ostatni moment na przygotowanie gorącej czekolady, przecież w chłodne, zimowe wieczory smakuje najlepiej :) Rozgrzewa, syci, a każdy łyk sprawia, że robi się bardzo przyjemnie. Zapraszam Was dzisiaj na czekoladę daktylową. Przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kakao czy czekolady. Cudownie gęsta, aromatyczna, słodka. Doprawiona odrobiną cynamonu, smakuje doskonale. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę
Domowa cukiernia Ewygrzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek
Gotowanie-ukindyka należy do najwykwintniejszych dań z tego ptaka. Mięso jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie. Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco, jak i na zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czym kto lubi. Danie nie wymaga specjalnych umiejętności. Marynata i piekarnik zrobią… prawie wszystko. Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkododatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy
VioletoweKucharzeniedać jemu szansę i spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 filiżankę kaszy – 1 cebulę – ok 500-700 ml bulionu warzywnego – 2 małe cukinie – garść pieczarek (ok 5-6 sztuk) – sól, pieprz – świeże zioła – czarny sezam i za’atar do smaku (i jako dekoracja) Patelnię rozgrzewamy i gdy będzie gorąca
Szybko Tanio Smaczniecałkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek oraz sok i skórkę z limonki. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs, ryb lub jako samodzielne danie
Czerwień i błękittylko kreatywne dania u mnie na tapecie ;) ale Mąż nie narzeka - co więcej, bardzo mu to odpowiada. To danie również bardzo mi pochwalił, może dlatego, że dawno nie przyrządzałam nic na chińską nutę. W każdym razie ja jestem mega zadowolona jak widzę, że tak Mu smakuje i zaraz sobie dokłada. A jeszcze jak zachwala - miód na moje(...)uszy :D Zdjęcia są trochę nieudane, bo danie robiłam na kolację - sztuczne światło to nie to samo... Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 15 g grzybów Mun 2 papryki czerwone 1 mała cebula 1/2 dużego pora 1/2 kostki rosołowej 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej
Kolorowy PrzepisownikPodane z drugim daniem zastępują tradycyjne tłuczone ziemniaki. Smakują wyśmienicie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 6 średnich ziemniaków 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 jajka odrobinę mleka sól pieprz olej do smażenia przepis Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w pół centymetrowe plastry,wrzucamy na gorąca wodę i gotujemy około
Smakowite Daniaroztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok 25 - 30 min, aż tarta wyrośnie i ładnie się przyrumieni. Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam śmetany natomiast pozostałych składników
Stare Garywołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką) Ciasto na pierogi : 0,5 kg mąki 1 szklankę gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju
Niezły Młynekmąki; około 1 szkl. gorącej wody - tyle ile zabierze ciasto; 1 jajko - a właściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie elastyczne dzielimy je na mniejsze porcję, te nad którymi w danym momencie nie pracujemy nakrywamy np. talerzem
Miksturowniktego prawie nie dało się jeść. Swojej porcji zjadłam tylko pół, mama tylko skosztowała sosu, a pozostałym domownikom zdecydowanie odradziłyśmy jego użycie. Sama "babeczka" była trochę lepsza, ale i jej daleko to ideału. Z podanych składników starczyło na prawie 8 silikonowych foremek. Składniki: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 50 ml gorącej wody "Pomysł na... Creme Caramel" Wykonanie
Pasja Smakudorówna... Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-)) Składniki: - 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce - 200g zimnego masła - 300g mąki orkiszowej białej - 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam 1,5) + dodatkowo : powidła lub konfitura
Smaczne Zdrowedanie przygotujecie w niecałą godzinę (już z pokrojeniem warzyw). Wątróbka przyrządzona w ten sposób będzie bardzo miękka i soczysta. Na prawdę, jeżeli nie jedliście duszonej wątróbki to poniższe danie musicie wypróbować! Składniki na 4 porcje: co najmniej 0,5 kg wątróbki drobiowej 250 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej olej do smażenia(...)półtalarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, ewentualnie oczyścić i pokroić w dosyć grube plasterki . Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Gdy będzie gorący - wsypać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut (na średnim ogniu). Gdy warzywa zmiękną
Ugotować