Winogrona Nawet nie biorę się za odtwarzanie greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który(...)szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie, że w greckim świecie nie istnieje chemia, tylko naturalne zdrowe produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać
Kuchnia Pani Wiosnykażdy kogo interesują kulinaria, gotowanie, znajdzie w niej coś interesującego dla siebie. Sam osobiście czytając tylko rozdziały, nie zdawałem sobie sprawy, że z części tych podrobów można zrobić danie :) Ale naprawdę można się przekonać i spróbować choć część. Nie lubię np. wątróbki, ale w tej książce jest na nią ponad 200 przepisów i myślę, że choć kilku spróbuję, żeby(...)kazachsku Ozorki w sosie karmelowym po żydowsku Zupa grochowa na wędzonej golonce po kanadyjsku Serca drobiowe po egipsku Tadżin z podrobów Pasztet z cynaderek cielęcych Gorąca przekąska z wątróbek indyczych z sosem śliwkowym Podroby to kompendium wiedzy, które przyda się zarówno profesjonalnym kucharzom, jak i zwykłym osobom gotującym w swojej kuchni. Nikt wcześniej nie zebrał
Parowar FacetaKiedy jako dziecko jeździłam na kolonie nad morze za kieszonkowe kupowałam pamiątki do domu, zwykle były to rzeczy związane z danym miejscem. Oprócz zbierania muszelek w ostatnie dni przed wyjazdem i setki zdjęć robionych podczas pobytu, do domu przywoziłam prezenty dla całej rodziny. Podobnie było podczas wyjazdów na obozy zagraniczne. Dzisiaj rano, będąc po raz kolejny na Targu Staroci(...)wakacyjnych podróży, tych dalekich i bliskich. Za kilka złotówek udało mi się kupić takie piękne rzeczy. Przyznam, że od niedawna, jestem zauroczona motywem oliwek, które kojarzą mi się z gorącym powietrzem, pysznym jedzeniem i błękitnym niebem. Odkąd poznałam Targ Staroci w Bytomiu, do sieciówek "kulinarnych" chodzę tylko, aby zobaczyć najnowsze trendy, a później staram się znalexć skarby właśnie
Moja smaczna kuchniabialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas na odpoczynek, bowiem czekała na nas gorąca impreza integracyjna w stylu Havana Night. Szczegóły pominę, ale myślę, że wszyscy dobrze się bawili ;) W niedzielę rano wszyscy uczestnicy konferencji byli dosyć niemrawi i lekko zmęczeni wydarzeniami poprzedniej(...)upłynął mi pod znakiem warsztatów kulinarnych. Na pierwszy ogień "Kuchnia w stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy
Zawsze głodna!Jednak od kiedy mam w swoim robocie hak do ciasta drożdżowego to zdecydowanie polubiłam ciasta drożdżowe, bułeczki i pizzę :) Czas oczekiwania jest wynagrodzony przez rewelacyjny smak domowego wypieku. Gorąco polecam! Oryginalny przepis znajduje się tutaj . Składniki na 2 chałki: 600 g mąki 42 g świeżych drożdży 100 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 100 g masła(...)przepisem na opakowaniu, tylko że w mniejszej ilości mleka (350 ml zamiast 500 ml). Studzimy. 2. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy szklankę mąki. Ostawiamy do wyrośnięcia. Ja dałam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i trzymałam zaczyn 15 minut. 3. W czasie jak rośnie zaczyn rozpuścić masło i ostudzić. 4. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztą mąki, sól, 1 jajko
Moja Galeria SmakuDziś piszę dla Was przepis na "Studencki Wtorek" już nie jako studentka, ale pomyślałam, że akcja zostanie na blogu, dzięki niej będę wspominać studenckie czasy ;) Przedstawiam Wam danie, które przygotowywałam, kiedy nawet nie myślałam o założeniu bloga. Jest pyszne, a do tego smak i nazwa bardzo kojarzą mi się z wakacjami. Pomyślałam więc, że na początek wakacji, będzie idealne(...)pomidorów (lub gdy jesteśmy nie w sezonie- 800g pomidorów z puszki, bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody) 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku) sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami
Czerwona Porzeczkaczęści owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej jest najwięcej goryczki. Można ją ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb. Owoce przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *), pokroić w ćwiartki a następnie plasterki. Zalać zimną wodą i moczyć 48 godzin, co jakiś czas(...)cukru. Postawić na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wlać tyle wody ile ważyły skórki. Gotować delikatnie mieszając około 20 minut. Odstawić. Następnego dnia gotować 30 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawić dnem do góry. Używać do ciast, jako konfiturę... i jakie kto ma pomysły i jak kto lubi tę lekką goryczkę, która potrafi
królestwo garówsynów, rozkapryszoną nastoletnią córkę i cudownego faceta za Męża, dla którego uwielbia gotować. Teraz z racji tego, że zachorował na cukrzycę, gotuje Mężowi trochę inaczej i przepisy na te dania również zamieszcza na swoim drugim kulinarnym blogu pt. Słodka Choroba Oprócz gotowania najwi ę kszą pasją Magdy są książki. Na temat tych przeczytanych również(...)odtworzeniu polskich smaków, bez dostępu do polskich produktów. Was zapraszamy do pasjonującej lektury bloga pisanego Z kraju, który nie istnieje , a Autorkę gorąco prosimy o stworzenie na blogu działu "Kulinaria", bo trudno znaleźć przepisy Na dobranoc proponujemy lampkę dobrego wina lub koniaku (dla mnie bezalkoholowego, bo tutaj za alkohol grozi deportacja) i lekturę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczerwona papryka 1 zielony ogórek 0,5 kubka jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek oregano pieprz słodka papryka kurkuma ciasto na chlebki Pita: 450g mąki pszennej (dałam luksusową) 10g drożdży świeżych 300ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli morskiej 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C, najlepiej na funkcję grill filety z piersi kurczaka(...)pomidory oraz paprykę kroimy według uznania, wrzucamy do miseczki, mieszamy przygotowujemy sos- czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną kurkumy kurczaka wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną oliwy, smażymy Jeżeli mamy gotowe chlebki, rozcinamy je na kieszonki, owijamy folią aluminiową od nierozciętej strony wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, ostrożnie wyjmujemy
Luźna Kuchniajestem , ale lubię od czasu do czasu spędzić wieczór w meksykańskiej knajpce lub też w domu przyrządzić coś z ich kuchni. Ostatnio postawiłam na Tacos , czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej (w odróżnieniu od burrito , do którego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw(...)kukurydza . Tacos w restauracjach najczęściej podaje się w formie przystawek. Zobaczycie jak ja zrobiłam moją domową wersję! SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana – 100 g – mąka pszenna 50 g – gorąca woda – 100 ml – sól – 1 łyżeczka – papryka / chili FARSZ: – mięso mielone wieprzowe – 500 g – pomidor – 1 szt – fasola ( u mnie
Ostra na SłodkoChyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona(...)cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej
Walijskie Pichceniepokrojonej w kostkę dyni 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1-2 gałązki romarynu sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki, która nawet po zagotowaniu jest wyczuwalna. Następnie zagtowuję bulion, wsypuję kaszę i mieszając co chwilę gotuję, aż wchłonie płyn i zmięknie. Na patelni(...)dynię, dodaję rozmaryn. Aby dynia idealnie zmiękła, można podlać ją odrobiną wody. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie łączę z ugotowaną kaszą, razem podsmażam i podaję. Dobrze jest urozmaicić danie kleksem z kwaśnej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli(...)sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami, szczelnie zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Papryczki można spożywać po ok. 3-4 tygodniach. Smacznego
Kuchnia Łukaszaniewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli 3 łyżki soku z cytryny 60 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka(...)spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym makaronem, od razu podawać, bo awokado ciemnieje
Czerwień i błękitJogurt i baaardzo duża ilość owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam go wypróbować. I tak o to już dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec. Składniki(...)szkl jogurtu naturalnego ~ 1 i 1/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) ~ 2,5 łyżki soku pomarańczowego ~ 1/3 łyżeczki soli ~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ 3 i 1/4 szkl owoców (ja dałam maliny,jeżyny i nektarynki) ~ kilka kropli olejku migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego W jednym naczyniu wymieszać 3,5 szkl mąki , proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu przy
Smaczne Zdrowe