dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:189/571)

Zupa z czerwonej fasoli 100

Pyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy fasolę i majeranek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Ser a’la koryciński z czarnuszką 172

już nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku. Z dodatków gorąco polecam suszone pomidory, chili, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszkę czy kozieradkę. W zasadzie wystarczy użyć swoich ulubionych dodatków aby otrzymać rewelacyjny ser. Ponieważ ser koryciński jest serem regionalnym, nie możemy użyć(...)nazwy:) Dlatego ser a’la koryciński. Jaki jest to ser w smaku? Ser ma wyraźny, lekko kwaskowy smak, podobny nieco do bundza. Jeśli i tego produktu nie było dane Wam spróbować, to coś pomiędzy serem białym a żółtym. Pierwszy raz za wyrób sera wzięłam się jakieś lata temu przez naszego weterynarza. Pewnego dnia zgadaliśmy się o zdrowym jedzeniu

Mieszam w Garnku
Waniliowa Panna Cotta 136

Następnie przelejcie śmietankę do żaroodpornego dzbanka lub innego naczynia, które ułatwi Wam przelewanie masy do foremek/filiżanek. Jeśli chcecie, by ziarenka wanilii rozłożyły się równomiernie po deserze, to dajcie masie przestygnąć, mieszając ją od czasu do czasu. Po przelaniu masy foremki przykryjcie folią spożywczą i włóżcie je na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki(...)odpowiednio się ścięła. Z podanej ilości wychodzą 4 desery o objętości 125 ml każdy. By wyjąć deser na talerzyk, wystarczy filiżanki/foremki zanurzyć na kilka sekund w misce z gorącą wodą. Panna cotta ma cudowną konsystencję, wygląda niemal tak jakby za chwilkę miała się rozpuścić, świetnie smakuje z dodatkiem owoców lub sosem czekoladowym etc. Smacznego

Cooking Monster
Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem 127

Któż nie lubi naleśników, pewnie takich osób jest niewiele. Natomiast ze szpinakiem już bywa różnie. W mojej rodzinie szpinak jest bardzo lubiany i robię go na

Smaki Ewy
Pierogi z kaszą gryczaną 135

Trochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1

R'n'G Kitchen
Z Tą Patelnią Ci się Upiecze! ;) 184

miałyby już brązowe zapieczony spód, a ta? Nadal wygląda prawie jak nowa. Produkty Ballarini posiadają thermopoint, jest to ta zielona kropka, która sygnalizuje poziom nagrzania patelni. Zielony = zimna, czerwona= gorąca. Zawsze działa idealnie. Wiem, bo niektóre produkty Ballarini mają już ponad rok, używam ich często i widzę, nic się nie zmienia, jakość nie spada. Miewałam patelnie z punktem sygnalizującym(...)dnie naczynia i tu bywało różnie, dopóki patelnia była nowa, działało, a potem bywało różnie, poza tym taka plamka, była dla mnie mało czytelna i niewidoczna podczas używania, gdy danie znajdowało się już na patelni, dlatego tak sobie chwalę Ballarini, bo Thermopoint znajduje się na rączce i kolory są bardzo widoczne, a odczyt zawsze czytelny.  Dodatkowe punkty daję

Blondynka Gotuje
Street Food/Street Wines na Burakowskiej 143

amerykańskiego dębu. Aromatyczny, pachnie i smakuje czerwonymi i czarnymi owocami, czekoladą, kokosem i wanilią. Idealny do dań z kuchni meksykańskiej, indyjskiej oraz do grillowanego czerwonego mięsa. Do każdego dania można było śmiało pić Perelada Cava brut Reserva – Hiszpańską klasyczną Cavę stworzoną z winogron : Macabeu (40%), Xarello (30%), Parellada (30%). Bardzo przyjemna. Dzięki starzeniu w dębowych beczkach rozwinęła(...)owoców. Jest elegancka, zmysłowa i lekko pikantna. Odświeżająca, dobrze wyważone z przyjemnym finiszem. Do wyboru miałam jeszcze:    .com Tiago Cabaco 2011 z portugalskiej apelacji VR Alentejano. Czuć gorący klimat. Przyjemne owocowe aromaty z lekką goryczką. Polecane do menu car city burger. Chateau Los Boldos Sanama Chardonnay 2013 - Rapel Valley, Chile. Niebeczkowane Chardonnay. Lekkie cytrusowe z nutami brzoskwiń, grejpfruta

królestwo garów
Pączki serowe z czekoladą i kremem jagodowym (bez drożdży) 135

Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę mąki by ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie(...)rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem nadziewać pączki. Nadziewać pączki po ostudzeniu. Polać je gorącą czekoladą i wyłożyć na nie pokrojone w plasterki jagody Smacznego

KreatywnePiny
Zakwas na żurek + film 162

Przepis na domowy zakwas na żurek jest  podstawą udanej zupy. Jest banalnie prosty w przygotowaniu wystarczy tylko mąkę żytnią zmieszać z ciepłą wodą dodać przyprawy

Smakowite Dania
Kurczak na butelce 354

pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego dopieczeniem od środka. Tak było u mnie, gdy kupiłam kurczaka ponad(...)należy dodać szczyptę soli, to ułatwi pienienie piwa podczas pieczenia. Odkroiłam częściowo skrzydła, bo w trakcie pieczenia łatwo się przypalają. Upieczony kurczak razem z warzywami może być szybkim daniem, szczególnie dla niespodziewanych gości, lub na Święta kiedy mamy mniej czasu na stanie przy kuchni. Powodzenia

Proste Potrawy
Kuchenny harmonogram - 'Sekrety dekorowania potraw. Profesjonalne techniki stylizacji' - CARA HOBDAY & JO DENBURY 133

porę zimową i obejmuje szeroki zestaw smaków, który powinien zadowolić najwybredniejszych gości. Część potraw należy przyrządzić na kuchence, a część w piekarniku. Wiele przybrań można przygotować wcześniej. ( gorąco polecam tę książkę -  http://chomikuj.pl/janekdk/Poradniki/Sekrety+dekorowania+potraw.++Profesjonalne+techniki+stylizacji,2590302158.pdf  ) Kiedy ustalisz menu, spisz od razu listę zakupów. Być może niektóre produkty będzie trzeba zamówić w sklepie(...)dań, które zdecydujesz umieścić się w menu, wpłynie pora roku i dostępność niektórych produktów. Nie chcesz przecież szukać po sklepach żurawin na dzień przed przyjściem gości na obiad !!! Powinieneś także uwzględnić rozmiar piekarnika- do małego nie zmieści wiele potraw. Jeśli sądzisz, że będziesz mieć ograniczony czas na gotowanie w dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania

ClauditteMissCooking
Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem 256

Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem Składniki na Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta i parmezanem dla 4 osób

Anielskie Smaki
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 185

łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki(...)dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny). Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut. Cebulę obrać

Świat Domowej Kuchni
Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami 209

jeden składnik musiałam poszukać zamiennika (jogurt grecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił.   Składniki: - arbuz - cukier puder - odrobina oliwy (dałam olej arachidowy) - jogurt grecki (u mnie mascarpone) - 100g orzechów włoskich - 15g masła - 65g miodu   Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu(...)mnie na małej patelni) masło i miód, do chwili aż się roztopią. Następnie dodajemy orzechy i mieszając podgrzewamy do uzyskania złotobrązowego koloru. Orzechy w karmelu, ostrożnie (są bardzo gorące) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia na 1-2 godziny. Gdy orzechy będą gotowe kroimy arbuza na porcje (kwadratowe, trójkątne, okrągłe… do wyboru). Na patelni rozgrzewamy

mojewypiekiinietylko
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 177

wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić(...)miarę przystępnie, dokładnie i czytelnie. Czy mi się udało, ocenicie sami, stając w szranki - sam na sam z Vol-au-vent. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi, to danie wykwintne nie tylko z nazwy. Lekkie ciasto przechodzi smakiem sosu i pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania