dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:211/571)

Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 208

smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże(...)kiełkami, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Masa na placki będzie luźna - tak ma być. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy

Buniabaje w kuchni
Kotlety ziemniaczane 281

Kotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100

Kulinarne życie
Galaretka drobiowa naturalna - bez żelatyny z szybkowaru 439

Pyszna galaretka drobiowa - świetna alternatywa dla galaretki na bazie żelatyny wieprzowej. Robię ją dość często, głównie w celach zdrowotnych - dla wzmocnienia stawów.  Wywar sam w

Szybko Szybkowar
Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 173

C zy jest coś pyszniejszego od złocistych racuszków? Według mnie nie ma. Te drożdżowe należą do moich ulubionych. Puchate , pachnące cynamonem  i rumiane . Pycha! Nawiązując

Food Square
Ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką + film 153

Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również

Smakowite Dania
Pierogi z twarogiem na słodko 134

Przepis na pyszne, słodziutkie pierogi z serowym nadzieniem, polane śmietanką z cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Nadmiar z powodzeniem można zamrozić na następny

My Culinary Art
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 178

Znudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 232

Delikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele

Kraina Miodem Płynąca
Karmel 134

Karmel ma wiele zastosowań. Możemy z niego zrobić sosy, słodkości lub fantazyjne dekoracje.Do zrobienia karmelu najlepiej przygotować patelnię z grubym i jasnym dnem, dzięki czemu nie

Oryginalny smak
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 219

Jestem zmarzluchem. Jesienno-zimową porą śpię w skarpetach, noszę szalik i popijam gorące herbatki. Marzną mi dłonie a czubkiem nosa poznaję, gdy temperatura spada poniżej 20 stopnia, bo robi się jak kostka lodu. Nie lubię zimna i walczę z nim na różne sposoby. Zakładam grubaśne swetry i okrywam się wełnianymi pledami ale przede wszystkim rozpoczynam dzień od dobrego, rozgrzewającego śniadania(...)dobrze jest dodać p rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k  naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp.   miód, jajka, ryby     2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn - recenzja 184

jeść smacznie i zdrowo w oparciu o produkty sezonowe. Znajdziemy w niej wiele cenny rad, dzięki którym zdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze. Jeśli zaś chodzi o przepisy to wszystkie dania faktycznie można przygotować bardzo szybko i łatwo, a dodatkowo w oparciu o powszechnie dostępne składniki. Pani Daria zachęca do jedzenia produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy(...)jajeczną z jabłkiem, soczewica z pieczonymi burakami, kapustą włoską i kozim serem, czy polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek. Niby tradycyjne smaki ale skomponowane w niebanalny sposób. Gorąco polecam książkę wszystkim tym, którzy zasłaniają się brakiem czasu na zdrowe jedzenie, dzięki niej zobaczycie, że to wcale nie musi być trudne, czasochłonne i kosztowne

Cynamonowe szczęście
Focaccia 156

swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający(...)suszonych drożdży (1 saszetka) 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Do miski wlewamy 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy spienioną mieszankę

Cooking Monster
Sałatka szwedzka 399

ostatniej wersji 2 szklanki) 2 szklanki* octu 10% Do każdego słoika: 2 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu ½ łyżeczki gorczycy 2 – 3 plasterki surowej marchewki (można dać więcej) *szklanka o pojemności 250 ml Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki.  Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić(...)marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki (niezbyt ciasno, aby mogły przejść smakiem zalewy). Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut, w zależności od wielkości słoików (ja swoje pasteryzuję 8 minut). Wyciągnąć słoiki z garnka, ustawić

Pelusiowa Kuchnia
Jak ugotować smaczny i sypki ryż? 265

mnóstwo. Sposobów chyba z tysiące. Inspirując się wieloma, przygotowałam swój ryż. Za pierwszym razem jeszcze nie był idealny. Za drugim już lepiej, mąż uznał, że trochę się kleił, ale dało się go łatwo rozsypać. Ale wydaje mi się, że jeszcze muszę nad nim popracować. Póki co, poniższa metoda jest najlepsza. Ryż jest o niebo smaczniejszy niż większość porcji, które kiedykolwiek(...)pozwala dojść ryżowi w spokoju bez naszego udziału. Owinięty w koc garnek można jeszcze schować w ciepłe miejsce i tam może przeczekać kilka godzin, aż nadejdzie pora podania. Może gorący nie będzie, ale ciepły jak najbardziej. I smaczny. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 szklanki* ryżu białego długoziarnistego  (ok 130 g) 1 szklanka wody zimnej 1 łyżeczka masła

Anioszek w kuchni
Zupa jogurtowa 203

szpinaku szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) oliwa z oliwek 6 szklanek wody lub wywaru z kości ( dałam lekki bulion) przygotowanie Szpinak umyć, jeżeli trzeba, odciąć ogonki. Odstawić. Ryż umyć, zalać 4 szklankami wody, gotować aż ryż będzie miękki. Odstawić na bok do ostygnięcia. Do miski wlać jogurt, dodać jajko(...)Cały czas mieszając podgrzewać aż zupa się zagotuje. Dodać ciecierzycę i szpinak, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, pamiętając o mieszaniu - bez tego jogurt się zwarzy. Zupę podawać niezbyt gorącą, polaną oliwą. Smacznego

Stare Gary