dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:142/571)

ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką... 236

forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia - do blaszki dać ciasto, na wierzchu gęsto poukładać połówki truskawek lekko je wciskając w ciasto, piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, około 50-60 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu galaretki rozmieszać w 900 ml gorącej wody, tężejącą wylać na ciasto i schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi / Potato salad with bacon and dill pickles 307

karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące dni. Polecam! Scroll down for recipe in English Sałatka ziemniaczana

karmelowy
Surówka z selera z orzechami i żurawiną 225

Surówka to niezbędny dodatek do dania głównego. Najczęściej jest przygotowywana z warzyw i owoców. Ja do swojej surówki oprócz warzyw i owoców dodałam również bakalie. To doskonałe połączenie smaków, które idealnie ze sobą współgrają. W kilka chwil możemy wyczarować pyszną, zdrową i smaczną surówkę. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 seler, 2 jabłka, 50g orzechów włoskich MAKAR, 50g suszonej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Waniliowy budyń z kaszy jaglanej 100

Składniki: 40 g kaszy jaglanej 400 g mleka (ja dałam roślinne) 5 daktyli suszonych 1 laska wanilii mrożone owoce mus owocowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną wraz daktylami miksujemy w blenderze. Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, kaszę, daktyle, ziarenka wanilii i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Gorący budyń podajemy z ulubionym musem owocowym i owocami

Łycha smaków
Kluski z makiem – wigilijny przepis 168

też ukochanym, to jak można tego dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was !  Kluski z makiem ( dla 6 osób )  40 dkg maku  1 szklanka miodu  1 l gorącej wody  25 dkg orzechów włoskich

Kuchnia na wzgórzu
Smażone filety z gładzicy 279

belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety są bez ości, więc bardziej wybredni też będą usatysfakcjonowani. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Ugotowany (Burnt) - czy warto obejrzeć? 172

warto czasami odpuścić w pewnych kwestiach i po prostu dać sobie pomóc? Bo bycie liderem i kreatorem to jedno ale bez zespołu nikt nie jest w stanie osiągnąć sukcesu. źródło-imdb.com I w tym momencie słowa Paulo Coelho nie wydają się być do końca trafne: "Kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały Wszechświat działa potajemnie, by udało Ci się

Right Behind The Kitchen
KETCHUP DOMOWY 183

papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw.   Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego  lub po prostu do torebki foliowej. Gorąca papryka odparuje wodę i łatwiej będzie się

potrawyregionalne
szynkowar-karkówka pyszna do pieczywa... 178

schować do lodówki na 48 godzin na dno garnka dać ściereczkę lub np taką kratkę do krojenia jajek, szynkowar wstawić do garnka, wlać wodę do rantu szynkowara i po otrzymaniu temperatury 80 C gotować 110 minut, szynkowar wystudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc szynkowar polać krótko gorącą wodą i woreczek łatwo można wyjąć - domowa karkówka jest pyszna

W Mojej Kuchni Lubię
ogórki kanapkowe 156

przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki.    Zagotować słoiki w garnku z wodą  Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Wyciągnąć przykryć kocem i pozostawić do wystygniecia. Tak przygotowane ogórki można jeść po  tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze

w mojej kuchni
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 195

mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki. 3. Lukier: Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie

Na Ciasteczkowych Papierach
Gulasz barani w wolnowarze 199

wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i  smaczne :)  inspiracja  tutaj składniki ok  700 g  baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w  2,5 cm  kostki 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych 1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych

Stare Gary
Chleb pszenny 109

prawie połowę zjedliśmy na kolację od razu jeszcze gorącego. Kolejna połówka pojechała z nami w prezencie dla babci i cioci. Dziś mama znowu zrobiła ze mną chleb tym razem posypałam go sezamem. Na szczęście mama zdążyła zrobić zdjęcie całego chleba jeszcze w naczyniu, bo przyjechał wujek i mama dała mu połówkę  jeszcze ciepłego chleba. Składniki

Lili w kuchni
Galaretkowy deser z truskawkami, jagodami i czereśniami z bitą śmietaną 161

łyżka rodzynek łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki soku (ja dałam domowy wiśniowy) bita śmietana  Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, energicznie mieszając. Dodajemy do nich sok i łaczymy. Owoce myjemy . Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na pół. Czereśnie drylujemy i wraz z pozostałymi owocami dodajemy do jeszcze gorącej galaretki. Dołączamy do wszystkich składników żurawinę, rodzynki oraz orzechy

ChilliJemy
Zupa z serków topionych z pieczarkami 113

poezja smaków. Nadaje się na przystawkę przed daniem głównym lub wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu  czasu i pracy. składniki na 4 porcje 4 serki topione najlepiej Gouda 4 szklanki bulionu  z kostki pół szklanki śmietany 15 dag  dużych pieczarek natka pietruszki pieprz przepis Odmierzamy 2 szklanki  gorącego bulionu, wrzucamy pokrojone pieczarki i gotujemy

Smakowite Dania
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 197

wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 174

Klasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich cudowny aromat... Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 100 g świeżych grzybów 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1/2 cebuli czosnek 5 łyżek masła 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina garść

wyzwania kuchenne
CIASTO JOGURTOWE NA OLEJU, Z OWOCAMI 360

morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody, była zbyt wyczuwalna. Znalezione tutaj .  Składniki: 500g mąki orkiszowej 700 600g jogurtu greckiego 3/4 szkl.ksylitolu (lub cukru trzcinowego) 1 duże jajko 160 ml oleju sok wyciśnięty 1 cytryny 2 łyżeczki sody ( proponuję dać mniej) 700g owoców ( dałam morele, ale mogą być inne

Smaczne Zdrowe
PLACEK ORKISZOWY NA MAŚLANCE Z OWOCAMI 201

smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj .  Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl ksylitolu -2,5 szkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo owoce , w moim przypadku

Smaczne Zdrowe
Sałatka z salami na sposób węgierski 144

danie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca.   Sałatka z salami na sposób węgierski(...)width: 50%;} #gallery-27 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-27 .gallery-caption {margin-left: 0;} Węgierska sałatka z salami - składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i salami przed wymieszaniem Gotowe danie Gotowe danie - zbliżenie Post Sałatka z salami na sposób węgierski pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Zupa klopsikowa 135

Dziś chciałam zaproponować pyszną zupe klopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco

kuchnia doski
Sajgonki w sosie słodko - kwaśnym 129

Pyszne sajgonki na cieplejsze dni. Szybkie w wykonaniu, smaczne, pełne kolorów i znikają zdecydowanie za szybko. Zróbcie sobie dużo bo będą smakowały. Polecam gorąco. Sajgonki

Moje Małe Czarowanie
Pyzy z mięsem 154

Wspaniałe uwielbiam je. Taki obiad zadowoli wszystkich i jest bardzo syty. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Wycisnąć gorące

Kuchnia Pokoleń
Peklowana i zapiekana karkówka-Idealna na Wielkanoc 132

No moi kochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita

Różowa kuchnia
Romanesco z razowymi świderkami 125

Szybko, sprawnie i do gara czyli zielony kalafior, razowe świderki, trochę sosu i obiad na stole. Romanesco to zielony ozdobny kalafior. Polecam gorąco bo warto

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania