gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając zagęścić, wsypać natkę pietruszki placki podawać z sosem...........SMACZNEGO!!!..... danie
W Mojej Kuchni LubięWyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Migdały jeśli są w całości zalać gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i obrać ze skórki i pokroić. Jeśli migdały są w płatkach to wystarczy wrzucić je przed podaniem do topionego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron
Apetyczna babeczkaobieramy gruszki i kroimy je w kosteczkę. Pokrojone gruszki posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na 10 min., żz gruszki puszczą sok. Rodzynki namaczamy w odrobinie gorącej wody i rumu. Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy ricottę, dodajemy cukier, po jednym żółtku i mączkę migdałową. Przystępujemy do wałkowania ciasta. Ja wałkowałam(...)arkuszami papieru do pieczenia, lekko obsypanego mąką. Wałkująa ciasto staramy się nadać mu formę prostokata 40 x 30 cm. Idealne ciasto na strudel powinno być prawie przezroczyste. I da się to wykonać, ponieważ jest ono niesamowicie elestyczne. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem. Do miski z ricottą dodajemy odciśnięte rodzyni i gruszki. Nadzienie rozładamy na cieście pozostawiając
Mia Cucina Sofietamieszając podsmażyć całą zawartość patelni. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem (grzyby lubią dużo pieprzu). Następnie dodać kwaśną śmietanę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, by sosik śmietanowy był luźniejszy. Nigdy nie zaciągam mąką. Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, kaszą, ziemniakami lub same. 2) Do podsmażonej cebuli z olejem kokosowym dorzucić podgotowane grzyby(...)świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, ziemniakami, kaszą itp. Bez dodatku boczku i śmietany otrzymamy wersję dietetyczną, wegańską. Takie same grzybki bez dodatków były również przepyszne. Gotowe danie można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdrowemożemy po cichu zajść go od tyłu i zlikwidować. Chociaż warto spróbować jeszcze kilku innych opcji pozbycia się Silvio, gdyż znacznie przybliżają ciekawą historię tej postaci. Wracając do samego dania, oryginalne bolognese ( Ragù alla bolognese ) tak naprawdę często podawane jest z makaronem tagliatelle (Włosi uważają, że ten rodzaj lepiej „utrzymuje sos”). Mimo, że matka Caruso prawdopodobnie(...)selera myjemy pod bieżącą wodą. Jest to święta trójca warzyw w kuchni włoskiej – nawet kolory przypominają barwy włoskiej flagi. Będą one potrzebne do zrobienia soffritto, podstawy wielu włoskich dań. Kroimy warzywa w drobną, równą kostkę – to najbardziej pracochłonny punkt. W taką samą kostkę kroimy boczek (pancettę trudno dostać w polskich sklepach, można zastąpić ją lekko podwędzanym boczkiem
Nerds Kitchenwyszorowanymi i wyparzonymi zakrętkami (najlepiej brać nowe zakrętki, mam pewność że guma nie została uszkodzona i że będą szczelne)) 10 kg jabłek cukier do smaku (ja na 10 kg dałam w sumie około 300 gr cukru) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 3 litry ciepłej wody przyprawy np. cynamon lub goździki lub wanilia (ja nie dodawałam) Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić kwasek(...)prażyć około 20 min na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Prażyć do momentu, aż z części jabłek zrobi się mus, a reszta jabłek pozostanie w kawałku. Gorące jabłka przełożyć do słoików, bardzo mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przenieść w suche ciemne i chłodne miejsce. Dla pewności można jeszcze pasteryzować
moj przepis naNiby nic trudnego. A ile razy jednak coś Wam przy ich pieczeniu nie wyszło? Ciastka kruche i maślane, upieczone według poniższych zasad wyjdą zawsze dokładnie takie
Karo in the KitchenSkładniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5
Corner With RecipesKompot z wiśni to niezastąpiony dodatek do obiadu zimą , niezwykle łatwy w wykonaniu, a samo przygotowanie także nie zajmuje wiele czasu. Kompot zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem
Smakowite DaniaFantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała
Smakowite DaniaSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3
Oryginalny smakbędą się pięły. Taaa... A dziś, podczas kontrolnej wizyty odkryliśmy, że w słupek od bramy ktoś wjechał samochodem. Nawet części się jeszcze walały. Po kilku konQbkowych przywaleniach młotkiem dało się jakoś bramę zamknąć- ale już nie jest idealnie symetryczna (bo oczywiście była) ;) Nawet nie wiem czy mnie to dziwi, czy wkurza- najbardziej cieszę się, że to tylko tyle(...)zaczną pękać. Dodajemy gorczycę, papryczkę chilli (my dodajemy pokrojoną w grube paski, tak, żeby można ją było potem znaleźć), ocet i cukier żelujący. Doprowadzamy do wrzenia. Wygotowane słoiki wypełniamy gorącą żurawiną i zamykamy. Polecam średnie słoiki, tak żeby można było zużyć cały słoik do obiadu. Zawekowana żurawina wytrzyma spokojnie kilka miesięcy, ale po otwarciu trzeba ją dość szybko zjeść. Przepis
les mirabellesjuż wypróbowany przepis na buraczki i od kilku lat tak je przygotowuję. Buraczki są w słodko-kwaśnej zalewie co daje im lekko winny smak. Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Przepis znalazłam w internecie,ale nie pamiętam już autora ani strony skąd pochodzi. ok. 3 kg buraków zalewa: 1 litr wody 3/4 szkl. octu(...)szkl. cukru 125 ml oleju rzepakowego Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki . Starte buraczki nałożyć do wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem(...)zapraszam tutaj :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 170 g mąki pszennej 220 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego Poncz
Domowa cukiernia Ewy