dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:202/571)

Stri-fry z naleśników 123

peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej(...)paski. Mój sposób to podzielić je na 4 części, ułożyć w stos i pokroić. Podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju dodając szczyptę kurkumy. Smażymy chwilkę, aż lekko się przyrumienią. Danie posypujemy podprażonym sezamem. Smacznego

greenscarf
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12640

przez 30 minut .Sprawdzamy patyczkiem Wyjmujemy  z piekarnika, ściągamy papier do pieczenia i kroimy na dwa placki. Przygotowanie masy: Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy po jednym serku Danio, następnie mleko w proszku. Na koniec Fix i dobrze ucieramy. Przygotowanie polewy : Wszystkie składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy(...)kremu , który został i układamy biszkopty  jeden obok drugiego, namaczając je w kawie, Wykładamy resztę kremu i  równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy  polewą ciemną. Polewę biała podgrzewamy w gorącej wodzie i polewamy po ciemnej tworząc nierówne zawijasy. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sola z suszonymi grzybami i cebulą 145

danie gości na naszym stole od zawsze i na wigilijną kolację również nie może go zabraknąć.Mama sama już dokładnie nie pamięta skąd u nas w domu ten przepis, ale robiła go jeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli  ( u mnie mrożone(...)duże cebule szklanka suszonych podgrzybków 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki gorącej wody sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić każdą na pół.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w plastry. Do garnka z grubym dnem układać warstwami według kolejności cebulę, rybę i grzyby. Po wierzchu

Gosia gotuje
Pierogi z mięsem 127

Pierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio   po rosole z kluseczkami  zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam(...)przepis. Składniki na ciasto: 2  i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg  gotowanego mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu pół pęczka szczypiorku 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku pół łyżeczki majeranku Sposób przygotowania : Ugotowane mięso

Gosia gotuje
Wieprzowina po tajsku 129

Dania jednogarnkowe są bardzo wygodne przede wszystkim ze względu na ilość naczyń po obiedzie. Lubie eksperymenty w kuchni, moi domownicy może trochę mniej, ale nie powiedziałam wcześniej co będzie na obiad. Gdy zaczęłam gotować i zapach uniósł się po domu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem(...)marchewka; - 1 czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić

dom-agi.pl
Makaron z białym serem i smażoną śmietaną 350

przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Na rozgrzane na patelni masło wlać śmietanę i podsmażać, aż do jej zwarzenia i delikatnego zezłocenia ( etapy podsmażania śmietany - autor: Kuchenne zapiski Edyty). Do gorącego, ugotowanego makaronu dodać pokruszony biały ser i cukier i dokładnie wymieszać. Makaron z serem wykładać na talerze i oprószać smażoną śmietaną. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego(...)podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie i sera o dwolonej ilości tłuszczu tj. chudego, półtłustego lub tłustego. Danie można podawać oprószone cynamonem. Źródło przepisu:   Kuchenne zapiski Edyty

Gospodyni Miejska
Plastyczna masa cukrowa 1282

masę cukrową na duży tort ok.30 x15 cm : 80 dag cukru pudru 50-60 ml gorącej wody, ok 6-7 łyżek 3 łyżeczki glukozy 3 łyżeczki żelatyny 1. Gorącą wodę nalać do szklanki , wsypać żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać glukozę i mieszać do zupełnego rozpuszczenia. 2. Cukier puder wysypać na stolnicę i stopniowo wlewać(...)można łączyć z barwnikami spożywczymi. Można ją przez długi czas przechowywać w lodówce zawiniętą folią spożywczą. 4. Przy rozwałkowywaniu używamy oleju lub mąki ziemniaczanej aby się nie kleiła i dała się równo rozwałkować

Apetyczna babeczka
Bakłażan, feta, pomidor 182

tylko pojawiają się w  sklepach bakłażany w rozsądnych cenach, od razu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-) Bakłażan, feta, pomidor Składniki: 1 bakłażan 150 g fety 1-2 pomidory listki bazylii sól, pieprz parę kropel oliwy(...)bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Bakłażana kroimy w plastry, następnie obtaczamy dokładnie w rozmąconym jajku, a potem w tartej bułce. Smażymy na średnim ogniu  na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie. Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy odrobiną

Kulinarne przygody Gatity
Domowe niby hot-dogi 194

udało mi się dostać parówki z zawartością 90% mięsa! Niejedna „szynka” mogłaby pozazdrościć składu tym parówkom. Nie kupuję natomiast takich, gdzie zawartość mięsa jest niższa niż 70%. Dlatego nie dajmy się zwariować. Ja z parówek nie zamierzam rezygnować. Nasze hot-dogi dla jednej bardzo i jednej trochę mniej głodnej osoby Będziemy potrzebować: 5 parówek 5 naleśników ( tutaj  znajdziecie przykładowy(...)ulubionego przepisu smażymy nie bardzo cienkie naleśniki. W tym czasie gotujemy parówki (ewentualnie możemy podgrzać je w mikrofalówce). Po środku naleśnika układamy plasterek żółtego sera, a na nim gorącą parówkę. Polewamy ulubionymi sosami, ale tak by z jednego brzegu zostawić trochę miejsca. Ten wolny brzeg zaginamy, a później całość zwijamy dookoła parówki. Tym sposobem podczas jedzenia „hot-doga” sosy

Ratunku obiad
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 145

gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko(...)wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko.  Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z truskawkami na deser 220

gorącej wody Dodatkowo: - świeże truskawki - listki mięty do przybrania       Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło”. Truskawki płuczemy(...)mnie różne emocje, ale ilość bardzo pozytywnych komentarzy przeważyła na jego korzyść, aby go przetestować. To był strzał w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo elastyczne, nie wymagało podsypywania mąką, dało się bardzo cieniutko rozwałkować. Pierogi się nie rozklejały podczas gotowania, a już ugotowane, nawet zimne, były mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu ( mimo, że do wody nie dodawałam oleju

mojewypiekiinietylko
Koper 121

Właściwości odżywcze Dlaczego warto jeść koperek?   Świeży koperek zawiera wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.   Posiada również wiele minerałów: 

Mój pomysł na
Zboczki - idealna przegryzka na grilla 159

Jestem zboczona na punkcie grillowania i dobrze mi z tym! :D Pierwszy raz zboczków spróbowałam na parapetówie u koleżanki Magdy, wiele, oj wiele, lat temu. Z

Grunt to przepis!
Pierogi z jagodami 151

Smak dzieciństwa w pełnej krasie, pierogi z jagodami oblane słodką śmietanką z dodatkiem świeżych jagód z cukrem. Domowe, lekkie i przede wszystkim smaczne pierogi w miękkim

Kuba Gotuje
Keks herbaciany 152

Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania