przyprawę do wypieków, dań w okresie świątecznym i zimą. Imbir znany ze swoich rozgrzewających właściwości używam przez cały rok. Gdy jest mi zimno, czuję się podziębiona nie ma lepszego sposobu niż wskoczyć pod kołderkę z kubkiem tego przyjemnego naparu i wygrzać się, najlepiej w towarzystwie dobrej książki Do przygotowania herbaty potrzebujemy: – kawałek imbiru – gorącą wodę opcjonalnie
Szybko Tanio Smaczniepołączyć to, co się da. Dodawać stopniowo jogurt i wyrobić ciasto ręką (wszystkie składniki powinny się skleić). Ciasto rozwałkować szklanką lub rozprowadzić palcami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć ciasno rozłupane i pozbawione pestek śliwki (miąższem do góry). Piec w temp. 200 stopni C. przez 40 minut. Podawać ciepłe, ale nie gorące. ----- Podobne: Rustykalna tarta
Weekendy w domu i ogrodzieszparagami - danie, które zaskakuje prostotą i wybornym, niepowtarzalnym smakiem. Zdrowe, lekkie i pełnowartościowe danie, które wprost rozpływa się w ustach. Danie, którego koniecznie musicie spróbować.... SKŁADNIKI na 6 dużych naleśników: 360 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe) 2 jajka 60 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ryżowej 80 g mąki gryczanej 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego opcjonalnie: olej(...)kokosowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą i odstaw na kwadrans. Jeśli ciasto będzie za gęste dolej kilka łyżek wody. Smaż cienkie naleśniki na bardzo gorącej patelni ( ja smażyłam beztluszczowo). nadzienie: 300 g chudego serka twarogowego (typu Turek figura) 1 pęczek dymki lub szczypiorku 1 duży pęczek szparagów sól, pieprz, czosnek granulowany Szparagi ugotuj w wodzie z niewielkim
Kuchnia bezglutenowaodrobina żółtka, a danie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące z zimnym
Tradycyjna Kuchniaśrodku) :) Zamiast jajek dałam siemię lniane z dedykacją dla wegan ;) Można spokojnie zamienić na dwa jajka. Składniki: 140 g mąki owsianej 100 g mąki cieciorkowej 60 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml mleka sojowego około 250 ml wody 2 łyżki oleju (makadamia) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody szczypta stewii łyżeczka przyprawy
pyszne zdrowościłyżka likieru kokosowego ( dałam rum ) Sposób wykonania budyniu: Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych żółtek. Pozostałą ilość mleka kokosowego ( 350 ml ) zagotować a następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykryć folią
Na słodko lub wytrawnieDziś w końcu gorąco, a u mnie jak zawsze praca w kuchni wre. Nie mogło być inaczej, taty urodziny więc przygotowanie pysznego torta to kolejna okazja do wykazania się;). W tak ciepłe dni najlepszym rozwiązaniem było zrobienie torta bezowego z kremem ze śmietany, twarożku i owoców. Pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 śmietany można dać mniej, mi osobiście trochę
Kubki smakupyszne i na gorąco i na zimno. Faktycznie smakuje świątecznie. Bardzo dużą "robotę" robi połączenie różnych faktur - delikatność bananów i ten "pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo. Zabawa z przepisem - no cóż. U nas wyglądało to tak: Trzy podejścia. Pierwsze rdzenne, prawie skopiowane. Dwa następne - dałyśmy szklankę cukru, 5 jajek
Wypisz Wymalujprostu poezja. Polecam baaardzo gorąco, ten chleb uda się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej soli
Smaczne ZdroweJest tak gorąco, a musiałam przygotować ciasto, więc zdecydowałam się na sernik gotowany z galaretką. Wykorzystałam maminy przepis na sernik, który już kiedyś zaprezentowałam na blogu ( sernik gotowany z polewą czekoladową ). Zamiast polewy użyłam do niego owoce sezonowe, truskawki i maliny. Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandryrozczyn: 125 ml mleka ( dałam 70 ml więcej) 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (dodałam dodatkowo 2 łyżki cukru) cukier puder ok pół szklanki, odrobina gorącej wody. SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchniTakie danie sobie wymyśliłam mając nadmiar sałaty . Makaron szybko się przygotowuje bo nie trzeba go gotować tylko sparzyć a do tego pesto z sałaty, orzeszki piniowe i obiad gotowy. Pesto robię już praktycznie ze wszystkich jadalnych zielonych liści, niewiele dodatków i pyszne smarowidło albo dodatek do makaronu gotowy. Zapraszam i polecam gorąco. Tagliolini al nero di sepia
Moje Małe Czarowaniełyżki alkoholu (dałam wódkę, ale lepszy będzie spirytus) – opcjonalnie Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - lukier lub cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze jest przygotować je wieczorem. Szykujemy zaczyn. Z 250ml mleka odlewamy 3 łyżki, które dolewamy do ½ szklanki jogurtu (125ml) i podgrzewamy (ma być tylko ciepłe, nie gorące). Do podgrzanego mleka z jogurtem
mojewypiekiinietylkoCzas na pyszności! czyli 2ga czekolada na walentynki :). Świetne połączenie białej czekolady z bananem i własnoręcznie zrobionym sosem karmelowym oczaruje Wasze kubki smakowe bez dwóch zdań
Kuchnia PROzdrowotnaPamiętam śniadanie w postaci gorącego kakao, chałki z masłem i z właśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie było to zbyt zdrowe, ale też nie jedliśmy tego często. Należy pamiętać, że mówimy o czasach sprzed nutelli ;). Dżemem można nadziać rogaliki maślane lub krucho-drożdżowe . Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandryczego nie da się opisać słowami. Po prostu sami musicie spróbować :) ~Dyniowo - kawowa owsianka z jogurtem naturalnym, miodem, orzechami włoskimi i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie do dekoracji Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy
Kuchenny Skrawek Niebamarzyłyśmy o dużym talerzu gorącej zupy. Wpadłyśmy do osiedlowego sklepu i nie znalazłyśmy w nim nic oprócz jednej paczki mrożonki. W domu pokombinowałyśmy ze składnikami, które już miałyśmy w lodówce, i tak powstała naprawdę dobra, acz prosta zupa-wariacja rosołowa. A, że działo się to w Liverpoolu, więc angielska :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy AleksandryWesoły podwieczorek dla malucha czyli deser z rozpuszczonej czekolady pomieszanej z herbatnikami z dodatkiem pysznego serka mascarpone z truskawką i kiwi . Słodko, smacznie i prosto
Smakowite DaniaNastępnie kaszankę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry podsmażyć wraz z cebulą. Jak kto woli można w skórce przypiec i próbować utrzymać formę plastrów. Kiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy na patelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc(...)resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła 30 minut. I po co ja się silę na jakieś wymyślne zapiekanki czy tam inne dania główne. Stoję, kroję, mieszam i kombinuję a potem zonk. Przy kaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem
Kuchnia po mojemuziarnami kukurydzy konserwowej, która tworzy ciekawy wzorek, nadając lekkiej słodyczy. Całość zawinięta w mocno wędzonym boczku, który ochrania przed wysuszeniem mięsa i nadaje aromat wędzonki. Pieczeń nadaje się na gorąco, jak też jako wędlina na kanapki, bo bardzo dobrze się kroi. 1,3 kg mielonej wołowiny 400 g pieczarek 2 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , kukurydza , pieczarki , wołowina
https:KKuchniaMniamziemnych (prażonych, niesolonych), w ich przypadku nie było potrzeby rozdrabniania, prasa radzi sobie z nimi bez problemu. Na koniec zostawiłam sobie tłoczenie wiórków kokosowych bo byłam ciekawa czy prasa da radę, chociaż producent o wiórkach nic nie napisał. I hurra, sukces :) Zrobiłam pyszny, biały olej kokosowy, wiórki nie były przypalone (jak w innej prasie) pięknie pachną i będą bazą(...)wyciskaniem czegokolwiek (pod warunkiem, że się nie zrobi pyłu z migdałów a jedynie rozdrobni), zmontowanie prasy to chwila, tak samo demontaż i umycie, dołączona jest rękawica do zdjęcia gorącego wału i szczoteczka do czyszczenia, która radzi sobie z resztkami które zostaną w osłonie wału. Prasa pracuje cicho i sprawnie, można tłoczyć olej jak rodzina śpi i nikt nie usłyszy
Co na wege obiad?się w ustach, a smak jest niepowtarzalny. Wolne gotowanie w wolnowarze sprawia, że smak wołowiny i papryki jest tak intensywny i wspaniały, że po prostu nie można przestać jeść. Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 1200-1500g wołowiny bez kości 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki 1/2 mielonego imbiru 2 szklanki bulionu wołowego(...)mieszając sos. Dodać paprykę pokrojoną w większe paski lub kwadraty. Zwiększyć temperaturę na high i gotować jeszcze około 20 minut. Po tym czasie papryka zmięknie, a sos zgęstnieje i danie gotowe. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego
kuchnia doskiDelikatna kremowa konsystencja i przyjemny zielony kolor, to tylko niektóre zalety tego smacznego dania. Prosta , nie wymagająca zbyt dużego nakładu pracy potrawa jest zdrowym, wartościowym posiłkiem dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku(...)łyżki startego parmezanu 80 g sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz /do smaku ostra papryczka /do smaku Wykonanie: -Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas gotowania risotto/ -W rondelku / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę /lekko zeszklić , nie rumienić/. -Wsypać ryż i na wolnym ogniu
Zakamarki mojej kuchnigorący "bochenek" stawiał problemy podczas krojenia i trochę się kruszył, jednak zaznaczę, że po wystygnięciu te zjawiska nie występują i całość kroi się normalnie, masa jest zwarta i nie kruszy się. Gotowa orzechowa tarta prezentuj się genialnie! Dokładnie widać duże kawałki składników - orzechów i warzyw. Podczas gryzienia wszystko jest miękkie, ale da się wyczuć, że na przykład w danej chwili(...)zarzucenia, bo cukru, pod żadną postacią nie znajdziemy w składzie. Słodkiego smaku nadają warzywa i w końcu orzechy nerkowca mają w sobie też trochę słodyczy. Podsumowując, danie było bardzo pyszne, zdrowe i sycące, a ja cieszyłam się nim przez 3-4 dni :) Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa
Zdrowie na języku :Pświetne, proste danie, które przygotujemy na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Kolejno podsmażamy warzywa i zamarynowane wcześniej, cieniutko pokrojone mięso. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, aromatyczne przyprawy i odrobinę sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 łyżka masła 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
cool and mintyskórkę i ten odgłos… aż mi ślinka leci na samo wspomnienie. O zapachu chleba nie mówię. Doskonały sam, my jednak wcinaliśmy go z serem z czarnuszką. Bardzo, bardzo gorąco polecam. Do pieczenia chleba, użyłam zwykłego, żeliwnego garnka, z którego na ostatnie 20-25 min pieczenia, zdjęłam pokrywkę. Przyznam, że dla tego chleba przerwałam dietę, z czego nie jestem(...)Wyjmujemy gorący garnek z pieca, wkładamy do niego nasz chlebek. Pieczemy ok 30 min. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20-30 min. Wyjmujemy garnek z pieca, potrząsamy nim aby wydostać chleb. Chleb studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-pszenny-garnka-pomidorami/ BosowKuchni Artykuł Chleb pszenny z garnka, z pomidorami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta
Mieszam w GarnkuOstatnio podałem Wam podstawowy przepis na ciasteczka owsiane , tym razem przygotujemy pyszne ciasteczka owsiane z żurawiną. Uwielbiam te ciasteczka jako dodatek do kawy w pracy, albo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Musze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć
Humanistka w kuchnipomidorową znajdziecie w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które możemy śmiało używać do wszystkiego. Ja używam tłoczony na zimno(...)owczy jest pyszny! Danie jest tak rewelacyjne, że możesz nim ugościć niejednych gości. Dodam, że smakuje najlepiej jak zwykle nazajutrz. Jadłam na ciepło i na zimno. Jeśli sok wyda się Wam za kwaśny, dodajcie do leczo w czasie gotowanie około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki. Daktylami uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos. Gorąco polecam. Robię często
Z Kuchni Do Kuchnipostawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis
Poezja Smaków - blog kulinarnyrangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową
zadanie-gotowanieWitajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit . Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na
Sama słodycz i szczypta chiliNiesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje
R'n'G Kitchengorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania. Smacznego
Magia jedzenia.przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki (3-4 porcje) 100 g podłużnych biszkoptów ladyfingers 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego
Domowa cukiernia Ewybardzo polecam. Im więcej damy czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać
Passions hobbies life500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150
Gotowanie jest łatwecałkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku
Stare Garysera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna
Karo in the KitchenSmażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty. Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby
Right Behind The Kitchendzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo
Przepysznik - BLW i nie tylkorosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula, garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, jajko, 1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule
W kuchni u Monikiobiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego
Proste PotrawyKorzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów – 100 g buraków – 4 czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formuje w rękach (lub za pomocą dwóch łyżek) kuleczki. Umieszczamy na rozgrzanej patelni (z 1 łyżką tłuszczu
Szybko Tanio SmacznieZastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól
R'n'G KitchenMięsożercy nareszcie będą zadowoleni. Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem
Moje Małe CzarowanieWyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser - pieczone jabłko z dżemem wiśniowym z orzechami , może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek dla
Smakowite Daniatyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce- nawet do miesiąca. A jak jemy? Poza tym, że łyżką ze słoika, to mi najbardziej podpasowało na podpieczonym chlebie- poezja. Sprawdzi się też pod wędlinę. Gorąco polecam
les mirabellesZnalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne
Moje Małe CzarowanieZawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki
Bon Appetit Małgorzatyłyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków) 1/4 - 1/3 szklanki wody przygotowanie Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki
Stare GaryTrochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu
Kuchnia Łukaszacyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego gorącego sosu. Spaghetti
Kulinarne przygody Gatity