dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:174/571)

Krem z pomidorów 111

Składniki: 3 bardzo duże pomidory duża cebula płaska łyżka ziół prowansalskich ząbek czosnku 1 szklanka wody kostka rosołowa szklanka wody oliwa do smażenia sól pieprz Wykonanie

Pychotkaaa
Kremowe risotto z borowikami 177

Przepyszne, delikatne, mocno kremowe risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Kopytka pietruszkowe 149

Zostało Wam ziemniaków z obiadu? no to zróbcie sobie takie aromatyczne, pyszne kopytka. A jak nie zostało to szybko gotujcie, przeciskajcie przez praskę i zaraz jak

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 199

Zapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad

Moje Małe Czarowanie
Piwo grzane 85

Aromatyczne i rozgrzewające piwo na mroźny  zimowy wieczór to propozycja dla amatorów tego trunku , zapewniam że walory smakowe są gwarantowane. składniki na 0,5 l

Smakowite Dania
Złociste plaże = złocista sola 167

Ostatnio w mojej głowie ciągle tworzą się historie na temat nadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się

Gotowanie to kochanie
Ravioli z grzybami i ricottą 163

Grzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki

Food Square
KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE 176

Były już klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że  ... lepsza :)) W klopsach dominuje rybny smak, ale

Walijskie Pichcenie
Kalmary w sosie po grecku 184

Jest wiele przepisów z wykorzystaniem tych owoców morza. Dzisiaj przedstawię przepis, który mój tata (rybak dalekomorski) przywiózł wiele lat temu z jednego z licznych rejsów. Tuszki wrzucić na gorącą, osoloną wodę i gotować maksymalnie 5 minut. Czas gotowania jest bardzo istotny... jeżeli przedłuży się ten czas kalmary zrobią się bardzo gumowate. Ugotowane tuszki pokroić w plasterki o grubości około(...)czasie dodać przecier pomidorowy. Gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania, do warzyw dodać wcześniej ugotowane kalmary i ponownie dokładnie wymieszać. Przed podaniem najlepiej danie zdjąć z ognia, przykryć przykrywką i odstawić jeszcze na około  ½ godziny, żeby wszystko sobą wzajemnie przesiąkło . Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Arbuzowiec 436

białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru   Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika, blachę razem z ciastem upuszczamy na podłogę (lepiej ją czymś wcześniej zabezpieczyć, np. deską do krojenia) z wysokości około 30 cm. Co nam to da? Biszkopt nie opadnie. ;) Wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Ciasto makowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy. Potem dodajemy mąkę i mak, mieszamy

Czerwona Porzeczka
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 137

zostałam poproszona o dokładny przepis, no i okazało się, że jakimś tajemniczym sposobem pominęłam do tej pory spaghetti na blogu, a to jedno z naszych ulubionych dań przecież! No więc dziś jest ten wielki dzień ;) "dzień po pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje wreszcie na stronie Wszystko jest w głowie :)) Pisałam już kiedyś(...)dokładnie robimy to tak: - litr soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy, - teraz wstawiamy wodę na makaron, - przepłukujemy 2 garści łuskanego słonecznika i wrzucamy do gorącego już soku, żeby miękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu, - przyprawiamy: pół łyżeczki pieprzu, 2 duże ząbki czosnku,  garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej bazylii, - dodajemy łyżeczkę oleju

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 157

Gulasz paprykowy to pierwsze danie, które przygotowałam w Slowcooker ( wolnowar ) który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl . Oprócz mięsa wieprzowego i cebuli wykorzystałam ostrą i słodką wędzoną paprykę. Piotrek lubi golonkę, wolnowar do golonki duszonej w piwie będzie idealny, ale Piotrek musi jeszcze na nią poczekać, najpierw musimy przetworzyć wszystko co było kupione z myślą o Świętach. Dostałam(...)testów Slowcooker firmy Russell Hobbs, który ma nastepujące dane techniczne moc: 200 W pojemność: 3.5 l obudowa ze stali nierdzewnej 3-stopniowa regulacja pracy Do przygotowania Gulaszu paprykowego potrzebujemy: 1 kg wieprzowej łopatki 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej czerwonej papryki 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego 231

da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego z łopatki kilka łyżek goracej wody 3 duże cebule smalec sól, pieprz Wykonanie: mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę. Dłonie zwilżyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażony kalafior w cieście. Pomysł na kalafiora! 801

gorący olej. Smażymy w głębokim rondlu na złoty kolor. Ja na raz smażyłam około 6- 7 różdżek. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na sito, potem na ręcznik papierowy. Dzięki temu, że kalafior został obgotowany już nie chłonie oleju, a samo ciasto z dodatkiem dużej zawartości jajek ładnie się smaży. Kalafior ma pyszny orzechowy smak. Super danie

SMYKWKUCHNI
Sok z leśnych jeżyn 108

soku. Gorący sok przelać z pomocą lejka do butelek. Zakręcić i wystudzić. Wstawić do lodówki do zużycia w niedługim czasie, lub do spiżarni/piwnicy, aby użyć w zimie.  Przecier do tarty z pozostałych owoców około 1 szklanka jeżyny (pozostałości po 900 g owoców) 1 jabłko Owoce, które zostały na sicie, przetrzeć do garnka drewnianą pałką. Ile się da. Jabłko

Posadzone i zjedzone
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 168

dań o których długo nie można zapomnieć. Podałam je z puszystym ryżem jaśminowym i surówką ze świeżych ogórków, czosnku i chili.   SKŁADNIKI / 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 1 łyżka łagodnej pasty curry / użyłam takiej sól, pieprz 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 300 g kalafiora podzielonego na drobne różyczki 2 małe pomidory malinowe 125 ml gorącej

cool and minty
Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem 126

dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet ma całe mnóstwo!!! Pachnie trawą (bo to jest sproszkowana trawa jęczmienna), ale mi podpasował tym zapachem i w smaku. Dodałam do zupy gorącej, ale nie wrzącej

Kolorowy Przepisownik
Jeżynowo-śmietankowe ciasto z sucharkami i nutellą 156

danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na spód: 230 g sucharków 400 g nutelli Masa serowa: 400 g śmietany kremówki 500 g twarogu 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody Wierzch

Domowa cukiernia Ewy
Tosty francuskie w czekoladzie 116

dać odrobinę wody, dzięki czemu mleko nigdy nam się nie przypali) i dodajemy pokrojoną drobno czekoladę. Grzejemy do czasu, aż „sałatka z kakaowca” się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz kładziemy chleb

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
PLACUSZKI ŚMIETANOWE – najlepsze / obiad w 5 minut 223

zarazem lekkie! Są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad. Idealnie smakują solo, z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą albo miodem. Koniecznie wypróbujcie! A potem oczywiście dajcie mi znać jak smakowały! Polecam! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * gęsta, kwaśna śmietana 18% – 4 czubate łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka kokosowa – 1 łyżka * duże jajko(...)cukier – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Odrywany chlebek cynamonowy 129

gorące) mleko oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę

zdrowa vege kuchnia
Mój sposób na jesień: brownie 175

się da. Klasyczna jesień jednak to chłodne, zamglone poranki i zimne, deszczowe wieczory, które trwają niemal w nieskończoność, tak szybko robi się teraz ciemno... Z Ptysią na spacer wychodzimy o zmierzchu ( cóż za cudowna pora! ), obserwujemy zachód słońca, a wracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczona owsianka sernikowa 163

daniem będzie pieczona owsianka z lekką sernikową nutką. Istna pyszność, nawet mój M., który jest raczej zwolennikiem kanapki z serem i pomidorem, stwierdził że to naprawdę znakomity deser ;) Mnie bardziej pasowała na ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie. Gorąco polecam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 216

dań. Zjedzcie je tak, jak lubicie. Moje leczo jest naprawdę mocno paprykowe, piękne w kolorze. Ta wersja jest delikatna – letnia. Jeśli tylko macie ochotę, do leczo możecie dorzucić suszoną ostrą paprykę chili.   Leczo z tego przepisu, przygotowane bez kiełbasy i kabanosów, możecie również zawekować w czystych, wypieczonych słoikach by móc się nim cieszyć w zimie. Przelejcie gorące leczo

Karo in the Kitchen
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 136

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz robi się coraz cieplej... więc kuchnia powinna być lżejsza stąd też pomysł na wegańskie danie! Składniki:   1 cukinia   80g kaszy jaglanej   ½ cebuli   ½ puszki pomidorów   Sól, pieprz, bazylia, czosnek Wykonanie: Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około(...)często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy kaszę [ uwaga przy obu gorących składnikach woda może wykipieć]. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wsiąknie cała wodę [ około 15 minut]. W tym czasie siekamy cebulę i   podsmażamy w rondelku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kotlety z kaszy jaglanej na płatkach owsianych! 172

się dieta bezglutenowa, dla jednym przymusowa, dla innych z wyboru.. W związku z tym zauważa się trend wzrostowy popularności kaszy jaglanej.. Ten składnik jest idealny zarówno dla dań na słodko jak i na słono. A oto jeden z wielu przykładów wykorzystania kaszy jaglanej ! Wykonanie jest dziecinnie proste a efekt oszałamiający!  -> ½ szklanki kaszy jaglanej -> 15dag(...)ząbki czosnku -> ½ natki pietruszki -> 1 łyżka mąki -> 1 łyżka otrębów -> 1 jajko -> Płatki owsiane Nastawiamy 1 szklankę wody do gotowania. Kaszę przepłukujemy kilka razy gorącą wodą i wrzucamy do wrzątku. Trzymamy na ogniu i po około 20 minutach powinna być gotowa. W tym czasie kroimy cebulę wraz z czosnkiem i przysmażamy ją na patelni. Następnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zupa krem z dyni i batatów, w wolnowarze 185

dały bardzo smaczny, i w pięknym, zachęcającym do jedzenia kolorze, efekt. Polecam! składniki ok 400 g dyni piżmowej 450 g batatów 1  czerwona cebula 1 puszka pomidorów 4- 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki zielonej pasty curry  1 łyżeczka mielonego kminu 1 papryczka chili -bez pestek 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 1,5 l bulionu - gorący

Stare Gary
Maślane bagietki z sezamem 163

gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/3 łyżki miękkiego masła duża szczypta soli 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować

Słodkie okruszki
smaczne pierogi "ruskie z solą wędzoną" żytnio-pszenne... 127

łyżka, sól morska 1/2 łyżeczki, gorąca woda 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ RUSKI: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg 25 dag, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 8 sztuk, masło do smażenia 4 łyżeczki do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli(...)ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać

W Mojej Kuchni Lubię
Naturalne, domowe leczenie 176

dać wciągnąć w wir reklam, które atakują zewsząd i praktykuję tą metodę nadal :) Jednak gdy już COŚ mnie dopadnie i stara się rozłożyć na łopatki, atakuję! Jak przystało na fighterkę ;) Pierwszym, podstawowym krokiem jest "wypocenie z siebie" choroby! Zamiast od razu przyjmować aspirynę lub inne leki napotne, warto wpierw skorzystać z mniej inwazyjnych, naturalnych metod. 1. Gorąca herbata

Taste Of My Day
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 127

danie z tradycjami.  W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza: -pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie) -mleko -bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych -4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem -cukier wg uznania Bułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem

BaRepas
PAPRYKARZ Z KASZĄ PĘCZAK 159

dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie tak jak to robiła moja Mama:) Bardzo im smakował:) A ja kiedy tak zajadałam kanapkę, wróciłam myślami do czasów beztroski, oczyma wyobraźni widziałam trzepak, grupkę znajomych dzieci, jedne trzymały w ręku pajdy z paprykarzem, a inne butelki kultowej już oranżady... Piękne to były czasy... A wracając na ziemię - gorąco polecam przepis

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 192

obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .    SKŁADNIKI Na ciasto 500 g mąki(...)jajko 220 ml gorącej wody 1 łyżka oleju z oliwek sól Na nadzienie 200 g białej surowej kiełbasy kawałek cebuli 200 g wędzonej mozzarelli lub innego białego sera 2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano gałka muszkatołowa sól  Na okrasę  3 serki w plasterkach o smaku śmietankowym SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Najpierw ciasto : zagotować 220 ml wody

zielonacukinka
Zupa chlebowo - pomidorowa 162

zakwasie, ziół i samych pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam chleb a mamy ochotę już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości. SKŁADNIKI: 4-5 osób 300 g chleba pieczonego na zakwasie ( klik(...)zrobić ) 125 ml bulionu ( klik ) 5 łyżek oliwy  1 gałązkę rozmarynu  3 ząbki czosnku posiekanego 2 puszki pomidorów bez skórki  1 łyżeczka cukru 225 ml wody gorącej  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku starty parmezan    SPOSÓB WYKONANIA : - chleb kroimy w kostkę o długości ok 2,5 cm. - garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim

Basia w kuchni
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 173

kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 151

kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania