połamanej na kawałki czekolady. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ganache do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki – dodamy ją do lodów na samym końcu. Dobrze schłodzony ganache ubijamy w mikserze(...)wodnej z łyżką cukru – dzięki podgrzaniu, będzie można bezpiecznie dodać je do lodów. Ubite żółtka powinny być gęste i kremowe, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami nie powinno dać się wyczuć drobinek cukru. Do czekoladowej piany dodajemy przestudzone żółtka i kakao i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy do masy pokrojoną na kawałki czekoladę i przekładamy
Ciastkozercyprosta propozycja na smaczny obiad. Robię go często, szczególnie w sezonie na paprykę. Podaję go różnie, raz z ryżem - innym razem z makaronem. .. Wszystko zależy od preferencji w danej chwili. 500g mięsa gulaszowego z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki szparagowej(...)oraz słodką papryką. Całość podsmażyć i przełożyć do garnka. Warzywa pokroić i dodać do mięsa. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem zalać gorącym bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Gulasz dusić (pod przykryciem) przez około 20-30 minut
Di gotujesposób jednak wymienić wszystkich. Powieść wciąga już od pierwszych stron. Jedno wydarzenie goni kolejne, nie ma mowy o jakiejkolwiek nudzie. To książka, którą się chłonie. To powieść, która nie da się odłożyć na półkę. To tytuł, który trzeba przeczytać od deski do deski. Zdarzenia rozgrywające się na kartach powieści mkną z niesamowitą prędkością, a czytelnik zostaje natychmiast wciągnięty(...)sporów i niezgody nie zabraknie tajemnic, pradawnych historii, ale także dylematów - i tych politycznych i tych sercowych. Jestem szalenie ciekawa kontynuacji i już nie mogę sie jej doczekać. Polecam gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Tetiisheriprzepis dostałam od babci. To najprostsza i najszybsza babka wielkanocna na świecie. Prościej i szybciej chyba już się nie da ;) Tradycyjna babka czy też mała babeczka to nieodłączny element świątecznego stołu lub koszyczka. Z tym przepisem z pewnością wszystko wyjdzie znakomicie a przepis zostanie u Was na dłużej ;) Zapraszam! Babka wielkanocna Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)szklanki cukru aromat lub startą skórkę z cytryny Przygotowanie: Całe jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Margarynę rozpuścić i gorącą wlewać partiami do jajecznej masy. Mieszać, aż wszystko ładnie się połączy. Na koniec dodać aromat (lub skórkę cytrynową). Wymieszać. Przelać do formy. Piec w 180'C przez około 20-25 minut
Tagebuch po polskuboła przesada. Rozrōbcie te pokruszōne biszkopty potyn [22] ze masłym. Przigotujcie sie forma na torta. I tera zależy od Wołs, jako chcecie mieć rozsute [23] te biszkopty. Mogecie sie dać pó na pó- na dōł i na gōra, abo wiyncyj na dōł- tu już sie liczy Wasza inwyncja. Joł robiōł to w taki silikōnowyj formie i bez to dołech wiyncyj(...)biszkopty, na to wylyjcie ta syrnikowo masa i na wiyrch zajś biszkopty. Tera potrza [25] ciyrpliwojści, żeby to stwardło i… smacznego [1] niedawno [2] niektórzy [3] za gorąco [4] spoglądają [5] nudzi [6] ja [7] przepis [8] na prawdę [9] koniec [10] śmietana [11] cytrynowa [12] górę [13] pół [14] rozpuście [15] ostygnie [16] wrzucić [17] lekko
Chop w kuchnitakich zapiekanek możecie znaleźć tutaj . Dzisiaj mam dla Was kolejną i równie smaczną i szybką zapiekankę. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie tortellini 250 g 200 ml śmietany dałam 30% 70 g sera mozzarella 2 kiełbasy śląskie 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować. Tortellini ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i włożyć do naczynia(...)pieprzem. Posypać szczypiorkiem i rozłożyć pokrojony w plasterki ser mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ser się rozpuści i zapiekanka lekko się przyrumieni. Podawać gorące. tortellini zapiekane z brokułem
O kuchni z uczuciemSezon malinowy już w pełni...u mnie przedtem malin nie było..susza dała się we znaki..ale deszczu trochę popadało i malinki na mojej działce i u mamy"odżyły"i tak oto zrobiłam dżem ..ja zrobiłam z większej porcji ..do tego dżemu użyłam gotowego żelfixu itp.. 1 kg malin 0,5 kg cukru żel do dżemów Odważyć(...)rozdrobnionych owoców.Żel dokładnie wymieszać z owocami. Zagotować, ciągle mieszając.Dodać 0,5 kg cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ciągle mieszając przez 7 minut. Gorącym dżemem od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.Słoiki odwrócić dnem do góry na 5 minut
Moje domowe kucharzeniemałe porcje: z magazynu Kuchnia 1,5 szklanki mleka ryżowego 1,5 łyżki oleju ryżowego bądź innego ulubionego 1/4 szklanki jęczmiennej 2 łyżki cukru brązowego (następnym razem dam mniej, gdyż wyszedł dość słodki) szczypta soli 150 g śliwek (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu Do rondelka wlać mleko ryżowe, kaszę jęczmienną, olej, cukier i szczyptę soli. Gotować(...)pół i pozbyć się pestek. Wrzucić do drugiego rondla. Dodać 1 łyżkę wody, cynamon i kardamon. Gotować 3-5 minut, aż śliwki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Gorącą kaszę zmiksować i podawać ze śliwkami
Moja Galeria Smakuinne cuda techniki pozwalają przyrządzać naprawdę zdrowe posiłki przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Ja akurat w najbliższym czasie przymierzę się do zakupu takiej fajnej magnetycznej podstawki pod naczynia (np. gorące garnki). Mam niby jakąś taką podstawkę w domu, ale ta z Silit jest naprawdę cudowna wizualnie, taki majstersztyk gadżeciarstwa :) W dodatku jest składana i nie zajmuje za wiele miejsca. Mamy(...)wszystkim dodatkami, akcesoriami znaczy się. Mają chyba naprawdę wszystko co do kuchni potrzebne. Każdy drobiazg. I to jak wykonany! Elegancja w połączeniu z nowoczesnością. Tak naprawdę do każdej kuchni da się coś wybrać. Jeżeli potrzebujesz jakieś funkcjonalne akcesoria to zdecydowanie Joseph Joseph. Ja z nostalgią patrzę na podkładkę pod naczynia w kształcie kasety magnetofonowej. A teraz ręka do góry
Marder&Marder ManufactureZnakomite przetwory z leśnych grzybów czyli grzyby w pomidorach to moja propozycja dzisiejszego dnia. Mogą stanowić smaczną przekąskę lub dodatek do wielu dań, najlepiej smakują podane na zimno. składniki na 5 słoiczków po 220 ml 50 dag grzybów leśnych 200g koncentratu pomidorowego 3 cebule 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju łyżka soli łyżka cukru szczypta ostrej(...)garnka zalewamy zimną wodą tak, żeby całe były zanurzone, dodajemy sól i gotujemy około 10 minut. Cebulkę drobno siekamy. Ugotowane grzyby odcedzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Na gorącym oleju rumienimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i całość mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. A 7 minut przed końcem gotowania wlewamy ocet, doprawiamy
Smakowite Daniaminuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po około 15 minutach od wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać drobno(...)zbyt suche. Na koniec dodać parmezan, resztę masła i pokrojony w małe plasterki kozi ser (kozie sery mają bardzo intensywny smak i zapach, więc nie przesadź z ilością). Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią (lub natką pietruszki). Najlepiej smakuje z dobrze schłodzonym białym winem
W SMAKciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza NIEDZIELA NIE MUSI BYĆ NUDNA Kiedyś niedziela była moim koszmarem. Teraz to pełen miłości, kreatywności(...)kłócić, to postanawiamy pobawić się ze sobą inaczej. Klocki klockami, puzzle puzzlami..... Zabawa ma być również nauką, tym razem smaków a przy okazji nazw owoców, kolorów, historii podawanego dania w tej wersji oryginalnej rzecz jasna, tej znanej całemu światu. Kiedy dziecko mówi Tobie, że chce pizzę to możesz mu śmiało ją podać,a co lepsze w kilka
ClauditteMissCookingogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem wyjmowałam niesamowicie pachnący chleb z piekarnika.. Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie ugryźć gdy był jeszcze gorąc y .. i po prostu pycha !! Delikatny, puszysty pachnący bazylią miąższ.. i ta wspaniała chrrrupiąca skórka.. wręcz idealny wypiek :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży lub dwa mniejsze bochenki. Składniki(...)maki żytniej Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny. Składniki na ciasto właściwe: 650 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą”) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 1 łyżka wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki
Na słodko lub wytrawnieweekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle(...)Potrzebujemy także: pęczek białych szparagów jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnykiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem(...)jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami roladki obsypać mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną
W Mojej Kuchni LubięŻelatyna – dodajemy do ciasta zmieloną na pylisty proszek lub rozpuszczoną w wodzie (łyżeczkę kryształków żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, gdy spęcznieje podgrzewamy w mikrofali lub wstawiając naczynie do gorącej wody), stosujemy 1 łyżeczkę żelatyny na 2-3 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych. Żelatyny wieprzowej nie powinny używać osoby z alergią na mięso wieprzowe. Mielone nasiona lnu – najlepiej stosować odtłuszczone, mielone(...)może wynosić nawet około 10%. Do ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku ani zapachu
głodny alergikzwykłych racuchach i dodaliśmy do nich sos krówkowy – zdecydowanie obłędne połączenie. Więc jak to mawia sama Tiny Tina – TEA TIME BITCHES!!!! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (2 min) Wrzucamy drożdże do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy(...)zaczyn powinien podwoić swoją objętość. 2.CIASTO (2 min) Do zaczynu dodajemy resztę mąki, wlewamy zimne lub letnie mleko (letnie przyspieszy cały proces, ale musi być naprawdę letnie a nie gorące bo zabije Wam drożdże), dodajemy 1 łyżkę cukru, szczyptę soli oraz 1 jajko. Wszystko mieszamy do uzyskania lepkiej, ciągnącej się i dość gęstej masy. Pojemnik z ciastem przykrywamy ściereczką
Nerds Kitchenłyzki powideł śliwkowych (sos śliwkowy można kupić gotowy) mango 3-4 duże pieczarki, mogą byc boczniaki niepełna szklanka mleka kokosowego kilka listków świeżej bazylii, ja miałam suszoną Przygotowanie: Na gorącym oleju przesmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek, paprykę oraz pokruszyć papryczkę chili- bez pestek. Dodać do tego pokrojoną polędwicę-smażyć Dodać umytego, pokrojonego w plastry fileta - smażyć(...)mięsa Smażyć 2 min., dodać mleko kokosowe i dusić, aż część płynu wyparuje i powstanie gęsty aromatyczny sos Odrobinę posolić, dodać bazylię - wymieszać, pogotować chwilę razem Ja podawałam to danie z ryżem i zieloną sałatą na słodko. Całość nadaje się na małe przyjęcie, całkiem oryginalne i smaczne danie. Na obiad świąteczny pasuje również
Proste Potrawysmaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże(...)kiełkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Masa na placki będzie luźna - tak ma być. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy
Buniabaje w kuchniKotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100
Kulinarne życiePyszna galaretka drobiowa - świetna alternatywa dla galaretki na bazie żelatyny wieprzowej. Robię ją dość często, głównie w celach zdrowotnych - dla wzmocnienia stawów. Wywar sam w
Szybko SzybkowarC zy jest coś pyszniejszego od złocistych racuszków? Według mnie nie ma. Te drożdżowe należą do moich ulubionych. Puchate , pachnące cynamonem i rumiane . Pycha! Nawiązując
Food SquareBardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również
Smakowite DaniaPrzepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny
My Culinary ArtZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops
Bon Appetit MałgorzatyDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele
Kraina Miodem PłynącaKarmel ma wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić sosy, słodkości lub fantazyjne dekoracje.Do zrobienia karmelu najlepiej przygotować patelnię z grubym i jasnym dnem, dzięki czemu nie
Oryginalny smakJestem zmarzluchem. Jesienno-zimową porą śpię w skarpetach, noszę szalik i popijam gorące herbatki. Marzną mi dłonie a czubkiem nosa poznaję, gdy temperatura spada poniżej 20 stopnia, bo robi się jak kostka lodu. Nie lubię zimna i walczę z nim na różne sposoby. Zakładam grubaśne swetry i okrywam się wełnianymi pledami ale przede wszystkim rozpoczynam dzień od dobrego, rozgrzewającego śniadania(...)dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie
WYSPA SZCZĘSLIWAjeść smacznie i zdrowo w oparciu o produkty sezonowe. Znajdziemy w niej wiele cenny rad, dzięki którym zdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze. Jeśli zaś chodzi o przepisy to wszystkie dania faktycznie można przygotować bardzo szybko i łatwo, a dodatkowo w oparciu o powszechnie dostępne składniki. Pani Daria zachęca do jedzenia produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy(...)jajeczną z jabłkiem, soczewica z pieczonymi burakami, kapustą włoską i kozim serem, czy polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek. Niby tradycyjne smaki ale skomponowane w niebanalny sposób. Gorąco polecam książkę wszystkim tym, którzy zasłaniają się brakiem czasu na zdrowe jedzenie, dzięki niej zobaczycie, że to wcale nie musi być trudne, czasochłonne i kosztowne
Cynamonowe szczęścieswoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający(...)suszonych drożdży (1 saszetka) 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Do miski wlewamy 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy spienioną mieszankę
Cooking Monsterostatniej wersji 2 szklanki) 2 szklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki. Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić(...)marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy). Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut, w zależności od wielkości słoików (ja swoje pasteryzuję 8 minut). Wyciągnąć słoiki z garnka, ustawić
Pelusiowa Kuchniamnóstwo. Sposobów chyba z tysiące. Inspirując się wieloma, przygotowałam swój ryż. Za pierwszym razem jeszcze nie był idealny. Za drugim już lepiej, mąż uznał, że trochę się kleił, ale dało się go łatwo rozsypać. Ale wydaje mi się, że jeszcze muszę nad nim popracować. Póki co, poniższa metoda jest najlepsza. Ryż jest o niebo smaczniejszy niż większość porcji, które kiedykolwiek(...)pozwala dojść ryżowi w spokoju bez naszego udziału. Owinięty w koc garnek można jeszcze schować w ciepłe miejsce i tam może przeczekać kilka godzin, aż nadejdzie pora podania. Może gorący nie będzie, ale ciepły jak najbardziej. I smaczny. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 szklanki* ryżu białego długoziarnistego (ok 130 g) 1 szklanka wody zimnej 1 łyżeczka masła
Anioszek w kuchniszpinaku szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) oliwa z oliwek 6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion) przygotowanie Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać jajko(...)Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa się zagotuje. Dodać ciecierzycę i szpinak, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pamiętając o mieszaniu - bez tego jogurt się zwarzy. Zupę podawać niezbyt gorącą, polaną oliwą. Smacznego
Stare GaryInaczej, ciekawie, ale nadal smacznie :) Jeśli znudziła się Wam tradycyjna panierka to koniecznie musicie spróbować zastąpić ją sezamem. Nie tylko zmienia wizualna część naszego dania, ale też dodaje ciekawego posmaku i niezwykłej chrupkości. Zapraszam! Indyk curry w sezamie. Składniki: filet z indyka sezam ok 2 szklanki jajko 2 łyżki mleka łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia(...)jednym sezam a w drugim jajko rozkłócić z mlekiem i szczyptą soli. Rozgrzać olej na patelni. Kolejno w jajku a później w sezamie obtaczać fileciki i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z każdej strony na rumiano. Gotowe! Podawać z ryżem lub ziemniakami z ulubionymi surówkami np smacznym Colesławem
Tagebuch po polskudomu i postanowiłam upiec ciasto. Chciałam, żeby było zdrowe, razowe i bez cukru. Trochę nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe(...)Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione, przejrzałe banany 100 ml oleju 50 ml syropu z agawy 100 ml mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć
pyszne zdrowościszybki obiad inspirowany kuchnią orientalną. Połączenie kurczaka marynowanego na ostro ze słodkim mango w maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę albo obiad. Dodatek makaronu tagliatelle sprawia, że danie jest niezwykle sycące a świeża kolendra nadaje niezwykłego aromatu Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * tagliatelle – ok. 200 g * filet z kurczaka – 150 g * dojrzałe mango(...)paprykę i posiekany czosnek – marynujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę mango, przesmażamy a następnie dodajemy pokrojonego kurczaka – smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem i świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego
Ostra na SłodkoJajka w kokilkach to nasza dzisiejsza kolacja. Na ciepło, szybka i pyszna. Składniki : 5 jajek 10 dkg szynki 10 dkg stratego sera (mamusia dała mi - Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej ) 3 łyżki ketchapu szczypta soli szczypiorek majonez opcjonalnie Przygotowanie: Kokilki (ja użyłam foremek do babeczek) smarujemy masłem i wbijamy jajko, staramy się to zrobić tak żeby(...)grubości oczkach, szynkę drobno kroimy, mieszamy z serem i dodajemy ketchup. Tak przygotowaną masę układamy na jajkach. Kokilki wstawiłam do wcześniej przygotowanego przez mamę naczynia żaroodpornego z gorącą wodą, wody ma być tylko troszkę tak żeby nie wpłyneła nam do kokilki. Zamykamy naczynie i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do tem. 180 stopni, pieczemy około
Lili w kuchnimoczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku." Składniki (porcja): pęczek pietruszki łyżka pestek słonecznika 2 plastry sera żółtego(...)wraz z serem i słonecznikiem do blendera miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie coś na kształt pesto ;) przyprawiamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i od razu (gorące) wrzucamy do pesto mieszamy, aż pesto oblepi makaron SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa(...)przecier pomidorowy. Dolewamy porto i mieszamy całość. Zawartość garnka dusimy powoli na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut, co pewien czas dokładnie mieszając. W razie potrzeby można dolać gorącej wody. W międzyczasie paprykę rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na paski o szerokości ok. 1 cm. Z łodygi selera naciowego odcinamy potencjalnie łykowatą białą część, a następnie kroimy
Kulinarna Pokusapotem kroiłam w kostkę. Dorzucamy dynię do kurczaka, solimy i podsmażamy aż dynia trochę zmięknie. Mięso i dynię przerzucamy na talerz, a do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Na gorące masło dajemy mąkę i połowę curry, robimy zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając miotełką i uważając, żeby sos nie przywarł do dna. Podałam składniki orientacyjnie- lubię gęsty(...)curry, sól i pieprz do smaku i podgrzewamy cały czas mieszając do otrzymania pożądanej gęstości. Kiedy sos jest gotowy dorzucamy kurczaka i dynię, zostawiamy na małym ogniu. Gotujemy ryż. Danie podajemy na ciepło. Stawiamy tika przy obiedzie. Jemy. Głaszczemy się po pełnym, szczęśliwym pasibrzuchu. Jak zostanie to się dzielimy
les mirabellesgarnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier w wodzie i mieszamy podgrzewając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania złotego syropu. Zdejmujemy z ognia i dolewamy gorące espresso- uwaga na pryskające gorącą kawę i syrop!!! Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i umieszczamy papilotki w formie na muffiny. Cukier i masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka(...)wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą jeść na ciepło, z dużą ilością kawowego karmelu. Sos karmelowy z butelki też dał radę;) Okazuje się, że słowo "friand" po francusku oznacza "łasuch"- to wiele wyjaśnia:-) PS. Niestety wpisów ogrodowo-harkówkowych na razie brak- tak jak i czasu. Ile razy można pisać
les mirabellespomidorowego - opakowanie sera typu feta (ok. 180 g) - sól, pieprz, chilli, papryka ostra w proszku, szczypta cukru - cytryna do skropienia Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka i zalać niepełną szklanką wody, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 minut, wyłączyć gaz ; odstawić kaszę(...)pokroić paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia Elliezielonej fasolki (może być szparagowa) 3 duże pomidory 1 duża cebula 2 zielone papryki sól pół łyżeczki cukru pieprz kumin tymianek papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne oliwa A jak to zrobić: Fasolkę myjemy, odcinamy końce i łamiemy na drobne części.Gotujemy w lekko osolonej wodzie (aby lekko zmiękła). W tym czasie kroimy(...)przykrywamy garnek i dusimy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy fasolkę i przyprawiamy do smaku gotujemy jeszcze ok 10 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia podajemy na gorąco z pilavem i jogurtem lub na zimno jako przystawkę. foto by Arkadiusz Kornacki
Kuchnia w opałachprzerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury. Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy(...)patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, posypujemy uprażonym sezamem i możemy serwować nasze danie
Smakowity Blog Kulinarnymęska" zupa. Przepis dostałam od cioci i jestem jej ogromnie wdzięczna, gdyż mój mężczyzna, do tej pory omijający pierwsze dania szerokim łukiem, tę jedną zupę je ze smakiem. Mało tego, teraz to jedno z jego ulubionych dań. I dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty(...)chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć
W poszukiwaniu inspiracjizjedzenie pączka nie może wpłynąć na moje szczęście! Nie jestem pewna, czy zepnę się w sobie na tyle, żeby samej je smażyć - nie znoszę tego gara z gorącym olejem... Zawsze mam czarne wizje, jak wszystko się z niego wylewa. Najczęściej na mnie. Albo asystującą mi wiernie Ptysię. Brrr... Dlatego, na próbę, przygotowałam pączkowe muffinki z książki(...)ktoś ma chęć, może dać różę. Z ciekawostek - moja Babcia i Mama nigdy nie robiły pączków z różą, tylko właśnie zawsze ze śliwką. Nie wiem, dlaczego, ale tak właśnie kojarzy mi się smak domowego pączka. Jedyną wadą tych muffinek jest fakt, że bardzo szybko się starzeją - zdecydowanie najlepsze w dniu pieczenia, następnego da się zjeść ze szklanką mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego ilość. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło. Przepis, oczywiście, z mojej ulubionej Brød: 100 lækre opskrifter . Nie potrafię się oprzeć tym przepisom... Bułki czosnkowe Składniki: (na 8 sztuk) 350 ml mleka 6 ząbków czosnku(...)łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: 3 łyżki wody Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić - mleko ma być letnie, nie gorące. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Wlać mleko i oliwę, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzerogalika około 35 sztuk. Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa. Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat w tym wypadku nie o jedzenie idzie. Jak zabawa, to zabawa. Młotek nie będzie potrzebny. Teksty możemy przedrukować z internetu, ale ciekawsze będą fraszki ze wskazaniem(...)homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić swój „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy ze smakiem ,żeby przepowiednia się sprawdziła. Espera marido –czekając
Kulinarny karnet ChristopheraMiałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Darią . Padło na rybę w sosie pomidorowym, danie które w naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk(...)wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez
Kulinarne przygody Gatity