dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:206/571)

Włoska szarlotka z sosem karmelowym 137

wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe po ok. 30 minutach z lodami i sosem. Możecie także pozostawić je w foremkach.   Jeśli przygotujecie je w tortownicy, to dajcie mu przestygnąć ok. godzinę przed jej otwarciem. Sos karmelowy:  3/4 szklanki brązowego cukru (może być także zwykły) 50 g masła 125 ml śmietany kremówki (30%) Do garnuszka wsypujemy cukier(...)przypalał, gdyż sos będzie gorzki. Jeśli użyjecie zwykłego cukru to podgrzewajcie go do momentu aż uzyska złoty kolor.   Cukier mieszamy poruszając garnuszkiem, nie używamy łyżki. Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu, jest on bardzo gorący, możecie się dotkliwie poparzyć! Następnie dodajemy do sosu masło i wszystko energicznie mieszamy łyżką. Zestawiamy sos z ognia i czekamy aż przestanie wrzeć. Następnie wlewamy

Cooking Monster
Marokański gulasz z ciecierzycą 204

chili, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczek cukru, 300 gram kaszy kuskus, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu(...)gotowałem przez około 40 minut, aby mięso stało się całkowicie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając sos czystą wodą. Na patelni, na której smażyłem jagnięcinę rozgrzałem trzy łyżki oliwy. Do gorącej oliwy wrzuciłem pokrojonego w centymetrową kostkę bakłażana, pokrojoną drobno papryczkę chili wraz z pestkami, cztery pokrojone na ćwiartki cebule dymki i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość smażyłem około

Wyprawy kulinarne
Makowe serniczki na zimno z duszonymi jabłkami 188

zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 450 g naturalnego(...)łyżki żelatyny 1-2 jabłka cukier brązowy Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek homogenizowany, cały czas miksując. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko wystudzić, wlać do masy serowej, zmiksować na najwyższych obrotach. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać 2-3 łyżki masy serowej. Schłodzić w lodówce. Jabłka umyć, obrać

Domowa cukiernia Ewy
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 156

pracy. Po drodze do domu wycieraczki pracują na pełnych obrotach, a i tak bożego świata nie widać. Gdy przechodzę przez próg mieszkania, Ptysia pędzi na złamanie karku, żeby dać mi powitalnego całusa; zaraz jednak wraca do łóżka, na swoje wygrzane, wymoszczone miejsce. Zerkam za okno i doskonale rozumiem jej motywy; odkładamy spacer na później.  Tylko co takiego to później(...)ciągle trzyma mnie w swych łapach, i jakbym nie kombinowała i się nie wierciła, nie chce puścić. Jutro grzecznie pójdę do pana doktora; jeśli znów każe mi pić więcej gorącej herbaty, to chyba otwarcie go wyśmieję. Gdyby od tego zależało zdrowie, nigdy bym nie chorowała! W każdym razie, wracając do meritum: postanowiłam, że z Walentynkami spiszę się lepiej niż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
pyszna kaszanka z jabłkami... 149

łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, ziemniaki gotowane w mundurkach 4 sztuki jabłko większe umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na 3 grubsze plastry, na gorącym oleju podsmażyć z obu stron posypując kucharkiem i cynamonem, przełożyć na talerz na tłuszczu po jabłkach podsmażyć pokrojną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać kaszankę bez flaka pokrojoną w talarki(...)pokroić na plasterki, kaszankę można podać na jabłkach formując ją w foremce do potraw tzw. ausztychery / pierścienie / obręcze: są przydatnym pomocnikiem w ciekawym podawaniu różnych potraw, deserów - syte, smaczne danie obiadowe...............ZAPRASZAM

W Mojej Kuchni Lubię
Moje Jagodzianki. 127

Sezon na jagody rozpoczęty! więc pierwsze danie właśnie z tymi owocami w tym roku to Jagodzianki. Mogłabym je jeść codziennie, jednak co za często to nie zdrowo! A zatem nie gadam tylko podaje przepis; Składniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru 2 jajka Nadzienie(...)jagód 3 łyzki cukru 3 łyzki mąki ziemniaczanej Najpierw przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdze i po łyzce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy mąke, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdze. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili. 141

Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe(...)limonki i suszonego estragonu oraz z surówką z miksem sałat. Sos bardzo przypadł mi do gustu i pewnie jeszcze do jakiejś potrawy go wykorzystam. Polecam Wam przepis bardzo gorąco! Spokojnej nocy życzę!   PIERŚ KURCZAKA NA OSTRO Z KURKUMĄ I PŁATKAMI CHILI.           Składniki: 350 g piersi z kurczaka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 172

szklanki bulionu warzywnego Nadzienie: puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki nasion fenkułu świeża mięta pokrojona na paseczki 1 tarta marchew na dużych oczkach pomidor(...)ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!
Cebula marynowana w occie do słoików na zimę 176

Marynowana cebula ma wyrazisty smak, który dodaje charakteru niejednej potrawie. Dodatek czerwonej cebuli o intensywnym kolorze sprawia, że danie od razu chce się jeść. Tak przygotowana cebula idealnie pasuje do sałatek, kanapek, rozmaitych przystawek. Składniki ½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną), 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Wykonanie(...)talarki i włożyć do garnka z  osoloną wodą i pozostawić na noc. Następnie odlać, przelać zimną przegotowaną wodą. Po chwili włożyć do wyparzonych słoików przekładając przyprawami. Zalać gorącą zalewą z wody i octu. Pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kartoflanka na mleku 124

Troszkę inna propozycja na tę popularną u nas zupę. Mleko powoduje, że danie jest bardzo lekkie. Składniki 1 l bulionu warzywnego 500 g boczku wędzonego 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka oleju kminek sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek, cebulę, ziemniaki(...)kroimy w kostkę. Boczek smażymy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażymy, wrzucamy ziemniaki, posypujemy kminkiem. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleko mieszamy z mąką i żółtkami, zaprawiamy zupę, zagotowujemy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Sos holenderski 348

intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań. A jednym z ulubionych odsłon sosu holenderskiego w moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem jak Wy jadacie sos holenderski. :) Składniki(...)wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.( Można żółtka ubijać na parze jak w gorącej kąpieli-na małym ogniu

KreatywnePiny
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 342

bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam z roszponką i ziemniaczanymi talarkami . Składniki(...)krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze

Ugotować
Sajgonki z krewetkami 151

więc zaczęłam go przyrządzać jak standardowy papier ryżowy.. nie wyszło, po moczeniu 2 minutowym nadal był twardy.. sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej(...)smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według uznania. Ja dodałam sól, pieprz, utartą kolendrę, kurkumę i papryczkę chilli. Po kolejnej minucie wyłączamy gaz. Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w gorącej wodzie. Na miękki placek nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (jak krokiety).  Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Podajemy z sosem pomidorowo-sojowym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 164

Wprawdzie zaczynam  poniedziałek , ale od czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to bitki z szynki wieprzowej z leśnymi grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg szynki wieprzowej papryka słodka suszony czosnek sól i pieprz 2 łyżki mąki 30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki, kurki 1 cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić(...)Posypać z obu stron  papryką, solą, pieprzem, czosnkiem. Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone, płuczę po ciepła wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną

W kuchennym oknie Ewy
Herbatniki, kajmak, herbatniki, krem budyniowy, herbatniki, bita śmietana, czekolada! 1479

petit beurre Najpierw przygotowujemy budyń. 3/4 mleka z cukrem i ziarenkami wanilii podgrzewamy w garnuszku o grubym dnie. W reszcie mleka dokładnie rozprowadzamy obie mąki. Kiedy mleko będzie bardzo gorące (tuż przed zagotowaniem), wlewamy powoli miksturę z mleka i mąki, cały czas mieszając (najlepiej rózgą lub trzepaczką). Trzymamy na niewielkim ogniu, a kiedy pod powierzchnią budyniu zaczną powstawać bąble, gotujemy(...)budyń przykrywamy folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha i odstawiamy do ostygnięcia. W formie układamy pierwszą warstwę herbatników. Jeśli kajmak jest bardzo gęsty, podgrzewamy go lekko, by później łatwo dał się miksować. Miękkie masło umieszczamy w wysokiej misce i ubijamy na puch. Dodajemy po łyżce masę kajmakową, cały czas miksując. Wykładamy masę na herbatniki, rozsmarowujemy równo i przykrywamy kolejną warstwą

Ratunku obiad
Pankejksy 205

przepisu na pankejksy pochodzi z jednego z odcinków rewolucji Magdy Gessler. Oczywiście zmodyfikowałam go po swojemu, bo przecież nie byłabym sobą gdybym tego nie zrobiła :) Pankejksy smakują wyśmienicie zarówno gorące, ledwo zdjęte z patelni, jak i jako zimna przekąska na piknik lub do pracy. Najlepsze są z musem truskawkowym lub domowym dżemem. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu opcjonalnie: cukier Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce zaczynając od płynnych, a kończąc na mące (jeśli gustujemy w słodszych daniach możemy dodać 2-3 łyżeczki cukru). Mieszamy za pomocą trzepaczki 3   minuty , żeby delikatnie napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na około 15 minut. Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia

Zakręcony Widelec
Ciasto z białą czekoladą i owocami lata 193

pyszne, ale jednak słodycz ciasta przełamana soczystymi owocami smakuje lepiej- przynajmniej taki werdykt został ogłoszony w mojej rodzinie :) Jeżeli więc lubicie słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam! * biała czekolada- 200 g * masło- 120 g * mąka- 100 g * cukier- 80 g * jajka- 3 szt. * owoce- około 250 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnuszku roztopić(...)dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką masę. Przelać do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce- ja dałam brzoskwinie, czereśnie i jagody. Piec około 25 minut (sprawdzić patyczkiem, który powinien być lepki, ale nie obklejony). Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sos Koperkowy 155

Koperkowy - idealny dodatek zarówno do dań rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu. Sos Koperkowy - Składniki: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno(...)pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki. Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku. Moje posty

Słodka Strona
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 328

akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej oferty. Obecnie danie to jest popularne w niemal całych Stanach Zjednoczonych, więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka(...)równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Trufelki z kawą Jacobs 126

Składniki na około 20 sztuk trufelk ów 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs  { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę(...)przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła. Wsypać pistacje i wymieszać. Masę umieścić w miseczce przykrytej folią spożywczą,następnie schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy da się uformować trufle. Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Czekoladę oraz olejej roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone trufle zanurzać z czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia, obtoczyć pistacjami

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 426

polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się(...)kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 6 żółtek schłodzonych - 2 białka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru

SMYKWKUCHNI
Risotto alla milanese 189

Klasyczne kremowe risotto szafranowe o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata. Podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania. Składniki na 3 porcje: 200 g ryżu arborio cebula 50 ml białego wina 2+3 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki nitek szafranu 50 g startego parmezanu sól, biały pieprz Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Dodać ryż i całość smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino, dodać szafran i krótko pogotować, aż wino wyparuje. Wlać chochlę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i gotować ciągle mieszając, aż ryż wchłonie cały wywar. Dodawać stopniowo resztę bulionu i ponownie gotować jak poprzednio. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już odpowiednio kleisty

wyzwania kuchenne
Kluski szare z twarogiem i kapustą 141

tradycyjne, że nie ma chyba bardziej wywodzącego się z naszej tradycji.Wespół z kapustą zasmażaną to niezrównany duet wywodzący się z tradycyjnych kulinarnych korzeni, warto wracać do takich dań i smaków... Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 kostka sera twarogowego tłustego  200 gram boczku wędzonego Kapusta zasmażana(...)wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając czy  nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę smażymy

kgwjanczewo
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

Czekolada! Cudowna barwa, kuszący smak i zapach. Nieoceniona, kiedy potrzebujemy otuchy i pocieszenia. Zjadana z radością w każdym zakątku Ziemi. Uwielbiamy ją pod każdą postacią. Gorąca i zimna. Do picia i do chrupania. Czekolada lubi kontrasty - kwaśne i ostre. Likier i zioła.   Owoce i mięsa. Od wieków jest obiektem pożądania. Pudełko własnoręcznie zrobionych pralinek albo trufli - to miły(...)Kuchennymi drzwiami i do mnie - do Kucharni . Częstujcie się bez poczucia winy. NIE-SPO-DZIAN-KA. 1 słowo. 4 sylaby.  13 liter.  I radość, której nie da się przeliczyć.  Uwielbiam. Uwielbia to słowo. Uwielbiam być jego początkiem. Uwielbiam być jego celem. Nigdy nie wiem skąd nadejdzie i dlaczego akurat w tym momencie, ale przecież nie mogę wiedzieć

KUCHARNIA
Knedle z truskawkami 235

oleju rzepakowego 1 jajko 1 3/4 szklanki mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru ok 500g truskawek Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i się spienią. Mąkę przesiać i dodać pozostałe mleko, olej, rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które(...)się bawić w zalepianie truskawek w ciasto, można ugotować puste knedle, a truskawki zmiksować z cukrem :)Będzie tak samo smacznie, a trochę mniej pracy. Kategoria: Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: drożdże , truskawki , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Energetyczny koktajl malinowy 135

Kolejny sposób na wykorzystanie pysznych malin. Zamroziłam ich trochę, żeby móc się cieszyć takimi koktajlami w zimie :) Taki koktajl świetnie nadaje się na posiłek pomiędzy obiadem

Corner With Recipes
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 201

makowce) wylądowała właśnie taka ilość bakalii. Migdały pokruszyłyśmy, orzechy zmieliłyśmy a figi pokroiłyśmy na paseczki, reszta została w swojej naturalnej postaci. WYKONANIE MASY MAKOWEJ: 1. Mak zaparzamy gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku do momentu, aż będzie go można       rozetrzeć w palcach. Odcedzamy i zostawiamy, aż wystygnie. Następnie (zimny mak) mielimy. 2. Ucieramy żółtka(...)warstwa bez ciasta znalazła się pod spodem, 12. Na papierze wykładamy do formy (najlepiej do keksówki. Jeśli tak jak my pieczecie 3 - można je       dać koło siebie do dużej blaszki), 13. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym, PIECZENIE: 45 minut, temperatura 180 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Szczerze mówiąc, nie zwijało się źle! Konsystencja makowej masy

Wypisz Wymaluj
Stek (befsztyk) 217

różne szkoły solenia – dużo przed smażeniem, tuż przed smażeniem albo po – ja najczęściej solę tuż przed smażeniem, a jak zapomnę, to po Najważniejsze jest, żeby patelnia była gorąca (na dość dużym ogniu), a tłuszcz dobrze rozgrzany, prawie dymiący. Jeśli tłuszcz będzie za zimny, to zepsujesz stek, sok wycieknie i mięso będzie twarde jak podeszwa. Dla testu włóż(...)użyj szpatułek lub łopatek drewnianych albo szczypiec, pod żadnym pozorem widelca – nie można nakłuwać mięsa! Po usmażeniu stek trzeba koniecznie odstawić na bok na kilka minut. Niektórzy polecają dać go na talerz albo deskę do krojenia i owinąć folią aluminiową, ale jak masz niezbyt grubą i dużą patelnię, to możesz ściągnąć patelnię z ognia i przestawić na inny palnik

PaleoSMAK
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 172

słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana , czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj(...)Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa ze skorupiakami Fot. Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk

Taste Of My Day
Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem / Beef, mushroom and kale pasta bake 189

Dziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą

karmelowy
śliwki w occie... 177

Składniki: śliwki węgierki 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżka, goździki 1 łyżka użyłam słoiki o poj

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki kanapkowe 6898

cukrem i przyprawami zagotować. Dolać ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki. Zakręcić słoiki, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików.  Przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Ogórki zmienią kolor z ciemno zielonego(...)słoików nie trzeba odwracać do góry dnem) – ja ściągam ręcznik ze słoików dopiero po całkowitym ich wystygnięciu. Tak przygotowane ogórki można jeść po mniej więcej tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze, więc jeśli język nam ucieka można skosztować, a resztę ukryć w ciemnej spiżarce i dobrać się do nich po miesiącu.  Przepis pochodzi

Pelusiowa Kuchnia
PIEROGI Z JAGODAMI 153

Pierogi z jagodami jadłam przez całe wakacje będąc u babci i to właśnie one są moimi ulubionymi. Ten smak przenosi mnie do lasu, do wspólnego zbierania

Kukuleczki
Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym 131

W miarę możliwości staram się wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a

Smaki Ewy
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 175

wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a następnie układać mięso . Przyrumienić z każdej strony ale należy uważać aby cebula się nie spaliła. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do mięsa razem z liściem i zielem angielskim. Dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już(...)Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.   Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
RYBNA TARTA 184

dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem) - 1 opakowanie sera ricotta - 1 jajo - sól - chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik) - 1 łyżka śmietany - przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki) Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż(...)bądź podbrzusza) TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Życzę smacznego! Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie, tam jestem codziennie

SMYKWKUCHNI
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 136

Witajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
Spätzle z pulpecikami w sosie 189

Pomysł na szybkie i smaczne danie. Składniki 250 g spätzli lub klusek lanych 2 cebule 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła 1 por 250 ml mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 4 łyżki posiekanego koperku szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Spätzle gotujemy(...)osolonym wrzątku, przelewamy zimną wodą, odcedzamy. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle ( większym rondelku). Zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia, miksujemy na gładko i dodajemy posiekanego pora, wstawiamy z powrotem na palnik i dusimy na wolnym ogniu. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy

R'n'G Kitchen
Kiełbasa słoikowa 906

szynka wieprzowa 1 kg czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka   Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g - Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku(...)łyżka  2 łyżeczki ( na 1 kg mięsa daję się 1 łyżeczkę ) 1 szt. Żelatyna  spożywcza a 120 g - Białko zwierzęce z kolagenu. Rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie.    Wykonanie   kiełbasy słoik - owej  Mięso  i boczek myjemy  , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki

Różowa kuchnia
Crumble 110

tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki są wręcz do tego stworzone, gdy się skarmelizują nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Danie wręcz banalne w wykonaniu a tak pyszne, że trudno się oderwać ;-) Zapraszam ps. kocham fotografię kulinarną ;-))) SKŁADNIKI: - śliwki węgierki - truskawki - borówki amerykańskie - 1/4 kostki masła - 2 łyżki miodu - mieszanka(...)posiekanych migdałów i jagód goji  Naczynie smarujemy masłem układamy owoce, śliwki kroimy na pół. Posypujemy mieszanką płatków. Polewamy miodem. Na wierzch układamy kostki masła. Zapiekamy 20 minut w gorącym piecu! Smacznego! Zapraszam na Instagrama i facebooka! Smyk_W_Kuchni Pięknego i beztroskiego dnia

SMYKWKUCHNI
najszybszy "barszcz" na świecie 174

wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ(...)ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g buraczków tartych Primavika ~1/2 - 1 szklanka bulionu warzywnego (szklanka wody zagotowana z kostką warzywną o dobrym składzie) ~ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosek Gorący bulion łączymy z buraczkami, zagotowujemy, doprawiamy zupę do smaku i podajemy. Można posypać natką pietruszki. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Nugat Torrone Turron w wafelku 212

bardzo słodki, ale taki już jest jego urok. Można go dowolnie modyfikować, bo jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść bakalii, wówczas pomijacie je w przepisie. Jeśli uwielbiacie bakalie, możecie dać ich nawet więcej niż jest podane w przepisie :) Ja dodałam 25dag, ale wiem że następnym razem dodam dużo więcej :) Składniki: 30dag cukru(...)żurawiny, rodzynek, etc. ) całych lub pokrojonych* 1 opakowanie wafli kwadratowych lub prostokątnych (powinny wystarczyć 2 wafle) *Jeśli chcemy, by migdały i orzechy miały bogatszy smak, możemy wrzucić je na gorącą patelnię i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Gdy będą gotowe przesypujemy je na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier, wodę i miód wlewamy do garnuszka i gotujemy na wolnym ogniu

Smakowy Raj
Sałata rzymska z roladkami 160

Szybkie dania, które można „wyczarować” w niedługą chwilę,gdy brak czasu,lub goście za drzwiami.. ..                                                          Sałata rzymska(...)olejem , wrzucamy ząbki czosnku zmiażdżone nożem i posiekane drobniutko. Gdy czosnek się lekko podsmaży ,dodajemy porwaną umytą i odsączoną z wody  sałatę i smażymy przez 3-5 minut. . Gorącą sałatę przerzucamy na talerz i solimy do smaku

w mojej kuchni
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 158

W ubiegłym roku, gdy ruszyłam z blogiem, nie zdążyłam zaprezentować przepisu na kapustę wigilijną, którą upichcił wtedy mój mąż i która cieszyła się na naszym wigilijnym

Delicious Titbits
Sylwestrowe propozycje dla dzieci. 173

Nasi milusińscy też wkraczają w Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić. Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki: 1 pierś kurczaka 2 ziemniaki 2-3 marchewki olej do smażenia sól, curry ketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha". Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy. Pokroić ziemniaki(...)każdym wydrążyć małą lub większą dziurkę. W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej. Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano. Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron. Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki. Podawać,  tak jak dzieci lubią, z ketchupem

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania