łyżki oliwy z oliwek 100g koziego sera dojrzewającego ok 100g oliwek czarnych ok 300g kolorowych pomidorków koktajlowych Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Po rozpuszczeniu odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę, sól, bazylię wymieszać. Kiedy zaczyn będzie gotowy, spieniony, dodać go do mąki wraz resztą ciepłej wody. Wymieszać, wyrabiając ciasto około 10min. Pod koniec(...)koktajlowe i oliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Pieczywo , Pizza , Przystawki , Zapiekanki Tagged: drożdże , kozi ser , oliwki , pomidory
https:KKuchniaMniamspotkać m.in. w saltimbocca oraz pieczonym indyku . Poniżej zaś inne danie w klimacie kuchni włoskiej, która szałwię ceni bardzo wysoko. Ceni również prostotę, dlatego też jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół godziny (lub mniej) na przygotowanie jej kompozycji ze smażonym kurczakiem i makaronowymi wstążkami(...)wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii osączony z wody jeszcze gorący makaron – partiami razem z parmezanem. Mieszamy bardzo dokładnie całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Potrawę podajemy natychmiast na ciepło udekorowaną dodatkowymi listkami szałwii. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery
Kulinarna Pokusasmakuje! Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu frankfurterki, choć możesz je spokojnie pominąć, a otrzymasz smaczne danie wegeteriańskie. Jarmuż tak przygotowany jest pyszny! Dokładka murowana! Składniki: 2-3 gałązki jarmużu 1 czerwona papryka 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego(...)pieprz 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka octu ryżowego frankfurterki - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku obrać cebulę, czosnek i imbir, posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski. Na wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dyni jest banalnie prosta, a więc może ją zrobić nawet początkujący kucharz. Co więcej, jest bardzo zdrowa. Szczególnie w zimne jesienno-zimowe dni nie ma nic lepszego niż gorący i pożywny posiłek. Sezon dyniowy w pełni dlatego warto z tego skorzystać i przygotować pyszną, lekkostrawną zupę z dyni z czerwoną papryką i soczewicą na ostro. Zupa krem z dyni(...)osobom odchudzającym się. Jeśli chodzi o samą dynie warto również wykorzystać pestki jako dodatek do zupy lub przekąskę, gdyż są źródłem cynku cennego dla skóry i włosów. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar . Żniżka
ale Pyszniesię już wkrótce). Skoro otrzymałam, to musiałam ją niezwłocznie przetestować, a że plan obiadowy był już inny i mąż zakupił brokuła, zmodyfikowałam go nieco i tak powstało to oto danie. Pyszne, kolorowe i do tego idealne dla wszystkich dbających o sylwetkę. Składniki (porcja dla 2 osób): 3 łyżki ziaren słonecznika 1 pojedyncza pierś z kurczaka średniej wielkości cebula(...)Pełne Ziarno Pióra od Lubelli sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie czubryca czerwona) olej do smażenia Rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej słonecznik. Słonecznika przesypujemy do naczynia, a na gorącą patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. Do podsmażonej piersi wrzucamy paprykę, doprawiamy wg uznania i mieszając
Cynamonowe szczęściedelikatna i kremowa w smaku z nutką pikantnego chilli oraz chrupiącymi chipsami przygotowanymi z jarmużu. Fajnie komponuje się również podawana z "pasztecikami z ciasta francuskiego" nadzianego również zielonym jarmużem. Danie zdecydowanie polecam tym, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni, ponieważ przygotowanie łącznie z gotowaniem zajmuje około 30 minut. Spróbujcie :) Składniki: 2 duże lub 4 średnie bataty(...)sól świeżo zmielone chilli 3 szklanki bulionu jarmuż 2 łyżki oliwy 3 listki świeżej bazylii opcjonalnie ciasto francuskie Przygotowanie: Pieczarki, bataty i marchewkę obieramy i drobno kroimy. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. W tym czasie myjemy i osuszamy jarmuż. Siekamy drobno bazylię i łączymy ją z oliwą. Część liści jarmużu mieszamy w oliwie i wykładamy na blachę
ChilliJemydżemu porzeczkowego słodzonego~lub świeże porzeczki i cukier ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Twaróg przepuszczamy przez maszynkę i ucieramy z cukrem.Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo masło,opłukane i osączone rodzynki,posiekane migdały (ja dałam płatki),utłuczoną wanilię,otartą skórkę z cytryny i sok .Delikatnie mieszamy,przesypując mąkę,ubite na sztywno białka.Przekładamy masę do natłuszczonej blaszki np.tortownicy i pieczemy 220 st.1 godz. Przygotować(...)dodajemy cukier (tyle aby był słodki ok.3/4 szkl.) i dusimy go aż zgęstnieje, jeśli nie mamy na podorędziu porzeczek, to kupujemy słoik dżemu i podgrzewamy go aż będzie lekko gorący.Polewamy tym sernik i posypujemy migdałami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikuskus z ciecierzycą Kilka prostych składników i parę minut pracy. Tylko tyle trzeba by cieszyć się daniem nie tylko bardzo zdrowym, lecz również niezwykle smacznym. składniki dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 8-9 pomidorów suszonych z zalewy, przepis na które znajduje się tutaj 1/3 pęczka bazylii 2 ząbki(...)czosnku 1/2 pęczka dymki duża garść oliwek zielonych 3 łyżki oliwy 3 łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz sposób przygotowania Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy gorąca wodą tak aby przykryła kaszę, nakrywamy garnek zostawiając na pięć minut. Myjemy warzywa, siekamy drobno dymkę i bazylię, z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę , wrzucamy
Miód i pieprzdzieciństwa... jak obiadek z przedszkola, czy stołówki szkolnej. U mnie delikatnie zmodyfikowane , zamiast gotowanego kurczaka... podsmażone piersi... do marchewki dodana duża ilość pora.... powstało bardzo aromatyczne i smaczne danie. Polecam :) Składniki: - piersi z kurczaka 2 pojedyncze ( lub jedna podwójna ) - 1 duży por ( tylko biała część ) - 2 duże marchewki - czosnek mielony, domowa wegeta , majeranek - olej - 0,5 szklanki mleka(...)kurczaka kroję w kostkę lub paseczki, podsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie plasterki pora i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródzapewne jadła niejednokrotnie takie knedle choćby pamiętając je z przedszkola lub na proszonym obiadku u babci hihi. Jeśli są tacy, którzy nie mieli jeszcze okazji próbować tego super dania, to zapraszamy do lektury i wypróbujcie w domu nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków(...)maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki
vegetanieciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny, a do tego cynamon i gałkę muszkatołową. Wyszło bosko! Chlebek wygląda trochę, jakby miał zakalec, ale już taka jego uroda. Ma śmieszną, lekko gumowatą, puddingową konsystencję, która bardzo(...)smakuje kawą i bananami, i choć nie wygląda zbyt reprezentacyjnie, to nie można mu się oprzeć. To takie ciasto tylko dla rodziny albo bliskich przyjaciół, które je się, popijając gorącą herbatą z dużego kubka, z puchatymi, różowymi skarpetami na stopach. Tak zdecydowanie smakuje najlepiej. Kawowy chlebek bananowy Składniki: (na keksówkę 11x25 cm) 75 g miękkiego masła 4 banany
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaleśnika z patelni. Jeśli rozmiar patelni nam na to pozwala, możemy jednocześnie usmażyć kilka małych naleśników. Śliwki myjemy i rozpoławiamy, aby pozbyć się pestek. Jeśli nie da się zrobić tego palcami, odcinamy nożem kawałki śliwki aż do przedostania się do pestki. Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka i zalewamy dno wodą, tylko troszkę, tak aby podczas gotowania się(...)ogniu ok. 2 godzin, często mieszając, dopóki nie zrobi się z nich całkowita ciapa. Pod koniec gotowania dorzucamy 2 łyżki cukru i mieszamy. Powidła zjadamy od razu albo pakujemy gorące w wyparzone słoiki, których brzegi przed zakręceniem przecieramy chusteczką namoczoną w spirytusie. Naleśniki układamy jeden na drugim przekładając każdą warstwę powidłami. Smacznego! Pomysł wpadł do głowy
Weganizm infantylnycurry* ( ja dodałam zieloną ) , żeby uważać , jak nie lubimy dań na ostro. Zmniejszamy porcję wtedy do pół łyżeczki. Myśle , że to danie może się stać ulubionym daniem w naszej kuchni. * Pasta curry- mamy trzy rodzaje- żółta- najmniej ostra, zielona- średnia I czerwona bardzo ostra. Składniki : 3/4 szkl ryżu basmati 250 gr mięsa mielonego 100 gr fasolki(...)pieczarek 1 kiełbasa - podwędzana 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula 2 łyżki oleju 400 ml rosołu z kostki kurczakowej Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę I wrzucamy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki- smażymy następne 2 min. Dodajemy mielone- obsmażamy by mięso nie było rózowe. W międzyczasie na patelni obsmażamy pieczarki. Dodajemy paste
Smaki EdytyCiasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek. Wysmarowane foremki(...)Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć z cukrem i drobiną wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do rabarbaru. Każdą babeczkę wypełnić rabarbarowym nadzieniem. Babeczki wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów