Mamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę
Oryginalny smakszklanki letnia woda, 2 łyżeczki cukier - drożdże wymieszać z letnią wodą, cukrem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu jajko, żółtka, cukier zmiksować na kogel-mogel do jajek dać zaczyn drożdżowy, letnie mleko i stopiony tłuszcz letni, szczyptę soli, ocet, mąkę przesianą i mikserem spiralami wyrabiać na szybkich obrotach z 10 minut przykryć ręcznikiem i zostawić w cieple(...)stolnicę podsypaną mąką mniejszą połowę ciasta rozwałkować na 2 cm placek i wycinać kieliszkiem krążki na mini pączki z większej części ciasta wycinać szklanką krążki na duże pączki na gorącym smalcu smażyć pączki na rumiano, uważać, aby nie spiec ich za mocno wykładać na ręcznik papierowy szprycą z końcówką do nadziewania nadziać pączki marmoladą jaką lubisz ja użyłam swojej jabłkowo
W Mojej Kuchni Lubięsałatka ze słodkimi koktajlówkami z mojego warzywniaka. Do sałatki dodałam też zieleninę, kwiaty nasturcji i roszponkę. składniki: 350 g pomidorków koktajlowych 125 g łososia z koperkiem wędzonego na gorąco Limito 1 łyżka koperku 1 łyzka natki pietruszki 15 kwiatków nasturcji 1 garść listków roszponki i porwanej sałaty dębowej oliwa do skropienia sałatki kolorowy pieprz Kamis do smaku Pomidorki koktajlowe(...)pokrojony koperek. Następnie dodać płatki kwiatków nasturcji, 1-2 kwiatki zostawić do dekoracji. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki oraz posiekaną natkę pietruszki. Ja dałam natkę pietruszki kędzierzawej więc tylko porwałam ją na małe kawałeczki. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać, całość skropić oliwą. Sałatkę podawać przybraną kwiatkiem nasturcji i lekko oprószoną świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Monia miesza i gotujewszystkie produkty miałam pod ręką ale wyszedł idealny. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i tak samo szybki znika...Baaardzo mocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek(...)łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody bo powinno być normalnie 200ml), zamieszać i odstawić. W rondelku rozpuścić masło. W misie malaksera ubić jajka z ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło
Smaczne Zdroweplasterki. Ja to zrobiłam mandoliną. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką wody i gotujemy plasterki jabłek na wolnym ogniu tylko do czasu do czasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy 10 minut w nagrzanym na 190⁰C piekarniku. Jeśli pieczecie w formie ceramicznej, wyjmijcie ciasto z lodówki chwilę wcześniej żeby zdążyła się ogrzać(...)Podpiekanie wstępne w przypadku kruchego ciasta sprawia, że nie nasiąknie ono masą z nadzienia, nie zwilgotnieje, pozostanie kruche i chrupkie. Wyjmujemy, wylewamy na nie przygotowany wcześniej budyń (jeszcze gorący). Odcedzamy jabłka i formujemy z nich róże – wygodnie zaczynać od środka każdej i przesuwać się z płatkami na zewnątrz. Obniżamy temperaturę na 180⁰C, pieczemy ciasto na środkowej półce piekarnika
Karo in the Kitchenskórą i kośćmi - tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania. Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso(...)patrz uwagi ). Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Kurczaka możesz zastąpić jagnięciną lub wołowiną. Wbrew temu, co mi się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem
Chilli Czosnek i OliwaJeśli oczekujecie ekspresowego w przygotowaniu dania, to risotto nie jest dla Was ;). Wymaga bowiem ciągłego mieszania i przynajmniej dwudziestu minut stania przy kuchence. Jednak zapewniam, że trud się opłaci. Risotto z łososiem i szpinakiem jest po prostu pyszne! Kremowe i mocno rybne, a do tego zdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje(...)kuchence i pilnować aby był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu i gotować na małym ogniu, mieszając
Obiad za dychępół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Gdy będzie gorące, smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przekładamy do szerokiego garnka. Gdy wszystkie bitki będą usmażone na patelnię wlewamy białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy(...)Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki. Post Bitki wieprzowe z szynki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuTym razem puszysta babka z dodatkiem szafranu, dzięki któremu ma piękny złoty kolor oraz skórki cytrynowej. W sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Szafran nadaje babce
Oryginalny smakMożna powiedzieć - ile osób przygotowujących serniki tyle przepisów na ten ulubiony deser... Na zimno, pieczone , z bakaliami
Smakowite DaniaTa słodka przyjemność jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych . Mimo swej dużej kaloryczności i tak chętnie po nią sięgamy ponieważ poprawia nastrój i jest świetnym źródłem
Smakowite DaniaRozgrzewająca zupa ziemniaczana ze sporą ilością pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek natki pietruszki nadaje zupie aromatu a gałka muszkatołowa ciekawego smaku . składniki na
Smakowite DaniaByć może najistotniejszym odkryciem kulinarnym była przywieziona przez Portugalczyków na Wschód pochodząca z Peru ostra papryczka chilli !!! Łącząc ją finezyjnie z innymi składnikami, Tajowie stworzyli jedyne w swoim rodzaju dania, o wydawałoby się czasem wykluczających się smakach. Wpływy kuchni hinduskiej najlepiej widać, jeśli porówna się pikantne pasty, tak chętnie używane w Tajlandii, i masale- sypkie mieszanki przypraw(...)da się niczym innym zastąpić, a tłuczek i moździerz znakomicie ułatwią rozdrabnianie rozmaitych przypraw. Potrawy na ogół przygotowuje się na ruszcie, smaży w głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań
ClauditteMissCookingpochodzi z bloga Kwestia Smaku): 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju roślinnego 2 – 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (dałam orkiszowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek (u mnie maliny i banany) jogurt grecki i maliny do dekoracji W misce umieszczamy jogurt, jajka i olej dodajemy(...)patelnię porcje ciasta (porcja = 1 łyżka) aby zachować odstęp między placuszkami. W lekko podsmażone placuszki układać owoce. Smażymy ok 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy gorące – możecie je posypać cukrem pudrem, polać śmietanką Tym razem w zabawie wzięły udział: Joanna Grażyna Joanna Asa Marzena Marzena Angelika Dorota Bożena
Szybko Tanio Smacznie