dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:148/571)

Kremowe risotto z fasolką szparagową 196

Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części. Po kwadransie dorzucamy strąki, całość delikatnie mieszamy i kosztujemy*.Jeśli ryż już jest miękki, bulion odparowany, a całość ma kremową konsystencje to danie jest gotowe

Kolizje Smaków
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 227

elementów. Po pierwsze gumbo musi być gęste. Sama nazwa potrawy najprawdopodobniej pochodzi od okry, warzywa, którego określenie w języku banto brzmi ( ki gnombo ) [ Wikipedia] . Okra wydziela śluz, który zagęszcza dania i jest często stosowana w różnych odmianach gumbo. Podstawowym zagęstnikiem jest też zasmażka (roux), która nadaje oryginalnego smaku i ciemnego koloru potrawie. Innym słynnym zagęstnikiem jest również(...)przypraw i soli. PODANIE Gorącą zupę przelewamy do misek, posypujemy posiekaną dymką i serwujemy z odrobiną ryżu. Tak oto świętujemy premierę Mafii III! Mieszkańcy Orleanu z 68′ zapewne nie omieszkaliby nalać szklanicy whiskey w ramach akompaniamentu Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega , która jest wydawcą tytułu w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl. * dane dotyczące wartości energetycznych

Nerds Kitchen
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 246

migdałami i kruchym, orkiszowym ciastem, jest wprost bajeczne. To ciasto ma wszystko to, co nam najbardziej odpowiada. Makowiec japoński, w mojej starej wersji, jest ciastem bezglutenowym, zamiast kaszy manny dałam bowiem kaszę jaglaną, bardzo nam ten zamiennik przypasował. Dzisiejszy jest również z kaszą jaglaną, ale dodatek kruchego ciasta, bezglutenowości go już pozbawia (możemy co prawda przygotować ciasto kruche bazując(...)możemy również przygotować go bez dodatku kruchego ciasta). Mnie na wersji bezglutenowej nie zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750    ( pszennej ok.270g) - 170g zimnego masła - 3 żółtka

Smaczne Zdrowe
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 168

mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI: na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny

W Mojej Kuchni Lubię
Supełki z ziemniakami 142

szklanki mąki pszennej jajko do posmarowania sezam mak Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą, niegorącą wodą. Zaczyn odstawić na 10min w ciepłe miejsce, aż się spienią. Dobrze potłuczone, niegorące ziemniaki wymieszać z ciepłym mlekiem. Wsypać przesianą mąkę, sól . Wlać zaczyn i rozpuszczone przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość(...)papierem do pieczenia. Powinien troszeczkę wyrosnąć. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w 180*C przez ok 20min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , Pieczywo Tagged: drożdże , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pieczone pomidory malinowe z migdałowym pesto! FIT 142

ilością oliwy z oliwek i podałam z obłędnym pesto, z rukoli (sami zobaczcie na zdjęciach jaka piękna, prawdziwa, smaczna i aromatyczna), migdałów i dobrej jakości oliwy z oliwek. Całość dała fenomenalny smak, bardzo aromatyczny, lekki za razem i wyrafinowany posiłek. Polecam serdecznie na obiad lub kolację! Sprawdźcie krótką listę składników i skosztujcie mojej propozycji ;-))) LISTA SKŁADNIKÓW: - 4 pomidory malinowe(...)nadmiaru wody. Czosnek obierz. Warzywa umieść w wysokim naczyniu do miksowania, dodaj migdały i oliwę z oliwek. Całość zmiksuj na funkcji turbo blendera. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Gorące pomidory polej obficie pesto i gotowe! DODATKOWE FORMY PODANIA: - Pomidory możesz też oprószyć delikatnie parmezanem, bądź podać kawałkami sera feta - Pomidory można również upiec z kawałkami czosnku i potem

SMYKWKUCHNI
Domowe słodzone mleko skondensowane. 378

 Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi

Kuchnia Łukasza
Coś jakby leczo 251

Szczerze mówiąc sama nie wiem, jak nazwać to danie. Jest ono podobne do lecza, ale chyba nie do końca jest to takie leczo, do jakiego większość osób jest przyzwyczajona. Mimo tego ja nazywam tę potrawę leczo. Może dlatego, że innej nazwy jeszcze nie wymyśliłam, a może po prostu jest to moja wariacja na ten temat i tyle. W każdym(...)zmięknie. Podajemy gorące z razową lub zwykłą bagietką. Miałam dziś nie lada problem, kiedy okazało się, że w moim ulubionym warzywniaku nie ma już cukinii i musiałam szybciutko wymyślić, co mogę zrobić na obiad ze składników, które już mam (ponieważ nie chciało mi się biegać po sklepach, żeby kupić rzeczy do czegoś zupełnie innego), powstało właśnie to danie

Ratunku obiad
Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 174

rodzynek też zrobił swoje (tak, w środku są rodzynki :)). Smacznego! Składniki na ok 42 pierogów: domowy sos truskawkowy Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok 400 g twarogu półtłustego (mój miał 386 g) 6-7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 2 żółtka 3,5 łyżki cukru(...)lekko posól. Ja dałam ok pół łyżeczki na jakieś 3-4 litry wody. Wrzucaj po kilkanaście pierogów, aby się nie sklejały. Lekko poruszaj garnkiem po wrzuceniu, nie przywrą do dna. Gotuj 2-3 minutki od wypłynięcia na nie za dużym ogniu. Po wyjęciu z wody, dobrze opłukać pierogi zimną wodą, aby się nie skleiły. Podawaj polane gorącym sosem truskawkowym

Anioszek w kuchni
4 kulinarne sposoby na pokonanie grypy 198

Czyli jak zwyciężyć wredne choróbsko i nie zmęczyć się w kuchni Zaczyna się niewinnie. Od zwyczajnego jestem dziś zmęczona , zrobię to jutro , albo chyba zakręcę kaloryfery, bo strasznie dziś gorąco .  Potem odkrycie że, mimo iż kaloryfer wyłączony, nadal jakoś tak grzeje, a na czole powoli pojawiają się niepozorne kropelki potu.  Jak na złość zaczyna się wtedy psuć(...)dam radę...   3. Patent na „Kochanego”   Kochanie miałabym ochotę na takie ptysie z bitą śmietaną, wiesz, te z naszej cukierni . I do tego jakiegoś owocka w tym sklepie tuż za rogiem. A może jeszcze jakiś sok do picia ?   W yszedłbyś i mi kupił? Plisssss... Jesteś moim autentycznym skarbem, prawdziwym bohaterem.  A zrobiłbyś mi jeszcze gorącej herbatki

Grunt to przepis!
Kompot z owoców mieszanych 141

woda cukier do smaku Owoce myjemy; z truskawek usuwamy szypułki, z moreli pestki, czereśnie mogą zostać z pestkami. Wszystkie owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą - jeśli dacie jej więcej, kompot będzie mniej esencjonalny, jeśli mniej - smak będzie wyrazistszy. Zależy to tylko od Was i Waszych upodobań. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez chwilę, aż owoce opadną(...)garnka. Wyłączamy palnik, słodzimy do smaku i zostawiamy żeby kompot wystygł. Podajemy z kostkami lodu.  P.S. Przepisy na inne kompoty znajdziecie w zakładce napoje zimne i gorące

Czary - gary w kuchni
Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 141

siedząc w fotelu i popijając domową, gorącą czekoladę z piankami, przy świątecznej muzyce. Moim tegorocznym hitem są  naczynia kuchenne  miedziane, bardzo estetyczne, eleganckie, zdecydowanie warte swojej ceny. Rondelki, patelnie i garnki prezentują się wspaniale. Takie przedmioty posłużą nie tylko do codziennego gotowania, to doskonałe naczynia, w których można podać dania i sfotografować, jeśli mamy blog kulinarny

Moja smaczna kuchnia
Łosoś atlantycki w cieście piwnym 180

surówką idealnie nadaje się na szybki obiad. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż łosoś nie wymaga długiego smażenia. Ryba jest delikatna i soczysta. Kiedyś łosoś był symbolem luksusu, teraz to dotyczy raczej większości ryb. Mimo wysokich cen warto jednak, choćby ze względów zdrowotnych, uwzględnić je przygotowując domowe posiłki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu

mojewypiekiinietylko
Hello... 116

tego miesiąca wakacji. Sierpień w kuchni był gorącym miesiącem. Co u mnie gościło na stole, mogliście śledzić cały miesiąc u mnie na blogu. Był to niewątpliwie miesiąc, w którym tak licznie odwiedzaliście moją stronę. Aż mnie duma rozpiera. ;-) Ta siła, którą mi dajecie spowodowała, że jeszcze mocniej przykładam się każdego dania, do każdej fotografii. Fotografia kulinarna skradła moje

SMYKWKUCHNI
Zielone risotto z groszkiem i fasolką. 164

różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję.    ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ.           Składniki: 200 g ryżu 100 ml wina białego wytrawnego 200 g fasolki szparagowej 150 g mrożonego zielonego groszku 200 ml wody z gotowania warzyw 100 ml gorącego bulionu 1 łyżka oleju

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 115

minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować, aby nie ). W tym czasie nakładamy na talerze ugotowaną quinoę, zalewamy ją zupą, posypujemy szczypiorkiem i możemy konsumować :) * Taka tam drobna uwaga. Muszę przyznać, że wodę wlewam zawsze "na oko" więc jest to szacunkowa ilość. Wolę dać trochę za mało i później dolać (pamiętajmy, że zawsze

Quinoa Raz!
Molwa z patelni 1200

lubi. Molwa z patelni – jeśli bym miała dać jakieś porównanie to chyba takie, że jest lepsza od dorsza, ale to oczywiście moje zdanie. Delikatna, soczysta była świetnym urozmaiceniem na obiad i kolację. W zasadzie mięso molwy jest tak smaczne, że nie potrzebuje żadnych aromatyzujących ziół. Najlepiej smakuje po prostu… rybą. Goraco polecam, jeżeli macie okazję – spróbujcie. U mnie

mojewypiekiinietylko
Krem Kalafiorowy z Domowymi Grzankami 99

łyżki Czosnku Granulowanego 2 łyżki pietruszki ja dałam suszonej Grzanki własnej roboty według uznania przepis -- Klik Tu   Sposób Przygotowania: Do Gotującego bulionu dodaję kalafiora (różyczki) oraz marchewkę Wszystko gotuję do miękkich warzyw Zupę zestawiam z palnika dodaję czosnek i przyprawy  Zupa musi ostygnąć. Całość blenduję. Zupa musi ostygnąć inaczej blendując gorącą zupę możemy uszkodzić ostrza blendera. Krem Podgrzewam

Gotowanie Patki
Ptysie 126

dań .   Tym  razem    będzie na słodko Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka mąki 4 jajka szczypta soli   Farsz 200g serka mascarpone  100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie -  Wodę z solą i margaryną zagotować. -  Do  gorącego płynu wsypać

Eli Gotowanie
Burrito 191

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto

Bullio
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami, Frank Sinatra w Filharmonii 164

pieczenia 1 łyżka kakao 130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru (może być też sproszkowany) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i napełnij owoce żurawiną. Do kubka wlej kilka łyżek gorącej wody i dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę

Qlinarnie i Qlinarnie
Aksamitny sos holenderski. 144

sól i pieprz. Następnie powoli dodajemy rozpuszczone, gorące masło i dalej ubijamy tak długo aż sos będzie gęsty i puszysty. Tutaj taka nasza mała wskazówka - im wolniej wlewamy masło tym konsystencja sosu będzie lepsza. Prawidłowa powinna być taka przypominająca konsystencję majonezu. Gotowe! Jedyne co nam pozostało to polać nim nasze danie i można zajadać! :) Smacznego! A już jutro zapraszamy

Wspólne smaki
Burrito 3231

Bardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto

Bullio
Dżem truskawkowy z wanilią 142

zimowy okres radzę Wam go zapasteryzować. Jeżeli przelejecie gorący dżem do wyparzonych słoiczków, wstawcie je do nagrzanego piekarnika (130st.) i pasteryzujcie ok 20 min. (słoik 1/2l) Jeżeli natomiast Wasz dżem już wystygnie, to wstawcie do zimnego piekarnika, ustawcie te mperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru, no chyba, że lubicie baaardzo słodkie

Kraina Miodem Płynąca
Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami 143

lepszego na polepszenie nastroju niż filiżanka gorącej herbaty i do tego jakieś pyszne ciasteczko. Ze względu na ograniczenia jakie sobie narzucamy, nie mogę przetestować od razu większej ilości przepisów z książki Cookies, mimo że wiele z tych przepisów mruga do mnie i woła… zrób mnie… zrób mnie…;)! Ale nie dam się! Wybrałam jeden tylko przepis na kruche

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki 364

kosztowaniem lepiej zaczekać, bo domowy karmel jest bardzo gorący. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole i kroimy je na tyle prostokątów, ile ślimaczków zmieści się nam do foremki. Do mojej foremki (20x30 cm) zmieściło się 9 ślimaczków. Na każdy prostokąt (nie muszą być zbyt równe) nakładamy nadzienie zostawiając puste brzegi, tak żeby dało się je skleić. Prostokąty składamy wzdłuż, przyciskamy palcami

Ciastkozercy
Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 7585

wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem. Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony  Patricia bakes . Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto:   3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania