postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis
Poezja Smaków - blog kulinarnyrangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową
zadanie-gotowanieWitajcie kochani :) dzisiaj na obiad proponuję Wam pyszną zupkę alla krupnik ale z kaszą bulgur od Melvit . Zupę ugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na
Sama słodycz i szczypta chiliNiesamowity, delikatny smak cielęciny otulony pomidorami i aromatyczną przyprawą, czubryca szarą od Rafex .Jest to mieszanka przypraw i zagęstnika w postaci mąki kukurydzianej. W składnikach znajduje
R'n'G Kitchengorącej przegotowanej wody i wlewamy to na patelnie. Następnie dodajemy cebule pokrojoną w małą kosteczkę i suszone grzyby. Posypujemy majerankiem i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Na koniec wyciągamy mięso na talerz a sos zaciągamy mąką rozrobioną z odrobiną wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę i możemy rozkoszować się smakiem naszego dania. Smacznego
Magia jedzenia.przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki (3-4 porcje) 100 g podłużnych biszkoptów ladyfingers 150 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietanki kremówki Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego
Domowa cukiernia Ewybardzo polecam. Im więcej damy czasu naszemu chlebowi na wyrastanie, tym smaczniejszy będzie, więc warto uzbroić się w cierpliwość. SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i do oprószenia rąk WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać
Passions hobbies life500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150
Gotowanie jest łatwecałkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku
Stare Garysera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna
Karo in the KitchenSmażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty. Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby
Right Behind The Kitchendzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo
Przepysznik - BLW i nie tylkorosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula, garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, jajko, 1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule
W kuchni u Monikiobiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego
Proste PotrawyKorzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów – 100 g buraków – 4 czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formuje w rękach (lub za pomocą dwóch łyżek) kuleczki. Umieszczamy na rozgrzanej patelni (z 1 łyżką tłuszczu
Szybko Tanio Smacznie