dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:148/571)

Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy ,pulki... 231

różne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż

Kulinarny karnet Christophera
Uszka z grzybami do barszczu 368

przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć! Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól  woda ok 1/4 szklanki, ale wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe

Apetyczna babeczka
Grillowany łosoś z zielonymi szparagami i chrzanowym puree 416

pisze, ale to naprawdę proste danie. SKŁADNIKI (na 3 osoby) Łosoś: 3 filety z łososia zioła prowansalskie sól morska cytryna do podania Szparagi: pęczek zielonych szparagów łyżeczka soli łyżeczka cukru 1 łyżka stołowa startego parmezanu Puree: 6 dużych ziemniaków (lub objętościowo wielokrotność małych) czubata łyżka stołowa chrzanu sól 1/4 szklanki gorącego mleka 2% (lub mniej, puree nie może być

OstryKęs
Łosoś z brzoskwiniami na ostro 156

odrobiny pikanterii, prawda? :-) Szczypta chili i danie od razu staje się ciekawsze, a kiedy chili połączymy z owocem, to już nie może być źle :-). Taki właśnie jest poniższy przepis, słodko-ostry i intrygujący. Delikatny łosoś, słodka brzoskwinia, chili, czarny sezam. Bardzo ciekawe połączenie, które znalazłam w miesięczniku Moje Smaki Życia. Gorąco polecam! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 418

indyka lub królika , który jest naszym zdecydowanym faworytem. Jest on zupełnie inny od pozostałych pasztetów, przygotowywany z surowego, mielonego mięsa, ma zupełnie odmienną strukturę, wielbicielom pasztetów polecam go bardzo gorąco. U nas w tym roku była mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe, musiałam trochę zmienić wielkanocne menu. A ponieważ w tamtym pasztecie jest zarówno laktoza (masło(...)swym smakiem zauroczył nas wszystkich. I na pewno zagości u nas jeszcze nie raz. Ja swoje mięso piekłam (jakoś tak wolę smak pieczonego mięsa), ale można również dać gotowane. Ja do swojego pasztetu przygotowywałam się już jakieś dwa tygodnie wcześniej, tzn. przygotowywałam na obiad większe ilości mięsa, które od razu po schłodzeniu pakowałam do worków i zamrażałam. W ten sposób

Smaczne Zdrowe
Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów 271

gorącym makaronem i dokładnie wymieszać. W sytuacji, gdyby pesto okazało się zbyt gęste, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, opcjonalnie udekorowane bazylią, polane oliwą i oprószone odrobiną soli morskiej. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych skałdników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Makaron należy gotować jednocześnie z przygotowywaniem pesto. Czas przygotowywania tego dania

Gospodyni Miejska
Pierogi ruskie 213

farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi do baru, gdzie właśnie dodawano do farszu(...)gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Farsz Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę Cebulkę szklimy na maśle. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy z rozgniecionym widelcem serem. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto Na stolnicę wysypujemy mąkę. Robimy z niej kopczyk i w środku robimy krater. Wodę gotujemy, wrzucamy do niej masło i rozpuszczamy. Wlewamy gorącą wodę

Mieszam w Garnku
Meksykańskie enchiladas 184

farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej drobno posiekaną cebulę oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podgrzewałem przez około minutę, po czym dodałem łyżeczkę(...)pieprzem, dodałem też skórkę otartą z limonki oraz sok z 1/3 limonki. Gotowy sos dokładnie zmiksowałem przy użyciu blendera. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa była gorąca dodałem do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 posiekaną wraz z pestkami czerwoną papryczkę chili oraz 1/2 posiekanej słodkiej czerwonej papryki. 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego

Wyprawy kulinarne
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 277

żółtko DODATKI: ok 500g jagód cukier śmietana lub jogurt naturalny Na stolnicy przygotować zwykłą mąkę i pełnoziarnistą. Dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając żółtko. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 2mm. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję umytych, świeżych jagód(...)środka. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od momentu wypłynięcia. Posypać cukrem, który pod wpływem ciepła szybko się rozpuści. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: jagody , mąką pełnoziarnista

https:KKuchniaMniam
Domowy ocet jabłkowy 164

zagospodarowanie odpadków, które dadzą nam pyszny a przede wszystkim zdrowy ocet jabłkowy. Ocet możemy pić z wodą, ma delikatniejszy smak niż ten kupny. Możemy dodawać go do różnych dań, przetworów, sosów. Ma też charakterystyczny wygląd, dalece różny od tego kupnego. Jeśli nie macie nawyku czytania etykiet, to czym zaskakują nas sklepowe etykietki jeśli chodzi o ocet jabłkowy? Ano znajdziemy(...)gorąca ( max 40 stopni), dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wodą jabłka pilnując, aby znalazły się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na ok 4 tyg. i codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Pleśniak po liftingu wg Aleex 202

aktywność na blogu, to nie brak troski o Was, nie lenistwo, ale zwariowane zewnętrzne okoliczności, które muszę przetrwać. I robię to, powtarzając sobie codziennie jak mantrę: „Będzie lepiej. Wytrzymam. Dam radę. Już niedługo będzie lepiej.” A tymczasem przynajmniej raz w tygodniu wchodzę do kuchni, by zrobić dla chłopaków coś pysznego. Wczoraj, gdy zastanawiałam się nad deserem, Dario zapytał: A może(...)przepisu Komarki i lekko go zmodyfikowałam. Chciałam, aby obok mojego poczciwego, dobrego strzępca pojawił się na blogu jego odmłodzony towarzysz. Stąd nazwa – pleśniak po liftingu. A efekt znakomicie przepyszny. Gorąco polecam. Nawet jak jesteście zabiegani jak ja – każdemu należy się chwila zatrzymania, z pysznym ciastem i filiżanką kawy. Lub herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie

W mojej kuchni
CURRY Z RYBY 195

CURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków.   4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu(...)końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę, i drobno posiekaj. Kolendrę umyj, osusz i oberwij listki. Pomidory natnij delikatnie na krzyż u podstawy i sparz przez około minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka brokułowa z fetą 162

Sałatka  brokułowa  z  serem fetą  i czarnymi  oliwkami , jest  bardzo  smaczną  i efektowną  przekąską , która  idealnie

Smakowite Dania
Eklerki z bitą śmietaną i malinami + film 148

Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się

Smakowite Dania
Pesto alla Genovese 204

przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest  głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach. Okres trwałości pesto(...)szklanki parmezanu  sól oliwa z oliwek makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: Na początku wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii, po czym wkładamy część do moździerza i rozcieramy, w trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia

Blondynka Gotuje