farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu, który decyduje o smaku dania. Do rondla wlałem 2 łyżki oliwy. Dodałem do niej drobno posiekaną cebulę oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podgrzewałem przez około minutę, po czym dodałem łyżeczkę(...)pieprzem, dodałem też skórkę otartą z limonki oraz sok z 1/3 limonki. Gotowy sos dokładnie zmiksowałem przy użyciu blendera. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Kiedy oliwa była gorąca dodałem do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 posiekaną wraz z pestkami czerwoną papryczkę chili oraz 1/2 posiekanej słodkiej czerwonej papryki. 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarneżółtko DODATKI: ok 500g jagód cukier śmietana lub jogurt naturalny Na stolnicy przygotować zwykłą mąkę i pełnoziarnistą. Dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając żółtko. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 2mm. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję umytych, świeżych jagód(...)środka. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od momentu wypłynięcia. Posypać cukrem, który pod wpływem ciepła szybko się rozpuści. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: jagody , mąką pełnoziarnista
https:KKuchniaMniamzagospodarowanie odpadków, które dadzą nam pyszny a przede wszystkim zdrowy ocet jabłkowy. Ocet możemy pić z wodą, ma delikatniejszy smak niż ten kupny. Możemy dodawać go do różnych dań, przetworów, sosów. Ma też charakterystyczny wygląd, dalece różny od tego kupnego. Jeśli nie macie nawyku czytania etykiet, to czym zaskakują nas sklepowe etykietki jeśli chodzi o ocet jabłkowy? Ano znajdziemy(...)gorąca ( max 40 stopni), dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wodą jabłka pilnując, aby znalazły się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na ok 4 tyg. i codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkuaktywność na blogu, to nie brak troski o Was, nie lenistwo, ale zwariowane zewnętrzne okoliczności, które muszę przetrwać. I robię to, powtarzając sobie codziennie jak mantrę: „Będzie lepiej. Wytrzymam. Dam radę. Już niedługo będzie lepiej.” A tymczasem przynajmniej raz w tygodniu wchodzę do kuchni, by zrobić dla chłopaków coś pysznego. Wczoraj, gdy zastanawiałam się nad deserem, Dario zapytał: A może(...)przepisu Komarki i lekko go zmodyfikowałam. Chciałam, aby obok mojego poczciwego, dobrego strzępca pojawił się na blogu jego odmłodzony towarzysz. Stąd nazwa – pleśniak po liftingu. A efekt znakomicie przepyszny. Gorąco polecam. Nawet jak jesteście zabiegani jak ja – każdemu należy się chwila zatrzymania, z pysznym ciastem i filiżanką kawy. Lub herbaty. Co wolicie. Składniki: • 200 g masła • 5 jajek (oddzielnie
W mojej kuchniCURRY Z RYBY Proste danie rybne zainspirowane kuchnią azjatycką dla miłośników pikantnych smaków. 4 porcje Przygotowanie: 25 min. Gotowanie: 20 min. Składniki: 4 filety białej ryby (np. dorsza) 2 czerwone cebule 2 pomidory 1 czerwona papryczka chili 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej (opcjonalnie) Garść kiełków sojowych (opcjonalnie) 30 cl mleczka kokosowego 40 cl bulionu(...)końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę, i drobno posiekaj. Kolendrę umyj, osusz i oberwij listki. Pomidory natnij delikatnie na krzyż u podstawy i sparz przez około minutę w gorącej wodzie, przelej zimną wodą¸ obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój drobno. Na głęboką patelnię wlej bulion drobiowy, dodaj pomidory. Duś przez 10 minut. Domieszaj mleczko kokosowe, trawę cytrynową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSałatka brokułowa z serem fetą i czarnymi oliwkami , jest bardzo smaczną i efektowną przekąską , która idealnie
Smakowite DaniaEklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się
Smakowite Daniaprzeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach. Okres trwałości pesto(...)szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: Na początku wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii, po czym wkładamy część do moździerza i rozcieramy, w trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia
Blondynka Gotujenaleśniki na gorącym oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek, zostawiamy wolne boki, zawijamy naleśniki z obu stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtym serem czyli smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Kotleciki świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków oraz surówki i mogą być doskonałym pomysłem na pożywny i smaczny obiad, można je podać na gorącą kolację jako dodatek do kanapek. składniki na 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 średniej cukinii 1 czerwona cebula 150 g startego żółtego sera 1 jajko bułka tarta(...)usmażeniu zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Kotlety mielone z cukinią i żółtym serem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPyszne słodkie danie wigilijne, nie wiem czy takie znacie, ale ja bardzo je lubię. Najlepiej smakuje z domowym makaronem. SKŁADNIKI makaron nitki 1 szkl. maku 4 łyżki miodu 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek WYKONANIE Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Mak płuczemy, przelewamy gorącą wodą. Osączamy i 2 razy mielimy przez maszynkę
słodki bratekpodaję szybki i pyszny obiad. Dania jednogarnkowe często goszczą w moim domu. Baczę by było do syta i dość pożywnie. Nie interesują mnie puste kalorie. Ma być zdrowo i pysznie. Zatem zapraszam do stołu. Danie przygotuje w mgnieniu oka. Składniki jaja – ile chcecie szpinak świeży pomidorki koktajlowe bądź śliwkowe polski czosnek czerwona cebula łyżeczka curry olej(...)kokosowy olej z ostropestu sól himalajska różowa u mnie bazylia bądź natka pietruszki Pecorino Romano DOP do podania opcjonalnie, ale pasuje jak ulał! Na gorący olej kokosowy wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj curry, podsmaż. Dodaj pomidorki. Wszystko podduś. Dodaj czosnek w plasterkach i na to wrzuć szpinak, dosmacz solą i przykryj pokrywkę. Gdy szpinak opadnie i zmniejszy swoją objętość
Z Kuchni Do Kuchnizdrowa. Moja jak zwykle pełna gorących sycylijskich wspomnień. Spotkałam się we Włoszech z jednym rodzajem białej kiełbasy. Jeden rodzaj, w kilku smakach. Najaromatyczniejsza jednak jadłam właśnie na Sycylii. Za Chiny Ludowe w Polsce jej nie dostanę.Nawet w Turynie za bardzo nie wiedzieli o co mi chodzi. Zapragnęłam odtworzyć jedno z dań tamtejszej kuchni . Pochodzi z domu mojej sąsiadki
Z Kuchni Do Kuchnibretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. Warto
cool and mintytrochę postarać, by jednak tę zupę dało się zjeść... I już mam zielone światło dla zup :) I inspiruję się, szukam, wymyślam... A każda zupa coraz smaczniejsza :) A łakomczucha najedzona i szczęśliwa... I takim oto sposobem doszłam do zupy gulaszowej. Gdy pogoda taka byle jaka za oknem, to chce się zjeść coś treściwego, gorącego i pysznego... Taka właśnie jest ta zupa
dobra gospodyni dom wesołym czyni