dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:215/571)

Ryż indyjski pulao 151

Pulao to indyjska potrawa z ryżu, choć dla mnie to raczej dodatek niż samodzielne danie, przygotowywana z różnych przypraw, warzyw, orzechów. Często na słodko, z odrobiną miodu, rodzynkami... Ja najbardziej lubię korzenno-warzywne pulao, zawsze robię troszkę więcej i zjadam na kolację zimne i bez niczego. Taki ryż jest bardzo bogaty w smaku, aromatyczny, a przy tym niesamowicie delikatny(...)chili szczypta  kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli  Warzywa suszone i kolendrę wrzucić do moździerza i utłuc

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z gruszką i gorgonzolą 145

cieszę, że mogłyśmy razem wykonać jedną potrawą, ale jakże różnie, jak się okazało. Przepis po raz pierwszy widziałam w programie Ewa Gotuje, z czasem wypróbowałam też inne wersje tego dania.  Tak naprawdę powinniśmy mieć trzy najważniejsze składniki, poza ryżem, rzecz jasna: gruszkę, gorgonzolę i białe, wytrawne wino. Taką też listę składników podałam dziewczynom. Co z tego(...)smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek wina białego wytrawnego (u mnie Soave Classico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z owocami morza 141

czasie, kiedy zajmuję się ryżem. KROK 5 Kiedy ryż wchłonie i odparuje wino, stopniowo dodaję do niego gorący wywar, cały czas mieszając (jeśli wywar przygotowałam wcześniej, podgrzewam aby był gorący i nie zbijał temperatury ryżu). Wywar dodajemy do czasu, kiedy ryż przestanie go wchłaniać. Moment ten powinien się zbiec w czasie, kiedy ryż stanie się miękki. KROK 6 Kiedy ryż(...)smaku. Dodaję także jeszcze trochę bulionu, aby potrawa nie była zbyt sucha. Siekam natkę pietruszki i część dodaję do środka mieszając, a część zostawiam aby posypać już gotowe danie na talerzu lub patelni. SMACZNEGO

smacznieinatemat
Zdrowa pizza z Newellą 168

wolę żółtko niz białko. Na szczęscie Newella ma bardzo neutralny smak (kupiłam o smaku naturalnym, jest jeszcze wędzona), który moim zdaniem świetnie wkomponuje się zarówno w dania wytrawne jak i w desery. Postanowiłam wykorzystać ją do czegoś zdrowego i smacznego, a jednocześnie sycącego. Wybór padł na ogólnie znaną i lubianą...pizzę :) Powiem nieskromnie-wyszło pysznie. Ciasto cieniutkie, chrupiące(...)znika błyskawicznie! :) Składniki na 1 okrągłą pizzę o średnicy ok 34 cm 100 g płatków owsianych górskich 1/8 kostki drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego suszone oregano lub zioła prowansalskie 1 kułka mozzarelli o obnizonej zawartości tłuszczu pół opakowania białka

Zawsze głodna!
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 156

minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po około 15 minutach od wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać pokrojone(...)dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem risotto należy posypać parmezanem

W SMAK
Makaron z soczewicą - pasta lenticchie 217

tego wspaniałego  warzywa do wprowadzenia go do jadłospisu gdyż jest po prostu przepyszne. Dodam jeszcze iż  jest spożywana podczas kolacji  31 grudnia we Włoszech jako tradycyjne danie raprezentując obfitość i bogactwo w Nowym Roku :)  SKŁADNIKI 400 g czerwonej soczewicy 500 g makaronu 3 łyżki oliwy z oliwek nać pietruszki ząbek czosnku 3 listki szałwii szczypta(...)około 30 minut  często mieszając i jeśli potrzeba dodając gorącej wody   ( można skrócić czas gotowania używając szybkowaru do 15 minut )  W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do garnka z soczewicą. Posolić do smaku, wymieszać i podawać na gorąco.   SMACZNEGO

zielonacukinka
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 166

mężczyźni w swych bambusowych kapeluszach ciągną osły i bydło. Gwar, pędzące riksze, a wszędzie ten charakterystyczny zapach chińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI  MUNG,  GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu(...)zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję. Czyli wrzucam  na gotującą wodę, trzymam 3-4 minuty, po czym wyjmuję i chłodzę w zimnej wodzie

W kuchni Karmel-itki
Bakłażan po azjatycku 202

Bakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające – kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obiad w chłodne dni. Można zajadać łyżką, pałeczkami lub siorbać z miseczki. Jeśli lubicie orientalne smaki – musicie wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan(...)pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i gdy będzie bardzo gorący, wrzucamy bakłażana. Podsmażamy ok. 5 minut, aż kawałki zaczną stawać się złoto-brązowe. Wyjmujemy bakłażana na talerz, dodajemy olej do woka i podsmażamy szalotki. Po minucie dorzucamy chilli, czosnek, mieloną

Poezja smaku
Zakwas na biały barszcz 129

leniuszki mogą się poświęcić ;) Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Najważniejsza jest czystość. Jeśli użyjemy niestarannie umytych naczyń i przyborów, wtedy zakwas spleśnieje. I nie dajcie sobie wmówić, że pleśń można wyrzucić! Wiem, ze niektórzy z wszelkiego rodzaju przetworów, powstałą ewentualnie pleśń wyrzucają, a produkt...zjadają. Nigdy tak nie róbcie. Wiem, ze czasami szkoda nam naszej(...)bardzo lubimy czosnek) Na początek należy dobrze umyć i wyparzyć słój , w którym będziemy przygotowywać zakwas.  Wodę na zakwas zagotować i przestudzić. Powinna być ciepła, ale nie gorąca. Do słoja wlać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką , aż nie będzie grudek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Ponownie wymieszać. Słój nakryć bawełnianą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z papryką i suszonymi grzybami 139

Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu(...)granulowany, pieprz cytrynowy  olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki

Truskawkowa Fiesta
Wołowina w sosie ostrygowym 134

Phad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego(...)chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek

R'n'G Kitchen
Pieczone, faszerowane pomidory 213

pomidora zmiksować. Ryż ugotować. Przygotować farsz. Szpinak zalać wrzątkiem, gotować 4 minuty, aż zwiędnie, odcedzić, odcisnąć, posiekać. Do miski włożyć ugotowany ryż ( ok 200 g, pozostały zużyć do innego dania), dodać szpinak, 1/2 szklanki zmiksowanych pomidorów, czosnek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pomidory lekko posolić, do każdego nałożyć farsz, położyć listek mięty, można dodać po łyżeczce zmiksowanych pomidorów(...)pokrojoną cebulą i pomidorkami. Skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C.  Piec ok 20 - 30 minut, do czasu aż pomidory się upieką a farsz będzie gorący. Smacznego

Stare Gary
Pierogi z jagodami 147

Porcja podanego poniżej przepisu jest spora, ale warto właśnie taką zrobić, bo pierogi są przepyszne! Nadmiar można zamrozić lub zjeść na kolację ;-) Przepis pochodzi z bloga

Passions hobbies life
Syrop z mięty 184

litry wody - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę, przykrywam i odstawiam na 1 dobę. Po tym czasie przecedzam przez tetrową pieluszkę, dokładnie wyciskając wszystkie soki i powstały syrop(...)takiej pozycji do momentu, kiedy będą zupełnie zimne. Gotowe :-) Z powstałej ilości wychodzi ok. 14 małych i średnich słoiczków. Połowę mięty zalałam wodą razem z gałązkami, do drugiej części dałam same listki. Szczerze, nie zauważyłam większej różnicy w wyglądzie/barwie syropu, ani też w jego smaku.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Delikatne Pierogi Z Truskawkami 249

Ciasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi. Składniki na

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania