gotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswoich zbiorach mam wiele książek i czasopism o tematyce kulinarnej; wśród nich dwie najbardziej ulubione, jedna z nich to niewielka książeczka o wdzięcznym tytule "Knedle, knedliki i inne dania czeskie" Zofii Waszczukowej. Cytowałam ją tutaj już wielokrotnie, sięgam do niej regularnie; koniecznie, gdy trwa akcja "kuchnia czeska" Przeglądając przepisy trafiłam na tę niebanalną zupę - czosnkową, ale zupełnie inną(...)gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych. Zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. Smak czosnku jest mocny i wyrazisty. Przepis na dwie porcje. składniki: 5 kromek czerstwego chleba razowego 500 ml gorącego rosołu 6 ząbków czosnku łyżka masła łyżka oliwy duża szczypta kminku
6nieboProsta i szybka w przygotowaniu, o idealnej strukturze :) Wiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny! Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 40 minut (10 + 30 czekania) Ilość porcji(...)Składniki: § 2 szklanki mąki pszennej § pół kostki smalcu lub oleju § 2/3 szklanki gorącej wody § ¼ łyżeczki proszku do pieczenia § 1 łyżeczka soli Przygotuj: mikser patelnię 28 cm Mąkę, sól, proszek i smalec miksujemy, dodajemy wodę
Bazując na smakuPrzecedzić, opłukać pod bieżącą wodą. Zalewa: Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut
Darcia w kuchnidodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się do życia. Jeśli chcecie odkryć coś nowego i w dodatku za darmo, to zapraszam Was na spacer do lasu. Znajdziecie tam bohatera mojego dania - czosnek niedźwiedzi. Jest to niepozorna, dziko rosnąca roślina, której liście
Kuchnia Pani Wiosnypodaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej kostki drożdży *3/4 kg mąki *łyżka cukru *szczypta soli *3/4-litr mleka *dżem wiśniowy *2 duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę
sierotka maRysia w kuchniWszakże jesteśmy tym co jemy. Wprowadz się w wakacyjny nastrój , daj się poprowadzić za rękę po plażach, placach, kafejkach, brzegiem morza. Zasmakuj w Italii dzięki oryginalnym włoskim przysmakom marki Italiamo z oferty Lidla . Możecie przejrzeć ofertę W TYM MIEJSCU OFERTA LIDLA NA TYDZIEŃ WŁOSKI Dzięki nim poczujesz gorący wenecki karnawał i bryzę ciepłego sycylijskiego morza. Zatrzymasz czas
Z Kuchni Do Kuchni