Dziś znów zabieram Was do palącej słońcem Hiszpanii ( tak tak , wiem, że lubicie! ). Co będziemy zajadać? Paellę – czyli tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej przyrządzanie z ryżu z dodatkiem szafranu ( a zarazem jedno z moich ulubionych! ). Tradycyjnie przyrządzana jest ze świeżymi owocami morza, ale doskonale sprawdza się również wersja z kurczakiem albo mięsem z indyka. I taką właśnie dziś(...)przygotowałam! Niesamowicie aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania! Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże! Zapraszam! SKŁADNIKI : ( dla 3-4 osób ) * ryż do paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta
Ostra na Słodkoprawie płynna, można ją zamieszać. W przeciwnym wypadku może się rozwarstwić. 5. Proces topienia czekolady nie musi odbywać się na palniku. Wystarczy, że woda w garnuszku będzie bardzo gorąca- spokojnie bez niczyjej pomocy rozpuści czekoladę ;) 6. Najłatwiej roztapia się czekolady dobrej jakości takie z dużą zawartością kakao. Czekolady białe są trudniejsze do stopienia i bardzo(...)posiekana tym szybkiej się rozpuści. 8. By uzyskać błyszczącą czekoladę, wystarczy dodać do niej 1 łyżkę oleju. A co gdy czekolada się zwarzy? Da się ją uratować! Wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki mleka i wymieszać. Powinna wrócić do swojej postaci ;) Czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej również z takimi składnikami
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 laseczka wanilii (w całej porcji też była jedna) 1 cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego) 250 g cukru drobnego (dałam 150 g) Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku. Dodać oba cukru. Wymieszać i zdjąć z ognia, aby masła przestygła. W misce ubić robotem jajka. Dolać mleko(...)proszek i mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Wyjąć ciasto z lodówki. Gofrownicę rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Wlewać masę na gorącą gofrownicę i smażyć kilka minut. Przestudzić na kratce
Sto kolorów kuchniroku na Walentynki chcę przygotować pyszną kolację, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Jak już kiedyś wspominałam nie obchodzę Święta Zakochanych. Ale jest okazja i warto ten dzień uczcić pysznym posiłkiem oraz miło spędzić czas razem :-). Najpierw dam Wam przepis na przystawkę. Chcę podać tartaletki z awokado i oliwkami. Pyszne, kruche ciasteczka w wersji wytrawnej(...)tartaletki zasięgnęłam z książki "Wypieki" Anneki Manning, z moimi zmianami oczywiście. Swoją drogą bardzo fajna książka, dużo ciekawych przepisów. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco! TARTALETKI Z AWOKADO I OLIWKAMI. Składniki na 6 - 8 sztuk: Ciasto kruche: 260 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła, pokrojonego
Zakątek rozkoszy kulinarnychokreślenie różnych lekkich przekąsek spożywanych tradycyjnie w południowych Chinach. Dim sum to nie tylko pierożki. Za tą nazwą stoi długa chińska tradycja spożywania małych przekąsek do popołudniowej herbaty. Dania dim sum serwuje się w bambusowych koszyczkach służących do gotowania na parze lub na niewielkich talerzykach. Najbardziej popularne są pierożki z różnego rodzaju nadzieniem, mięsnym lub wegetariańskim, często podawane(...)parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki sosu sojowego
Smakowity Blog KulinarnyPaszteciki doskonale smakują z barszczem czerwonym.Możemy je podać na świąteczny stół lub jako piątkowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki 50 gram drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka i 2 żółtka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki śmietany 18 % 150 gram stopionego masła sól Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 2 garści suszonych grzybów 2 cebule olej(...)sól,pieprz Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości. .Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista.Dodajemy odciśniętą kapustę,grzyby,doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce
Bajeczna Kuchniaprzygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów 1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy(...)łyżka Vegety 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego 3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę , pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, przekładamy do większego garnka, dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę , cukier, mieszamy. Gotujemy wszystko razem przez
Bajeczna KuchniaKlasyczne danie włoskie. Proste, a takie smaczne. Moja rodzinka uwielbia ten makaron i robię go dość często. Dziwię się, że do tej pory nie ma go na blogu. Jednak czasami nie zdążę zrobić zdjęcia, albo zdjęcie nie wyszło, a potrawa zjedzona. Chłopaki wracają ze szkoły głodni, córka czasami wpadnie z pracy na obiadek i już brak czasu na fotki(...)Stawiam prosto na stół gorący obiadek. Ale dzisiaj się udało i jeśli macie ochotę na taki makaron to polecam. Składniki 1 opakowanie makaronu nitki 300 g boczku 3 jajka 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojony boczek. Jajka wybić do miseczki
O kuchni z uczuciemdzieci lub osób na diecie lekkostrawnej. Składniki: 500 g miąższu z dyni 3/4 litra mleka 2-3 łyżki miodu kilka goździków łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich (użyłam z Kamisa w młynku zawiera m.in kardamon i skórki cytrusów) makaron kokardki sól Dynię zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować mleko(...)goździkami, następnie wyłowić goździki, do mleka dodać dynię (bez wody) i zmiksować na krem. Dodać przyprawy, wymieszać i zdjąć z ognia. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać gorącą z makaronem. Można dodać do niej plasterki banana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkim szybki, pożywne śniadanie, który będzie gotowe w kilkanaście minut. Tak się składa, że jajka, mąka i mleko to składniki, które zawsze znajdziemy w domu, a naleśniki to często danie awaryjne. Do przygotowania naleśników (ok 10 – 12 sztuk) potrzebujemy: – 2 filiżanki mąki – 1 filiżankę mleka (plus ewentualnie dodatkowo trochę do otrzymania odpowiedniej konsystencji) – opakowanie cukru(...)umieszczamy mleko, jajko, mąkę, cukier waniliowy i całość mieszamy do otrzymania dość gęstej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię wraz z tłuszczem a w tym czasie usuwamy środek jabłka ( takim czymś ). Na gorącej umieszczamy po 2 łyżki ciasta (na każdy naleśnik) i na każdej porcji umieszczamy po plastrze jabłka. Smażymy z obu stron aż naleśniki będą zarumienione. Podajemy gorące z kleksem jogurtu, dżemu
Szybko Tanio Smacznietych polskie rybołówstwo zaczęło tracić łowiska u wybrzeży Afryki Zachodniej. Po zakończeniu ekspansji wód afrykańskich, do paprykarza trafiał atlantycki mintaj i miruna. W miarę narastającego kryzysu gospodarczego i dostępności danego surowca zmieniał się skład paprykarza. Istniała również wersja paprykarza z kaszą pęczak zamiast ryżu. Pod koniec lipca 2010 roku marszałek województwa zachodniopomorskiego zwrócił się do Ministerstwa Rolnictwa o wpisanie paprykarza(...)listę produktów tradycyjnych, by Szczecin odzyskał prawo do kultowej "puszki". 22 grudnia 2010 roku paprykarz szczeciński oficjalnie stał się produktem tradycyjnym. Źródło: www.minrol.gov.pl Składniki: 200 g łososia wędzonego na gorąco 200 g wędzonej makreli 100 g ryżu 2 cebule 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 1 marchew 2 puszki pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Smakowity Blog Kulinarnyniewielkiej ilości produktów. Ale to nie znaczy, że będzie niesmacznie, wręcz przeciwnie. Szybki i bardzo mięsny pomysł na obiad. Do tego dania możemy wykorzystać każdą kiełbaskę. Świetny pomysł na tzw ,,czyszczenie lodówki”. Danie z wykorzystaniem produktów ze sklepu Piątnicy. 500 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy toruńskiej 3 ogórki kiszone 3 cebule 5 ziaren jałowca(...)Sól Pieprz Wędzony boczek kroimy w paseczki, kiełbaskę w kosteczkę. Cebulkę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie dokładamy boczek z kiełbasą, podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dokładamy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki, keczup i przyprawy
VioletoweKucharzenieDziś zapraszam na pierwsze październikowe ciasto. No i jesień. Wprawdzie nawet słoneczna, ale za to zimna- człowiek jakoś tak naturalnie przeprasza się ze swetrami, grzejącymi kocykami i kubkami czegoś gorącego. Dziś poszliśmy na ogródek uskutecznić prawdopodobnie ostatnie koszenie w sezonie i po szóstej zaczęło robić się ciemno. Na dodatek było niewiele ponad zero stopni- a róża wariatka ma pąki(...)domu zasiadłam z kubkiem kakao i książką na kolanach. Kiedy się obudziłam (...), myślałam że to środek nocy a była dopiero 20:30. Takie oszukaństwa tylko jesienią. Ponieważ ostatnie dni dały mi w kość, potrzebuję jakiegoś czasoumilacza. Na razie ograniczam się do aplikacji: dobrej, refleksyjnej muzyki, ruchu i tańca do utraty tchu, wizyt w coraz bardziej jesiennym ogrodzie, książki o rudej
les mirabellesPokrojonego pora dokładnie płuczemy. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Mięso płuczemy w zimnej wodzie, okrawamy i kroimy w kawałki grubości palca. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pory, dolewamy wino i pół szklanki wody. Dodajemy po dużej szczypcie soli i pieprzu. Gotujemy około 5 minut, przykryte niedokładnie, na przykład kawałkiem folii aluminiowej. Drobno siekamy pietruszkę(...)łodyżkami. Odkrywamy patelnię i dorzucamy kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego sokiem z cytryny. Myślałam, że sos z cytryny będzie zbędny
les mirabellesblasze, posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Ciasto powinno być przypieczone na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu wyciągamy i podajemy gorące z dodatkiem sosu imbirowego z kalarepą. Sos: 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1/2 kalarepy średniej wielkości 1/2 serka topionego śmietankowego 2 łyżeczki sypkiego imbiru Kalarepę kroimy w słupki i szklimy(...)oliwek. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Rozpuszczamy go i dosypujemy imbir. Dusimy do zgęstnienia i sos jest gotowy. Przygotujcie sobie te pyszności, bo to naprawdę rewelacyjne danie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniekażdą zupą i tym sposobem zawsze w lodówce jest kilka rodzajów zupy. Wekuję tym sposobem też bigos , leczo. Można wtedy wybierać na jaką zupę, czy inne danie na które ma się ochotę danego dnia. Dzielę zupę na porcje, po około 350 – 400 ml i wlewam do słoików. Tym sposobem jeśli mu przyjdzie ochota na ulubioną zupę wystarczy otworzyć(...)zdjęciu ulubiony barszcz ukraiński Piotra, który ja zapakowałam do słoików. „Wekowanie zup” jest łatwe i szybkie. Zawsze mam pod ręką w szafce kilka zakręcanych słoików. Napełniam je gotującą, gorącą zupą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Przykrywam ściereczką i zostawiam do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Pokrywka po wystygnięciu powinna być lekko wklęsła, oznacza to, że zupa się zawekowała. Jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest przynajmniej jak dla mnie aż za duża, ale przynajmniej obdarowałam też babcię :) Składniki : 2 jajka 100 g drożdży - cała kostka 2 garści cukru zapach do ciasta (ja dałam migdałowy) 1/2 kostki margaryny 3,5 szkl ciepłego mleka ok. 1 kg mąki (musiałam dodawać więcej, bo ciasto było zdecydowanie za rzadkie) kruszonka: 1/4 szkl cukru 1/4 szkl(...)zimnej margaryny dodatkowo : żółtko 1/4 szkl mleka Przygotowanie : Mąkę przesiewamy do większej miski. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w garnuszku tak, aby było ciepłe (ale nie gorące !). Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ok. 1 szklance ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do zimnej margaryny dodajemy cukier, zapach, jajka i wszystko roztrzepujemy. Wlewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże
charlotte gotujeDlatego, kiedy mama przynosi pełne kosze jabłek do domu, to potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę... Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia (widocznie dla tego(...)jaja) i wtedy mama zaproponowała górę nie do końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek
Kuchnia ŁukaszaPyszny grillowany łosoś z cukinią z cytrynowo- miętową nutą - świetny na przystawkę albo jako danie główne :) SKŁADNIKI 400g świeżego łososia 1 średnia cukinia sól pieprz cytrynowy cytryna oliwa z oliwek listki mięty PRZYGOTOWANIE Usuwamy skórę z łososia. Kroimy go w słupki (ok. 4 cm x1,5 cm). Solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny(...)wstawiamy na kwadrans do lodówki. Cukinię kroimy na cienkie paski (sztuk tyle ile kawałków łososia). Sparzamy ją w gorącej wodzie przez 4 minuty. Każdy plasterek cukinii posypujemy pieprzem cytrynowym - kładziemy kawałek łososia i listki mięty. Rolujemy i nabijamy na patyki do szaszłyków. Możemy jeszcze doprawić pieprzem. Lekko skrapiamy oliwą i grillujemy często obracając. Przed podaniem skrapiamy
Moje Kuchenne RewelacjeDanie dla dwóch osób. Składniki na kotlety: 6 sztuk kotletów sojowych Sante 1 kostka rosołowa 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Ziemniaczki: 3 średnie ziemniaki Olej do smażenia Składniki na surówkę: 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka majonezu Sól, pieprz do smaku Sosik/dip: 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Przepis: Kotlety sojowe umieszczamy(...)miseczce i zalewamy gorącą wodą z dodatkiem kostki rosołowej. W wywarze kotlety leżą ok. 10 minut. Następnie obtaczamy je w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przed podaniem
Emcia Pichcijakiś czas temu, tylko z innymi owocami. Kruchy spód tym razem połączyłam z karmelizowaną szarą renetą, oczywiście doprawioną cynamonem. Ciasto było tak pyszne, że poszło w jedno popołudnie, dlatego gorąco Wam je polecam. Dla niektórych z pewnością będzie to dobra informacja, że nie trzeba do niej formy do tarty. Wystarczy zwykła blaszka. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki(...)margaryny lub masła 6 łyżek cukru Aromat waniliowy Cukier waniliowy 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 3-4 jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka cynamonu 6 łyżek cukru (można dać mniej, bo wyszło słodkie) 1 łyżka wody Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Rozwałkować je i delikatnie ułożyć
Fabryka pomysłówPoniższe danie to kolejny dowód na to, że kotlety wcale nie muszą być nudne, ani kojarzyć się wyłącznie ze schabowym z kapustą. Tym razem użyjemy mięsa drobiowego – najlepiej filetu z indyka, choć teoretycznie kurczak też nie jest całkiem wykluczony. Będzie smacznie, kolorowo i w klimacie dużo bliższym kuchni śródziemnomorskiej. Kotlety drobiowe z warzywami(...)mniejsze kawałki możemy przez 6), co 2 minuty odwracając je na drugą stronę. Powinny się lekko zarumienić. Na 2 minuty przed końcem odłączamy ogień i dosmażamy mięso na ciągle gorącej, ale już nie podgrzewanej patelni. Kotlety podajemy niezwłocznie razem z warzywami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-45 {margin: auto;} #gallery-45 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align
Kulinarna PokusaByła już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny. Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie(...)sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy do bulionu i gotujemy, aby uzyskać szparagowy wywar. Główki wkładamy na 2-3 minuty do gorącego bulionu, wyjmujemy, przepłukujemy zimną wodą i odkładamy do dekoracji. Łodyżki szparagów kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy masło na patelni, wrzucamy cebulę
Zawsze głodna!tysiąc sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Tym razem jest to danie wytrawne w formie klopsików z suszonymi pomidorami, podanymi w gęstym sosie warzywnym. Danie wyszło mi dość pikantne, ale jak ktoś woli łagodniejsze smaki to można zrezygnować z części przypraw albo zastąpić je innymi. Przepis podpatrzyłam u Łukasza :) 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki(...)suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Do kaszy dodać drobno posiekane suszone pomidory, skrojoną cebulkę, zgnieciony czosnek i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać
https:KKuchniaMniamCo przyjemne, może też być zdrowe :). Dobrej jakości piwo i ekologiczny sok z rokitnika to doskonały przepis na orzeźwiający napój o intrygującym smaku. Wystarczy dosłodzić prozdrowotnym
Kuchnia PROzdrowotnaIdealny deser na upały, kiedy nikt nie ma ochoty piec i dodatkowo podnosić temperatury w domu. Użyłam dużej ilości truskawek, bo uwielbiam mocno owocowe desery. Składniki
Corner With RecipesZwykła a jednak niebanalna przekąska z grubej kiełbasy , może stanowić super przystawkę , niezwykłe jej doznania smakowe
Smakowite Dania