Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza smażonego
Smaczna Pyzazimno. Polecam serdecznie jako przystawkę lub danie główne, zależy ile lubicie zjeść. Przy okazji do obierania ziemniaków wypróbowałam widelec do ziemniaków ze sklepu Rossi [ klik ] i nie poparzyłam sobie palców jak niegdyś to bywało. Ziemniaki przyrządza się szybko - tyle co ugotowanie jajek i ziemniaków a potem to już błyskawicznie. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierobi mi się słabo i gorąco.. Żeby poprawić sobie zły nastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów i kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam
Na słodko lub wytrawniepowinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie dobrze smakują na zimno. Czytaj więcej
bistro mamapiekarnika. GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami
Smakowite DaniaOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym
Karo in the KitchenPrzepis znalazłam w tej książce i niewiele z nim kombinowałam :) Gdyby nie to smażenie w głębokim oleju byłaby to idealnie zdrowa przekąska. Smacznego ! Składniki: - 0,5
Corner With Recipesdodatkowo bardzo zdrowa :) Polecam przede wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego ciekawego składnika! Zapraszam. Sałatka z kuskusu z serem feta Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek ogórków konserwowych 1 spora garść fety w kostkach* sól, pieprz 1 mała łyżeczka curry(...)warzywami i serem. Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem, musztardą i wasabi. Tak przygotowany sos dodać do kuskusu. Doprawić do smaku. Można podawać do obiadu lub jako samodzielne danie :) Smacznego
Tagebuch po polskudoda Wam skrzydeł? Kochani! Przedstawiam Wam potrawę, która podbiła serca i podniebienia moich niemieckich znajomych, i jak tylko u nich jestem, zostawiam kilka porcji w zamrażarce :) Obowiązkowo! Danie to można podawać w wielu kombinacjach: z ziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne(...)mało) Rozpracować poszczególne składniki: Piersi – w kosteczkę kroimy, jak i czerwone papryki. Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć bądź gotować. (Oleju dużo nie potrzeba, gdyż mięso sok puści). Dodać cebulę, po kilku minutach paprykę, po następnych kilku
Kuchnia smakówMakaron ze szpinakiem i gorgonzolą, danie dość popularne, często przygotowuje je w domu jednak z dodatkiem śmietany i czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola 100 g świeżego szpinaku sól pieprz(...)opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz szpinak. Doprawić grubo mielonym pieprzem. Garnek przykryć i odstawić na wyłączony palnik na 2 minuty. Po tym czasie zdjąć
Zabawa smakiemmną gorzką herbatę, z przyzwyczajenia. A ja po jednym malutkim łyczku pędziłam do kuchni po cukier. No bo jak to tak - bez cukru...? Gorzkie to i niedobre; no nie da się pić. W domu pijam głównie herbatki owocowe, i tych oczywiście nie słodzę. Dość długo czarnej nawet nie miałam w szafce. W zeszłym tygodniu wrzuciłam opakowanie do koszyka, bo akurat(...)siedzę z Ptysią w domu. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie... Tylko herbata może nas uratować. Przygotowałam więc sobie czarną, posłodziłam półtorej łyżeczki, jak zawsze, poczekałam, aż lekko przestygnie (herbatę lubię bardzo gorącą, ale nie parzącą przełyk), upiłam odrobinę i... Skrzywiłam się. Smaku w ogóle nie miała, sam cukier. Hmm... Może to ta herbata jakaś słaba? Nie mając innej, zaparzyłam kolejny kubek, cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego(...)puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis
Smaki Przyprawy i KoloryPewien czas temu odkryłam to cudowne danie i powiem szczerze, że od dłuższego czasu gości ono u nas na stole raz w tygodniu. Bardzo przypadł mi do gustu ten lekki smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego(...)puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis
Kulinarna rozmowaBardzo smaczna kremowa zupa o delikatnie serowym smaku. Z pewnościom będę robiła ją częściej. Ja zaserwowałam ją z groszkiem ptysiowym, ale pasują do niej również grzanki
IMPRESJA SMAKU