dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:219/571)

brukselka z sosem pomidorowym... 163

Składniki: 1/2 kg brukselka, 1 sztuka cebula, 1/2 główki czosnek, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 szklanki woda, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, 3/4 łyżeczki kucharek, 1

W Mojej Kuchni Lubię
pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 185

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, marchew 4 sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z pieczarkami 427

jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy  pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna(...)odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o  konsystencji rzadkiej śmietany.  W międzyczasie pieczarki kroimy na plastry, wrzucamy na gorącą patelnię i odparowujemy. Jeśli wytworzy się dużo soku, można go odlać do zlewu. Pieczarki przekładamy do innego naczynia, a na patelni

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi jagodowe 206

Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my

Kolizje Smaków
herbatka jabłkowa 166

Herbatka / Kompot  ze skórek jabłka W dwóch  ostatnich przepisach prosiłam was, żebyście nie wyrzucali skórek z jabłek tj. w  Racuchach z jabłkami  

Mój pomysł na
Lemoniada arbuzowa 179

Skoro nadciąga fala upałów to warto zaopatrzyć się w dużą ilość owoców i napojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie

Emskie Smaki
Zupa z zielonej papryki + film 191

Rozgrzewająca, smaczna i sycąca zupa z zielonej papryki ugotowana na wywarze z warzyw z dodatkiem ryżu powinna zagościć w każdej kuchni. Ma ciekawy paprykowy smak i

Smakowite Dania
Karkówka pieczona w serku kremowym. 169

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Zupa meksykańska z kurczakiem 1081

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna

Salonik smaków
Karkówka pieczona w serku kremowym. 239

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Spaghetti z czerwonym pesto 194

Kolejny w ostatnim czasie przepis na makaron na moim blogu :)  A to dlatego, że makaron to po prostu szybkie, sycące i proste danie. Dzisiaj spaghetti - jak zwykle u nas pełnoziarniste - z czerwonym pesto z suszonych pomidorów. Pyyyycha !!! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 620 kcal) 350-400 g makaronu spaghetti 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju ( z ziołami(...)świeża bazylia do przybrania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Pomidory miksujemy wraz z zalewą, czosnkiem, orzechami i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Do odcedzonego, gorącego makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekanymi oliwkami. Dekorujemy bazylią. Smacznego :)  1 porcja - 620 kcal - białka - 16 g - tłuszcze - 32,5 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierwsze urodziny. 138

był fantastyczną przygodą i wielką nauką. Nawet jeśli pozostało nam do odkrycia, poznania i wypróbowania mnóstwo zagadnień sztuki kulinarnej, to mamy już poczucie, że wszystkiemu (kiedyś) damy radę. Myślę, że dostrzegliśmy wiele spraw związanych z jedzeniem, o których wcześniej nie mieliśmy wielkiego pojęcia i chcemy wiedzieć jeszcze więcej. Gotowanie to pasja, która wciąga! Życzę nam żebyśmy mogli i chcieli oddawać(...)znaleźli gdzieś za rogiem jakiś targ z milionem najlepszych i najświeższych produktów, a wszystkie za 1 grosz! PS Tym razem nie mam pojęcia co dzieje się w telewizji i gorąco polecam ten stan

zadanie-gotowanie
Ossobuco 182

Pierwszy raz zrobiłam to danie. Nigdy wcześniej nie widziałam tak ładnie pociętej giczy cielęcej.  Polubiłam je. Wkładam do piekarnika i 1,5 godziny mam wolne. Obiad robi się sam.  gicz cielęca 1 kg  pomidory krojone z puszki 1 sztuka  marchew 2 sztuka seler naciowy 2 sztuka  masło 3 łyżki  oliwa z oliwek(...)łyżeczka  pieprz 1/2 łyżeczka  rozmaryn gałązka szałwia kilka listków + do przybrania cebula biała 1 sztuka  czosnek 2 ząbki Na patelni z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować

AZgotuj!
Tort Malinowo-Waniliowy 161

ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę stopniowo dodajemy do miski z serkami mascarpone i łączymy w jednolitą masę. Ściętą żelatynę rozgrzewamy, żeby ponownie była płynna lecz nie gorąca pamiętajcie, że nie możecie jej zagotować. Musi się tylko rozpuścić inaczej straci swoje właściwości. Taką płynną żelatynę dodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę(...)ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta herbatą malinową ze słodkim winem. Gotowego biszkopta pokrywamy resztą kremu który daliśmy do środka i przyozdabiamy świeżymi owocami oraz płatkami suszonej róży herbacianej.  Smacznego i cierpliwości ten tort robi się ponad 1 godzinę, lecz wart jest każdej minuty

Kuba Gotuje
Pieczona papryka. Jak w łatwy sposób pozbyć się skórki? 165

tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać  do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec ją w piekarniki(...)ponieważ w czasie pieczenia puści sok. Piec 30 minut w 200`C. W czasie pieczenia można paprykę odwrócić. Jest gotowa, gdy miejscami zrobi się czarna i zacznie się marszczyć gorącą paprykę umieścić w miseczce i przykryć folią spożywczą, bądź włożyć do foliowego worka. Odstawić, by przestygła. Papryka się zaparzy i skórkę zdejmiesz bez trudu - palcami lub lekko podważając czubkiem nożyka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!