dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:165/571)

Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy 179

500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml  wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150

Gotowanie jest łatwe
Tarta z łososiem i szpinakiem 160

całkiem sycącym daniem. Dobrze mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie. Dzięki niemu zawsze uda się nam stworzyć coś dla niespodziewanych gości lub po prostu szybki, ciepły posiłek kiedy brakuje czasu na większe gotowanie. Polecam! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)  - nie zużyłam całego 120 świeżego szpinaku baby 125 g łososia wędzonego na gorąco 2 ząbki czosnku

Stare Gary
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 175

sera tofu, dań w tempurze i… do gotowanego bobu. Herbata zielona Matcha jest już rozdrobniona, ma postać zielonego pudru. Wystarczy ją wymieszać z solą, mieszanki tej nie trzeba już suszyć. Do mieszania z tak drobnym produktem polecam raczej drobno zmieloną sól. Możecie ją utłuc na proszek w moździerzu. • SÓL WANILIOWA – do czekolady, do gorącej czekolady, kakao, kawy. Świetna

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka na kremowym sosie ze świeżych kurek - czyli kura na kurach 177

Smażymy na bardzo gorącej patelni podlanej delikatnie oliwą. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso mocno "sprężynuje" przekładamy je do miski, posypujemy ostrą papryką w proszku, mieszamy i przykrywamy naczynie na 2 minuty.  Przystawkę można podać w głębokim talerzu, na spód którego wykładamy nasz sos kurkowy, a na wierzch kurczaka. Danie zapewne świetnie wyglądałoby

Right Behind The Kitchen
Faszerowana papryka à la gołąbki 223

dzisiaj propozycję dania, które u nas w domu zrobiło swego czasu furorę. Robi się znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki, a w smaku jest wyśmienite. Moje dziecię zajada się tą wersją znacznie bardziej niż kapuścianą, ale to chyba dlatego, że jest wielką fanką papryki. Mamy teraz sezon idealny na paprykę i pomidory, także polecam gorąco na obiad leczo

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z farszem drobiowym. 137

rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule

W kuchni u Moniki
Cukiniowe spaghetti 314

obiad proponuję proste danie, smaczne cukiniowe spaghetti, świetne jest :) Składniki : 2 małe cukinie pesto- tym razem użyłam gotowe ze słoiczka parmezan ziarna dyni i siemienia, ewentualnie migdały w płatkach Przygotowanie : Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego

Proste Potrawy
Pulpeciki z buraków, słodkich ziemniaków i świeżych ziół 106

Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów – 100 g buraków – 4 czubate łyżki ugotowanej komosy – cząber/tymianek ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)łyżek mąki gryczanej – 4 łyżeczki mielonego lnu rozmieszane w ok 3/4 szklanki gorącej wody (zamiast jajka) Bataty i buraki pieczemy w piekarniku przez ok 1h. Gdy będą miękkie studzimy, oddzielamy ze skórek i przenosimy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formuje w rękach (lub za pomocą dwóch łyżek) kuleczki. Umieszczamy na rozgrzanej patelni (z 1 łyżką tłuszczu

Szybko Tanio Smacznie
Pierogi z mięsem drobiowym 133

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól

R'n'G Kitchen
Kurczak z grilla z chrupiącą maślaną skórką 221

Mięsożercy nareszcie będą zadowoleni. Kurczak tak przyrządzony ma chrupiącą pachnącą skórkę i soczyste mięso. Cały sekret polega na tym aby wetrzeć masło w skórkę a potem

Moje Małe Czarowanie
Jabłko pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami 191

Wyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser - pieczone jabłko z dżemem wiśniowym z orzechami , może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały podwieczorek dla

Smakowite Dania
Masło extra 100%... cukiniowe 109

tyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce- nawet do miesiąca. A jak jemy? Poza tym, że łyżką ze słoika, to mi najbardziej podpasowało na podpieczonym chlebie- poezja. Sprawdzi się też pod wędlinę. Gorąco polecam

les mirabelles
Podpłomyki farmerskie 306

Znalazłam ten przepis w starych zeszytach i nie wiem skąd mama czy babcia go miały, ważne że podpłomyki robione w ten sposób są pyszne i delikatne

Moje Małe Czarowanie
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 153

Zawsze lubiłam jeść ruskie pierogi z ketchupem. Postanowiłam dodać go do farszu :) Wyszły super. Na pewno będą smakowały dzieciom :) Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki 

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik truskawkowy na zimno 192

łyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki  żelatyny (użyłam żelatyny w listkach - 12 listków) 1/4 - 1/3 szklanki wody przygotowanie Składniki spodu umieścić w malakserze i utrzeć na drobny "mokry piasek". Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki

Stare Gary
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 536

 Trochę Polskiej kuchni zawitało w naszym domu, bo dziś na obiad były gołąbki. Pyszne, smaczne i jak już napisałem w tytule bardzo proste w przygotowaniu

Kuchnia Łukasza
Spaghetti z sosem szpinakowym 159

cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę,  wrzućcie do gotowego gorącego sosu. Spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 128

super słodkie. Historia powstania tego wyjątkowego wina sięga czasów panowania Maurów na Półwyspie Iberyjskim, którzy jako pierwsi zaczęli fermentować uprawiane w Jerez od wieków winogrona, wprowadzili destylację i dali początek historii produkcji brandy oraz wzmacnianych win.    W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris, Hiszpanie przekształcili je w Jerez a Brytyjczycy w Sherry. Położone jest na południu Hiszpanii(...)wraz z Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria tworzą tak tak zwany „złoty trójkąt”. Panują tu bardzo dobre warunki klimatyczne. Zimy są łagodne a lata gorące (300 dni słonecznych w roku). Również unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku

królestwo garów
Jajko na twardo w papryce z parowaru z mixem sałat 221

papryki czerwonej  2 jajka  mix sałat ( ilość zależy od wielkości papryki)  szczypiorek  3 łyżeczki majonezu Jajka parowałem wcześniej, jak lubicie obierać i jeść je gorące możecie zrobić wszystko razem. Jajka wstawiamy do parowaru i włączamy go na 15 minut. W parowarze trwa to trochę dłużej niż tradycyjne 5 minut w garnku :) Jak jajka ostygły, zabieramy się(...)talerz i nadziewamy mixem sałat :) Na sam środek każdej papryki kładziemy po połówce jajka. Dekorujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
Pomidory faszerowane 136

sól i pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki.  Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą(...)Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok  z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrązonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;)) Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut

Codzienne Gotowanie
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 180

ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g sera żółtego (dałam cheddar) - trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki pszennej - puszka 400ml mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka(...)skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem

mojewypiekiinietylko
Ciszki kaszubskie babuni 449

mnie to nie przeszkoda, mogę je jeść ciągle. Jak patrzę na to zdjęcie to zaraz miałabym ochotę zrobić je znowu Kaszę jęczmienną wsypać do miseczki i zalać ją gorącą wodą. Zostawić, żeby napęczniała. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do potartych ziemniaków dodać napęczniałą kaszę i sól, dokładnie wymieszać. Ciszki muszą być gotowane w woreczkach, ja uszyłam(...)samej patelni obsmażyć plasterki cieszek na złoty kolor. Wyłożyć ciszki na talerz i polać tłuszczem z wysmażonego boczku i obsypać chrupiącym boczkiem z cebulą. To jest cudne pyszne danie, ja je uwielbiam . Dziękuję babuniu za przepis

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew 179

duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem (4 porcje) Składniki: 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę 2 średnie bataty, obrane i pokrojone(...)przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez pięć minut. Dopraw solą i pieprzem i podawaj danie posypane dymką i orzeszkami. Smacznego! English version Pork, sweet potato and kale stew (4 servings) Ingredients: 300 g pork neck, cut into 2 cm cubes 2 medium sweet potatoes

karmelowy

Proponowane wyszukiwania