Pulao to indyjska potrawa z ryżu, choć dla mnie to raczej dodatek niż samodzielne danie, przygotowywana z różnych przypraw, warzyw, orzechów. Często na słodko, z odrobiną miodu, rodzynkami... Ja najbardziej lubię korzenno-warzywne pulao, zawsze robię troszkę więcej i zjadam na kolację zimne i bez niczego. Taki ryż jest bardzo bogaty w smaku, aromatyczny, a przy tym niesamowicie delikatny(...)chili szczypta kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli Warzywa suszone i kolendrę wrzucić do moździerza i utłuc
Kuchnia Prezydentowejcieszę, że mogłyśmy razem wykonać jedną potrawą, ale jakże różnie, jak się okazało. Przepis po raz pierwszy widziałam w programie Ewa Gotuje, z czasem wypróbowałam też inne wersje tego dania. Tak naprawdę powinniśmy mieć trzy najważniejsze składniki, poza ryżem, rzecz jasna: gruszkę, gorgonzolę i białe, wytrawne wino. Taką też listę składników podałam dziewczynom. Co z tego(...)smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól
Kuchnia Prezydentowejczasie, kiedy zajmuję się ryżem. KROK 5 Kiedy ryż wchłonie i odparuje wino, stopniowo dodaję do niego gorący wywar, cały czas mieszając (jeśli wywar przygotowałam wcześniej, podgrzewam aby był gorący i nie zbijał temperatury ryżu). Wywar dodajemy do czasu, kiedy ryż przestanie go wchłaniać. Moment ten powinien się zbiec w czasie, kiedy ryż stanie się miękki. KROK 6 Kiedy ryż(...)smaku. Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha. Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni. SMACZNEGO
smacznieinatematwolę żółtko niz białko. Na szczęscie Newella ma bardzo neutralny smak (kupiłam o smaku naturalnym, jest jeszcze wędzona), który moim zdaniem świetnie wkomponuje się zarówno w dania wytrawne jak i w desery. Postanowiłam wykorzystać ją do czegoś zdrowego i smacznego, a jednocześnie sycącego. Wybór padł na ogólnie znaną i lubianą...pizzę :) Powiem nieskromnie-wyszło pysznie. Ciasto cieniutkie, chrupiące(...)znika błyskawicznie! :) Składniki na 1 okrągłą pizzę o średnicy ok 34 cm 100 g płatków owsianych górskich 1/8 kostki drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego suszone oregano lub zioła prowansalskie 1 kułka mozzarelli o obnizonej zawartości tłuszczu pół opakowania białka
Zawsze głodna!minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po około 15 minutach od wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać pokrojone(...)dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem risotto należy posypać parmezanem
W SMAKtego wspaniałego warzywa do wprowadzenia go do jadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż jest spożywana podczas kolacji 31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :) SKŁADNIKI 400 g czerwonej soczewicy 500 g makaronu 3 łyżki oliwy z oliwek nać pietruszki ząbek czosnku 3 listki szałwii szczypta(...)około 30 minut często mieszając i jeśli potrzeba dodając gorącej wody ( można skrócić czas gotowania używając szybkowaru do 15 minut ) W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do garnka z soczewicą. Posolić do smaku, wymieszać i podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkamężczyźni w swych bambusowych kapeluszach ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu(...)zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję. Czyli wrzucam na gotującą wodę, trzymam 3-4 minuty, po czym wyjmuję i chłodzę w zimnej wodzie
W kuchni Karmel-itkiBakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy bakłażana. Podsmażamy ok. 5 minut, aż kawałki zaczną stawać się złoto-brązowe. Wyjmujemy bakłażana na talerz, dodajemy olej do woka i podsmażamy szalotki. Po minucie dorzucamy chilli, czosnek, mieloną
Poezja smakuleniuszki mogą się poświęcić ;) Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje. I nie dajcie sobie wmówić, że pleśń można wyrzucić! Wiem, ze niektórzy z wszelkiego rodzaju przetworów, powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej(...)bardzo lubimy czosnek) Na początek należy dobrze umyć i wyparzyć słój , w którym będziemy przygotowywać zakwas. Wodę na zakwas zagotować i przestudzić. Powinna być ciepła, ale nie gorąca. Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką , aż nie będzie grudek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Ponownie wymieszać. Słój nakryć bawełnianą
Codzienna kuchnia niecodziennaKuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu(...)granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki
Truskawkowa FiestaPhad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego(...)chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek
R'n'G Kitchenpomidora zmiksować. Ryż ugotować. Przygotować farsz. Szpinak zalać wrzątkiem, gotować 4 minuty, aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć, posiekać. Do miski włożyć ugotowany ryż ( ok 200 g, pozostały zużyć do innego dania), dodać szpinak, 1/2 szklanki zmiksowanych pomidorów, czosnek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pomidory lekko posolić, do każdego nałożyć farsz, położyć listek mięty, można dodać po łyżeczce zmiksowanych pomidorów(...)pokrojoną cebulą i pomidorkami. Skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 20 - 30 minut, do czasu aż pomidory się upieką a farsz będzie gorący. Smacznego
Stare GaryPorcja podanego poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga
Passions hobbies lifelitry wody - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przecedzam przez tetrową pieluszkę, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop(...)takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne. Gotowe :-) Z powstałej ilości wychodzi ok. 14 małych i średnich słoiczków. Połowę mięty zalałam wodą razem z gałązkami, do drugiej części dałam same listki. Szczerze, nie zauważyłam większej różnicy w wyglądzie/barwie syropu, ani też w jego smaku. SMACZNEGO
WielopokoleniowoCiasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi. Składniki na
Gotowanie...to proste !