dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:210/571)

Szynkowar – opis i recenzja 212

zrobić szynkę? Nic prostszego – przygotowujemy mięso zgodnie z jednym z przepisów, wkładamy je do pojemnika, dociskamy za pomocą podkładki ze sprężyną i zamykamy. Szynkowar wstawiamy do garnka z gorącą wodą, oddzielając go od dna garnka za pomocą szmatki. Grzejemy wodę, cały czas utrzymując jej temperaturę poniżej temperatury gotowania, i parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie(...)kosztuje szynkowar? Wszystko zależy od firmy, pojemności szynkowaru oraz tego, czy zestaw zawiera termometr, czy nie. Ja za swój przepłaciłem w sklepie stacjonarnym – za sam szynkowar 1,5 kg dałem ponad 50 zł, termometr kosztował mnie dodatkowe 25 zł. To nie tak wiele za smak domowego mięska, ale można kupić to taniej. Najlepsze oferty możecie znaleźć na Ceneo – widziałem

Proste-przepisy.pl
Jedne z ulubionych ;) 198

wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną satysfakcję. Jak już wcześniej pisałam, pierogi z mięsem(...)środku. Teraz do niego stopniowo dolewamy wrzątek. Po każdym dodaniu wody zagarniamy do środka mąkę. Czynność powtarzamy, aż większość mąki zostanie zaabsorbowana przez wodę. Chwilę czekamy (Uwaga! Może być gorące!) i zagniatamy. Gotowe ciasto na pierogi jest gładkie, elastyczne i nie klei się do rąk. W razie gdyby jednak trochę się kleiło (czyli w razie gdybyśmy trochę przedobrzyli z wodą

Ratunku obiad
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 196

artystyczne. [źródło: Villa Intrata ] Warsztaty prowadzone były przez w ilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego – artystę-kucharza i odtwórcę wyrafinowanych, historycznych smaków. Pod jego profesjonalnych okiem i jego pomocników, przygotowywaliśmy dania wg. przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, takich jak Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, czy opracowania Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów . Sam czas gotowania poprzedzony był niezwykle interesującą(...)Możesz dać smażony, obłożywszy pietruszką. *** Wlej w rondel trzy połkwaterki mleka, zagotuj, wrzuć trochę skorki z cytryny zielonej, szczubeć koryandru, kawałek cynamonu, więcej jak połtrzecia funta cukru,odrobine soli, gotuj i wysadź przez połowę, przestudź, zapraw sześcią żółtkami z szczubcia mąki ubitemi, wlej w to śmietanę, po trochu mieszaj przez sito, wyłoż na połmisek, na którym masz dać, dogotuj

Grunt to przepis!
Oponki i mini pączki w jednym 151

już po wszystkim :) Zmniejszyłam składniki proporcjonalnie o połowę, ale podaję ilość taką, jaka była w przepisie. Na pewno jeszcze je zrobię nie raz. Bomba! Składniki: 300 gramów twarogu - ja dałam waniliowy z wiaderka 600 gramów mąki 12 łyżek oleju 12 łyżek mleka 1 proszek do pieczenia 150 gramów cukru cukier puder do posypania olej do smażenia - ilość w zależności(...)potem posypałam blat mąką i ugniotłam Rozwałkować na grubość ok. 2 cm (u mnie były troszeczkę cieńsze, ale podczas smażenia sporo urosły) Wykrawać szklanką oponki - środki kieliszkiem Piec w gorącym, głębokim oleju na złoty kolor,  na średnim ogniu  (przewracać - jeśli jest taka potrzeba, ja tego nie robiłam) Odsączyć na papierowym ręczniku Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie 185

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na 

kuchnia doski
Dżem z cukini z galaretką cytrynową 477

kochających domowe dżemiki dla próbujących przemycić warzywa wszędzie gdzie się da Składniki: 1200g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i podlewamy delikatnie wodą(...)jeśli nie to można ją lekko rozmiażdżyć np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodać galaretkę, cukier i sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze ok. pół godziny, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić szczelnie i odwrócić na 15 minut do góry dnem - nie za długo, żeby nie zastygł w tej pozycji. Jeśli zdarzy się, że któryś ze słoików

Mania Wypiekania
Kurczak w kremowym sosie dyniowym z grzybami. 245

tła. Bardzo lubię takie smaki i aromaty, na które gdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam!  Składniki: 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka)       1/2 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 20 g suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała(...)słodkiej śmietanki  Wykonanie: Kawałki kurczaka natrzeć cytryną i zrumienić na oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego skórkami do góry. Suszone grzyby zalać 100 ml gorącej wody. Po 30 minutach odsączyć (wodę zachować) i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle z 1 łyżeczką soli. Dodać suszone grzyby i dynię - smażyć na średnim około 5 minut. Dodać pieczarki

zadanie-gotowanie
Smakołyk śmietanowo jagodowy 176

postaci bo by się szybko znudziły. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna typ 500 1 szklanka proszek do pieczenia 1 szczypta ksylitol 1/3 szklanki Masa śmietanowa: serek danio 1 kg żelatyna 5 płaskich łyżeczek Dodatkowo: jagody 400 g galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik Krok 1 Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)minut w 170 stopniach. Krok 2 Żelatynę  namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody (tyle, aby ją przykryła) przez około 10 minut. Kiedy wchłonie płyn, rozpuszczamy ją w gorącej wodzie (wystarczy ok. 1/4 szklanki na 2-3 łyżeczki żelatyny) lub przez około 10-15 sekund w mikrofalówce ustawionej  na najsłabszą moc. Uwaga - nie należy pozwolić, aby żelatyna się zagotowała

Różowa kuchnia
Jogurtowiec na zimno z malinami 324

smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na masę(...)cukru pudru 4 łyżki żelatyny 100 ml mleka + 300 g malin 2 galaretki jagodowe biszkopty Biszkopty wyłożyć w tortownicy o średnicy 23 cm, odstawić. Mleko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wymieszać dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny

Domowa cukiernia Ewy
Pierogi z kapustą i grzybami 133

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, ja lubię gotowane z masełkiem jak również odsmażane z barszczem czerwonym i nigdy nie wiem

Kulinarne życie
Risotto z jarmużem i grzybami 182

avorio. Jest to ryż krótkoziarnisty, okrągły lub owalny. Tyko tego typu ryż nadaje się do przyrządzenia tego włoskiego dania. Kremowy ryż z jarmużem i grzybami to wspaniałe połączenie. Często pojawia się ono w moich przepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie(...)pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie. Dodawaj stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może nie wykorzystasz cały bulion. Wszystko zależy od rodzaju ryżu. Dopraw risotto solą i pieprzem. Oddziel jarmuż

codojedzenia
Wigilijna kapusta z grzybami 104

W moim domu taka kapusta obowiązkowo jest na wigilijnym stole.Mogę ją jeść całe święta. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 2

Bajeczna Kuchnia
Sernik na zimno z czarną porzeczką 144

masę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Żelatynowy płyn wlewamy do reszty serowej masy cały czas miksując(...)sito, aby były gładkie, ale nie jest to konieczne). Serową masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane porzeczki i dosypujemy cukier (120 g, choć można dać mniej w zależności od słodkości owoców). Na miasteczkowy spód wylewamy najpierw masę jasną, a następnie ostrożnie masę porzeczkową. Ja najpierw schłodziłam masę jasną (przez ok. 20-30 minut), aby mieć

MyCookBook.pl
Pocałunek murzyna 387

posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa: * 250 g masła * 3 jajka * nie pełna szklanka cukru pudru * 1,5 łyżki mąki pszennej * kilka kropli aromatu rumowego - dałam kieliszek rumu * 1 szklanka mleka Do dzieła!!! Jajka ubijamy z połową cukru. Dodajemy śmietanę. Chwilę miksujemy. dodajemy mąkę, resztę cukru,ocet, sodę. Delikatnie ale dokładnie mieszamy i dzielimy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Na masę jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę, dodać mąkę i rum - delikatnie wymieszać. Mleko zagotować. Gorące mleko wlewać strużką do masy. powstałą masę postawić na palniku i gotować aż zgęstnieje - ja ją ciągle miksowałam aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i powoli dodawać

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania