chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po zagotowaniu możemy dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany - mieszamy Jest to danie proste. A podany schab
Proste Potrawynagroda przypadała w kategorii danie główne, którym była Pizza "Trzy Znaki Smaku". Koniecznie zajrzyjcie na jej bloga: Życie w apetycie. Gotowanie umilał Grzegorz, który opowiadał o produktach posiadających Europejskie Znaki Jakości - Trzy Znaki Smaku , czyli: ChNP - Chroniona Nazwa Pochodzenia ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Na scenie było bardzo gorąco, nie tylko przez pogodę
Sajkofanka smakubiałek ( ja podobnie jak autorka dałam 7 białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik
Blondynka GotujeSkładniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej razowej mąka do podsypywania (chlebowa lub orkiszowa) Przygotowanie Daktyle wrzucić do gorącej wody. Dzięki temu(...)zmiękną, jeśli są twarde. Wodę później wykorzystamy do ciasta, dlatego warto od razu odmierzyć 0,5 l przegotowanej, gorącej wody. Wszystkie składniki (prócz wody i daktyli) umieścić w misce, zamieszać widelcem. Jeśli woda z daktylami ostygnie (powinna być ciepła, nie gorąca) wlewamy ją do przygotowanych w pkt. 2 suchych składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki (na razie nie dodawać
coolinarnastrefa.blogspot.comdrugiego. Połowę umytych i obranych z szypułek truskawek kroimy na połówki a pozostałe truskawki przekładamy do miski i blendujemy do uzyskania konsystencji jednolitego musu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym studzimy. W dużej misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem na gładki krem, stopniowo dodajemy mus truskawkowy oraz wystudzoną żelatynę. Połowę masy wykładamy na pokruszone biszkopty(...)około 4 godziny aby stężał, przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem i dekorujemy miętą. Artykuł Torcik na zimno z truskawkami i mascarpone + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaGorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań(...)dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki. Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona
Smakowity Blog Kulinarnygalarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów z łososia(...)wywar, tzn. do wywaru dodać lekko ubite białko. Całość chwilę gotować, a następnie przelać do innego naczynia. Najlepiej durszlak wyłożyć gazą, aby jak najwięcej resztek zostało na gazie. Do gorącego, przecedzonego wywaru dodać żelatynę. Za pomocą trzepaczki rozpuścić ją w wywarze. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła. Na półmisku ułożyć umyte i suche liście sałaty. Na nie ułożyć ugotowane
Ugotowaćłyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę(...)wyłożonej papierem do pieczenia desce, przykryć i odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte pity posmarować lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 260 stopni, wraz z blachą do pieczenia. Na gorącą blachę zsunąć chlebki wraz z papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut. Upieczone pity powinny być mocno napuszone, z pustym środkiem. Nie muszą się zrumienić. Wyliczenia: chlebki pita
Obiad za dychęŁosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze
Kuchnia PROzdrowotnabyły gotowe do gotowania. Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :) RADA : jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć(...)szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki
https:KKuchniaMniamagrestowa lub cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Do miski wlewamy 200 g mleka zagęszczonego, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, dodajemy(...)całość ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane ptasie mleczko dekorujemy miętą i podajemy. Artykuł Ptasie mleczko z malinami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniatradycyjne dla danych rejonów dania. W moim domu paszteciki nie były podawane jako jedna z dwunastu potraw, jednak w tym roku skusiłam się i przygotowałam je właśnie z myślą o świątecznym menu... Przyznam, że to mój debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem... Wigilijne paszteciki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFacebooka. Dzisiaj chciałabym Wam gorąco polecić przepis na pieczone jabłka jesienne. Taki deser zdecydowanie zastąpi Wam kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych
SMYKWKUCHNImuszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole. Składniki: 500g mąki 125 ml wody sól śmietana Farsz: 1 kg truskawek przekrojonych na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość gorącej wody i mieszamy. Następnie
Viola cooks with passionszklanki i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i pozostawiamy do wystudzenia. Czosnek kroimy w drobna kostkę i ścieramy z połączonymi solami i cukrem. Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy wystudzony napar razem z przyprawami i mieszamy. Do solanki wkładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 dni. Mięso obracamy w solance raz da dobę. W okresie
Maminek kulinarny