jakiegoś bloga, niestety nie było danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele
Smaczne Zdrowekilkoma łyżkami zagotowanej wody i dokładnie rozpuszczamy pastę, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowaną pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem. Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą, poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją(...)sklepach z orientalną żywnością znajdziecie kilka rodzajów pasty: Jasna , tzw. Shiro Miso (albo żółte Shinshu Miso), zrobiona jest z fermentującego ryżu i soi. Lekko słodka, zrównoważona. Nadaje się do dań lekkich jak ryby i owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną
Karo in the Kitchenminut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej po połowie składników. W danej warstwie składniki układamy w następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 90 minut. W międzyczasie warto zajrzeć 1-2 razy do garnka i sprawdzić co się w nim dzieje. Zapiekankę podajemy na gorąco albo z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z również ciepłym czerwonym barszczem. Uwagi Wśród innych składników, których dodanie do zapiekanki warto rozważyć są np. grubo pokrojona marchewka oraz
Kulinarna Pokusaużywam masła roślinnego) Aromaty, skórki, i inne dodatki zależy od gustu i upodobań 1. Drożdże (świeże) kruszymy palcami do miski, następnie dodać szklankę letniego mleka (nie powinno być za gorące), łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie zamieszać,(ja robię to przy użyciu trzepaczki). Obsypać wierzch mąką. Nakryć ściereczką, odstawić do ciepłego miejsca. (Ja stawiam przy kuchni bo tam zawsze(...)wyrosło, na jakieś 30 min. (Powinno podwoić swoją objętość. A na powierzchni pojawią się pęcherzyki). 2. Rozczyn należy przełożyć do miski z mąką (z ilością taką jaka w danym przepisie po odjęciu 2 łyżek do rozczyny), dodać resztę składników. Zagniatać ciasto, a kiedy będzie odchodzić od boków i dna miski można przełożyć na stolnice i ugniatać dalej. (Ja ciasto gniotę
Moje pyszne gotowaniepączka. Natomiast użycie cukru pudru wymaga, aby pączek był wystudzony, inaczej cukier zacznie się rozpuszczać, kleić do rąk i wyglądać mało estetycznie. ZACZYN: Mleko lekko podgrzać, tak aby było gorące, dodać do niego mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki. Zostawiamy na ok. 15 min. Całość powinna urosnąć(...)podwoić swoją objętość - zwykle zajmuje to około 30 min., ma na to wpływ temperatura, w jakiej ciasto rośnie, a także świeżość drożdży. Starajmy się kupować te o jak najdłuższej dacie przydatności (Zwykle w sklepach po prostu dokładają nową partię do tej już leżącej w chłodni, dlatego trzeba zwracać na to szczególną uwagę.). Ciasto ponownie szybo wyrobić, mocno w nie uderzając
Kuchnia od dwojgaJesienna wersja drożdżowych, cynamonowych bułeczek. Bogato nadziane śliwkami węgierkami, słodkie, lekkie i puszyste. Obłędnie pachnące. Na śniadanie czy deser – idealne. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Mleko zagotować
Karo in the KitchenAromatyczny i sycący łosoś wędzony na gorąco polany lekko cytrynowym sosem z koperkiem to pokusa nie do odparcia. Odżywczy łosoś zapewni nam dużą porcję witamin
Kuchnia PROzdrowotnaDziś notka nieco dłuższa, niż zwykle. Wrzesień to czas, który w dzieciństwie, choć wydaje się to niemożliwe, kojarzył mi się wyjątkowo dobrze. Powrót do szkoły po gorących wakacjach zawsze budził we mnie pewnego rodzaju moc twórczą. Jako, że jestem dzieckiem początku października, łączyło się to również z oczekiwaniem na upragnione urodzinowe prezenty. Wszystko do czasu..., gdy w 2008 roku, właśnie(...)czułam się nie do końca dobrze. Cóż było jednak robić... ojcowski autorytet wziął górę i poddałam się mięsnej pokusie. Ku memu zdziwieniu na talerzu nie przywitało mnie tłuste, obślizgłe danie, a zupełnie bez skóry (nie do pomyślenia!) chudziutka, choć ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy
Kuchenna Kontrrewolucyachętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery
kruche babeczkismakują niebywale. Aby nasze danie było pyszne, potrzebujemy dobrych jakościowo składników. Dziś współpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej
Gotowanie Patkikawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto i nakryć trzecim plackiem
W Mojej Kuchni Lubięprzecież najprzyjemniejszy sposób poznawania danej kultury. Podstawą kuchni Kraju Porannej Ciszy jest równowaga yin i yang, teoria 5 przemian, sezonowość, gotowanie z sercem i tuż przed podaniem, ze świeżo kupionych składników. Jedzenie ma być odżywcze, zdrowe i poprawiać humor biesiadnikom. Wizualnie kojarzy się z dużą ilością małych miseczek, pysznymi kiszonkami typu kimczi i gorącymi kociołkami. Typowe smaki to właśnie
Ugotowane pozamiatanerobię sobie takie danie i wcale mi się nie znudziło zjadanie takiej bułeczki z mlekiem.... 1 szkl.mleka 1 mała bułeczka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka prawdziwego masła 1 łyżeczka cukru ******************************************* Mleko zagotować z cukrem.Bułkę porwać na kawałki,włożyć do miseczki lub na talerz , zalač mlekiem.Dodač miód i masło , wymieszać.Podawac na gorąco.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilaurowy gorczyca [ nie dałam] koper czosnek Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Do słoików włożyć po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach
Moje domowe kucharzenieCYTRYNY.WŁOŻYĆ NA BARDZO GORĄCY OLEJ.CEBULĘ DROBNO POSIEKAĆ,PRZESMAŻYĆ Z MIĘSEM.DODAĆ POKROJONĄ PAPRYKĘ,MARCHEWKĘ,ZMIAŻDŻONY CZOSNEK I LIŚĆ LAUROWY.PRZYPRAWIĆ MAJERANKIEM I KOLENDRĄ.DUSIĆ ,AŻ SOS ZGĘSTNIEJE. 3.JAK ZROBIĆ-GULASZ NAKŁADAĆ DO NALEŚNIKÓW,TWORZĄC SAKIEWKĘ .BRZEGI SPIĄĆ WYKAŁACZKĄ. NALEŚNIKI UŁOŻYĆ W NATŁUSZCZONYM NACZYNIU.POSYPAĆ STARTYM SEREM.ZAPIEKAĆ 10MIN.W TEMP.180ST.SMACZNEGO.POLECAM TO DANIE -JEST WYJĄTKOWE
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki